Найгірший початок року за пів століття. Ключовий біржовий індекс США впав на 21%
Фото: EPA

Початок року для одного з основних американських фондових індексів S&P 500 став найгіршим півріччям з часів президентства Річарда Ніксона, свідчать дані Bloomberg. За перші шість місяців індекс S&P 500 впав уже на 21%. Востаннє подібне падіння фіксувалося ще у 1970 році.

Підписуйтесь на LIGA.Бізнес у Facebook: головні бізнес-новини

До кінця червня ще є кілька торгових днів, тому цей показник може змінитися. Але очікування на ринку песимістичні, пише видання. Інвестори бояться, що "токсична суміш" високої інфляції та агресивних дій Федерального резерву приведуть економіку США до рецесії.

Інфляційний шок у стилі 1970-х років може обвалити індекс ще на третину від поточних рівнів, вважає стратег Societe Generale SA Маніш Кабра. Якщо інвестори вирішать, що період високої інфляції затягнеться, вони почнуть дивитися на реальні, а не номінальні показники дохідності акцій. А вони цього року, ймовірно, будуть негативними, каже аналітик.

Минулого тижня американський фондовий ринок офіційно увійшов до "ведмежого" тренду. І хоч на початку цього тижня були ознаки відновлення, відскок навряд чи буде тривалим. Трейдери в очікуванні виступу у Сенаті голови ФРС Джерома Пауелла, від якого чекають нових заяв про готовність боротися з ціновим тиском.

  • ФРС оголосила про рішення підвищити базову відсоткову ставку на 0,75 в.п. – це найбільший крок підвищення з 1994 року. Це призвело до того, що інвестори почали відмовлятися від ризикованих активів, включно з акціями та криптовалютами.