Ярослав Матузка констатує «підвищену активність» на ринку M&A Ярослав Матузка констатує «підвищену активність» на ринку M&A

НБУ: банківська система – на фінальному етапі очищення

Кількість банків продовжує скорочуватися, але вже не через банкрутства.

Про це заявив заступник голови НБУ Ярослав Матузка під час круглого столу «Банки-2022: яким буде наступний рік для грошового ринку», проведеного «Фінансовим клубом».

«Банківська система – на фінальному етапі очищення, і зараз ми вже спостерігаємо не вихід банків з ринку, а злиття банків», – сказав він.

Ярослав Матузка констатує «підвищену активність» на ринку M&A. «Вже є дві угоди про злиття, які озвучені учасниками цих процесів. Є пакети документів, які зараз розглядаються в НБУ», – зазначив він.

Примусового скорочення кількості гравців не буде. «Нацбанк хоче бачити здорову стабільну банківську систему. Немає ніякого цільового показника кількості банків», – запевнив топпосадовець.

Заступник голови правління ПУМБ Артур Загородников назвав чотири найбільш обговорювані угоди, які можуть завершитися в 2022 році. «Перше – оголошення про вихід на наш ринок Kaspi.kz через угоду з БТА. Друге – «Укрпошта» оголосила про наміри придбати Альпарі Банк. Вона давно мріяла створити власний поштовий банк. Третє – ПУМБ підписав угоду про придбання Ідея Банку. І четверте – Банк Кредит Дніпро заявив про придбання Першого інвестиційного банку. Це добре, що активізувались процеси злиття та поглинань і  йде консолідація ринку», – вважає він.

Генеральний менеджер SupplierPlus Олексій Аніпер каже, що декілька угод можуть радикально змінити український ринок в 2022-2023 роках. Наприклад, це прихід Kaspi, модель бізнесу якого близька до китайської Alibaba чи американської Amazon. А також потенційний прихід британської Revolut. «Він визнаний ринком лідер у роботі з картковими продуктами, який активно працює із інструментами інвестування, криптовалютами. Тобто ця фінансова компанія може принести на банківський ринок України нову течію у розвиток нових продуктів», – вважає Олексій Аніпер.

«Нові гравці будуть з’являтися на українському банківському ринку, в тому числі за рахунок приходу іноземних партнерів, які, враховуючи власний досвід і передові технології, здатні збільшити конкуренцію на українському ринку в окремих напрямках набагато краще і швидше, ніж ми пристосувалися до цього. Це такі банки, як британський Revolut, який теж мав наміри прийти на український банківський ринок, і грузинський TBC Bank. Це сучасні фінансові установи, з якими необхідно рахуватися, коли будемо реалізовувати власні стратегії розвитку на банківському ринку», – впевнений Артур Загородников.

Ярослав Матузка зазначив, що НБУ досі не отримував документи на БТА Банк від Kaspi.kz.

Покупців зараз шукають як державні банки, так і невеликі комерційні банки. «Банки, які нижче медіанної, також мають вичистити свої портфелі від всяких скелетів, і тоді вони можуть бути цікаві для злиття. Маленьким не страшно бути, страшно бути тим, хто не має бажання і не має вміння зростати», – вважає голова наглядової ради Альфа-Банку Роман Шпек.

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь

Підписатися на розсилку Фінклубу