Пільги з податку на нерухомість, анулювання штрафів і зменшення строків перевірок ПДВ. Головні податкові новації весни та літа
Mind Explains

Пільги з податку на нерухомість, анулювання штрафів і зменшення строків перевірок ПДВ. Головні податкові новації весни та літа

Як вони вплинуть на бізнес і громадян

Пільги з податку на нерухомість, анулювання штрафів і зменшення строків перевірок ПДВ. Головні податкові новації весни та літа
Фото: depositphotos.com

Державна податкова служба (ДПС) повідомила про те, які зміни в податковому законодавстві почнуть діяти наступного місяця. Усі новації прописані в законі №3603-IX, який Верховна Рада ухвалила 23 лютого. Частково закон почав діяти ще 16 березня. Але окремі положення набуватимуть чинності поетапно: з 1 квітня, з 16 червня, з 1 липня та з 1 серпня. Mind розібрався, про які саме зміни йдеться.

Які норми набули чинності з 16 березня

1. Врегульовано питання встановлення податкових пільг щодо плати за землю та податку на нерухоме майно на територіях, на яких ухвалено рішення про обов'язкову евакуацію населення.

Якщо проводиться евакуація населення з когось району чи населеного пункту, органи місцевого самоврядування чи військово-цивільна адміністрація зобов'язані запровадити згадані податкові пільги для фізичних осіб та юридичних осіб (бізнесу). Також органи місцевої влади щокварталу звітують про запровадження пільг до ДПС.

2. Розширено можливості податкових органів із продажу майна, що перебуває у податковій заставі.

Відповідно до змін заставне майно, яке може бути згруповане та стандартизоване, підлягає продажу виключно на біржових торгах. Податкова відправляє пропозиції щодо продажу майна всім товарним біржам і укладає договір із торговим майданчиком, у якого найнижча вартість послуг.

3. Скасовано відповідальність за помилкову сплату платником податків зобов'язання на інший бюджетний рахунок.

Штрафи та будь-які інші санкції не будуть застосовуватись, якщо платник податків або податковий агент сплатив податок помилково (не на той рахунок, на який було потрібно), але зробив це своєчасно, без порушення строків.

4. Розширено перелік одержувачів благодійної допомоги, яка не включається до загального оподатковуваного доходу.

Тепер до таких одержувачів благодійної допомоги належать військовослужбовці (резервісти), які не мають статусу учасників бойових дій і члени сімей таких військовослужбовців (резервістів), які пішли з життя внаслідок поранення, контузії або каліцтва.

5. Спрощено алгоритм зміни відомостей про юридичних осіб.

Платники податків при поданні заяви про внесення змін до відомостей про юридичну особу (подання заяви про державну реєстрацію змін) зможуть заявити про бажання зареєструватися платником ПДВ, єдиного податку або бути включеним до Реєстру неприбуткових установ та організацій.

6. Скасовано строки давності під час звірки даних для платників мінімального податкового зобов'язання.

Раніше на те, щоб провести звірку даних, виділялося тридцять днів із дня вручення податкового повідомлення-рішення. Тепер це обмеження скасовано. Нагадаємо: платниками мінімального податкового зобов'язання є резиденти України, які володіють / орендують / користуються сільгоспугіддями.

Які норми набирають чинності з 1 квітня

Розширено перелік доходів, які не включаються до загального оподатковуваного доходу платника податків.

До таких доходів буде віднесена вартість незареєстрованих лікарських засобів, які безоплатно передані пацієнтам, що беруть участь у клінічних випробуваннях та/або програмах доступу до медикаментів після завершення клінічного випробування.

Які норми набирають чинності з 16 червня

Платники податків зможуть взаємодіяти з ДПС у режимі відеоконференції.

Можливість скористатись онлайн-зв’язком буде під час розгляду скарг і матеріалів перевірок. Порядок комунікації між податковою та платниками податків має бути врегульовано окремими нормативно-правовими актами.

Які норми набирають чинності з 1 липня

Буде скорочено строки перевірок сум ПДВ, заявлених до бюджетного відшкодування.

На сьогодні граничний строк проведення таких перевірок становить 30 днів. З липня перевірки проводитимуться протягом 20 календарних днів, починаючи з дати, яка слідує за крайньою датою подання ПДВ-декларації.

Які норми набирають чинності з 1 серпня

Буде врегульовано порядок взаємодії податкової та депозитарних установ.

Зміни стосуються обміну інформацією про компанії та їх бенефіціарів. Зокрема, Центральний депозитарій цінних паперів не пізніше 31 серпня 2024 року повинен буде передати ДПС дані про власників юридичних осіб (власників часток у статутному капіталі).

Що в результаті чекає на платників податків

Більшість змін є технічними. Але почасти вони полегшать життя платникам податків. Наприклад, у тому, що стосується незастосування штрафних санкцій за помилкову сплату податків і зборів, запровадження пільг зі сплати податку на землю та нерухомість, щодо комунікацій з ДПС, а також щодо термінів перевірок платників ПДВ, які претендують на бюджетне відшкодування.

Водночас деякі повноваження податкової стануть ширшими. Фіскалам відтепер буде простіше продавати майно, яке перебуває у податковій заставі. До того ж ДПС матиме перманентний доступ до даних про бенефіціарів бізнесу, що є одним з елементів податкового адміністрування не лише українських юридичних осіб, а й контрольованих іноземних компаній (КІК).

Проєкт використовує файли cookie сервісів Mind. Це необхідно для його нормальної роботи та аналізу трафіку.ДетальнішеДобре, зрозуміло