Пік інфляції пройдено: у НБУ розповіли, як і чому надалі інфляційний тренд піде на зниження

Поділитися
Пік інфляції пройдено: у НБУ розповіли, як і чому надалі інфляційний тренд піде на зниження
Інфляція сповільниться до однознакового рівня вже в листопаді-грудні, а в наступному році поступово знизиться до цілі 5 відсотків.

Україна пройшла пік інфляції у вересні-жовтні поточного року, з листопада інфляційний тренд завдяки сприятливим факторам піде на зниження, з 10-11% до 5% у 2022 році. Про це йдеться в Інфляційному звіті НБУ за жовтень 2021 року.

"Інфляція сповільниться до однознакового рівня наприкінці 2021 року, а в наступному році поступово знизиться до цілі 5%", - йдеться у звіті.

Так, за оцінками НБУ, пік зростання споживчих цін припав на вересень-жовтень цього року. У вересні зростання споживчих цін прискорилося до 11% у річному вимірі. Інфляцію підживлювала низка глобальних та внутрішніх чинників. Зокрема, ціни на світових товарних ринках залишалися на високому рівні. Очікувано зберігався й сталий фундаментальний тиск. Вищі виробничі витрати бізнесу на оплату праці, сировину та енергію позначилися на динаміці споживчих цін. Інфляційні очікування також залишалися високими. Водночас сприятлива ситуація на валютному ринку гальмувала зростання цін. Зокрема, завдяки цьому базова інфляція перебувала нижче липневої прогнозної траєкторії.

"Надалі інфляційний тренд розвернеться", - наголошується в звіті.

За оцінками НБУ, інфляція сповільнюватиметься завдяки вичерпанню ефектів низької бази порівняння, збереженню сприятливої ситуації на валютному ринку та високим цьогорічним урожаям сільськогосподарських культур.

Зростання споживчих цін також стримуватиметься дією попередніх кроків НБУ з посилення монетарної політики – оптимізації її операційного дизайну, повного згортання антикризових монетарних заходів і підвищення облікової ставки.

Під впливом зазначених чинників інфляція сповільниться до 5% наприкінці наступного року і надалі перебуватиме близько цілі.

Швидшому сповільненню інфляції у 2022 році завадять вищі, ніж раніше очікувалося, ціни на енергоносії в найближчі кілька кварталів, споживчий попит та витрати на оплату праці. Крім того, ураховуючи розтягнуті в часі ефекти цих проінфляційних чинників, сповільнення інфляції до цілі 5% потребуватиме від НБУ жорсткіших монетарних умов упродовж 2022–2023 років, ніж передбачалося в липневому прогнозі.

На грудень 2021 року НБУ зберіг прогноз інфляції на рівні 9.6%.

Нагадаємо, Національний банк переглянув і погіршив оцінку зростання валового внутрішнього продукту (ВВП) України за підсумками поточного року з 3,8% до 3,1%, в 2022 році - до 3,8% з 4%.

Наприкінці жовтня Національний банк України зберіг облікову ставку на рівні 8,5% річних.

Водночас  експерт   ZN.UA  Тетяна Богдан навпаки рекомендувала знижувати ставку, її аргументи можна прочитати в тексті   "Задзеркалля платіжного балансу".

 

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі