НБУ отримує нові зобов'язання зі статусом кандидата України в ЄС

НБУ отримує нові зобов'язання зі статусом кандидата України в ЄС

Отримання Україною статусу кандидата на членство в Європейському Союзі відкриває перед Національним банком України ширші можливості для реалізації євроінтеграційних процесів у фінансовій сфері та максимального наближення до однієї з ключових цілей центробанку.

Про це повідомляє пресслужба НБУ.

«Питання європейської інтеграції постійно у фокусі уваги Національного банку України. Адже відповідно до нашої візії ми бачимо Національний банк повноправним членом європейської спільноти центробанків. Отримання статусу держави-кандидата на членство в ЄС суттєво наближає нас до реалізації цієї мети. Ми продовжимо дотримуватися європейського курсу в процесі подальшої трансформації та розвитку фінансової системи України. А як центробанк країни-кандидата на членство в ЄС матимемо значно ширші можливості для його реалізації», – прокоментував результати саміту Європейської Ради голова Національного банку України Кирило Шевченко.

За результатами саміту ЄС, перед Національним банком як регулятором ринку фінансових послуг України з’являються додаткові зобов’язання та завдання. Серед них: виконання взятих Україною зобов’язань для отримання режиму єдиного внутрішнього ринку ЄС, зокрема наближення українського законодавства у сфері фінансових послуг до права ЄС та продовження лібералізації руху капіталу, розширення взаємодії з європейськими інституціями, зокрема Єврокомісією, Європейським центральним банком та центробанками й наглядовими органами держав – членів ЄС.

Також перед Нацбанком стоїть питання сприяння надходженню нового виняткового пакета макрофінансової допомоги ЄС у розмірі 9 млрд євро на підтримку макроекономічної стабільності та іншої допомоги ЄС, ефективна комунікація щодо ролі Національного банку в євроінтеграційному процесі з метою посилення рівня підтримки членства України в ЄС і всередині країни, участь у перегляді переліку пріоритетних євроінтеграційних законопроєктів, тощо.

Нагадаємо, лідери країн-членів Європейського союзу на саміті в Брюсселі в четвер ввечері затвердили рішення надати Україні та Молдові статус кандидатів на вступ до ЄС.

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь

Підписатися на розсилку Фінклубу