НКЦПФР скасувала заборону на торгівлю цінними паперами в Україні

НКЦПФР скасувала заборону на торгівлю цінними паперами в Україні

НКЦПФР знімає з 8 серпня майже всі обмеження на здійснення операцій на ринках капіталу та товарних ринках, введені з 24 лютого.

Про це йдеться у сьогоднішньому рішенні регулятора № 1053.

Цим документом НКЦПФР скасовує своє рішення № 144 від 8 березня, в якому містилися усі заборони, запроваджені з 24 лютого і в подальшому доповнені.

Тобто вже з понеділка буде скасовано мораторій на обіг та викуп цінних паперів в Україні (у вільному обігу знаходилися лише військові ОВДП).

«Ринок капіталу протягом кількох тижнів встановить реальну ринкову дохідність державних паперів. Прогнозую, що це буде біля 20% річних у гривні. Клієнти, котрі допомагатимуть державі та інвестуватимуть у ОВДП, зможуть отримувати належні відсотки за своїми інвестиціями», – очікує президент ІГ «Універ» Тарас Козак.

НКЦПФР встановила, що розрахунки за другою частиною операції РЕПО за договорами РЕПО щодо цінних паперів, укладеними до 24 лютого 2022 року і строк/ термін виконання розрахунків за якими припав/ припадає на період до або на дату набрання чинності цим рішенням, мають здійснюватися, починаючи з 22 серпня, крім випадків коли комісія надає окремі дозволи.

Виконання емітентом своїх зобов’язань за отриманими ним у період з 24 лютого від учасників інститутів спільного інвестування відкритого та інтервального типу заявок на викуп належним їм цінних паперів інституту спільного інвестування, має здійснюватися, починаючи з 22 серпня, крім випадків надання комісією окремих дозволів на здійснення таких дій емітентом раніше.

Фактично єдина заборона, яка залишається, пов'язана з росією та білорусію. У період дії воєнного стану заборонено професійним учасникам ринків капіталу та організованих товарних ринків встановлювати ділові відносини та/або вчиняти правочини з особами, щодо яких встановлені заборони, передбачені законом, та особами, пов’язаними з державою-агресором – російською федерацією та/або республікою білорусь, або на їх користь та/або здійснення дій щодо активів чи пасивів таких осіб, та/або здійснення виплат доходів, сум погашення на користь таких осіб.

Також заборонено професійним учасникам депозитарної системи України вносити зміни до системи депозитарного обліку цінних паперів щодо рахунків у цінних паперах депонентів, клієнтів з числа зазначених вище осіб за розпорядженнями цих осіб, крім випадків надання НКЦПФР окремих дозволів.

Заборонено особам, які провадять діяльність з управління активами інституційних інвесторів, здійснювати операції щодо активів інститутів спільного інвестування, недержавних пенсійних фондів, якщо такі активи пов’язані з вказаними вище особами.

«Протягом п’яти місяців війни ринки капіталу та товарні ринки працювали в ручному режимі. Завдяки індивідуальному підходу та поміркованій позиції ми змогли побороти панічні настрої, зберегти активи та не допустити дефолти по низці цінних паперів», – зазначив голова НКЦПФР Руслан Магомедов.

Заступник голови комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Верховної Ради Ярослав Железняк повідомив, що це рішення НКЦПФР стало можливим після ухвалення закону #7465-1.

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь

Підписатися на розсилку Фінклубу