Пенсійні накопичення можуть отримати державну гарантію з 2026 року – Третьякова
Галина Третьякова (Фото: пресслужба Слуги народу/Facebook)

Верховна Рада розробляє механізм страхування пенсійних накопичень у недержавних фондах. Про це повідомила голова соціального комітету Галина Третьякова зі Слуги народу в коментарі телеканалу "Рада".

"З Гетманцевим ми думаємо про те, що після 2026 року, коли буде не тільки державний уповноважений фонд, систему Фонду гарантування вкладів, яка діє сьогодні виключно на банки, розповсюдити на недержавні пенсійні фонди і компанії страхування життя, які виплачуватимуть пожиттєві ануїтети", – сказала Третьякова.

Перші три роки після запуску накопичувальної пенсійної системи, яка планується на 2023 рік, всі вклади зберігатимуться у державному пенсійному фонді. Він матиме 100%-ву державну гарантію. Потім кожен громадянин зможе перевести свої гроші до приватного фонду, які, ймовірно, пропонуватимуть вищий дохід.

У накопичувальному рівні пенсійної системи з 2023 року почнуть брати участь громадяни, яким на момент його запуску буде менше 55 років. За приблизними підрахунками Міністерства соціальної політики, це близько 8 мільйонів осіб. Для тих, кому на той момент буде 55 років і більше, пенсійна система ніяк не зміниться.

Гарантія за депозитами в банках зараз становить тільки 200 000 гривень, але Верховна Рада планує підняти її до 600 000 гривень.