Нацбанк анонсував новий етап валютної лібералізації

Нацбанк анонсував новий етап валютної лібералізації

Регулятор не тільки не збирається запроваджувати адміністративні обмеження через турбулентність на валютному ринку, а навпаки – продовжить знімати обмеження.

Про це директор департаменту відкритих ринків НБУ Олексій Лупін заявив під час круглого столу «Яким буде 2022 рік на валютному ринку», проведеного «Фінансовим клубом».

«Не плануємо вводити адміністративні обмеження, навіть продовжуємо працювати над валютною лібералізацією. Ми зараз дивимося на ринок деривативів. Це найбільш потенційно серйозно зростаючий сегмент фінансового ринку», – сказав Олексій Лупін.

НБУ проаналізував ринки деривативів європейських країн – сусідів України. «Якщо міжбанк – $500 млн, то ринок валютних свопів в середньому має бути в два раза вище – десь $1 млрд. Зараз у нас ринок валютних свопів коливається від $100 млн до $300 млн на день. А міжбанківський спотовий ринок – $500 млн. Ми бачимо дуже великий потенціал зростання», – розказав він.

«І тому наші всі зусилля зараз спрямовані на розвиток цього сегменту ринку, як банківського клієнтського сегменту, так і біржового через центрального контрагента. У нас вже є РЕПО через центрального контрагента. Ми плануємо додати свопи через центрального контрагента. Також я думаю, що ми зможемо цього року відкрити доступ небанків до ОЗДП», – додав Олексій Лупін.

Представник НБУ також розкрив підсумки лібералізаційних кроків в 2021 році. «Ми минулого року зробили певні кроки по лібералізації. Мабуть найбільш важливим, не за обсягом операцій поки що, але ідеологічно, був дозвіл юридичним особам купівлі іноземної валюти без зобов’язань. Зараз обсяг купівлі на день коливається від $11 млн до $15 млн», – зазначив він.

Олексій Лупін нагадав, що це обмеження існувало з часів СРСР і лише зараз його почали знімати.

Завдяки поступовій лібералізації коливання курсу гривні, які, на думку українців, є суттєвими, останніми роками насправді були співмірними із коливанням навіть світових валют.

«Якщо взяти шестирічну історію сучасної монетарної політики України і більш-менш вільного валютного ринку з 2016-го року, то це діапазон коливань від 23 грн до 29 грн. І якщо це перевести в більш зрозумілі людям цифри, то це буде 1,05 – 1,30. А це коливання курсу євро-долар, яке відбувається часто в набагато більшій амплітуді, ніж коливається українська гривня до долара», – розповів начальник аналітичного відділу Альфа-Банку Олексій Блінов.

Аналітик похвалив НБУ за прогнозованість його політики. «Заява про відсутність причин для обмежувальних заходів є авторитетною – ми не відчуваємо підступу, вона є абсолютно адекватною. І в 2020 році не було таких обмежувальних заходів, хоча були такі заклики. Не потрібно зайвими спробами робити вигляд, що ти намагаєшся стабілізувати ситуацію, не потрібно цим сіяти паніку. НБУ це абсолютно розуміє і робить, ситуація стабільна», – впевнений Олексій Блінов.

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь

Підписатися на розсилку Фінклубу