• USD 39.2
  • EUR 42.4
  • GBP 49.6
Спецпроєкти

Богдан Данилишин про скорочення видатків держбюджету, податкові пільги та військові ОВДП

Рада Національного банку схвалила рекомендації уряду щодо впливу політики державних запозичень та податкової політики на стан грошово-кредитної сфери України

Богдан Данилишин
Богдан Данилишин
Реклама на dsnews.ua

Богдан Данилишин — голова Ради Національного банку України

У вівторок, 2 серпня 2022 року, відбулося засідання Ради Національного банку України (далі – Рада), на якому було розглянуто питання щодо впливу політики державних запозичень та податкової політики на стан грошово-кредитної сфери України.

На підставі та в межах повноважень, визначених пунктом 14 частини першої статті 9 Закону України "Про Національний банк України", за результатами обговорення Рада схвалила рекомендації Кабінету Міністрів України стосовно впливу політики державних запозичень та податкової політики на стан грошово-кредитної сфери України, які зводяться до наступного:

  1. Пріоритизувати видатки державного бюджету України, скоротивши при цьому некритичні та непріоритетні з них. Забезпечити мінімально достатні обсяги соціальної підтримки доходів вразливих категорій громадян.
  2. Мобілізувати доходи державного бюджету України. Податки повинні стимулювати обмеження некритичного витрачання ресурсів, необхідних для продовження оборони України. Доречним є введення додаткового оподаткування імпорту, враховуючи необхідність підтримки конкурентоспроможності вітчизняних виробників і значний дефіцит валюти на ринку.
  3. Переглянути, з метою оптимізації, кількість та обсяг податкових та митних пільг, провести оцінку їх ефективності за критеріями адресності, цільового використання та результативності в економічному та соціальному вимірах. Внести відповідні законодавчі ініціативи до Верховної Ради України.
  4. Посилити контроль за трансфертним ціноутворенням при здійсненні поточних операцій та укладанні фінансових угод, зокрема шляхом імплементації рекомендацій Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) щодо боротьби з розмиванням податкової бази та переміщенням прибутків за кордон (Base Erosion and Profit Shifting) та запровадження міжнародного автоматичного обміну фінансовою інформацією в податкових цілях за єдиним стандартом (CRS MCAA).
  5. Посилити координацію дій щодо запобігання подальшому відтоку валютних коштів реального сектору та посилити заходи щодо забезпечення відповідності торговельних кредитів та неповернення валютної виручки законодавству щодо оподаткування, митного контролю та валютного регулювання.
  6. Активізувати внутрішні ринкові залучення, в тому числі за допомогою підвищення ставок за гривневими ОВДП до рівнів, на яких попит на них з боку різних груп економічних агентів суттєво збільшиться.
  7. Запровадити індексовані ОВДП, придбання та погашення яких здійснюватиметься за гривні, водночас номінальна вартість яких та купон будуть прив'язані до обмінного курсу гривні до долара США/Євро.
  8. З метою стимулювання детінізації доходів громадян продовжити термін дії одноразового (спеціального) добровільного декларування активів фізичних осіб за зниженою ставкою за умови придбання військових ОВДП та лібералізувати умови та порядок декларування активів.
  9. Розглянути можливість відмови від маркування окремих випусків ОВДП як "військових", оскільки частина банків з іноземним капіталом обмежені у купівлі подібних цінних паперів через регуляції материнських інституцій.
  10. Посилити інвестиційний профіль державної програми "Доступні кредити 5-7-9%" з метою активізації кредитування інвестиційних проектів малих та середніх підприємств за пріоритетними напрямами, визначеними Урядом України.
  11. Встановити максимальний граничний обсяг емісії цінних паперів Уряду України для їхньої купівлі Національним банком України на первинному ринку під час воєнного стану в обсязі, визначеному Урядом України за погодженням з Національним банком України, для зменшення відповідних інфляційних та девальваційних ризиків.
  12. Нарощувати дипломатичні зусилля для збільшення обсягів міжнародної допомоги, ініціювати нову програму з МВФ.
    Реклама на dsnews.ua