Посли країн G7 в Україні представили дорожню карту судової та антикорупційної реформ в Україні

Посли країн G7 в Україні представили дорожню карту судової та антикорупційної реформ в Україні

Ці реформи мають відновити довіру громадськості до української судової влади та антикорупційної інфраструктури

Посли країн G7 в Україні представили дорожню карту судової та антикорупційної реформ в Україні
фото: ukrinform.ua

Посли країн «Великої сімки» (G7) представили перелік пріоритетних заходів, які відновлять довіру громадськості до української судової влади та антикорупційної інфраструктури. Про це повідомляється на сторінці послів G7 в Україні у твіттері.

«Ці пріоритетні заходи відображають комплексну реформу, проведення якої необхідно для зміцнення незалежності, відповідальності та доброчесності судової системи, та забезпечення відновлення повноважень антикорупційних установ, що відповідає очікуванням українського народу», – йдеться у документі.

Зокрема, посли вважають, що необхідно вжити термінових заходів для того, щоби:

  • відновити правові норми щодо боротьби з корупцією, які нещодавно були визнані неконституційними, із забезпеченням надійної правової основи;
  • не допустити у майбутньому заподіяння шкоди з боку Конституційного суду (КСУ), навіть якщо він перетвориться на справді незалежну та підзвітну установу;
  • забезпечити, щоб кандидати на ключові посади в судові та правоохоронні органи призначались за принципом прозорості, врахування їх попередніх заслуг та наявності довіри до них.

«Ми наголошуємо, що разом з необхідністю термінового впровадження дій щодо усунення шкоди, заподіяної КСУ антикорупційним установам України, не менш важливим є забезпечення процесу виходу цих установ із кризи з наданням їм можливості ефективно виконувати свою місію. У зв'язку з цим, положення, спрямовані на відновлення відповідальності за неправдиве декларування або умисне неподання декларації про майно, які були прийняті Верховною Радою 4 грудня, не мають достатньо стримуючого ефекту і, отже, не є ефективним інструментом запобігання корупції», – йдеться у документі.

Зокрема, посли радять тимчасово мінімально збільшити кворум для прийняття рішень КС, відкласти триваючі процедури відбору суддів КСУ до введення нових правил відбору та невідкладно запровадити чіткий і прозорий процес відбору на посади суддів КС. Рекомендується посилити дисциплінарну відповідальність і етичні вимоги до суддів КС, зобов'язати суддів КСУ залишатися неупередженими при розгляді справ і проводити відкрите голосування.

Також, дипломати рекомендують терміново реформувати Вищу раду правосуддя (ВРП), оскільки це необхідна передумова для проведення ефективної судової реформи в цілому. Рекомендується створити незалежну комісію з питань етики, котра матиме повноваження перевіряти діючих членів ВРП та, за необхідності, звільняти їх. Також комісія матиме скласти список кваліфікованих кандидатів з високим рівнем доброчесності з якого органи, відповідальні за вибір, обиратимуть спеціалістів на вакантні посади. 

Крім цього, посли закликають забезпечити прозоре перезавантаження Вищої кваліфікаційної комісії суддів (ВККС). Рекомендується надати оновленій ВККС повноваження самостійно приймати регламент своєї роботи. Після забезпечення доброчесності членів ВРП і закриття вакантних посад у судах першої та апеляційної інстанцій рекомендується інтегрувати ВККС у ВРП задля оптимізації структури інститутів суддівського самоврядування.

Крім цього, дипломати пропонують залучити міжнародних представників до усіх цих процесів.

Проєкт використовує файли cookie сервісів Mind. Це необхідно для його нормальної роботи та аналізу трафіку.ДетальнішеДобре, зрозуміло