НБУ погіршив прогноз зростання реального ВВП до 3,1% у 2021 році

НБУ погіршив прогноз зростання реального ВВП до 3,1% у 2021 році

Очікування регулятора знизилися через триваліший та суттєвіший вплив пандемії на економіку та різке підвищення цін на газ

НБУ погіршив прогноз зростання реального ВВП до 3,1% у 2021 році
Фото: bank.gov.ua

Національний банк (НБУ) погіршив прогноз зростання реального ВВП до 3,1% у 2021 році з огляду на триваліший та суттєвіший вплив пандемії та наслідки від різкого підвищення цін на газ. Про це повідомляє пресслужба НБУ.

Зазначається, що у першому півріччі 2021 року відновлення економіки було дещо слабшим, ніж очікувалося. Це зумовлювала низка чинників, зокрема вплив карантинних обмежень. Натомість у другому півріччі економіка пожвавилася.

Наприклад, рекордний урожай ранніх зернових культур зумовив швидке зростання сільського господарства, стійкий споживчий попит підтримав роздрібну торгівлю та пасажирообіг, а пожвавлення інвестиційної активності разом зі сприятливою зовнішньою ціновою кон'юнктурою сприяли відновленню будівництва та промисловості.

«Однак, ураховуючи показники першого півріччя, високі ціни на енергоносії, а також поточне ускладнення епідемічної ситуації, Національний банк погіршив прогноз зростання економіки з 3,8% до 3,1% у 2021 році», – йдеться у повідомленні регулятора.

У НБУ вважають, що несприятлива ситуація на ринку енергоносіїв разом із наслідками логістичних проблем у світі обмежуватимуть випуск української промисловості та стримуватимуть темпи відновлення економіки й у наступному році. Тому регулятор також погіршив очікування зростання ВВП у 2022 році з 4% до 3,8%, прогноз на 2023 рік – 4%.

У Нацбанку наголошують, що зростання української економіки на прогнозованому рівні забезпечуватиме передусім подальше відновлення світової економіки та розширення внутрішнього попиту, зокрема інвестиційного.

«Також зберігатимуться доволі сприятливі умови торгівлі для українських експортерів. Позитивний вплив матиме й поступове поширення вакцинації, що дасть змогу уникнути локдаунів чи інших обмежень для економічної діяльності. Це, зокрема, допоможе повноцінно відновитися сектору послуг та сприятиме поступовому поверненню рівня участі населення в робочій силі до допандемічних рівнів», – додали в НБУ.

Нагадаємо: за оцінкою Міністерства економіки, зростання ВВП України прискорилося до 2,9% у січні-серпні.

Проєкт використовує файли cookie сервісів Mind. Це необхідно для його нормальної роботи та аналізу трафіку.ДетальнішеДобре, зрозуміло