Рада схвалила податкові та митні пільги для великих інвесторів

Рада схвалила податкові та митні пільги для великих інвесторів

Верховна Рада схвалила у другому читанні та в цілому законопроєкти про податкові та митні пільги інвесторам зі значними інвестиціями.

Відповідні законопроєкти №3761 та №3762 були подані президентом Володимиром Зеленським.

Законопроєкт №3761, за який проголосували 246 депутатів, передбачає звільнення до 1 січня 2035 року від оподаткування ПДВ операцій із імпорту устаткування інвестором зі значними інвестиціями в рамках виконання спеціального інвестиційного договору.

Вищезгадане устаткування має бути новим і виготовленим не раніше ніж за 3 роки до дати реєстрації інвестпроєкту зі значними інвестиціями, а його перелік та обсяги визначає Кабмін.

Також передбачається звільнити від оподаткування податком на прибуток підприємства інвестора зі значними інвестиціями, за умови виконання ним зобов'язань спеціального інвестиційного договору.

Звільнення від податку на прибуток застосовується після введення в експлуатацію об'єкта реалізації інвестпроєкту протягом 5 наступних років у межах строку дії спеціального інвестиційного договору, починаючи з календарного кварталу, визначеного інвестором зі значними інвестиціями у поданій до контролюючого органу заяві про використання відповідного права.

Передбачається, що органи місцевого самоврядування зможуть встановлювати ставки земельного податку та орендної плати за землю для таких інвесторів в меншому розмірі, або звільняти від сплати цього податку.

Законопроєкт №3762, за який проголосували 256 нардепів, пропонує звільнити від оподаткування ввізним митом обладнання, що ввозиться інвестором при реалізації інвестиційного проекту. Перелік та обсяги таких товарів затверджує уряд одночасно з укладенням спеціального інвестдоговору.

Закон до 1 січня 2035 року звільняє від оподаткування ввізним митом обладнання для реалізації інвестпроєкту зі значними інвестиціями. Воно повинно бути новим і виготовленим не раніше ніж за 3 роки до дати реєстрації інвестпроєкту. Перелік і обсяги цього обладнання визначає уряд.

При доопрацюванні до другого читання у законі прописали коди товарів згідно з УКТ ЗЕД, на які поширюється звільнення від мита.

Відповідні зміни набирають чинності з 1 січня 2021 року та діють до 1 січня 2035 року.

У лютому Зеленський підписав закон про держпідтримку інвестпроєктів зі значними інвестиціями для покращення інвестклімату в Україні.

Щоби цей закон запрацював, уряд створив Офіс із залучення та підтримки інвестицій (UkraineInvest), який займатиметься супроводом проєктів і допомагатиме інвесторам від старту проєкту протягом усього часу його реалізації.

У держбюджеті-2021 на забезпечення функціонування UkraineInvest передбачено 33 млн грн. Серед його основних функцій - здійснення заходів щодо залучення потенційних заявників для реалізації інвестиційних проєктів, надання інвесторам інформаційно-консультаційної допомоги, взаємодія з органами державної та місцевої влади.

Нагадаємо, закон гарантує надання держпідтримки українським та іноземним інвесторам із загальною сумою інвестицій від 20 млн євро, які створюють не менше 80 робочих місць із середньою зарплатою на 15% більше, ніж у регіоні, де така інвестиція буде здійснена.

Ці інвестори отримають пряму угоду з урядом. При цьому загальний обсяг держпідтримки не має перевищувати 30% від суми інвестицій у проєкт.

Строк реалізації інвестпроєкту зі значними інвестиціями не перевищує 5 років.

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь

Підписатися на розсилку Фінклубу