Бенефіціарам КІК ­– штрафи до 300 тисяч: які наслідки загрожують за неподання звіту про контрольовану компанію
Mind Explains

Бенефіціарам КІК ­– штрафи до 300 тисяч: які наслідки загрожують за неподання звіту про контрольовану компанію

Та до якої дати взагалі потрібно подати КІК-звіт

Бенефіціарам КІК ­– штрафи до 300 тисяч: які наслідки загрожують за неподання звіту про контрольовану компанію
Фото: depositphotos.com

Державна податкова служба (ДПС) оприлюднила роз'яснення для власників контрольованих іноземних компаній (КІК), де розповіла про нюанси подання декларацій, які заповнюють бенефіціари КІК.

Податкова нагадала про те, що контролери – фізичні особи зобов'язані відзвітувати про належні їм контрольовані іноземні компанії. Такий звіт подається одночасно з річною декларацією про майновий стан і доходи. Граничний термін – 1 травня. Тобто в бенефіціарів контрольованих компаній залишилося менш ніж місяць на те, щоб повідомити податковій про свій бізнес за межами України, інакше їм загрожують штрафи. Що саме передбачено оновленою «нормативкою» щодо КІК та які санкції загрожують тим, хто не дотримається правил звітності, розібрався Mind.

Які зміни спіткали власників КІК у 2024 році? Mind уже писав про те, що з 2024 року на фізосіб, які є контролерами (бенефіціарами) контрольованих іноземних компаній, чекає чимало змін.

Фактично законодавство про застосування правил КІК в Україні набуло чинності з 1 січня 2022 року. Але у 2022–2023 роках діяв перехідний період. Протягом цього часу не застосовувалися штрафні санкції через відсутність звітності про контрольовані компанії. Інакше кажучи, власники таких компаній могли не подавати звітність про КІК у складі річної декларації про майновий стан і доходи без жодних наслідків.

Тепер жодних послаблень (майже) немає. Контролери КІК мають подати докладні звіти про такі компанії, у яких міститиметься інформація про саму контрольовану компанію, а також розрахунок податкових зобов'язань її бенефіціара.

Причому податкова наголошує на тому, що 2024 року разом із річною декларацією про майновий стан і доходи подаються відразу два звіти – за 2022 та 2023 роки (зрозуміло, це стосується насамперед тих контролерів, які проігнорували подання звіту за 2022 рік).

Бенефіціарам КІК ­– штрафи до 300 тисяч: які наслідки загрожують за неподання звіту про контрольовану компанію

Що потрібно вносити до звітності за КІК? Для фізосіб-контролерів у декларації про майновий стан і доходи виділено спеціальний розділ.

Він називається «Доповнення КІК» та призначений для розрахунку податкових зобов'язань із податку на доходи фізичних осіб та/або військового збору, визначених із частини прибутку контрольованої іноземної компанії.

У цьому доповненні декларант зазначає назву КІК, місце її реєстрації, організаційно-правову форму, а також розмір частки, яка йому належить у цій компанії. Нагадаємо, що контролером іноземної компанії вважається особа, яка володіє часткою у розмірі 50% і більше. Якщо частка в розмірі від 50% належить групі осіб, один контролер повинен мати в капіталі компанії хоча б 10%.

Далі бенефіціар вписує у декларацію прибуток, який одержала КІК за звітний період, і податкові зобов'язання: сплачений корпоративний податок в юрисдикції, де зареєстрована компанія, а також суми ПДФО та військового збору, які контролер має сплатити в Україні.

Бенефіціарам КІК ­– штрафи до 300 тисяч: які наслідки загрожують за неподання звіту про контрольовану компанію

Які нюанси виникають під час подання КІК-звіту? Звітність надається по кожній контрольованій іноземній компанії окремо й виключно в електронній формі. Це можна зробити через електронний кабінет платника податків, наприклад.

До звіту обов'язково потрібно додати засвідчені належним чином копії фінансової звітності КІК, яка підтверджує прибуток компанії за звітний рік.

Якщо строки підготовки фінансової звітності в іноземній юрисдикції, у якій зареєстровано КІК, закінчуються пізніше, ніж такий термін спливає в Україні (після 1 травня), то копії фінзвітності можна надати разом із наступною декларацією. Тобто у 2025 році.

Крім того, якщо контролер не має можливості підготувати фінансову звітність за КІК та/або здійснити розрахунок скоригованого прибутку компанії до 1 травня, можна подати звіт за скороченою формою. Він містить лише назву КІК, її організаційно-правову форму, розмір частки, якою володіє контролер. Проте обов'язок подати повний звіт нікуди не подінеться: це потрібно зробити до кінця календарного 2024 року.

Які наслідки передбачено за порушення цих вимог? Неподання звіту про КІК тягне за собою накладення штрафу у розмірі 100 розмірів прожиткового мінімуму для працездатної особи на 1 січня (у 2024 році – 302,8 тис. грн).

Несвоєчасне подання контролюючою особою звіту про КІК загрожує накладенням штрафу в розмірі одного прожиткового мінімуму за кожен день прострочення, але не більше 50 прожиткових мінімумів загалом (у 2024 році – до 151,4 тис. грн).

Водночас при поданні звітів за 2022–2023 роки штрафи та пені не застосовуються за некоректний розрахунок прибутку КІК. Це означає, що санкції за помилки та неточності, на щастя, наразі не загрожують.

Проєкт використовує файли cookie сервісів Mind. Це необхідно для його нормальної роботи та аналізу трафіку.ДетальнішеДобре, зрозуміло