Обвал до $120 млрд: як війна в Україні вплинула на світовий ринок венчурних інвестицій

Обвал до $120 млрд: як війна в Україні вплинула на світовий ринок венчурних інвестицій

Попри велику кількість доступних коштів стартапи «затягують паски»

This material is also available in English
Обвал до $120 млрд: як війна в Україні вплинула на світовий ринок венчурних інвестицій
Фото: depositphotos.com

«У ІІ кварталі 2022 року венчурні інвестиції в усьому світі впали до мінімального рівня на тлі повномасштабної війни в Україні, високої інфляції та зростання процентних ставок», – йдеться у свіжому звіті Venture Pulse від KPMG. Mind вибрав найцікавіші цифри та факти з дослідження.

8420

Стільки угод було закрито в ІІ кварталі на загальну суму $120,2 млрд. Дослідники кажуть, що такий низький рівень інвестування індустрія побачила вперше за останні шість кварталів. 

Обвал до $120 млрд: як війна в Україні вплинула на світовий ринок венчурних інвестицій

«Хоча на ринку венчурного капіталу в усьому світі, як і раніше, існує велика кількість доступних для інвестицій коштів, очікується, що інвестори стануть більш обережними. Вони зосереджуються на компаніях, цінні папери яких вже мають у своїх портфелях, на активах з ефективними моделями прибутковості та із секторів, які перебувають у центрі уваги через війну в Україні», – розповідають дослідники.

Та додають: інвестори вдаються до тиску на портфельні компанії, намагаючись примусити їх зосередитися на збереженні коштів, щоб пережити буремні часи. У ІІ кварталі оцінки активів низки привабливих приватних компаній впали порівняно з шістьма місяцями тому – таке падіння характерне для багатьох публічних технологічних компаній у всьому світі. Це спонукає кілька глобальних венчурних фондів наполегливо радити своїм портфельним компаніям зменшити витрати, бути більш вибірковими у планах наймання персоналу та раціоналізувати робочу силу, щоб вижити в умовах поточної невизначеності.

$10,8 млрд

Це загальна сума топ-10 угод за II квартал. Найбільші кошти залучили в США: Epic Games зібрала $2 млрд, SpaceX – $1,7 млрд, GoPuff – $1,5 млрд, Faire – $816 млн, Ramp – $748 млн, The Boring Company – $675 млн. За межами Сполучених Штатів у топі залучення капіталу – німецька Trade Republic ($1,15 млрд), індійська Dailyhunt ($805 млн),  Kitopi з ОАЕ ($715 млн) і китайська CanSemi ($672 млн).

Обвал до $120 млрд: як війна в Україні вплинула на світовий ринок венчурних інвестицій

$62,3 млрд

Або більше половини світового ринку венчурних інвестицій припало на США. «Ця країна показала найбільшу стійкість VC», – кажуть дослідники. Було закрито 3374 угоди.

У Європі сповільнюються венчурні інвестиції в стартапи на ранніх стадіях. Загалом було 2220 угод на $27,3 млрд. Дослідники уточнюють, що VC впали в більшості окремих юрисдикцій ЄС. Хоча в Європі ще є країни, що залучають великі кошти: окрім Німеччини, в топі гучних угод – Швейцарія (Climeworks – $650 млн), Велика Британія (SumUp – $626,7 млн), Хорватія (Rimac Automobili – $528,7 млн) та Італія (Scalapay – $524 млн, Habacus – $330 млн).

«VC в Азії падають другий квартал поспіль через відносно менші розміри угод», – кажуть дослідники. Закрито 2206 угод на $24,5 млрд. Китайська Bavari Natural Environment підняла $630 млн, індонезійська Xendit – $300 млн, індійські Xpressbees та ShareChat також по $300 млн.

Втім передбачувано найбільша кількість угод у світі все ще закривається на стадії ангельських інвестицій.

Обвал до $120 млрд: як війна в Україні вплинула на світовий ринок венчурних інвестицій

97

Стільки стартапів стали «єдинорогами» в II кварталі. Понад третини з них – фінтех-компанії. На Північну та Південну Америку припадає більше половини нових «єдинорогів» у світі. Unico та Stark Bank у Бразилії, Kushki в Еквадорі, решта – в США. Європа побачила 18 нових єдинорогів із восьми різних країн (Велика Британія, Німеччина, Фінляндія, Швеція, Норвегія, Нідерланди, Швейцарія, Ізраїль). В Азії також спостерігалося досить широке географічне поширення нових «єдинорогів»: 17 із семи країн.

«Хоча кількість народжуваних «єдинорогів» залишалася стабільною протягом кварталу, є певне занепокоєння. Компанії, оцінені рівно в $1 млрд, можуть розглянути можливість надання значних поступок інвесторам, щоб зберегти свій статус», – говорять дослідники.

3

Стільки найактуальніших ніш для інвестування наразі виділяють дослідники.

Альтернативна енергетика. «Бурхливе зростання цін на енергоносії в багатьох регіонах світу та що раз більше занепокоєння стосовно енергетичної залежності підвищили інтерес інвесторів до альтернативних джерел енергії, накопичення енергії та мобільності. Хоча електричні транспортні засоби та акумулятори продовжували бути основним напрямом інвестицій протягом кварталу, інвестори почали звертати увагу і на інші сфери, зокрема на водневі технології. Очікується, що впродовж наступних кількох кварталів також зросте інтерес до інших джерел енергії та рішень, наприклад, до будівництва малих атомних станцій у Європі», – йдеться у звіті.

Наприклад, однією з найбільших угод у Європі стало залучення $650 млн швейцарською Climeworks, яка спеціалізується на технології прямого вловлювання вуглецю з повітря.

Кібербезпека. Компанії з цієї індустрії продовжують привертати увагу, говорять дослідники. Враховуючи затяжну невизначеність, пов’язану з війною в Україні, і зростаюче занепокоєння щодо потенційних кібератак, інвестиції в кібербезпеку зросли у II кварталі та мають шанси підвищуватися й далі протягом 2022 року.

Логістика. Також хороші перспективи інвестування в стартами, які зосереджені на управлінні проблемами ланцюга постачань.

На нулі

За даними звіту, у II кварталі 2022 року ринок IPO залишився закритим. Це різко контрастує з рекордними результатами IPO, які спостерігалися протягом 2021 року. «Після великої кількості операцій первинного розміщення акцій протягом останніх двох років вікно IPO зачинилося, зокрема, в США, Європі та Азії. Оскільки оцінки активів багатьох публічних технологічних компаній значно знизилися, багато компаній, які, можливо, розглядали IPO, тепер відклали свої плани на найближче майбутнє», – розповідають дослідники.

Та додають: російсько-української війні не видно кінця, висока невизначеність на ринку. Через ці фактори очікується, що вихід на IPO залишатиметься в безвиході й у III кварталі. Інвестори та стартапи сподіваються, що ринок оживе в наступні 18–24 місяці. «Стартапам, особливо на пізніх стадіях, які очікували IPO, довелося швидко переглянути свої плани. Компанії опинитися в ситуації, коли готівка стає королем – їм потрібно знайти гроші, щоб протриматися, допоки вони не зможуть залучити додатковий раунд приватного фінансування або IPO», – пояснюють дослідники.

$50,8 млрд

Це обсяг екзитів. Він також стрімко впав майже до рівня I кварталу 2020 року. «Після рекордного 2021 року така ситуація була прогнозованою. Тим не менш, можливо, коли оцінки активів нормалізуються, покупці врешті-решт прагнутимуть укласти те, що можна вважати угодами», – йдеться у звіті.

Обвал до $120 млрд: як війна в Україні вплинула на світовий ринок венчурних інвестицій

У підсумку дослідники прогнозують, що в ІІІ кварталі збережеться тенденція до зниження оціночної вартості активів. Це своєю чергою може призвести до падіння обсягів інвестицій або фокус на альтернативних джерелах фінансування. Угоди у багатьох регіонах, імовірно, вимагатимуть більше часу, оскільки інвестори ретельніше ставитимуся до процедур комплексної перевірки активів.

Враховуючи зростання темпів інфляції та процентних ставок, привабливість компаній, орієнтованих на споживачів, найімовірніше, трохи зменшиться серед венчурних інвесторів на користь рішень та інвестицій у B2B.

Проєкт використовує файли cookie сервісів Mind. Це необхідно для його нормальної роботи та аналізу трафіку.ДетальнішеДобре, зрозуміло