У Мінекономіки розповіли, як визначатимуть збитки за зруйноване майно підприємств
Фото: depositphotos.com

Міністерство економіки України спільно з Фондом державного майна завершили розробку методики визначення збитків, завданих підприємствам унаслідок агресії Росії, про це інформує пресслужба відомства.

Йдеться про нерухоме й рухоме майно, об'єкти незавершеного будівництва, транспортні засоби, товарно-матеріальні запаси тощо, знищені або пошкоджені внаслідок бойових дій.

Також прораховуватиметься розмір упущеної вигоди, що підприємство втратило через неможливість продовження діяльності. 

Братиметься до уваги розмір витрат, останніх для відновлення майна й майнових прав, що зазнали руйнівного впливу внаслідок збройної агресії.

"Оцінка буде проводитися незалежними експертами на підставі вихідних даних (документів підприємства, що відповідають характеристикам майна), результатів огляду постраждалого об’єкта (або фото-, відеоматеріалів, супутникових знімків), а також на основі даних про ринкову вартість подібного майна", – йдеться в повідомленні.

Для підтвердження факту знищення об'єктів внаслідок військової агресії підприємцям необхідно підготувати пакет документів.

Збитки, визначені за методикою, можуть бути використані для відкриття кримінальних проваджень проти агресора, подання суб’єктами господарювання заяв про компенсацію, а також для позовів до міжнародних судових інстанцій.

  • За оцінками KSE Institute, прямі втрати економіки України від пошкодження й руйнування житлових і нежитлових будівель та інфраструктури станом на 1 серпня сягнув $108,3 млрд, або 2,9 трлн грн. Сума непрямих втрат – $128,8 млрд, або 3,7 трлн грн.
  • Україна планує на вересневій сесії Генеральної асамблеї ООН представити резолюцію про створення нового механізму, що змусив би Росію заплатити за вторгнення.