В Україні заборонять рекламувати житлові будинки Назад

В Україні заборонять рекламувати житлові будинки

У Конфедерації будівельників України роз’яснили, як відповідно до змін у законодавстві повинні рекламувати новобудови.

Українцям будуть по-новому рекламувати новобудови. Про майбутні зміни розповів адвокат, старший партнер ЮФ «Тотум», член Конфедерації будівельників України Юрій Хапко, інформує UBR.ua.

У повідомленні зазначається, що 2 жовтня 2019 року Верховна Рада прийняла закон №139-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення порядку ліцензування господарської діяльності», яким, серед іншого, були внесені зміни в закон «Про рекламу». Ці зміни набирають чинності 18 квітня 2020 року.

Процес видачі дозвільних документів на будівництво транслюватимуть онлайн

Також 17 жовтня 2019 року Верховна Рада прийняла ще й закон №199-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо вдосконалення порядку надання адміністративних послуг в сфері будівництва і створення єдиної державної електронної системи в сфері будівництва». Документ фактично дублює положення закону №139-IX. Ним також передбачено внесення змін до закону «Про рекламу», які вступили в дію 1 лютого 2020 року.

Основна відмінність між двома законами, каже юрист, полягає в частині заборони реклами в залежності від механізму залучення коштів, а саме:

  • з 1 лютого до 18 квітня 2020 рекламувати можна за умови, якщо залучення коштів фізичних і юридичних осіб (в тому числі в управління) для будівництва таких об'єктів здійснюється відповідно до ч. 3 ст. 4 Закону України «Про інвестиційну діяльність»;

  • після 18 квітня 2020 рекламувати житлові будинки можливо, але при наявності ліцензії на здійснення господарської діяльності з надання фінпослуг (крім професійної діяльності на ринку цінних паперів) у суб'єкта господарювання, який здійснює залучення недержавних коштів фізичних і юридичних осіб, в тому числі, в управління для фінансування будівництва житлового будинку;

  • реклама можлива за умови управління майном для фінансування об'єктів будівництва та/або здійснення операцій з нерухомістю, відповідно до закону «Про фінансово-кредитні механізми і управління майном при будівництві житла та операціях з нерухомістю», або при наявності свідоцтва про реєстрацію випуску цільових облігацій , виконання зобов'язань за якими забезпечується одиницею споруджуваного об'єкта.

«Тобто в законі № 199-IX йдеться про заборону реклами, в разі використання прямо не передбачених законодавством схем залучення коштів, а в законі № 139-IX – про наявність ліцензій на діяльність із залучення коштів», – підкреслив Юрій Хапко.

Реклама житлових і нежитлових приміщень, яка розміщується з метою пошуку потенційних покупців для спорудження таких об'єктів, буде дозволена тільки в наступних випадках:

  • якщо у замовника реклами є права власності або користування на ділянку, де ведеться будівництво;

  • якщо у замовника реклами є права на виконання будівельних робіт відповідно до закону України «Про регулювання містобудівної діяльності»;

  • якщо у виконавця є ліцензія на виконання будівельних робіт об'єктів із середнім класом відповідальності (СС2) і значним класом (СС3);

  • в разі фінансування будівництва коштами вкладників, відповідно до частини 3 статті 4 закону України «Про інвестиційну діяльність», а саме через фонди фінансування будівництва, фонди операцій з нерухомістю, інститути спільного інвестування, шляхом емісії цільових облігацій підприємств та в інші способи прямо передбачені законом (наприклад, житлово-будівельні кооперативи).

«Після введення Єдиної державної електронної системи в сфері будівництва, подібна реклама повинна буде містити реквізити вищезгаданих документів і ідентифікатор об'єкта будівництва», – зазначив Юрій Хапко.

За словами Хапко, майже вся тяжкість такого контролю лягає на центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику в сфері держконтролю за дотриманням законодавства про захист прав споживачів – щодо захисту прав споживачів реклами (зараз таким органом є Державна інспекція України з питань захисту прав споживачів).

Прокоментуйте першим

Додати коментар до статті