В Україні розпочали створення 24 нових індустріальних парків - голова комітету Ради

В Україні розпочали створення 24 нових індустріальних парків - голова комітету Ради

Укрінформ
З часу прийняття у вересні цього року закону "Про внесення змін до Закону України "Про індустріальні парки"» (№1710-IX) в Україні вже розпочато створення 24 нових індустріальних парків.

Про це сказав голова Комітету Верховної Ради України з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха під час III Форуму індустріальних парків у рамках «Українських індустріальних днів – 2021», повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Незважаючи на те, що стимули до розвитку індустріальних парків, закладені до оновленого закону, ще в повній мірі не працюють, результати вже є. Так, від часу його прийняття у вересні цього року в країні розпочато створення 24 нових індустріальних парків (ІП). Десь вони вже фізично будуються, десь готується документація і йде проєктування, але факт залишається фактом – більше двох десятків парків вже в роботі в 11 областях України», - розповів Наталуха.

За його словами, сукупно заявлені інвестиції в нові проєкти ІП становлять 884 млн грн, загальна площа парків – 557 га.

«Якщо ці дані перевести у робочі місця за коефіцієнтами Організації Об’єднаних Націй по промисловому розвитку UNIDO, то лише у цих 24 парках можна потенційно створити 28 тисяч робочих місць. Звісно, не всі парки швидко запустяться, бо ресурс державних стимулів обмежений, але те, що інструмент ІП працює - це вже доконаний факт, підкріплений відповідними цифрами», - стверджує Наталуха.

Глава профільного комітету впевнений, що результати будуть ще яскравіші, коли запрацюють також фіскальні стимули, передбачені законопроєктами №5688 та №5689, що вже внесені в порядок денний Верховної Ради. В них йдеться про звільнення від ПДВ на нове обладнання для ІП та звільнення від податку на прибуток на 10 років.

«У мене є внутрішня впевненість, що до кінця року в першому читанні ці документи будуть прийняті. Вони підкріплять наш принцип, який ми демонструємо інвесторам, – приходьте, працюйте, бо це зручно і вигідно, держава допомагатиме», - підкреслив Наталуха.

Як повідомлялося, в Україні на сьогодні внесено до реєстру 52 індустріальні парки. Чотири з них мають резидентів з реально працюючими заводами. Це індустріальний парк «Біла Церква» (Київська область), Вінницький індустріальний парк, індустріальний парк «Соломоново» (Закарпатська область) та індустріальний парк «Коростень» (Житомирська область).

За оптимістичним сценарієм, в Україні передбачається повноцінний запуск 100 індустріальних парків, серед яких в існуючі парки у середньостроковій перспективі буде інвестовано 100 млн дол., а в нові – 200 млн дол. Очікується, що додатковий обсяг залучених інвестицій сягне 15,7 млрд дол.

Планується, що кожного року з державного бюджету виділятиметься щонайменше 2 млрд грн на фінансування будівництва, реконструкції, функціонування та облаштування ІП. Зокрема, кошти виділятимуть і на надання компенсації відсоткової ставки за кредитами для здійснення господарської діяльності ІП.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-