Економіка коронавірусу: про майбутню кризу та перспективи для інвесторів

Економіка коронавірусу: про майбутню кризу та перспективи для інвесторів

Що відбуватиметься у світовій економіці найближчим часом і на що варто звернути увагу інвесторам

Этот материал также доступен на русском языке
Економіка коронавірусу: про майбутню кризу та перспективи для інвесторів
Фото: pixabay

Коронавірус – тема, яка тримається в топі новинних стрічок уже декілька тижнів поспіль. Світ лихоманить, а експерти наполягають, що епідемія послужила поштовхом до початку світової економічної кризи.

З чим зіткнулася світова економіка, що слід зробити зараз бізнесу, як поводитися інвесторам, розповіли економісти в рамках онлайн-зустрічі закритого бізнес-клубу CEO Club Ukraine. Mind записав основні тези цієї зустрічі і пропонує ознайомитися з ними читачам.

Економіка коронавірусу: про майбутню кризу і перспективи для інвесторів

Іван Компан,
експерт з інвестицій, співзасновник First Kyiv Investment Club, керівник академії Deloitte:

Коронавірус – це велика невизначеність і невідомість, яка лякає і інвесторів теж. Ніхто до кінця не уявляє собі, які наслідки він матиме для людства.

Ціни на нафту

Коронавірус – головний спусковий гачок для економічного падіння. І воно, ймовірно, не було б таким сильним, якби 9 березня світові ринки не відкрилися катастрофічним падінням цін на нафту через те, що Росія не домовилася з ОПЕК (до речі, останнє таке падіння було в 1991 році, коли розвалювався СРСР).

Судячи з риторики, найближчі місяць-два за стіл переговорів ніхто не сяде. Ймовірно, що ціну на нафту підтримає Америка. Так, президент США Дональд Трамп наказав закачати в американські сховища рекордні обсяги, щоб підтримати виробників, бо в настільки дешевій нафті нічого хорошого немає.

Економічна криза

Є три категорії криз:

  • Структурні (криза 2008 року з вторинною іпотекою, великий перекіс фінансово-економічної системи з драматичними наслідками для економіки). Зараз таких критичних структурних змін немає. Так, є певні «бульбашки», наприклад, студентський борг у $1,7 трлн, федеральний борг США $22,7 трлн, розрив у пенсійному забезпеченні, проблеми у фінансуванні системи охорони здоров'я США, ринок акцій поки недешевий, але критичних чинників ще немає. Єдине, що може вплинути на продовження кризи, – це корпоративний борг.
  • Циклічні. Економіка і ринки циклічні. Зростання в новому циклі починається з більш високої точки, ніж в попередньому, і цим створюється нова додана вартість. Це і є фундамент ринку акцій. Тому в довгостроковій перспективі є сенс вкладатися в ринок акцій, бо він – відображення розвитку людства.
  • Подієві. Яскравий приклад – подієва криза, що наступила після руйнування веж-близнюків (11 вересня 2001 року).

Нинішня криза – комбінація циклічної і подієвої криз.

Вплив події на ринки

Все, що відбувається на ринку, приблизно через шість-сім місяців відбувається в економіці країни. Гравцями на ринках рухає, окрім раціональності, два важливі чинники – страх і жадібність. Тому об'єднання цих двох факторів і призвело до обвалу ринків. Падіння вже близько 30% – офіційно ми в «ведмежому ринку». І де дно – невідомо. Ніхто не може сказати, скільки триватиме падіння.

Goldman Sachs проаналізував усі кризи починаючи з 1835 року. Подієві кризи в середньому приводили до падіння на 29–30%, циклічні – до трохи більше ніж 30%. Тому, якщо базуватися на історичних подіях, можливо, ми вже і досягли дна.

З огляду на новизну цієї «події» і наявність все ж таки деяких структурних факторів, криза може затягнутися. У середньому на 30–35 тижнів.

Коли з'явиться визначеність

Але найцікавіше буде, коли з'явиться макроекономічна статистика. Чекати її залишилося недовго. Тоді ми дізнаємося, наскільки все погано. Але вже зараз за деякими показниками можна побачити «настрій» економіки. Наприклад Empire State Manufacturing Index, який показує настрій бізнесу, впав до мінус 29 – найнижчої позначки з 2009 року.

Багато фінансових інститутів та агентств намагаються дати прогнози. Але розкид думок дуже великий, тому потрібно чесно зізнатися, що ніхто не знає, яким буде падіння, бо ці моделі просто немає на чому будувати, немає вхідних даних.

До кінця березня і в квітні нас чекає безліч цікавих подій і відкриттів, які впливають на ринки, також навесні традиційно відбувається оприлюднення результатів світових компаній.

На український бізнес криза вплине дуже сильно і при цьому жодних можливостей для нього не створить. Це дуже серйозна проблема на макрорівні. Я не вірю, що Україна може якимось чином скористатися проблемами Китаю та інших економік – і стати на їхнє місце.

Нам нема чого запропонувати. Ми – маленька сировинна економіка, яка залежить від ринків сировини. Плюс величезні виплати, які ми повинні зробити у 2020 році, дефіцит бюджету, відсутність джерел фінансування і МВФ під знаком питання.

Зараз є падіння по всіх класах активів. І найбезпечніша гавань – це долар, який безпрецедентно зміцнився, зокрема, відносно до євро. США зараз закачують величезну кількість ліквідності в ринки. Це повинно викликати інфляцію. Але коли і яку – невідомо. Але як тільки настане визначеність, ми оцінимо збиток і зможемо що-небудь прогнозувати. Я думаю, що велика активність буде на ринку акцій.


Економіка коронавірусу: про майбутню кризу і перспективи для інвесторів

Тарас Кириченко,
член Наглядової ради державного Ощадбанку:

Про можливості для бізнесу

Криза дає Україні хороші можливості на мікро- і, сподіваюся, на макрорівні. Ті, хто був готовий і хто був з ресурсом, можуть скористатися ситуацією і зробити певні хороші й розумні інвестиції.

Банківська система в доброму стані. Краще, ніж у 2014 році – початок війни, коли банки не працювали, а відмивали гроші, населення вірило в долар «по вісім». Зараз ситуація інша, система почищена, ліквідності досить.

Держава намагається вводити підтримуючі заходи, і ця тенденція наростатиме. Сьогодні Кабмін робить кредити під 5%, 7%, 9%, і їх дійсно можна взяти. Гроші не дуже великі – декілька мільйонів гривень, але це гарна можливість профінансувати обладнання, невеликі виробничі лінії.

Хто зараз може отримати кредит

Як банкір, поділив би кредитний портфель банків на категорії:

  • Червона категорія. Компанії-трупи, які криза поховає. Власникам такого бізнесу не варто плекати ілюзій – забудьте швидше про цей бізнес. Якщо намагатиметесь довести ринку щось, то ринок дуже швидко відреагує. Ринок ламає тих, хто намагається ламати ринок.
  • Жовто-червона категорія. Бізнеси на межі, які теж, швидше за все, не виживуть. Тут йдеться про якісь застарілі бізнес-моделі, що вижили до цього витка кризи. Вони будуть схильні до шоку і закриються.
  • Жовто-зелена категорія. Це компанії, де необхідно проводити реструктуризацію. Таким позичальникам необхідно давати максимально пільгові умови, щоб допомогти пройти цю кризу. Це та ж нерухомість, ті, хто можуть працювати при певному збігу обставин. Позичальникам потрібно домовлятися з банками про розумні компроміси. Компаніям ж необхідно йти на контакт і домовлятися з банками якомога раніше. Коли виникає паніка, краще панікувати першим або вже не смикатися. Тим паче, що НБУ підтримує ранню реструктуризацію.
  • Зелена категорія. Компанії, які не мають високих боргів і мають ліквідність. Як зеленим, так і жовто-зеленим компаніям необхідно скорочувати витрати. Навіть у хороший час можна мінімум 10% витрат скоротити, поліпшити, оптимізувати.

Цим категоріям необхідно переглянути ефективність старих процедур і всі підходи, скорочувати витрати і людей, які між поверхами носять папірці.

Що робити бізнесу вже зараз

Закликаю істотно урізати витрати. Це боляче, але це можливість. Не дотуйте бізнес-юніти або окремі підрозділи – пускайте під ніж. Крім тих, хто може стратегічно розвинутися в цій економіці. Наприклад, ми бачимо, що розвиваються доставка, віддалені сервіси, наприклад медицина.

Користуйтеся ситуацією на банківському ринку. Під час кризи центробанки інших країн почали знижувати ставки. Вся надлишкова ліквідність, особливо якщо ми підемо в зону низьких процентних ставок, призведе до того, що банки будуть краще кредитувати економіку. Кращі ставки отримають кращі позичальники. Гроші в банківській системі є. Будьте хорошими позичальниками і показуйте своє зростання.

Уважно ставтеся до власної ліквідності. Немає нічого зараз гірше, ніж нестача ліквідності. Потрібно «сидіти на грошах», домовитися з постачальниками про максимальні відстрочки. При цьому потрібно чітко домовитися про безперебійність поставок та інших умов співпраці, щоб виробничі ланцюжки не скасовувалися. Будьте ліквідні. Майте достатній запас готівки і коштів на рахунках у банках. Скоротіть витрати, зменшіть передоплати.

Ліквідність є ключем до успіху і виживання.

Що буде з курсом

Валюти слабких сировинних країн девальвуватимуть на тлі посилення долара США. Розмір незрозумілий. Без апокаліптичних сценаріїв ми навряд чи вийдемо за межі 30 грн. Якщо почнеться паніка, то курс може бути будь-яким.

Неконтрольованої ремісії гривні не буде.

Про податки

Теоретично можлива тимчасова відміна ЄСВ. Україна піде на безпрецедентні заходи, не маючи для цього великого запасу грошей, і підтримуватиме підприємців. Влада чітко розуміє проблеми бізнесу і буде його підтримувати.

Робитиметься все для підтримки робочих місць. Влада буде готова жертвувати податками, які й так не дуже у нас платять.

Зараз є хороша можливість для лобіювання у тих, хто вміє це робити. Напевно, можна говорити про імпортозаміщення, пільгові кредити.


Економіка коронавірусу: про майбутню кризу і перспективи для інвесторів

Ерік Найман,
керуючий партнер інвесткомпанії Capital Times:

Про світові ринки

Ринки починають заспокоюватися. Доходить та ліквідність, яку федеральний резерв США (ФРС) почав качати ще декілька тижнів тому, обсяг якої перевищує безпрецедентні $4 трлн. Пакет допомоги, який готується до вливання в економіку від держави, також дуже великий. Але, на жаль, він тільки зараз почав доходити до ринків і ще пізніше дійде до людей.

Підтримка від ФРС була розподілена по декількох напрямках:

  • На стабілізацію держборгу США, оскільки це фундамент. Якщо завалиться ринок держборгу США, то все інше годі й збирати, воно все завалиться. Розвалиться вся фінансова система.
  • На порятунок найбільших банків. У Європі готується націоналізація найбільших німецьких, французьких та італійських банків. Хоча, може, обійдеться і без неї. З часу кризи 2008–2009 років ці банки дуже сильно вкачали капітал різних рівнів.
  • На допомогу найбільшим корпораціям планети. Наприклад таким, як «Боїнг». Бренд і літаки – все це збережеться, але, можливо, у складі іншої корпорації. Або ж ця компанія пройде через процедуру банкрутства, якщо не зможе ефективно переварити державну допомогу.
  • На допомогу держбанкам різних країн. Відкрито лінії на Австралію, Нову Зеландію і багато інших країн.

Коли почала сипатися вся піраміда, заснована на держборгу США, у світі виник дефіцит безготівкового долара, в Україні ще й готівкового (але з інших причин – через проблеми з логістикою готівки).

Цей дефіцит заливають грошима швидше, ніж у минулі кризи. Влада реагує швидше, ніж зазвичай.

Світова економіка зіткнулася з унікальною подією – такого шоку в сучасному капіталістичному світі ще не було, коли одночасно через коронавірус руйнуються і попит, і пропозиція. Сталася зупинка заводів у Китаї, всієї логістики. При цьому поки товарні запаси великі. А Китай вже почав повертатися до роботи. Але проблеми почалися у Європі та США. Якщо заводи не працюватимуть півроку – з'явиться дефіцит більшості товарів повсякденного попиту.

Коли почнуть відроджуватися економіки

Світ потихеньку одужує, але це економічна криза небачених масштабів. Вона поєднує елементи різних криз: 1929–1939 років, краху доткомів – локальна криза в США, пов'язана з падінням високотехнологічного індексу NASDAQ 10 березня 2000 року, попередньої іпотечної кризи 2007–2009 років.

Як довго триватиме криза

США, Італія, Іспанія, Франція, швидше за все, почнуть працювати в травні. Хоча не виключено, що вже у квітні життя почне відновлюватися.

Латинська Америка – наприкінці травня – початку червня.

Україна. Швидше за все, карантин продовжать до травневих свят, і ми, зокрема, й через свої внутрішні проблеми – невизначеність з МВФ і НБУ, – почнемо відроджуватися пізніше, ніж інші країни.

Крім того, варто розібратися, чи дійсно карантин несе користь. Економічні збитки від карантину перевищують його користь.

За інформацією Deutsche Bank, протягом 2020 року Європа і США опиняться в мінусах. За оцінками МВФ, глобальна економіка знизиться в 2020 році на 1,5% – це більше, ніж було у 2008-му.

Американці більш оптимістичні і кажуть, що криза триватиме два квартали, і з осені економічний підйом відновиться.

Макроекономічний прогноз – три сценарії:

  • Оптимістичний. Світ почне виходити з кризи в серпні – вересні. Україна виходитиме пізніше через внутрішні проблеми з бюджетом.
  • Базовий. Світ почне виходити з кризи наприкінці 2020 року, і з січня 2021-го почнеться підйом.
  • Песимістичний. Взимку прийде нова хвиля коронавірусу або з'являться небачені досі проблеми на борговому ринку. Наприклад, масові банкрутства бізнесу. У групі ризику – усі перевантажені боргами компанії зі слабким фінансовим потоком (cashflow).

Саме карантин і проблеми з логістикою визначають масштаб економічного збитку. Він стосується, з одного боку, сфер виробництва – у вас не буде комплектуючих, а з іншого – не буде кому продавати і ким доставляти.

Світ виявився не готовий до цієї ситуації – ані у фінансовому, ані емоційному плані. Медицина в жахливому стані, і не тільки в Україні.

Класичні методи економаналізу не працюють. Доводиться вивчати минулі кризи. Наприклад, усі макроекономічні показники ще кілька тижнів тому були чудові, все було добре. Показники відстають настільки сильно, що зараз за ними торгувати – це як їхати із закритим лобовим склом і орієнтуватися по зображенню в дзеркалі заднього виду.

Куди варто інвестувати в цей період

Cash is king – ліквідність – це найголовніший і найцінніший актив. Звичайний кеш, хоча за кордоном під цим мають на увазі передусім гроші на банківських рахунках. В Україні може бути заборона на паперові купюри, але сподіваюся, цього не станеться.

Якщо буде друга хвиля коронавірусу взимку 2020–2021 років, я очікую, що весь світ перейде на кешлесс (cashless – грошовий обіг тільки за безготівковими розрахунками, наприклад картковими) і втілиться мрія фіскалів і банкірів.

Облігації/акції

Зараз дивимося на облігації сильних компаній: у кого низький борг і сильний cashflow – навіть при просідання виручки на 20% компанія залишається в бізнесі. Якщо у них дуже подешевшали облігації, то вони цікаві.

Серед акцій відбираємо ті, які виграють від кризи і коронавірусу. Наприклад, Amazon наймає 100 000 людей – і акції піднялися на тлі цієї новини на 10%. Але є побоювання, що сьогодні наймають, а завтра – через карантин – їх звільнять. Тому з акціями – все ще обережно.

В Україні інвестувати немає у що – неадекват ризиків і прибутковості. Наприклад, у мене з українського залишилася тільки нерухомість. Поки тут немає в що інвестувати.

ОВДП. Якщо буде курс, наприклад, 30–32 грн, ми продовжимо співпрацю з МВФ і ОВДП будуть з прибутковістю 20% і вище – тоді вони стануть цікавими. Зараз навіть 24% – не цікаво.

Сьогодні ми дружимо з МВФ, а завтра перестаємо дружити – і все повернеться в інший бік. Поки Україна для інвестицій стоїть у кращому випадку на кінець 2020 року.

Сировинні активи

Коли ми переживемо коронавірус, світ може перейти до періоду дуже високої інфляції. Ціни на нафту зараз падають і можуть дійти до негативних значень – коли вам дешевше заплатити покупцеві, бо немає де зберігати, а добувати потрібно, а зберігання коштує грошей. Нафта, напевно, ще дешевшатиме, і час сировинних активів настане або в кінці цього року, або наступного року. Тоді Україні пощастить, бо у нас висока залежність від сировини.

Якщо у світі почнуть різко дорожчати сировинні товари і світ увійде в смугу дуже високої інфляції, потрібно буде тікати від неї. Виграє золото (і воно вже на цих очікуваннях зростає). Тоді ж потрібно буде купувати нерухомість і акції, все, що матиме реальну вартість. А ось довгострокові облігації – продавати.

Акції та природний газ

Ринок акцій трохи заспокоюється. Якщо м'яка криза, то мінус 35%. Це вже досить для того, щоб починати купувати акції. Однак останні дві кризи акції падали на 50%. Сміливі можуть ризикнути вже зараз, але не більше ніж на 10% портфеля.

Сировинні ціни ще не до кінця впали. І я б зараз не купував газ. Наш радник по газу поки мовчить і не дає сигналів на покупку.

Персонал

Ми не бачили ще звільнень, а криза – це завжди звільнення. ФРС прикладає зусилля, щоб цього не допустити.

Однак великому бізнесу вигідно звільняти – це зіб'є температуру з зарплат. Вони занадто високі. Високий рівень зайнятості – теж погано для бізнесу. Краще підтримувати помірний рівень зайнятості.

Міністр фінансів США Стівен Мнучен зазначив, що рівень безробіття в США досягне 20%. Готуємося. Так не було в попередній кризі. Почнуться звільнення, далі впаде споживча активність і почнеться економічна криза. Фінансова криза перейде в економічну фазу.

Експорт IT- послуг

У минулу кризу українська сфера IT отримала нове замовлення. У світі звільняли більш дорогих і наймали дешевих українців. Зараз незрозуміло.

Ритейл

Наприклад, ми нещодавно аналізували Walmart (у попередню кризу доходи компанії не впали). Зараз її акції поводяться краще і близькі до історичного максимуму, хоча весь ринок просів на 20–30%.

У цілому ритейл поводиться краще: люди купували і купуватимуть. Ви навряд чи зайдете в інтернет за туалетним папером, швидше купите в магазині. Але це поки в США немає жорсткого карантину. В іншому випадку весь ритейл теж подешевшає.

Нерухомість

Україна. У цій сфері криза вже почалася – продажі різко скоротилися, ціни впали на рівень девальвації гривні й ще падатимуть. У гривні вони, швидше за все, якщо і впадуть, то не сильно. А ось в доларі впадуть.

Нерухомість, найімовірніше, до осені або в грудні стане знову цікавою для покупки.

США. Американська нерухомість на піку. У них була криза у 2018 році. Це була перша легка криза. І девелопери тоді перестали будувати. Тому в США у 2019 році виявилося мало нової нерухомості і ціни пішли вгору. Хоча зараз на ринку США «бульбашки» немає. Ціни просядуть, але менше, ніж акції.

Банки

Україна. Банкопаду в Україні не очікую. Можливо, впадуть один-два українські банки, але банківська система більш здорова, ніж у 2008–2009 або 2014–2015 роках. Немає причин очікувати дуже поганого.

США. ФРС врятує найбільші банки США. Дрібні й середні – можуть влетіти.

У цілому, це творче, корисне руйнування.

Золото

Довгостроково цікаво купувати золото. Спекулятивно навряд чи.

Срібло

Промисловий метал. Він ближче до міді, до сировинного активу, ніж до дорогоцінних металів або золота. Сильно зростатиме, коли почнеться інфляція. Остання сьогодні вже є практично неминучою, тому що руйнування логістики вже заклало основу майбутньої інфляції. Срібло буде цікавим активом наприкінці цього року або в наступному.

Євро/долар

Яка доля у євро відносно до долара – можливо, партітет.

Коли відбувається криза, долар вважається валютою №1. Ситуація в Європі з вірусом складніша, ніж у США.

Що сталося у Європі – порушена логістика товарів і людей. Шенген практично зруйнований.

Коли або якщо США почне вводити карантин і заборону на переміщення між штатами, то економіці США стане гірше і долару теж погіршає. Але зараз поки справи гірше в Європі.

Водночас американцям невигідний сильний долар, і тому довгостроково він, швидше за все, подешевшає порівняно з поточним рівнем. Тому ми не рекомендуємо зараз робити різких валютних ребалансувань до появи більшої визначеності.

Поради для бізнесу

Криза вже прийшла. Під час кризи скорочуйте витрати, бережіть кеш, все, що можете, ріжте, бо зайвих грошей не буває. Вони вам знадобляться через півроку, а може, через рік.

Не поспішайте інвестувати або щось купувати. Це ще не дно, і можливості для покупок ще будуть. Краще трохи почекати, ніж поквапитися. Той, хто поспішає, у цій ситуації більше ризикує і більше може втратити.

Проєкт використовує файли cookie сервісів Mind. Це необхідно для його нормальної роботи та аналізу трафіку.ДетальнішеДобре, зрозуміло