Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Фінмоніторинг зобов'яже ідентифікувати платника та одержувача платежу

10 грудня 2019, 10:00
3648
0
Реклама

Парламентом прийнято запропонований Кабміном Закон "Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення" (законопроект № 2179). Він прийде на зміну чинному Закону № 1702.

Як ми вже повідомляли, законопроект № 2179 передбачає передусім збільшення суми фінансових операцій, що підлягають обов'язковому фінансовому моніторингу (з 150 тис. грн до 400 тис. грн) з одночасним зменшенням кількості ознак таких фінансових операцій (з 17 до 4). Тобто банки, страховики, кредитні спілки, ломбарди, біржі, платіжні організації та інші фінансові установи зобов'язані повідомляти Держфінмоніторинг про фінансові операції на суму більше 400 тис. грн та пов'язані з готівкою, переказом коштів за кордон, політично значущими особами та клієнтами з держав, що не виконують рекомендації міжнародних, міжурядових організацій, що провадять діяльність в антилегалізаційній сфері.

Зверніть увагу, що розширено коло суб'єктів, які будуть повідомляти Держфінмоніторинг про підозрілі фінансові операції. Сюди додали осіб, які надають інформаційно-консультаційні послуги з питань оподаткування.

Також удосконалено процедуру розкриття суб'єктами господарювання своїх кінцевих бенефіціарних власників (контролерів), запроваджено оновлену систему покарань за порушення законодавства у сфері фінмоніторингу.

Закон вводить обов'язок для платіжних систем:

- супроводжувати грошові перекази інформацією про платника та одержувача переказу;

- забезпечувати наявність та повноту інформації про платника та одержувача платежу;

- встановлювати запобіжні заходи, спрямовані на протидію маніпуляціям з грошима, одержаними від злочинів, пов'язаних з легалізацією (відмиванням) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванням тероризму.

Цей Закон набирає чинності через чотири місяці з дня його опублікування.

Відслідковувати зміни в законодавстві допоможе інформаційно-правова система ЛІГА:ЗАКОН. Скористайтеся ТЕСТОВИМ доступом до сервісу.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини