Новини УАІБ

27 серпня 2018

В Україні необхідно створити нову систему захисту
прав споживачів фінансових послуг

Про це йшлося на прес-конференції «Захист споживачів фінансових послуг: як покращити становище українців», яка відбулася у Львівському прес-клубі за ініціативи Проекту USAID «Трансформація фінансового сектору», повідомляється на офіційній сторінці Проекту у Facebook.

На ній, зокрема, зазначалося, що фінансові установи будуть продовжувати масово порушувати права українців, поки Парламент не схвалить законопроекти №2456-д та №8055, що зможуть їх захистити. У разі успішного голосування за ці законопроекти, в Україні буде створено абсолютно нову систему захисту прав споживачів фінансових послуг, а українці будуть захищені від недобросовісних дій фінансових установ.

Нова система захисту прав споживачів фінансових послуг почала розбудовуватися в Україні за ініціативи Проекту USAID та за підтримки багатьох депутатів різних політичних сил. Сьогодні вона складається з уже прийнятого Закону «Про споживче кредитування» (набрав чинності з 10.06.2017 р.) та двох законопроектів - №8055 «Про установу фінансового омбудсмена» та №2456-д «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення захисту прав споживачів фінансових послуг».

Створення установи фінансового омбудсмена вигідне пересічним українцям, оскільки громадяни зможуть поза судом вирішувати конфлікти з фінансовими установами за 60 днів.

Законопроект №2456-д пропонує надати регуляторам фінансового ринку (НБУ, НКЦПФР, Нацкомфінпослуг) необхідні інструменти правозастосування (перевірки, порушення справ, штрафи та інше) за порушення Закону. Надання регуляторам фінансового ринку додаткових функцій з контролю ринкової поведінки фінансових установ зменшить можливості для маніпуляцій та припинить практику безкарного порушення прав споживачів.

*****

Став відомий новий склад Ради учасників НДУ

До консультативного органу увійшли представники 7 депозитарних установ та 7 емітентів, завдання яких - організація ефективної комунікації учасників фондового ринку з Національним депозитарієм. У процесі подальшої роботи Рада стане основною платформою для обговорення етапів впровадження нового програмного забезпечення депозитарного обліку, змін у тарифній політиці та інших питань, пов’язаних із діяльністю НДУ і реформуванням фондового ринку України.

Як зазначається у повідомленні прес-служби Нацдепозитарію, новий склад Ради учасників НДУ обирався шляхом рейтингового голосування, результати якого були підсумовані 21 серпня 2018 року. Загалом було подано 20 заяв (на 8 менше ніж у 2016 році) від учасників ринку цінних паперів, зацікавлених у розвитку як своїх компаній, так і депозитарної системи в цілому. З них 11 - від депозитарних установ і 9 - від емітентів.

Голосування проходило на сайті НДУ. Взяти участь у виборах могли всі компанії, що ведуть діяльність на фондовому ринку України і, відповідно, мають відкриті рахунки у Національному депозитарії.

Від депозитарних установ до Ради увійшли: Богдана Єфремова (АТ «Райффайзен Банк Аваль»); Олеся Пятчаніна (АТ «Сітібанк»); Ігор Носовицький (ТОВ «Фінансова компанія «ДЕКРА»); Віта Бурлаченко (ПАТ «ПУМБ»); Юрій Пеняскін (ТОВ «Інвестиційний капітал Україна»); Зоя Грєхова (ПрАТ «Альтана Капітал»); Костянтин Шевчук (ТОВ «Фінансова компанія «КУБ»).

Від емітентів членами Ради стали: Олександр Сторожук (ПрАТ «Універсам-2»); Шаді Саад (ПрАТ «Бахмацьке бурякоприймальне підприємство»); Сергій Румпа (ПрАТ «Дніпровський коксохімічний завод»); Богдан Лупій (ПАТ «Фондова біржа ПФТС»); Юрій Бойко («АТ «ЗНВКІФ «Гарант Капітал», від імені, в інтересах та за рахунок якого діє ТОВ «КУА «Альтіс-Траст»); Євген Круть (ПрАТ «ДТЕК Київські Електромережі»); Сергій Бірюк (ПрАТ «М-Інвест»).

У голосуванні взяли участь представники 228 компаній-клієнтів НДУ. Активність депозитарних установ зросла - цього разу проголосувало 138 організацій. Кількість тих, хто голосував з боку емітентів, - 190.

«На сьогодні ринок не настільки активний у голосуванні і подачі заявок, як нам хотілося б. Тим не менш, це не завадило вибрати сильну Раду, склад якої дозволяє сподіватися на продуктивну роботу цього органу протягом двох років його повноважень. До Ради увійшло 10 учасників з минулого складу, прийшло 4 нових представники ринку, сформований хороший резервний склад. НДУ - майданчик компетенцій, який завжди відкритий для учасників ринку, і Рада грає в цьому одну з ключових ролей. Впевнений, разом на нас чекає активна робота, яка дозволить успішно впроваджувати зміни інфраструктури, формувати умови, за яких фінансові учасники можуть розвиватися, пропонувати нові види послуг, отримувати більше прибутку», - зазначив Член Правління НДУ Олексій Тарасенко.

Відповідно до вимоги Положення про Раду учасників НДУ перше засідання виборного органу відбудеться 6 вересня 2018 року.

*****

Загальний обсяг торгів на фондовому ринку України
у липні 2018 року склав 42 млрд. грн.

Загальний обсяг торгів на фондовому ринку України у липні 2018 року склав 42 млрд. грн., або на 2,3% менше результату червня (43 млрд. грн.). Такі дані наводить НКЦПФР.

У липні у порівнянні із червнем обсяги торгів на біржовому ринку не змінилися та становили 21 млрд. грн., а на позабіржовому ринку зменшились на 4,5% (з 22 млрд. грн. до 21 млрд. грн.).

У розрізі фінансових інструментів обсяги торгів у липні поточного року були такими:

- ОВДП - 20,6 млрд. грн. (на біржовому ринку - 20 млрд. грн., на позабіржовому ринку - 0,6 млрд. грн.);

- акції - 13 млрд. грн. (на біржовому ринку - 0, на позабіржовому ринку - 13 млрд. грн.);

- облігації - 2,6 млрд. грн. (на біржовому ринку - 1,1 млрд. грн., на позабіржовому ринку - 1,5 млрд. грн.);

- інші цінні папери - 6,1 млрд. грн. (на біржовому ринку - 0, на позабіржовому ринку - 6,1 млрд. грн.).

*****

Розширено функціонал web-сервісу «Кабінет клієнта» НДУ

Центральний депозитарій повідомляє про розширення функціоналу web-сервісу «Кабінет клієнта». Клієнти Центрального депозитарію за допомогою web-сервісу «Кабінет клієнта», додатково отримують можливість подання розпоряджень на формування інформаційних довідок, сформованих на підставі реєстрів власників іменних цінних паперів в електронному вигляді з використанням ЕЦП,, зокрема:

- надання за запитом емітента довідки щодо наявності (відсутності) державної частки у статутному капіталі товариства (формат Центрального депозитарію);

- надання за запитом емітента інформаційної довідки про акціонерів, які є власниками 10% і більше від статутного капіталу емітента на підставі реєстру власників іменних цінних паперів (формат Центрального депозитарію);

- надання за запитом емітента довідки про акціонерів-нерезидентів на підставі реєстру власників іменних цінних паперів (формат Центрального депозитарію);

- надання за запитом емітента довідки про акціонерів-юридичних осіб та загальної кількості акціонерів-фізичних осіб на підставі реєстру власників іменних цінних паперів (формат Центрального депозитарію).

Функціонал став доступний з 20 серпня 2018 року.

Найближчим часом Центральний депозитарій планує також розширити можливості web-сервісу «Кабінет клієнта», зокрема, в частині:

- оформлення глобального/тимчасового глобального сертифікатів;
- отримання Актів про надання послуг Центральним депозитарієм;
- доступу до рахунку емітента та операцій з ними (отримання інформації про операції та залишок на рахунку, подання інших типів розпоряджень, пов’язаних з розміщенням, викупом тощо);
- повідомлення акціонерів через депозитарну систему України;
- іншого інформаційного обміну між емітентом та Центральним депозитарієм.


*****

Світові інвестиції у сфері фінтех стрімко зросли у першому
півріччі 2018 року, сягнувши $57,9 млрд.

Світові інвестиції у сфері фінтех стрімко зросли у першому півріччі 2018 року, сягнувши $57,9 млрд., інвестованих у 875 угод, що демонструє суттєве збільшення порівняно з $38,1 млрд., інвестованими за весь 2017 рік. Такими є результати дослідження компанії KPMG Pulse of Fintech report.

Згідно з дослідженням, головні досягнення першого півріччя включали в себе успішне завершення двох значних угод: рекордне зростання Ant Finance у ІІ кварталі 2018 року, що склало $14 млрд., та придбання компанії

WorldPay компанією Vantiv за $12,9 млрд. у І кварталі 2018 року.

Загальний обсяг угод був стабільним, продемонструвавши зростання з 834 угод у другому півріччі 2017 року до 875 угод у першому півріччі 2018 року. Крім того, середній світовий обсяг венчурного фінансування на пізніх стадіях суттєво збільшився до $25 млн. протягом першого півріччя 2018 року в порівнянні зі середньорічним обсягом у $14 млн., який спостерігався в 2017 році. Обсяги угод на ранніх стадіях також зросли із середнього показника $5 млн. у 2017 році до $9,2 млн. до середини 2018 року.

Венчурні інвестори залишаються зацікавленими у фінансуванні фінтех стартапів у широкому діапазоні підгалузей фінтех, але активність у сфері злиття та поглинання (M&A) також зростає, оскільки все більше зрілих компаній фінтех шукають можливості виходу з інвестиційних проектів. Нинішня активність у сфері M&A нагадує найбільш активні періоди для M&A, які можна було спостерігати до цього часу.

Світові інвестиції у галузі фінтех (приватний капітал (PE), венчурний капітал (VC) та M&A) збільшились майже удвічі – з $22 млрд. у другій половині 2017 року до нового максимуму у $57,9 млрд. у першому півріччі 2018 року, і їх основою стали дев’ять мега-угод на суму $1 млрд. і більше.

ТОП-4 європейські угоди склали $22,4 млрд. в інвестиціях, у тому числі придбання компанії WorldPay за $12,9 млрд. компанією Vantiv, що знаходиться у Великобританії.

У першому півріччі 2018 року інвестиції в компанії фінтех в Азії сягнули $16,8 млрд. у рамках 162 угод, що демонструє збільшення порівняно з другою половиною 2017 року, коли кількість угод склала 119.

Обсяг венчурного капіталу у сфері фінтех залишився відносно стабільним з початку 2015 року – відбулося незначне зростання до 653 угод у першому півріччі 2018 року.

Середній розмір угод у галузі фінтех із залученням VC, укладених на пізніх стадіях, стрімко збільшився – зі $14 млн. у 2017 році до $25 млн. у першій половині 2018 року.


*****

Частка збиткових підприємств в Україні
за січень-червень 2018 року становила 28,3%

За січень-червень 2018 року фінансовий результат до оподаткування великих та середніх підприємств становив 189,8 млрд. грн. (за січень-червень 2017 року - 186,3 млрд. грн.), передає Держстат.

Прибуток становив 289,7 млрд. грн., або 107,3% порівняно із січнем-червнем 2017 року, збитків допущено на суму 99,9 млрд. грн. (або 119,4%).

Частка збиткових підприємств за січень-червень 2018 року становила 28,3% (за січень-червень 2017 року 31,2%).

*****

У липні 2018 року порівняно із червнем 2018 року
індекс промислової продукції в Україні становив 98,7%

У липні 2018 року порівняно із червнем 2018 року сезонно скоригований індекс промислової продукції в Україні становив 98,7%, інформує Держстат.

У липні поточного року проти липня 2017 року індекс промислової продукції, скоригований на ефект календарних днів, склав 102,3%.

У січні–липні 2018 року порівняно із січнем–липнем 2017 року індекс промислової продукції склав 102,6%, у т. ч. у добувній промисловості та розробленні кар’єрів – 102%, переробній – 102,4%, постачанні електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря – 104,1%.


Випуск підготовлено за повідомленнями Інтернет-ресурсів та власною інформацією

Основні цифри
Всього компаній-членів283на 26.04.24
Кількість КУА278на 26.04.24
Кількість адміністраторів НПФ16на 26.04.24
Кількість ІСІ1780на 26.04.24
Кількість НПФ*52на 26.04.24
Кількість СК*1на 29.02.24
Активи в управлінні КУА, млн грн615 069на 29.02.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 875на 29.02.24