Іноземні інвестори вже повертаються? Як Україна отримала $4,2 млрд у 2023 році
Mind Explains

Іноземні інвестори вже повертаються? Як Україна отримала $4,2 млрд у 2023 році

І що потрібно, щоб досягти в рази більшого припливу капіталу. Інфографіка

Іноземні інвестори вже повертаються? Як Україна отримала $4,2 млрд у 2023 році
Фото: depositphotos.com

За даними Національного банку, протягом 2023 року приплив прямих іноземних інвестицій (ПІІ) в Україну становив $4,25 млрд. Це в 7,6 раза більше, ніж обсяг інвестицій за 2022 рік, але на 42% менше, ніж 2021 року.

Загалом приплив ПІІ у 2022 році був на рівні 2016–2018 років. Тоді Україна отримувала від іноземних інвесторів у діапазоні $3,7–4,7 млрд щорічно. Проте навряд чи можна говорити про справжнє (реальне) відновлення інвестування з-за кордону. Основний приплив капіталу генерує бізнес, який працює і реінвестує одержаний прибуток. Тож якими «порціями» та звідки надходили інвестиції з-за кордону в Україну, вивчив Mind.

Звідки та куди йшли іноземні інвестиції у 2023 році? Розподіл вкладень за напрямками був такий: $3,8 млрд ­– це інструменти участі в капіталі, $0,5 млрд – боргові інструменти.

Тобто понад 90% інвестицій протягом 2023 року надійшло до капіталу українських компаній. Причому із цієї суми майже $3,2 млрд – реінвестування прибутку. Це пояснюється обмеженнями на виведення капіталу з України, на репатріацію дивідендів – у тому числі. Ті компанії, які одержали прибуток, але не змогли його розподілити серед власників (акціонерів), повернули ці гроші в бізнес як реінвестиції.

До речі, сума реінвестованих доходів 2023 року була майже в 10 разів більша, ніж у 2022-му, і на 36% менша, ніж у 2021 році.

Іноземні інвестори вже повертаються? Як Україна отримала $4,2 млрд у 2023 році

У 2019 році реінвестування доходів було на такому самому рівні, як і 2023 року. Але тоді частка реінвестицій становила приблизно 54% всіх ПІІ, паралельно із цим інвестори активно вкладали ресурси в капітал компаній безпосередньо. Тоді як у 2023 році частка реінвестицій перевищила 74%, а частка інших інструментів участі в капіталі становила лише 15% загального обсягу ПІІ.

Якщо проаналізувати напрямки реінвестування, то 20% доходів повертається до банківського сектору, а 80% – до інших сфер економіки.

Скільки Україна акумулювала іноземних інвестицій? Запас або накопичення ПІІ на початок 2024 року становив $55,2 млрд. Це на 6,3% більше, ніж на початок 2023 року, і на 16,5% менше, ніж на початок 2022 року.

Говорячи простою мовою, накопичення інвестицій – це комплексний індикатор, який відображає запас ПІІ з урахуванням руху капіталу протягом календарного року (введення / виведення грошей у країну / з країни, погашення зобов'язань перед інвесторами, реінвестиція доходів тощо).

За даними податкового комітету Верховної Ради, накопичені ПІІ, якщо порівнювати їх обсяги з країнами Центральної та Східної Європи, залишаються на низькому рівні. Наприклад, у Польщі сума запасу ПІІ за підсумками 2022 року становила $270 млрд, що вп’ятеро більше, ніж в Україні.

Та й в загалом по щорічному припливу інвестицій ми також відстаємо від багатьох інших країн. За даними Світового банку (СБ) за 2022 рік, та сама Польща отримала $35 млрд ПІІ, Чехія – $10,5 млрд, Німеччина – $47,3 млрд, Франція – $105,4 млрд ПІІ.

Іноземні інвестори вже повертаються? Як Україна отримала $4,2 млрд у 2023 році

Щодо структури накопичених інвестицій, то за підсумками 2023 року $37,1 млрд, або 68,4%, становили інвестиції в капітал компаній і підприємств, а трохи більше $17,1 млрд, або близько 31,6%, – інвестиції в боргові інструменти.

Що це все означає? Найочевидніший висновок полягає в тому, що іноземні інвестори, як і раніше, не поспішають в Україну. Воно й зрозуміло: воєнні ризики вкрай високі, що не лише ускладнює ведення бізнесу, а й не дає змоги навіть спрогнозувати перспективи повернення інвестицій в осяжному майбутньому.

Водночас власники бізнесу, що працює, не залишають свої компанії в Україні напризволяще, що помітно за обсягами реінвестицій.  Та й загалом бізнес-активність зберігається на прийнятному рівні. За даними свіжого опитування підприємств, Індекс очікувань ділової активності (ІОДА) за березень зріс проти лютого відразу на 4,5 пункту – до 52 пунктів.

Іноземні інвестори вже повертаються? Як Україна отримала $4,2 млрд у 2023 році

Проте для відновлення повноцінного інвестування потрібне закінчення бойових дій. Це є ключовим чинником, який стане позитивним сигналом для іноземних інвесторів. За оцінками податкового комітету парламенту, для сталого розвитку після війни Україні потрібно буде залучати щонайменше $10–15 млрд ПІІ на рік, що «не є якимось нездійсненним показником».

Ну а наразі інтерес інвесторів сконцентрований переважно в таких сферах, як ВПК, виробництво будматеріалів, сільське господарство та FMCG. Це ті галузі, які попри війну продовжують розвиватися та генерувати прибутки.

Проєкт використовує файли cookie сервісів Mind. Це необхідно для його нормальної роботи та аналізу трафіку.ДетальнішеДобре, зрозуміло