Новини УАІБ

16 липня 2018

УАІБ: Аналітичний огляд діяльності публічних ІСІ
в Україні (відкриті, інтервальні, закриті) за червень 2018 року

За підсумками червня індекс Української біржі (станом на 27.06.2018) зменшився на -6,43%, а індекс ПФТС навпаки, додав +2,55%.

У червні всі сектори публічних фондів зазнали зниження рівня доходності. За рівнем доходності за місяць сектори публічних ІСІ розподілилися таким чином: на першому місці – відкриті фонди (-0,92%), на другому – інтервальні (-2,01%), закриті ІСІ – на третьому (-4,13%).

Відкриті фонди

За даними УАІБ, вартість чистих активів (ВЧА) 15 відкритих ІСІ станом на 27.06.2018 р. становила 81,63 млн. грн. Відповідно до наданих на кінець попереднього місяця даних, загальне зменшення чистих активів становило -153,42 тис. грн. (-0,19%). Проте завдяки залученню коштів інвесторів чистий притік у секторі становив +697,52 тис. грн.

Переважна більшість фондів завершила місяць зі зниженням доходності портфелів, лише 5 фондів залишилися у «зеленій» зоні. У червні діапазон доходності інвестфондів коливався від +1,17% до -3,77%.

За результатами червня лідерами зростання у секторі відкритих ІСІ стали фонди:

«ОТП Класичний» (+841,41 тис. грн. (+20,53%)) – завдяки додатковому розміщенню сертифікатів (збільшення в обігу на 19,19%) отримав чистий притік у розмірі 786,86 тис. грн.;

«УНIВЕР.УА/Тарас Шевченко: Фонд Заощаджень» (+34,67 тис. грн. (+3,29%)) – за рахунок позитивної переоцінки складових інвестпортфеля та додаткового розміщення 10 ІС фонд отримав 26,30 тис. грн. чистого притоку капіталу;

«КІНТО-Казначейський» (-18,88 тис. грн. (-0,78%)) – попри негативну переоцінку ВЧА, додаткове залучення коштів інвесторів (+0,82% ІС в обігу) дозволило фонду отримати 19,57 тис. грн. «чистими».

Найбільші виплати інвесторам у червні зробили такі фонди:

«ВСІ» (-115,38 тис. грн. (-7,31%)) – викуп у інвесторів значної кількості сертифікатів (-7,00% в обігу) призвів до найбільшого чистого відтоку капіталу в секторі у розмірі -111,19 тис. грн.;

«КІНТО-Класичний» (-280,18 тис. грн. (-0,95%)) – чистий відтік становив -22,77 тис. грн. через викуп 38 інвестсертифікатів;

«КІНТО-Еквіті» (-115,51 тис. грн. (-2,05%)) – так само, пред’явлення до викупу 13 ІС призвело до чистого відтоку капіталу у розмірі -15,89 тис. грн.

Список основних гравців сектору у червні був таким: перше місце серед відкритих ІСІ за часткою ринку зайняв фонд «КІНТО-Класичний» (35,83% сукупної ВЧА (29,25 млн. грн.)), другу сходинку – фонд «ОТП Фонд Акцій» (16,44% (13,42 млн. грн.)), третє місце посів фонд «УНIВЕР.УА/Михайло Грушевський: Фонд Державних Паперiв» (7,93% (6,47 млн. грн.). На четвертому місці розмістився фонд «КІНТО-Еквіті» (6,77% (5,52 млн. грн.)), замикає п'ятірку лідерів фонд «Софіївський» (6,74% (5,50 млн. грн.)).

Серед лідерів за доходністю відзначилися фонди: «ОТП Класичний» (+1,17%), «УНIВЕР.УА/Михайло Грушевський: Фонд Державних Паперiв» (+0,93%) та «УНIВЕР.УА/Тарас Шевченко: Фонд Заощаджень» (+0,78%).

Найгірші показники у червні продемонстрували фонди «Надбання» (-3,77%), «Софіївський» (-3,01%) та «ОТП Фонд Акцій» (-2,67%).

Інтервальні фонди

У червні до огляду включено 3 інтервальних ІСІ, чисті активи яких, за даними УАІБ, дорівнювали 3,21 млн. грн. У порівнянні з показниками цього сектору на кінець попереднього місяця, сукупна ВЧА зменшилася на -84,49 тис. грн. (-2,57%).

Лише один фонд «Паритет» (-20,69 тис. грн. (-1,40%))) викупив у інвесторів 1 ЦП, через що отримав -1,92 тис. грн. чистого відтоку капіталу, зміни вартості інвестпортфелів у решти фондів відбулося виключно за рахунок переоцінки активів, змін чистого капіталу не зафіксовано.

У червні за рівнем доходності фонди сектору розподілилися таким чином: «ТАСК Український Капітал» (-4,15%), «Паритет» (-1,27%) та «Оптімум» (-0,59%).

 

Закриті фонди

Вартість чистих активів двох закритих ІСІ, які включено до червневого огляду, на кінець місяця склала 12,01 млн. грн. Відповідно до наданих показників, сукупна ВЧА цих фондів зменшилася на -955,97 тис. грн. (-7,37%) – через значні виплати інвесторам.

Фонд «Індекс Української Біржі» (-923,33 тис. грн.(-7,74%)) втратив -320,38 тис. грн. «чистими» через пред’явлення до погашення значної кількості (-2,76% в обігу) акцій.

У червні за рівнем доходності фонди сектору розподілилися так: «Індекс Української Біржі» (-5,13%) та «ТАСК Універсал» (-3,13%).

*****

За перше півріччя 2018 року Індекс інвестиційної привабливості України
склав 3,1 бали

34% підприємців стверджують, що інвестиційний клімат в Україні у найближчі 6 місяців покращиться, а 48% вважають, що він залишиться на поточному рівні. Такими є результати дослідження «Індекс інвестиційної привабливості України у першому півріччі 2018 року», проведеного Європейською Бізнес Асоціацією, йдеться у повідомленні ЄБА.

Індекс складається із трьох компонентів: оцінка інвесторами попереднього періоду, прогнози на майбутнє, оцінка станом на зараз. Він вимірюється кожні півроку, починаючи з 2008 року. Позначка три вважається нейтральною, показники вище трьох свідчать про позитивні зрушення.

За перше півріччя 2018 року Індекс інвестиційної привабливості України склав 3,1 з можливих 5 балів.

В Європейській Бізнес Асоціації наголошують, що вже другий рік поспіль Індекс тримається на рівні вище трьох балів. Це означає, що Індекс вийшов з негативної площини та перейшов у нейтральну. Так, в кінці 2017 року він складав 3,03, у кінці 2016 року - 2,85, у кінці 2015 року - 2,57. З того часу Індекс сягав позначки вище трьох балів у 2011 році і складав 3,39. Це був один з найбільших показників.

«Позитивні зрушення є. Наприклад, незадоволених інвесткліматом у 2017 році було 58%, зараз їх кількість на 20% зменшилась - це суттєво. Але маємо ще багато над чим працювати. 38% інвесторів досі незадоволені бізнес-кліматом. Бачимо сигнал того, що в країні поступово починають відбуватись зміни, але темпів збавляти не можна. Найбільша причина незадоволення - високий рівень корупції. Про це говорить 46,1% підприємців. На другому місці - відсутність довіри до судової системи (40,6%), на третьому - відсутність земельної реформи (35,9%)», - прокоментувала Виконавчий директор Європейської Бізнес Асоціації Анна Дерев’янко.

Бізнес також сподівається на якісні зміни. 28,1% вважають клімат привабливим для інвестування. А для покращення ситуації потрібно запустити роботу Антикорупційного суду, реформувати судову систему та повернути довіру до неї, відкрити ринок землі, знизити податковий тиск на фонд оплати праці, детінізувати економіку, більше комунікувати позитивні зміни та кейси, скоротити державний апарат (на думку деяких опитаних, навіть до 5 разів). Крім того, необхідно розвивати та втілювати інновації, ввести другий рівень обов’язкового накопичувального пенсійного страхування.

Відповідно до отриманих даних, 30,5% керівників компаній вважають, що бізнес-клімат вже покращився за останні півроку. Так, позитивно бізнес оцінює прийняття трьох законів («Про валюту і валютні операції», «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю» та «Про Вищий антикорупційний суд»), стабільність гривні, помітний розвиток електронних сервісів та діджиталізацію економіки, які є запорукою прозорості та відкритості. Також інвестори відмічають прихід на ринок України нових іноземних інвесторів, зокрема у сфері рітейлу, автоматичне відшкодування ПДВ та скасування печатки, початок реформування системи охорони здоров’я.

Водночас підприємці зазначають, що мають місце такі негативні явища, як контрабанда, яка заважає вести легальний бізнес у країні, посилення тиску контролюючих органів, загострення конфлікту на Сході країни та початок передвиборчої кампанії.

У ЄБА сподіваються на врахування цих даних урядовцями при плануванні роботи на найближче півріччя.

*****

Нацкомфінпослуг оприлюднила проект Розпорядження «Про внесення змін до Положення про застосування Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, заходів впливу за порушення законодавства про фінансові послуги»

Нацкомфінпослуг оприлюднила проект Розпорядження «Про внесення змін до Положення про застосування Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, заходів впливу за порушення законодавства про фінансові послуги».

Документ спрямований на вдосконалення нормативно-правової бази у сфері застосування Нацкомфінпослуг заходів впливу за порушення вимог законодавства та доопрацьований у зв’язку із зауваженнями від представників ринку та Державної регуляторної служби України.

Для захисту прав споживачів фінансових послуг Положенням про застосування Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, заходів впливу за порушення законодавства про фінансові послуги №2319 встановлений інший механізм прийняття рішень Комісією при здійсненні провадження у справах про порушення законів та інших нормативно-правових актів, що регулюють діяльність з надання фінансових послуг, ніж встановлений законами «Про ліцензування видів господарської діяльності» та «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності».

З метою врегулювання вищезазначеного питання вносяться зміни до Положення №2319 у частині незастосування норми цього Положення на правовідносини, що виникають відповідно до зазначених законів та не поширення його дії на застосування Нацкомфінпослуг заходів впливу за порушення Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з надання фінансових послуг (крім професійної діяльності на ринку цінних паперів).

*****

Протягом червня 2018 року на ФБ «Перспектива» було укладено 0,57 тис. договорів на загальну суму 12 млрд. грн.

Протягом червня 2018 року на ФБ «Перспектива» було укладено 0,57 тис. договорів на загальну суму 12 млрд. грн., з початку року - 3,06 тис. договорів на суму 59,4 млрд. грн., інформує прес-служба Біржі.

За оперативними даними з інтернет-сайтів фондових бірж, у червні ФБ «Перспектива» посіла перше місце за обсягом торгів (з часткою загального біржового обороту 56%), друге місце - у ПФТС (44%).

У розрізі фінансових інструментів ринкова частка ФБ «Перспектива» становила: за червень 2018 року щодо ОВДП - 57%, облігацій підприємств - 68%, опціонних сертифікатів - 100%; за січень-червень 2018 року щодо ОВДП - 49%, облігацій підприємств - 41%, опціонних сертифікатів - 100%.

Найбільший обсяг торгів у червні було зафіксовано з державними облігаціями України (94,6%), частка облігацій підприємств склала 5,17%, опціонних сертифікатів - 0,17%. При цьому 17,62% торгів проведено на ринку РЕПО, 77,2% - на адресному ринку, 0,03% - на ринку заявок, 5,16% - на ринку розміщення.

Обсяги торгів державними облігаціями порівняно з аналогічним періодом 2017 року зменшилися на 9%, опціонними сертифікатами - на 73%, натомість у 2,2 рази зросли обсяги торгів облігаціями підприємств.

«У червні обсяг укладених угод на фондових біржах України склав 21,5 млрд. грн. (на 13% більше ніж у травні), з початку року - 124 млрд. грн. (на 26% більше ніж у січні-червні 2017 року)», - повідомив Станіслав Шишков, Директор ФБ «Перспектива».

Призупинення торгів на «Українській біржі» певною мірою позначилося на скороченні порівняно з травнем сукупного обсягу біржових торгів акціями - на 69% (з 0,15 млрд. грн. до 0,04 млрд. грн.) та строковими контрактами - на 90% (з 0,27 млрд. грн. до 0,03 млрд. грн.). Втім, обсяг торгів більшістю інших фінансових інструментів на біржовому ринку у порівнянні з травнем збільшився: державними облігаціями - на 9% (з 18 млрд. грн. до 20 млрд. грн.), облігаціями підприємств - у 6,2 рази (з 0,15 млрд. грн. до 0,91 млрд. грн.), опціонними сертифікатами - на 24%, інвестиційними сертифікатами - у 5,9 рази. Також після тривалої перерви в червні відновилися операції з розміщення на біржовому ринку облігацій місцевих позик.

Частка державних облігацій у структурі біржових торгів у червні становила 93,3%, облігаціями підприємств - 4,2%, облігаціями місцевих позик - 2,1%, а загалом борговими інструментами - 99,5% (на 1,8% більше ніж у травні). Тож обіг пайових цінних паперів та деривативів забезпечив у червні лише 0,5% торгів на фондових біржах України, а з початку 2018 року - 2,4%.

Частка ФБ «Перспектива» в загальному обсязі торгів на біржовому ринку України за перше півріччя поточного року становила 48%, в т. ч. на ринку ОВДП - 49%.

*****

У червні 3018 року Індекс ПФТС зріс на 2,55%

Як інформує прес-служба ФБ ПФТС, у червні 2018 року було зафіксовано рекордну за останні півтора роки активність учасників біржових торгів. Обсяг біржових контрактів, укладених учасниками ПАТ «Фондова біржа ПФТС», минулого місяця склав 9,42 млрд. грн., що на 37% перевищує показник травня, та більш ніж удвічі - червня 2017 року. Більшим цей показник останній раз був у листопаді 2016 року. З початку року вартість угод з цінними паперами на ПФТС склала 44,86 млрд. грн. (на 37% більше у порівнянні з першим півріччям минулого року).

До 1,04 тис. минулого місяця зросла кількість біржових контрактів. Загалом, за перше півріччя 2018 року було укладено 5,02 тис. біржових контрактів.

За червень значення Індексу ПФТС зросло на 2,55% до рівня 462,64 пунктів (+46,84% з початку цього року).

Традиційно, найбільшу частку в структурі торгів займали державні облігації - обсяг біржових контрактів з ОВДП минулого місяця склав 8,61 млрд. грн., що на 27% перевищує показник травня. При цьому червень відзначився першим за останні п’ять років розміщенням муніципальних облігацій, яке відбулось на ПАТ «Фондова біржа ПФТС».

У червні Індекс ПФТС зріс на 2,55% (з 451,13 до 462,64 пункту), а з початку 2018 року - на 46,84% (з 315,06 до 462,64 пункту).

*****

У ІІ кварталі 2018 року на ринках Європи було здійснено 99 ІРО обсягом 9,3 млрд. євро

У ІІ кварталі 2018 року на ринках Європи було здійснено 99 ІРО обсягом 9,3 млрд. євро.

Такі дані наводяться в новому Звіті компанії PwC. Згідно з ними, у порівнянні з аналогічним періодом 2017 року кількість публічних розміщень зменшилась на 7%, а обсяг залучених коштів - на 43% (у ІІ кварталі 2017 року в Європі відбулося 106 ІРО на загальну суму 16,2 млрд. євро).

У цілому в першому півріччі поточного року в Європі було зафіксовано 168 ІРО на суму 21,8 млрд. євро, що виявилося більше показників аналогічного періоду минулого року на 5% та 4% відповідно (у першому півріччі 2017 року на європейських ринках відбулось 161 ІРО обсягом 20,8 млрд. євро).

У квітні-червні 2018 року ІРО пройшли на 9 фондових майданчиках Європи. Лідерами за обсягом залучених коштів серед них були London Stock Exchange Group - 3,48 млрд. євро, Nasdaq Nordic - 1,81 млрд. євро, SIX Swiss Exchange - 1,43 млрд. євро, Euronext - 1,27 млрд. євро та Deutsche Börse - 0,85 млрд. євро.

Лідерами за кількістю публічних розміщень у ІІ кварталі поточного року виявилися London Stock Exchange Group - 31 ІРО, Nasdaq Nordic - 24 ІРО, Euronext та Warsaw Stock Exchange по - 10 ІРО.

Найбільшими розміщеннями на ринках Європи в ІІ кварталі 2018 року були ІРО таких компаній:

- CEVA Logistics AG - 1,06 млрд. євро;

- Adyen BV - 0,95 млрд. євро;

- Avast Pls - 0,79 млрд. євро;

- Vivo Energy Plc - 0,68 млрд. євро;

- Kojomo Plc - 0,48 млрд. євро.

У галузевому розрізі найбільші обсяги коштів у звітному періоді були залучені компаніями, які представляють фінансовий сектор (3,2 млрд. євро), промисловість (2,1 млрд. євро) та технологічний сектор (2,06 млрд. євро).

*****

Притік вкладів фізичних осіб до банківської системи України пожвавився

Притік вкладів фізичних осіб до банківської системи України пожвавився. Про таку динаміку свідчать попередні дані «Грошово-кредитної статистики» НБУ.

Згідно з ними, залишки гривневих депозитів населення у платоспроможних банках за червень 2018 року зросли на 5,9% до 262,9 млрд. грн., в іноземній валюті (у доларовому еквіваленті) - на 1,1% до $8,5 млрд. Активному залученню коштів фізичних осіб сприяли високі темпи зростання заробітних плат та подальше зростання приватних переказів із-за кордону. Крім того, припливу коштів у національній валюті сприяло збереження значної різниці в дохідностях депозитів у національній та іноземній валютах на тлі практично незмінного курсу національної валюти до долара США.

Натомість залишки депозитів юридичних осіб у платоспроможних банках за місяць скоротилися. Це відбулося як за гривневими вкладами (на 5,6% до 243,8 млрд. грн.), так і за коштами в іноземній валюті (у доларовому еквіваленті) - на 1,3% до $5,1 млрд. Така динаміка головним чином зумовлена плановими перерахуваннями господарськими товариствами, у статутному капіталі яких є корпоративні права держави, до Державного бюджету.

Таким чином, загальний портфель гривневих депозитів у червні практично не змінився і залишився на рівні 506,7 млрд. грн.

Кредитний портфель банків у національній валюті в червні скоротився на 1,4% до 584,9 млрд. грн. Це відбулося через зниження залишків гривневих кредитів бізнесу (на 1,8% до 468,2 млрд. грн.), оскільки портфель кредитів фізичних осіб залишився майже на рівні попереднього місяця (116,7 млрд. грн.).

Більшість процентних ставок банків у червні залишилася практично на рівні попереднього місяця.

Збереження конкуренції банків за корпоративних клієнтів зумовило незначне підвищення процентних ставок за депозитами бізнесу в національній валюті - на 0,2% до 11,6% річних. Вартість гривневих кредитів юридичних осіб зросла на 0,1% до 17,1% річних, що відображало збільшення кредитного попиту, зокрема на обігові цілі підприємств.

Вартість гривневих вкладів населення фактично залишалась на рівні попереднього місяця (10,8% річних), з огляду на стійкий приплив коштів населення. Натомість ставки за кредитами фізичних осіб зросли на 0,6%, що зумовлено підвищенням стандартів кредитування великими банками за позиками більше одного року. Водночас це компенсувалося зниженням вартості короткострокових позик.

*****

Інфляція в Україні у червні 2018 року становила 0%

Споживчі ціни в Україні у червні 2018 року порівняно з попереднім місяцем не змінилися, водночас з початку року зросли на 4,4%. Про це інформує Державна служба статистики.

Базова інфляція в червні 2018 року порівняно з попереднім місяцем становила 0,0%, а з початку року – 3,5%.

 

Випуск підготовлено за повідомленнями Інтернет-ресурсів та власною інформацією

Основні цифри
Всього компаній-членів283на 19.04.24
Кількість КУА278на 19.04.24
Кількість адміністраторів НПФ16на 19.04.24
Кількість ІСІ1780на 19.04.24
Кількість НПФ*52на 19.04.24
Кількість СК*1на 29.02.24
Активи в управлінні КУА, млн грн615 069на 29.02.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 875на 29.02.24