Зеленський взявся за надра.



Хто володіє українськими



родовищами та



скільки грошей вони приносять



державі



Автор: Олександр Надельнюк
Зеленський взявся за надра.
Хто володіє українськими родовищами та скілько грошей вони приносять державі
Автор: Олександр Надельнюк

Щонайменше останні дев'ять місяців Володимир Зеленський та його команда серйозно займаються українськими надрами. Одним із перших публічних проявів цього стало чергове п'ятничне засідання Ради національної безпеки та оборони – у березні 2021 року РНБО запровадила санкції проти 19 компаній, які працюють у сфері користування надрами.

У липні президент підписав указ про стимулювання розвідки, видобутку та збагачення корисних копалин, які мають стратегічне значення для економіки та обороноздатності України. Трохи пізніше секретар РНБО Олексій Данілов пояснив цей указ так: "137 видів сировини та корисних копалин перебуватимуть під особливим контролем держави."

Також влітку Володимир Зеленський на форумі "Україна-30. Екологія" вперше висловив ідею: кожен неповнолітній громадянин України отримуватиме відсоток від видобутку корисних копалин із українських надр. Надалі цей "відсоток" отримає назву "економічний паспорт" і цю тезу президент повторить восени і на пресконференції, присвяченій екватору його терміну, і у щорічному зверненні до парламенту.

У грудні президент подав відповідний законопроєкт, а у січні податковий комітет схвалив його до першого читання. LIGA.net розповідає, хто володіє і скільки сплачує за використання українських надр, які підуть на оплату чергової ідеї Володимира Зеленського.

Це карта 3070 українських надр. З першого погляду здається, що на карті України майже немає "живого" місця без "багатств". Тут є все – не лише нафта, газ, вугілля, а й мінеральні грязі, вода та пісок. Можливо, це не весь перелік надр – тут помічені лише ті, де знайшли копалини на кінець 2021 року.

Найчастіше у переліку українських надр ви зустрінете нерудні копалини, що використовуються у будівництві. Таких свердловин в Україні майже 1053 (35%), і вони бувають різні: пісок, суглинок, граніт, вапняк. Наприклад, у рамках програми "Велике будівництво" для будівництва доріг необхідні граніт, мигматит та пісок. Їх добувають на 101 родовищі по всій Україні, неподалік конкретного ремонту чи будівництва дороги.

Другий найрозповсюдженіший вид родовищ – вода. Вона буває технічна, питна, мінеральна. Таких родовищ близько 800.

Є в Україні й навіть видобувають трохи золота, дорогоцінних металів та уран, який потім збагачують (не в Україні) та використовують на атомних електростанціях.

Наявність родовища на карті не означає його використання. 23% родовищ не мають ліцензії на видобуток, а на їхній території відбувається геологічна розвідка чи будівництво.

Остання ліцензія була видана Славутському управлінню водопровідно-каналізаційного господарства на видобуток води. На рік у середньому видають 104 ліцензії. Найбільше ліцензій було отримано минулого року – 313.

Рента від користування надрами: яка громада принесла 2 млрд держбюджету

За 11 місяців 2021 року до українського держбюджету перерахували 51 млрд грн за користування надрами, ще 7 млрд потрапили до місцевих бюджетів, згідно з даними Міністерства фінансів.

У грудні 2021 р. РНБО опублікувала на основі даних податкової за 2020 рік карту громад за кількістю сплаченої ренти. Згідно з цією інформацією, є окремі громади, які приносять мільярди гривень до держбюджету. Наприклад, смт Краснокутськ, за 90 км від Харкова, згенерував 21% від усієї ренти Харківської області. Або простіше кажучи – 1,9 млрд грн для українського бюджету.

У Краснокутську переважно видобувають газ – найприбутковіша копалина для держави: 34% від усієї ренти надійшли саме за видобуток газу. Найбільші за доходами для бюджету родовища газу розташовані у Полтавській та Харківській областях. Ці регіони дуже родючі й на інші копалини сумарно згенерували 52% всієї ренти.

Але не одним газом. На другому місці за найбільшою рентою від громади – Кривий Ріг, де добувають залізну руду. Усі видобувні підприємства у місті принесли до держбюджету 1,4 млрд грн.

Хто володіє українськими надрами?

73% ліцензій на українські надра належать приватним особам чи компаніям. Решта так чи інакше – в руках держави: це може бути державне підприємство, у держави є частка в компанії або ліцензією може володіти місцева рада.

Від 827 ліцензій, де є частка держави, український бюджет отримав 3,5 млрд ренти. У перерахунку на одну ліцензію надра Ріната Ахметова принесли більше – з 69 дозволів заплатили 2,5 млрд грн ренти. У найбагатшого українця половина ліцензій припадає на вугільні та залізорудні родовища.

У розрізі компаній найбільше заплатили держкорпорації. Укрнафта та Укргазвидобування на двох заплатили 40% усієї ренти.

Скільки коштуватиме бюджету економічний паспорт

Законопроєкт Зеленського передбачає, що спеціальний фонд держбюджету для виплат грошей на навчання та квартири українцям, що досягли повноліття, поповнюватиметься коштом:

  • 70% рентної плати за користування надрами та для видобутку корисних копалин загальнодержавного значення (у 2023 році – 35% із щорічним збільшенням на 5% до досягнення 70%);

  • 95% рентної плати за користування надрами для видобутку нафти, природного газу та газового конденсату (у 2023 році – 47,5% із щорічним збільшенням на 5%, крім останнього року, у якому збільшується на 2,5% – до досягнення 95% );

  • рентною платою за користування надрами у межах континентального шельфу та/або виключної (морської) економічної зони України (у 2023 році 50% із щорічним збільшенням на 5% до досягнення 100%).

Перший річний внесок у 2023 році становитиме 21,8 млрд грн. Перші виплати будуть зроблені у 2037 році. Наразі сума коштів фонду за задумом становитиме 1 трлн 832 млрд грн коштом внесків держави та отриманого інвестиційного доходу від розміщення грошей у державні цінні папери. Це дозволить здійснити виплати на загальну суму 191 млрд грн із розрахунку 626 125 грн на одного учасника фонду.

Дата: 24.01.2022
Іконки на обкладинці: Noun Project
© 2022 Усі права захищені.
Інформаційне агентство ЛІГАБізнесІнформ
[email protected]