Dragon Capital обговорить з НБУ новий бізнес-план Ідея Банку

Dragon Capital обговорить з НБУ новий бізнес-план Ідея Банку

Dragon Capital повідомив НБУ про купівлю роздрібного Ідея Банку, але в рамках отримання дозволу на угоду інвестиційної компанії ще потрібно затвердити у регулятора новий бізнес-план банку.

Про це в інтерв'ю FinClub повідомила перша заступниця голови НБУ Катерина Рожкова.

«Історія з Ідея Банком почалася не в Україні, а в Польщі. І це вимога польського регулятора продати цей актив, оскільки є питання до цієї групи. Для нас угода купівлі Ідея Банку – гарне рішення, тому що в іншому випадку треба банк закривати. Якщо на сьогодні банк не може бути підтриманий акціонером, щоб він розвивався, значить, він буде занепадати. Тому це (продаж. – Ред.) гарне рішення», – вважає Катерина Рожкова.

Покупець банку не викликає у НБУ «негативних асоціацій».

За інформацією FinClub, колишній генеральний директор Альфа-Банку Іван Світек може очолити Ідея Банк.

«Сам Dragon Capital не викликає у нас негативних асоціацій. Ця бізнес-група володіє бізнесами в Україні, я не бачу тут проблем. Це скоріше не банківський сектор став суперпопулярним, а збіглися кілька умов: там – бажання продати актив, тут – можливо, є ресурси, які можуть бути інвестовані. Dragon нас вже повідомив. Ми будемо докладно обговорювати бізнес-план. Це ж портфельний інвестор, для них це інвестиція, яка може бути в подальшому з прибутком реалізована», – розповіла топ-менеджер НБУ.

Крім того, НБУ обговорить з Dragon Capital стратегію їх «виходу» з банку після історії із Платинум Банком, який був проданий інвестиційним фондом, а новий власник довів банк до ФГВФО.

«Тому що в момент, коли ти хочеш продати, а в тебе немає покупця, ми не повинні опинитися в ситуації «і що далі?». Ми будемо це все обговорювати, коли будемо розглядати структуру угоди, бізнес-план, параметри, бажаний результат для інвестора», – розповіла вона.

Ідея Банк продається напередодні посилення Нацбанком вимог до капіталу банків, які займаються роздрібним кредитуванням, щоб споживчі кредити видавалися за рахунок коштів акціонерів, а не вкладників.

«З урахуванням того, що в нас з липня (після спліта. – Ред.) з'явиться і небанківський сектор, який теж активно працює на цьому ринку, ми б хотіли зміщувати банки в бік кредитування реального сектору. Це те, чим має займатися банківська система. У банках, де споживче кредитування – це супутній бізнес, все окей, але там, де це основний бізнес, ми хочемо трохи їх пригальмувати», – підкреслила вона.

Підписуйтесь на новини FinClub у TelegramViberTwitterFacebook.

Долучайтесь

Підписатися на розсилку Фінклубу