The Economist назвав п’ять «економічних сюрпризів» 2021 року

Поділитися
The Economist назвав п’ять «економічних сюрпризів» 2021 року © The Bell
Аналітики спрогнозували, які наслідки ці «сюрпризи» принесуть у 2022 році.

Кожен рік має свої несподівані повороти для фінансових ринків, але 2021 на тлі пандемії коронавірусу виявився занадто насиченим для світової економіки. The Economist називає деякі з ключових «економічних подій», які найбільше здивували інвесторів, компанії та аналітиків у 2021 році, а також прогнозує, що ці події означають для 2022 року.

Збої в ланцюгах поставок

Лауреат Нобелівської премії з економіки Пол Самуельсон якось пожартував, що фондовий ринок спрогнозував дев’ять із п’яти останніх економічних рецесій.

Подібні «звинувачення» могли бути висунуті проти аналітиків, які до цього часу регулярно били на сполох через серйозні збої в ланцюгах поставок. 2021 рік відзначився значним дефіцитом та інфляцією, обумовленими пропозицією.

Збої в роботі заводів і портів у Китаї та Південно-Східній Азії, викликані зусиллями урядів придушити спалахи COVID-19, дестабілізували ситуацію. Але левову частку паніки можна пояснити вибуховим попитом на товари. Для прикладу, витрати споживачів у США зросли на 34% з початку 2020 року. З пом’якшенням пандемії розрив має зменшитися. Але ланцюги поставок можуть залишатися під тиском ще деякий час порівняно з ситуацією, що була до пандемії коронавірусу.

Зростання китайських фінансових ринків

Встановлений порядок на китайських фінансових ринках був порушений і цього року. Протягом значної частини десятиліття інвестори вимагали більшого доступу до китайських активів, причому бурхливий технологічний сектор країни вважався особливо привабливим.

Але регулятивні заходи влади Китаю в 2021 році призвели до зниження індексу курсу акцій MSCI China Tech майже на третину з початку року. Ціна акцій компанії Alibaba впала майже на 50% за той же період.

Величезний забудовник Evergrande довгий час був найбільш яскравим символом китайського сектору нерухомості з великими кредитами. У 2021 році він зіштовхнувся з дефолтом через спроби уряду придушити запозичення з боку забудовників.

Те, як далі будуть проводитися регуляторні кампанії, залежить від непрозорої економічної політики Китаю, де все вирішує Комуністична партія. Але потрясіння як у технологічному секторі, так і в секторі нерухомості показало, що ефективність інвестицій у Китаї все ще може обернутися неприємними наслідками, якщо настрій уряду в Пекіні зміниться.

Зростання прибутків компаній 

Аналітики та інвестори очікували пожвавлення прибутків у 2021 році — адже навряд чи все могло б бути гірше, ніж минулого року. Але масштаби відновлення перевершили майже всі прогнози.

Прибутки за четвертий квартал ще не оголошуються, але оцінка зростання за рік в цілому зараз становить 45%, що навіть більше, ніж зростання на 40% у 2010 році після світової фінансової кризи. Частково це пов’язано зі швидшим відновленням економіки, ніж очікувалося, при цьому прибутки компаній перевищують не лише рівень 2020 року, а й рівень 2019 року.

Це ставить фондові ринки в більш складне становище з початком 2022 року: відновлення економіки, яке очікувалося наступного року, можливо, вже відбулося. Аналітики очікують більш приглушеного зростання прибутків компаній у 2022 році. Перевершити прогнози з великим відривом у наступному році буде важко.

Держава проти приватного сектору

Більшу частину 2020 року банкіри скаржилися на труднощі роботи в умовах пандемії. Але якщо менша кількість фізичних зустрічей з клієнтами і невизначеність економічних перспектив мали згубні наслідки, то ці наслідки важко знайти в даних.

Економічний бум ставить під сумнів ідею про те, що державні ринки невблаганно витісняються приватним капіталом. Влада банків над процесом лістингу може ослабнути, оскільки компанії, що виходять на біржу, тепер мають більше можливостей.

«Зелені фінанси»

Керівники компаній та інвестори, які прагнуть виглядати «екологічно чистими», часто були об’єктами висміювання в останні роки, а до так званих «зелених фінансів» ставилися зі скептицизмом. Але цього року відбулися різкі зміни.

«Зелені державні облігації» заполонили ринки. У середині жовтня Європейський Союз випустив свої перші «зелені облігації».

Але, мабуть, найцікавіші події прийшли з приватного сектора. У першому півріччі 2021 року інвестиції в «кліматичні стартапи» досягли 60 мільярдів доларів, що майже втричі більше, ніж за аналогічний період минулого року.

Спостерігається величезний сплеск інтересу інвесторів до компаній, що випускають електромобілі. А нафтові компанії починають досліджувати водневі технології.

Фінансовій сфері буде важко стати по-справжньому екологічною без зростання податків на викиди вуглецю. Але з 2022 року цей сектор буде виглядати більш зрілим і серйозним у своїх кліматичних цілях, резюмує видання.

В 2022 році світова економіка продовжить відновлюватися. Однак є низка факторів, що може завадити відновленню. Серед основних ризиків: новий штам коронавірусу, інфляція, припинення підтримки бізнесу в США, уповільнення зростання Китаю. Bloomberg назвав головні ризики для економіки у наступному році.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі