"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Дорогі запозичення: українські євробонди продовжують стрімко падати

Понеділок, 17 січня 2022, 18:58
 
getty images

Котирування українських облігацій зовнішньої держпозики продовжили значно падати третій день поспіль на тлі загрози повномасштабного вторгення РФ в Україну.

Про це йдеться у даних Bloomberg Terminal.

Так, на торгах 17 січня українські євробонди та ВВП-варанти з різним терміном погашення продовжили падати у ціні. 

Дохідність та ціна єврооблігацій – взаємообернені. Що менша ціна, за яку новий інвестор викупить зобов’язання, то більша різниця буде між нею і кінцевою виплатою на момент погашення.

Реклама:

Дохідність паперів з найближчим терміном погашення у вересні 2022 року злетіла до 26,55% (продаж) та 24,86% (купівля). Ще у п’ятницю, 14 січня становила близько 19,67% (продаж).

Для порівняння, це значно перевищує дохідність облігацій внутрішньої держпозики, з якою Мінфін продава папери на останньому аукціоні 11 січня. Тоді ставка за паперами, номінованими у гривні, з обігом у рік становила 11,9%.

Котирування далі падають за всіма паперами, зокрема "найдовшими", з погашенням у 2033 році. Вони торгуються за ціною у 76,46% від номінальної вартості. 

 
дані Bloomberg terminal, надано icu для еп

Це ілюструє невпевненість західних власників українських євробондів у спроможності виплат за ними у майбутньому. Інвестори продають свої папери, внаслідок чого їхня ціна на торгах падає, а дохідність, відповідно – зростає.

Якщо висока дохідність українських євробондів зберігатиметься далі, Міністерству фінансів буде дорожче залучати зовнішні запозичення. 

Детальніше про те, на що ще впливає ризик російського вторгення на українські активи ЕП розповідала у публікації: Українські активи та гривня стрімко падають на тлі загрози РФ: які наслідки?

Нагадуємо:

Глава місії України при НАТО Наталія Галібаренко стверджує, що загроза нападу Росії не зменшилась після того як в Альянсі відповіли відмовою на ультимативні вимоги Москви.

Держави НАТО на засіданні 12 січня в Брюсселі відмовили Росії у задоволенні її вимог, які стосуються нерозширення НАТО та присутності військ блоку на його східному флангу.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: