Зміст:
  1. Закон і податки
  2. Як це працює
  3. Як заповнити декларацію

Вкладники недержавних пенсійних фондів (НПФ) мають право отримати податкову знижку та повернути частину сплаченого податку на доходи фізичних осіб (ПДФО) та військового внеску за минулий рік. Скажімо, за 2021-й можна повернути до 6870 грн – відповідно до суми сплачених внесків.

Розбираємося, хто може на це розраховувати та як на практиці повернути гроші.

Закон і податки

Щоразу отримуючи доходи, наприклад, зарплату, українці сплачують 18% ПДФО та 1,5% військового збору. Якщо людина сплачує внески для недержавної пенсії, вона може повернути частину цих грошей прямісінько на свій рахунок. У Податковому кодексі це називається "отримати податкову знижку" за попередній рік. 

Сума такої знижки обмежена.

Згідно з пунктом 166.3.5 Податкового кодексу, максимальний рівень "податкового кешбеку", на який може розраховувати вкладник НПФ, прив’язаний до розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб. У 2021 році – 2270 грн на місяць, торік це були 2102 грн (але закон передбачає округлення суми, тож використовується цифра 2100 грн).

Суму мінімального прожиткового рівня слід помножити на коефіцієнт 1,4, а потім на 12 – відповідно до кількості місяців. Таким чином, за 2020 рік можна повернути щонайбільше 18% від 35 280 грн сплачених внесків, а за 2021-й ця сума збільшиться до 38 136  грн.

Повернути кошти можуть і ті, хто сплачує внески на користь членів своєї родини першого ступеня (діти, батьки, чоловік, дружина), але тут діє обмеження до половини розміру прожиткового мінімуму. Тобто не більше 18% від 17 640 грн за минулий рік та 19 080 грн за нинішній. Фактично можна повернути 6350 грн сплачених внесків за 2020 рік і 6870 – за цей*.

Право на отримання податкової знижки не переноситься та не зберігається. Тобто якщо людина не подала (не встигла) подати декларацію та скористатись своїм правом на отримання податкової знижки за 2020 рік в цьому році, то у 2022 році вона втрачає можливість це зробити за 2020 рік. Але при цьому може отримати податкову знижку за новий звітний період, 2021 рік.

Скористатися такою опцією не можуть фізичні особи-підприємці, які використовують спрощену систему оподаткування. Як пояснює податкова, ФОП має право на податкову знижку тільки тоді, коли є найманою особою. Податкова знижка у такому разі може стосуватися тільки доходів, що одержані протягом року у вигляді заробітної плати.

Водночас на підприємницький дохід ФОП податкова знижка не нараховується.

Як це працює

Щоб реалізувати своє право на повернення сплачених податків, потрібно заповнити податкову декларацію про майновий стан і доходи та разом із підтверджувальними документами подати її до 31 грудня. 

Тобто повернути гроші за 2020 рік учасник НПФ може до кінця 2021 року, подавши відповідну декларацію. 

Процедура не є складною, але має свої особливості. Насамперед необхідно зберігати чеки та квитанції про оплату на користь НПФ. У них має бути вказана інформація про отримувача, посилання на договір. Така норма діє з квітня 2020 року, каже Сергій Мікулов, експерт з фінансового планування і партнер проєкту iPlan. Він з 2007 року отримує податкову знижку за сплачені до НПФ внески.

Мікулов радить налаштувати регулярний платіж в банківському сервісі (як-от Приват24 чи аналогічні сервіси інших банків) з реквізитами НПФ та найменуванням платежу. Так квитанції будуть завжди під рукою, коли дійде справа до збирання документів.

Загалом, крім самої декларації, слід подати скан-копії таких підтверджувальних документів:

- відповідні платіжні та розрахункові документи про оплату на користь НПФ (квитанції, фіскальні чеки, прибуткові касові ордери);

- довідка про отримані доходи (її можна отримати через електронний кабінет платника податків, як це зробити – ось тут);

- договір з НПФ;

- документи, які підтверджують ступінь споріднення (у разі, якщо мова йде про компенсацію вартості внесків до фонду на користь члена сім’ї).

Як заповнити декларацію

Найпростіше подати декларацію через електронний кабінет платника податків. Щоб зареєструватися в ньому, потрібен електронний цифровий підпис. Зайти туди можна також через BankID, MobileID або завдяки реєстрації в "Дії". Відео про заповнення декларації про майновий стан та доходи можна подивитися тут.

"На заповнення і подання першої декларації пішло зо дві-три години, – пригадує Мікулов. – Зараз роблю приблизно за годину".

Державна податкова служба наводить зразок декларації тут.

"Також раджу додати супроводжувального листа, мовляв, до декларації додаю документи, що підтверджують витрати для отримання податкової знижки. На скан-копіях документів варто написати: "Оригінали документів зберігаються у мене та можуть бути надані на вашу вимогу", – додає він.

Такі документи надсилаються податковій через кабінет платника податків окремим листом, у вкладеннях – скан-копії документів, пояснює Мікулов.

Щоб заповнити саму декларацію про отримані за рік доходи, можна також скористатися сервісом кабінету та зробити запит на отримання довідки про доходи. Вона зазвичай надходить за пару днів, каже Мікулов.

"Але є один нюанс. На жаль, довідка не містить дані про утриманий військовий збір. Проте його неважко вирахувати. Ставка військового збору – 1,5%, і вона оподатковує той самий об’єкт, що і ПДФО, і в довідці ця цифра є", – пояснює фахівець.

Протягом двох місяців сума компенсації податку має надійти на банківський рахунок, який ви вказали в декларації.

Державна податкова служба перевіряє правдивість даних у декларації. Якщо у неї виникають зауваження, пропонує надати коригувальну декларацію або додаткові підтверджувальні документи.

"Тоді треба знову заповнити декларацію, враховуючи зауваження, тільки слід обрати інший тип – "коригувальна". У такому разі до вас не буде застосовано санкцій, якщо це не призвело до заниження суми оподаткування. Адже знижку ви ще не отримали, тож нема чого хвилюватися", – каже Мікулов.

Однак якщо внаслідок коригування платник має доплатити податок, нараховується штраф в розмірі 10% цієї суми та пеня. Річ у тім, що головна функція декларації про доходи – дати платнику податків можливість задекларувати певні доходи чи майно та сплатити відповідну суму податку. Законодавство вимагає зробити це до 1 травня.

Якщо ж на меті стоїть отримання податкової знижки, дедлайн подання такого документу – 31 грудня.

"Наприклад, людина подала декларацію на податкову знижку, а потім (після 1 травня) виникла необхідність її скоригувати. А далі вона згадує, що торік отримала подарунок або дохід від інвестиційної діяльності, який не задекларувала. В такому разі на суму подарунку (або доходу від інвестицій) збільшується об’єкт оподаткування, бо його треба було задекларувати до 1 травня, як того вимагає законодавство", – ілюструє Мікулов.

Але такі випадки трапляються вкрай рідко, адже мова про доходи, з яких ПДФО та військовий збір не сплачені автоматично. Якщо ж людина має такі доходи та претендує на податкову знижку, варто потурбуватися про подання декларації про доходи та майновий стан та можливе її коригування до 1 травня. Тоді дані будуть збігатися. 

Матеріал опублікований в рамках спільного проєкту з компанією Ліга.Пенсія, яка входить до групи компаній ЛІГА. Партнер не впливає на зміст матеріалу.

Дарина Паламар

*розрахунки повернення сплачених податків уточнено після виходу матеріалу