Бенефіціарів заспокоїли: що змінилося в процедурі розкриття структури власності компаній

Бенефіціарів заспокоїли: що змінилося в процедурі розкриття структури власності компаній

Чому Верховна Рада відтермінувала штрафи за несвоєчасне розкриття власників

Бенефіціарів заспокоїли: що змінилося в процедурі розкриття структури власності компаній
Фото: unsplash.com

Бенефіціарні власники компаній та громадських організацій можуть спати спокійно аж до літа. Верховна Рада днями перенесла кінцевий термін щодо обов'язкового розкриття структури власності компаній з 11 жовтня 2021 року на 11 липня наступного року й ухвалила відповідний законопроєкт №5807. Проте розслаблятися й очікувати останнього дня не варто. Так, уже за місяць до настання попереднього кінцевого терміну в Центрах надання адміністративних послуг (ЦНАП) був неабиякий ажіотаж на оформлення цієї послуги. Багатьом довелося звертатись до приватних нотаріусів і сплачувати від 2000 грн (у Києві) за ту саму послугу. До чого готуватися власникам і на що звернути увагу в цій процедурі після відтермінування штрафів, розповіла Mind адвокат, експерт із питань персональної матеріальної відповідальності власників і керівників бізнесу, Юлія Курило.

Вимога про подання державному реєстратору інформації про кінцевого бенефіціарного власника із структурою власності закріплена в Законі України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення», що набув чинності 28 квітня 2020 року.

При цьому зазначалося, що такі відомості юридична особа має подати протягом трьох місяців з дня набрання чинності нормативно-правовим актом, яким буде затверджена форма та зміст структури власності.

Тобто заздалегідь було відомо про те, що зазначену інформацію потрібно буде подати. З набранням чинності 11 липня 2021 року Наказу  Міністерства фінансів України від 19 березня 2021 року №163 «Про затвердження Положення про форму та зміст структури власності» почався відлік тримісячного терміну.

Однак законотворець не врахував кількість юридичних осіб та технічні можливості державних реєстраторів за короткий час обробити досить великий обсяг поданих документів.

Тому вже у вересні записатися в електронну чергу в ЦНАПи було практично неможливо, весь час державних реєстраторів був розписаний. У такому разі юридичні особи могли тільки звернутися до нотаріуса задля подання документів, при цьому були змушені сплачувати чималі кошти за такі послуги.

Що передбачає новий закон?

Саме через низьку пропускну спроможність реєстраційної системи та з метою зменшення навантаження на державних реєстраторів 8 жовтня 2021 року Верховна Рада внесла зміни до зазначеного закону. Проте змінено лише строк, протягом якого юридичні особи мають подати відомості про кінцевого бенефіціарного власника за новими вимогами. Його продовжено на один рік, тобто до 11 липня 2022 року.

Перелік юридичних осіб, звільнених від обов’язку подавати відомості про кінцевого бенефіціарного власника, що закріплений пунктом 9 ч. 2 ст, 9 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців», не змінився. Тобто юридичні особи, що мають засновника або засновників – фізичних осіб, не звільнилися від такого обов’язку.

Це може пояснюватися тим, що засновник – фізична особа, що вказана у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, не завжди є кінцевим бенефіціарним власником (КБВ). Адже визначення КБВ, наведене у Законі України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення» не виключає можливість того, що власниками корпоративних прав можуть бути номінальні утримувачі.

Не змінилися й розміри штрафів за неподання або несвоєчасне подання державному реєстратору інформації про кінцевого бенефіціара (зокрема, про його відсутність, документів для підтвердження відомостей про кінцевого бенефіціара). Штраф становить від 1000 до 3000 НМДГ (від 17 000 до 51 000 грн).

Чому потрібно розкривати бенефіціарів?

Вимога про подання даних про кінцевого бенефіціарного власника є імплементацією законодавстві України рекомендацій FATF і виконанням правових та інституційних заходів, окреслених у Меморандуму про співпрацю між Україною та МВФ у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення.

Тому юридичні особи, користуючись наданою додатковою можливістю та часом, мають підгодовувати та подати відповідні документи державним реєстраторам. 

Автори матеріалів OpenMind, як правило, зовнішні експерти та дописувачі, що готують матеріал на замовлення редакції. Але їхня точка зору може не збігатися з точкою зору редакції Mind.

Водночас редакція несе відповідальність за достовірність та відповідність викладеної думки реальності, зокрема, здійснює факт-чекінг наведених тверджень та первинну перевірку автора.

Mind також ретельно вибирає теми та колонки, що можуть бути опубліковані в розділі OpenMind, та опрацьовує їх згідно зі стандартами редакції.

Проєкт використовує файли cookie сервісів Mind. Це необхідно для його нормальної роботи та аналізу трафіку.ДетальнішеДобре, зрозуміло