Аграрні розписки – чи зможемо розширити фінансування

Аграрні розписки – чи зможемо розширити фінансування

Агровиробники чекають на нові можливості фінансування за аграрними розписками з прийняттям законопроєкту №2805-Д – наголошує гендиректор УАК Павло Коваль.

“Ми добре знаємо, який довгий та складний шлях пройшов український агросектор, щоб стати одним із світових лідерів у виробництві та експорті сільгосппродукції. За останні 25 років аграрії України почали впроваджувати сучасні агрономічні технології, оновлювати техніку, покращувати ефективність управління агропідприємством та розбудовувати інфраструктуру зберігання та переробки продукції. Сектор переорієнтувався на глобальні ринки, виробники вийшли на експорт і забезпечують економічний розвиток країні. І все це часто в умовах недостатньої підтримки з боку держави, а також обмеженого доступу галузі до фінансування” – зазначає Павло Коваль.

Впровадження ефективних інструментів у агрофінансуванні та державна підтримка розвитку сектору дозволять Україні досягти потенціалу агровиробництва та залишатися світовим лідером у секторі в довгостроковому періоді. Одним із успішних прикладів таких ініціатив стало впровадження інструменту аграрних розписок у 2015 році, що дозволило виробникам залучити понад 32 млрд грн. Серед переваг інструменту – надійність, простота та універсальність, що відкриває фермерам доступ як до товарного кредитування від постачальників, так і до фінансування робочого капіталу від фінансових інституцій. Переваги та позитивний досвід роботи аграріїв з інструментом відкрили нові можливості подальшого розвитку аграрних розписок, реалізацію яких передбачає законопроеєкт №2805-Д, який був розроблений законодавцями спільно з основними користувачами аграрних розписок. Закон зареєстрований у Верховній Раді із запланованим розглядом у першому читанні вже найближчим часом. Українська аграрна конфедерація вертає увагу на важливості прийняття проєкту закону у редакції №2805-Д для покращення доступу українських агровиробників до фінансування.

Проєкт закону передбачає впровадження аграрних розписок в тваринництво, що дозволить виробникам молока та м’яса повноцінно використовувати можливості інструменту та залучати фінансування під заставу майбутньої продукції. Проєктом також пропонується рішення для ширшого застосування інструменту в садівництві, зокрема, через можливість залучити середньострокове фінансування за багаторічними аграрними розписками з належним рівнем захисту кредитора. Не менш важливим для агросектору стане також впровадження аграрних розписок у сегмент первинної переробки сільгосппродукції, а також можливість випуску розписок кооперативами. Законодавчі зміни розширять використання аграрних розписок на усі основні сегменти агросектору, що дозволить реалізувати виробничий потенціал господарств завдяки вчасному забезпеченні фінансовими та якісними матеріально-технічними ресурсами.

Законопроєкт також передбачає зміни до природи та операцій з аграрними розписками з метою спрощення та здешевлення інструменту. Пропонується оптимізація процесів перевірки та верифікації інформації щодо агропідприємства, земельних ділянок в обробітку, застави тощо. Технічно це планується забезпечити через інтеграцію Реєстру аграрних розписок з рядом державних реєстрів. Автоматизація та цифрові інструменти також дозволять користувачам інструменту – агровиробникам та кредиторам – самостійно здійснювати операції у Реєстрі аграрних розписок через авторизацію за електронними цифровими підписами. Слід зауважити, що схожий механізм авторизації наразі застосовується в податковій звітності та є добре зрозумілим та звичним для агровиробників. Це значно скоротить часові та грошові витрати користувачів на роботу з інструментом, а також дозволить навіть мікро та малим виробникам користуватися розписками. Разом з тим, у користувачів залишиться можливість роботи через нотаріуса, аналогічно до поточної практики.

Окремо слід зауважити, що законопроєкт створює передумови для розвитку вторинного ринку аграрних розписок. Хоча цими механізмами будуть користуватися основні та найбільші кредитори аграрного сектору, переваги отримають також і агровиробники через зростання обсягів доступного фінансування та покращення комерційних умов співпраці. Особливої актуальності така можливість набуває напередодні відкриття ринку землі, коли агровиробники будуть готуватися до поступового викупу земельних ділянок в обробітку через акумуляцію та залучення довгострокового фінансування. Ймовірно, фінансові установи будуть орієнтуватися саме на такі продукти, а сектору потрібно буде шукати ефективні джерела заміщення банківських кредитів на поповнення оборотних коштів підприємства. Вдосконалення аграрних розписок, що пропонується проєктом закону, дозволить збільшити ліквідність в секторі відповідно до зростання потреб виробників у фінансуванні.

“Українська аграрна конфедерація стала учасником робочої групи, яка готувала законопроєкт до розгляду у Верховній Раді, і нам близькі його напрацювання. Звертаємося до народних депутатів виважено поставитися до законопроєкту і надати належну парламентську підтримку. Тим паче, що більшість аграрних асоціацій схвально висловилися на користь запропонованих змін, а агровиробникам дуже потрібні можливості фінансування з оновленими аграрними розписками” – підсумовує Павло Коваль.

Джерело: ІЦ УАК

Перегляди: 2
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/agrarni-rozpysky-chy-zmozhemo-rozshyryty-finansuvannya
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати

    26 Квітня

    Десятки підприємств України експортують молочні товари в ЄС, що свідчить про їх якість і безпечність

    Ціни на ріпак в Україні опускаються по мірі вичерпання запасів та переходу трейдерів на новий урожай

    Українське продовольство: європейський ринок утримали, хоча без експортних обмежень не обійшлося

    Україні у складі ЄС буде значно простіше працювати на ринках Африки

    Дощі затримують посівну в Україні та можуть вплинути на врожай

    Міністра аграрної політики Миколу Сольського звільнили з-під варти під заставу

    Мінагрополітики відновить дотації фермерам на землю та за утримання худоби

    Після тривалої паузи запустився Сумихімпром

    Як змінилися ціни на яблука, полуницю та банани

    Бізнес пропонує “обнулити” земельні питання: володієш три роки – претензій до тебе немає

    БІЛЬШЕ НОВИН