В Україні немає уявлення щодо вартості землі навіть за півроку функціонування ринку

Поділитися
В Україні немає уявлення щодо вартості землі навіть за півроку функціонування ринку © Колаж ZN.UA
Чому в 45 відсотках угод з продажу землі не зазначена вартість? 

На сьогодні у державному реєстрі реєстрації угод купівлі-продажу нерухомого майна зазначена ціна продажу землі тільки для половини угод. Про це заявив експерт Центру досліджень продовольства та землекористування Київської школи економіки (KSE) Роман Нейтер.

"Ціна продажу землі у державному реєстрі на сьогодні зазначена тільки для половини угод (55%). Для розрахунку обсягу ринку землі KSE змоделювала вартість ділянок, враховуючи їх цільове призначення, площу, тип угідь і локацію ділянок", - заявив Нейтер.

Таким чином, за припущеннями KSE, за підсумками першого півріччя функціонування ринку його обсяг склав 5,3 млрд грн, які отримали землевласники від продажу своєї землі.

За даними, що вносилися при реєстрації угод купівлі-продажу, середньозважена ціна коливалася на рівні близько 40 тис. грн за гектар. Ціна ділянки варіювалася залежно від типу земельної ділянки та її розташування.

Нагадаємо, 1 липня 2021 року в Україні відкрився ринок землі сільськогосподарського призначення.

До 2024 року купувати сільгоспнаділи можуть тільки фізичні особи – громадяни України з обмеженням у 100 гектарів у одні руки. Потім отримувати у власність не більше 10 тис. га землі зможуть юридичні особи, зареєстровані в Україні.

Питання продажу землі особам без українського громадянства та іноземцям вирішуватиметься на загальнонаціональному референдумі.

Ваш гектар дорожчий, ніж ви думали. Про це пише головний науковий співробітник ДУ "Інститут економіки природокористування та сталого розвитку НАН України" Оксана Веклич в своїй статті на ZN.UA - "Ціна землі".


Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі