В Україні знайшли шахрайський фіктивний банк

В Україні знайшли шахрайський фіктивний банк

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку виявила в мережі Інтернет і соціальних мережах пропозицію інвестувати в акції неіснуючого «Українського народного банку», який називає себе «інвестиційний проект».

Цей фіктивний «банк» комісія побачила в рамках моніторингу сумнівних фінансових проектів («скам-проекти»), які обіцяють українцям швидкий і гарантований дохід.

НКЦПФР вбачає, що інформація розміщена за посиланням https://unb.name є шахрайством, несе загрозу введення в оману громадян, створює ризики втрати ними коштів через фінансову та інвестиційну необізнаність. Інформація про потенційно протиправну діяльність на території країни направлена у правоохоронні органи.

«У Державному реєстрі банків, який веде Національний банк і який містить відомості про державну реєстрацію усіх банків, відсутня інформація про «Український народний банк». Відповідно до закону «Про банки і банківську діяльність», банком може називатися лише юридична особа, яка має банківську ліцензію і відомості про яку внесені до Державного реєстру банків», - наголосили в НКЦПФР.

Так само у Державному реєстрі випусків цінних паперів, який веде НКЦПФР і який містить відомості щодо усіх зареєстрованих випусків цінних паперів, відсутня інформація про реєстрацію випуску акцій емітенту з таким найменуванням.

«При спробі придбати акції зазначеного проекту через його веб-сайт, користувачу пропонуються три варіанти оплати за акції: Money Storage, Perfect Money та оплата у криптовалюті Bitcoin. Функція оплати банківською картою нібито передбачена, але не працює. Доступні користувачу варіанти оплати є електронними гаманцями, платежі через які практично не можливо відслідкувати та встановити куди були переведені кошти клієнта», - наголосили в НКЦБФР.

На веб-сайті проекту відсутня будь-яка правова інформація щодо юридичної особи та підстав надання нею інвестиційних послуг. У особистому кабінеті користувача є посилання на такі розділи як «Документи», «Контакти компанії», «Умови користування», «Політика конфіденційності», але всі вони не працюють.

Підписуйтесь на новини FinClub у TelegramViberTwitterFacebook.

Реклама фейкового банку:

scam1

Долучайтесь

Підписатися на розсилку Фінклубу