Нацбанк зберіг облікову ставку на рівні 8,5% річних

Нацбанк зберіг облікову ставку на рівні 8,5% річних

Рішення узгоджується зі зниженням інфляції до цілі 5% наприкінці наступного року, кажуть в НБУ

Нацбанк зберіг облікову ставку на рівні 8,5% річних
Фото: bank.gov.ua

Національний банк (НБУ) зберіг облікову ставку на рівні 8,5% річних. Про це йшлося на пресбрифінгу керівництва регулятора щодо рішень з монетарної політики.

«Це рішення узгоджується зі зниженням інфляції до цілі 5% наприкінці наступного року, відповідно до базового сценарію оновленого макроекономічного прогнозу», – пояснив голова НБУ Кирило Шевченко.

Він додав, що впродовж останніх місяців інфляція очікувано перебувала в діапазоні 10–11% – близько до липневого прогнозу НБУ.

Водночас регулятор зберіг прогноз інфляції на рівні 9,6% у 2021 році й очікує повернення темпів зростання споживчих цін до цілі НБУ в 5% наприкінці наступного року.

Стрімкішому зниженню інфляції, зазначають в НБУ, завадять триваліше збереження цін на енергоносії на підвищених високих рівнях та сталий споживчий попит. Крім того, враховуючи розтягнуті в часі ефекти цих проінфляційних чинників, сповільнення інфляції до цілі 5% потребуватиме від Нацбанку жорсткіших монетарних умов упродовж 2022-2023 років, ніж передбачалося в липні.

Відповідно до базового сценарію для повернення інфляції до цілі 5% облікова ставка утримуватиметься на рівні не нижче 8,5% щонайменше до ІІІ кварталу 2022 року, а не до ІІ кварталу, як очікувалося раніше.

При цьому у випадку реалізації проінфляційних ризиків регулятор готовий підвищити облікову ставку, а також пустити в дію інші монетарні інструменти вже на грудневому засіданні.

Нагадаємо: за даними Держстату, інфляція споживчих цін прискорилася до 11% у вересні.

Проєкт використовує файли cookie сервісів Mind. Це необхідно для його нормальної роботи та аналізу трафіку.ДетальнішеДобре, зрозуміло