Новини УАІБ

10 квітня 2018

Відбулося чергове засідання Ради УАІБ

5 квітня 2018 року відбулося чергове засідання Ради УАІБ. Члени Ради розглянули результати виконання плану та бюджету УАІБ за 1-й квартал 2018 року та на підставі Звіту Ревізійної комісії схвалили їх.

Учасники засідання обговорили та затвердили План роботи та бюджет Асоціації на 2-й квартал 2018 року.

На засіданні йшлося також про хід підготовки до щорічної конференції УАІБ “Професійне управління активами: Модернізація національної моделі інвестиційного бізнесу”, яка відбудеться 8-9 червня 2018 року в Одесі.

Рада затвердила зміни до внутрішнього документа УАІБ – «Порядку заповнення членами Асоціації електронних форм інформації, яка подається до УАІБ», та доручила Дирекції погодити ці зміни у Національній комісії з цінних паперів та фондового ринку.

*****

НКЦПФР роз’яснила, яким чином емітентам цінних паперів
розкривати нові види особливої інформації

НКЦПФР роз’яснила, яким чином емітентам цінних паперів розкривати нові види особливої інформації.

Комісія звертає увагу, що Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення ведення бізнесу та залучення інвестицій емітентами цінних паперів», який набрав чинності 07.01.2018 р., внесені зміни до статті 41 Закону України «Про цінні папери та фондовий ринок», які передбачають нові види особливої інформації, а саме:

- наявність, строк дії та сторони акціонерного договору;

- зміну акціонерів, яким належать голосуючі акції, розмір пакета яких стає більшим, меншим або рівним пороговому значенню пакета акцій;

- зміну осіб, яким належить право голосу за акціями, сумарна кількість прав за якими стає більшою, меншою або рівною пороговому значенню пакета акцій;

- зміну осіб, які є власниками фінансових інструментів, пов’язаних з голосуючими акціями акціонерного товариства, у разі якщо сумарна кількість прав за такими акціями стає більшою, меншою або рівною пороговому значенню пакета акцій;

- повідомлення про викуп акцій понад порогові значення пакета акцій;

- зміни до статуту, пов’язані зі зміною прав акціонерів;

- кількість голосуючих акцій та розмір статутного капіталу за результатами його збільшення або зменшення.

Наразі НКЦПФР працює над змінами до Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів №2826 від 03.12.2013 р. Але у цей перехідний період, коли Закон зазнав змін, а відповідні нормативно-правові акти розробляються та потребують державної реєстрації у Міністерстві юстиції, постало питання порядку розкриття нових видів особливої інформації, не передбачених Положенням №2826 та програмно-технічними засобами для її складання.

Комісія рекомендує емітентам у цей перехідний період, до моменту набрання чинності змін до зазначеного Положення, розкривати таку інформацію шляхом:

- розміщення в загальнодоступній інформаційній базі даних НКЦПФР про ринок цінних паперів (stockmarket.gov.ua) у розділі «Повідомлення про суттєві події»;

- розміщення на власному веб-сайті;

- опублікування в одному з офіційних друкованих видань Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України або Комісії;

- подання до НКЦПФР у паперові формі.

Інформація розкривається в довільній формі із дотриманням строків та обсягів, якщо вони регулюються законами «Про акціонерні товариства», «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо корпоративних договорів» тощо.

*****

Депозитарій Національного банку запровадив
осучаснене програмне забезпечення для клієнтів

Як повідомляє прес-служба НБУ, 2 квітня 2018 року в повному обсязі набуло чинності нове «Положення про провадження депозитарної і клірингової діяльності та забезпечення здійснення розрахунків за правочинами щодо цінних паперів Національним банком України». Цей документ, затверджений Правлінням НБУ в грудні 2017 року, запроваджує нові підходи Нацбанку до здійснення депозитарної діяльності з державними цінними паперами.

Для втілення новацій Положення на практиці Депозитарій Національного банку відмовився від попередньої системи «ОВДП-онлайн2», створеної 16 років тому, та натомість розробив нове програмне забезпечення «Депозитарій НБУ», побудоване на сучасних засобах автоматизації. Працювати в ньому користувачі депозитарних послуг Нацбанку можуть вже зараз.

Новий програмний комплекс зберігає повний набір функціональності, яка забезпечувалась системою «ОВДП-онлайн2», та водночас передбачає нові функціональні можливості для учасників ринку.

Однією з основних новацій осучасненого програмного забезпечення є можливість відкриття так званих «сегрегованих рахунків» - окремих персоніфікованих рахунків для всіх типів депонентів на рівні депозитарію Національного банку. Також система передбачає можливість переведення депонентів з агрегованих рахунків на відкриті сегреговані рахунки депонентів. Це допоможе одночасно спростити ведення обліку цінних паперів та підвищити надійність збереження інформації про права на цінні папери клієнтів.

Також завдяки системі «Депозитарій НБУ» стало можливим використання нових моделей розрахунків учасників фондового ринку при роботі з державними цінними паперами. Зокрема, це програмне забезпечення дозволяє проведення операцій за принципом «оплата проти поставки цінних паперів», який передбачає, що право власності на цінні папери переходить до нового власника виключно після здійснення оплати. Ця нова модель розрахунків виступає надійною альтернативою розрахункам через Розрахунковий центр (РЦ) і створить передумови для анонсованого раніше скасування монополії РЦ на здійснення розрахунків за правочинами щодо цінних паперів. Також в новій системі передбачена можливість проведення операцій за принципом «поставка цінних паперів без оплати», коли сторони не вимагають гарантій розрахунків з боку інфраструктури фондового ринку та врегульовують їхній порядок умовами договору.

Крім того, в новому програмному забезпеченні реалізована можливість проведення операцій з облігаціями зовнішніх державних позик, які зараховуються для обліку та обігу на території України через систему кореспондентських відносин Депозитарію Національного банку з міжнародним депозитарієм (Clearstream Banking Luxembourg).

Нове Положення та осучаснене програмне забезпечення допоможуть зробити депозитарну діяльність НБУ більш клієнтоорієнтованою, а також привести її у відповідність до міжнародних стандартів.

*****

Протягом березня 2018 року на ФБ «Перспектива»
було укладено 0,56 тис. договорів на загальну суму 11 млрд. грн.

Протягом березня 2018 року на ФБ «Перспектива» було укладено 0,56 тис. договорів на загальну суму 11 млрд. грн. (на 12% більше ніж у лютому), а з початку року - на суму 1,56 тис. договорів на суму 32 млрд. грн., інформує прес-служба Біржі.

За оперативними даними з інтернет-сайтів фондових бірж, у березні та за І квартал 2018 року ФБ «Перспектива» посіла перше місце за обсягом торгів.

У розрізі фінансових інструментів ринкова частка ФБ «Перспектива» становила:

- за березень 2018 року щодо ОВДП - 52%, облігацій підприємств - 69%, опціонних сертифікатів - 100%;

- за січень-березень 2018 року щодо ОВДП - 50%, облігацій підприємств - 31%, опціонних сертифікатів - 100%.

Найбільший обсяг торгів у березні було зафіксовано з державними облігаціями (94,57%), частка облігацій підприємств склала 4,12%, опціонних сертифікатів - 0,89%, акцій - 0,26%. При цьому 26,97% торгів проведено на ринку РЕПО, 70,11% - на адресному ринку, 2,66% - на ринку розміщення, 0,26% на ринку аукціону.

У І кварталі 2018 року порівняно з І кварталом 2017 року обсяги торгів державними облігаціями зменшилися на 15%, опціонними сертифікатами - на 1%; натомість в 3,8 рази зросли обсяги торгів облігаціями підприємств.

«У березні обсяг укладених угод на фондових біржах України склав 21 млрд. грн. (на 13% менше ніж у лютому). На ФБ «Перспектива» динаміка березня була більш позитивною, ніж на біржовому ринку загалом: 12% зростання обсягу торгів», - повідомив Станіслав Шишков, директор ФБ «Перспектива».

У порівнянні з лютим на біржовому ринку обсяг торгів державними облігаціями зменшився на 11% (з 22,6 млрд. грн. до 20,1 млрд. грн.), облігаціями підприємств - в 1,7 рази (з 1,1 млрд. грн. до 0,7 млрд. грн.), строковими контрактами - у 2,7 рази (з 0,6 млрд. грн. до 0,2 млрд. грн.). Натомість обсяги торгів акціями зросли в 1,5 рази (з 0,12 млрд. грн. до 0,18 млрд. грн.), опціонними сертифікатами - у 2,4 рази (з 0,04 до 0,1 млрд. грн.).

У березні на ФБ «Перспектива» у порівнянні з лютим продовжували зростати обсяги торгів облігаціями підприємств (у 1,5 рази ). Також відбулося збільшення обсягу торгів на 10% за державними облігаціями та в 2,4 рази за опціонними сертифікатами.

Частка ФБ «Перспектива» в загальному обсязі торгів на біржовому ринку України за три місяці поточного року становила 48%, в т. ч. на ринку ОВДП - 50%.

*****

У березні 2018 року Індекс ПФТС зріс на 2,17%

Згідно з даними ФБ «ПФТС», у березні 2018 року загальний обсяг торгів на Біржі становив 6,07 млрд. грн., що виявилося на 32,2% менше показника лютого.

Обсяг угод з державними облігаціями склав 5,86 млрд. грн., з корпоративними облігаціями - 177,4 млн. грн., з акціями - 29,55 млн. грн. Загальна кількість угод на ФБ ПФТС у першому весняному місяці 2018 року дорівнювала 0,7 тис.

У березні Індекс ПФТС зріс на 2,17% (з 346,89 до 354,43 пункту), а з початку 2018 року - на 12,5% (з 315,06 до 354,43 пункту).

*****

Індекс Українських акцій у березні 2018 року зріс на 6,64%

За інформацією «Української біржі», у березні 2018 року в порівнянні з лютим загальний обсяг торгів на цьому майданчику зменшився на 27,6% і склав 4,06 млрд. грн. При цьому загальна кількість угод дорівнювала 7,31 тис.

Обсяг торгів на строковому ринку «Української біржі» в березні склав 231,94 млн. грн., а кількість угод - 1,49 тис.

Обсяг торгів цінними паперами становив 3,83 млрд. грн., а кількість угод - 5,42 тис.

У березні 2018 року Індекс українських акцій, що розраховується «Українською біржею», збільшився на 6,64% (з 1577,83 до 1682,6 пункти), а з початку року - на 23,44% (з 1363,04 до 1682,6 пункти).

*****

У І кварталі 2018 року кількість корпоративних
прав держави зменшилася на 0,1%

Згідно з даними Реєстру корпоративних прав держави, у статутних капіталах господарських товариств за І квартал 2018 року кількість таких прав зменшилась на 0,1%.

Оновлена інформація Реєстру, який веде ФДМУ, свідчить, що в управлінні Фонду держмайна станом на кінець березня 2018 року знаходилися корпоративні права у 309 господарських товариствах (станом на початок 2018 року їхня кількість дорівнювала 315). З них 189 акціонерних товариств, створених шляхом приватизації та корпоратизації, 59 акціонерних товариств, створених за участі Фонду держмайна, 51 товариство з обмеженою відповідальністю та 10 інших господарських товариств (ХК, ДАК, ДАХК, НАК, ДХК).

У 101 товаристві Фонд управляв державною часткою розміром менше 25% статутного фонду, у 58 - від 25% до 40%, у 27 - від 40% до 50%, у 33 - від 50% до 60%, у 63 - від 60% до 100%, а у 27 товариствах - державною часткою розміром 100%.

В управлінні інших органів виконавчої влади знаходилися корпоративні права держави у 187 господарських товариствах (станом на початок 2018 року їхня кількість також дорівнювала 187). З них 135 акціонерних товариств, 35 товариств з обмеженою відповідальністю та 17 інших господарських товариств (ХК, ДАК, ДАХК, НАК, ДХК).

У 20 товариствах ці органи управляли державною часткою розміром менше 25% статутного фонду, у 13 - від 25% до 40%, у 16 - від 40% до 50%, у 8 - від 50% до 60%, у 13 - від 60% до 100%, а в 117 товариствах - державною часткою розміром 100%.

У цілому на звітну дату держава управляла корпоративними правами в 496 господарських товариствах. За минулий рік їхня кількість зменшилася на 4,8% (на початку 2018 року кількість корпоративних прав держави дорівнювала 501).

*****

Набула чинності нова редакція Регламенту обслуговування клієнтів у публічному акціонерному товаристві «Розрахунковий центр з обслуговування договорів на фінансових ринках

3 квітня 2018 року набула чинності нова редакція Регламенту обслуговування клієнтів у публічному акціонерному товаристві «Розрахунковий центр з обслуговування договорів на фінансових ринках».

Як зазначається у повідомленні Розрахункового центру, зміни передбачають необов’язковість зазначення юридичними особами відбитку печатки на документах, які подаються клієнтами для відкриття/закриття рахунків або для внесення змін до документів справи з юридичного оформлення рахунку клієнта та на розрахункових документах клієнтів.

Крім того, у новій редакції Регламенту передбачається, що при відкритті кореспондентського рахунку або при внесенні змін до документів справи з юридичного оформлення рахунку клієнта-банку клієнт подає копії документів, що підтверджують повноваження всіх осіб, які вказані в картці із зразками підписів.

*****

Станом на початок квітня 2018 року в Україні
було оформлено 315 аграрних розписок

Станом на початок квітня 2018 року в Україні було оформлено 315 аграрних розписок. Про це інформує Національний прес-клуб «Українська перспектива».

Обсяг залученого фінансування за аграрними розписками перевищив 2 млрд. грн. Успішно виконано та закрито 113 аграрних розписок. Наразі не було жодного повідомлення про невиконання зобов’язань позичальником з відкриттям процедури примусового виконання за аграрними розписками.

Аграрна розписка - це інструмент фінансування, за допомогою якого агровиробник має можливість отримати товарне і фінансове кредитування під заставу майбутнього врожаю. У залежності від умов розрахунку за ним розписки можуть бути фінансовими та товарними. За фінансовою розпискою розрахунок відбувається грошима, а за товарною - частиною зібраного урожаю.

Проект «Аграрні розписки в Україні» впроваджується Міжнародною фінансовою корпорацією (IFC, Група Світового Банку) в партнерстві зі Швейцарською Конфедерацією.

*****

За минулий тиждень Індекс ПФТС зріс на 8,01 пункту,
а Індекс українських акцій - на 49,9 пункту

 

Індекс та обсяги торгів на ПФТС за 06.04.2018 р.

Обсяг торгів,

грн.

Індекс

ПФТС

86 803 380,85

362,44

Індекс українських акцій та обсяги торгів на «Українській біржі»
за 06.04.2018 р.

Обсяг торгів,

грн.

Індекс

українських акцій

109 566 147

1 732,5

*****

У 2017 році номінальні доходи населення України зросли на 24%

У 2017 році доходи населення України становили 2 475,8 млрд. грн., витрати – 2 544,8 млрд. грн., а зменшення заощаджень склало 69 млрд. грн., інформує Державна служба статистики.

Торік номінальні доходи населення порівняно з попереднім роком склали 124,4%. Наявний дохід, який може бути використаний населенням на придбання товарів та послуг, становив 121,3%, а реальний наявний, визначений з урахуванням цінового фактору, – 106%.

Наявний дохід у розрахунку на одну особу у 2017 році дорівнював 43 592,8 грн. Витрати населення у порівняно з попереднім роком склали 126,8%.

*****

За березень 2018 року міжнародні резерви України зменшилися на 1,2%

Згідно з даними НБУ, міжнародні резерви України станом на 1 квітня 2018 року дорівнювали $18 191,2 млн. (в еквіваленті). За березень вони зменшились на 1,2%, переважно у зв’язку із здійсненням платежів Уряду та Національного банку за державним боргом.

Поповнення міжнародних резервів протягом березня, як і в попередньому місяці, відбувалося насамперед за рахунок інтервенцій Національного банку на міжбанківському валютному ринку. Тривале перевищення пропозиції валюти над попитом на неї на міжбанківському ринку дало Національному банку можливість і надалі викуповувати надлишок валюти з ринку для нарощування резервів без протидії зміцненню обмінного курсу гривні.

За підсумками березня Національний банк купив на міжбанківському ринку $510 млн., у тому числі $300. – за інтервенціями у формі запиту найкращого курсу. Крім того, Національний банк продав $134 млн. за інтервенціями у формі запиту найкращого курсу. Таким чином, чиста купівля валюти Національним банком становила $376 млн.

Також у минулому місяці до резервів надійшло $669,5 млн. та 123,3 млн. євро від розміщення Урядом ОВДП, деномінованих в іноземній валюті.

Водночас у березні було здійснено низку платежів Уряду та Національного банку за державним боргом, обсяг які перевищив надходження від валютних інтервенцій Національного банку і, відтак, зумовили певне скорочення обсягу міжнародних резервів за підсумками місяця.

По-перше, з міжнародних резервів було сплачено $1 284,1 млн. для погашення та обслуговування державного та гарантованого державою боргу в іноземній валюті (крім платежів на користь МВФ). У тому числі $562,3 млн. – обслуговування за єврооблігаціями Уряду та $678,8 млн. – обслуговування та погашення за ОВДП, деномінованими в іноземній валюті.

По-друге, минулого місяці Уряд та Національний банк сплатили на користь Міжнародного валютного фонду $186,0 млн.

Крім того, на обсяг резервів вплинули переоцінка фінансових інструментів (зміна ринкової вартості, курсу гривні до іноземних валют) на суму $43,2 млн.

Загалом, станом на 1 квітня 2018 року обсяг міжнародних резервів покриває 3,4 місяця майбутнього імпорту і є достатнім для виконання зобов’язань України та поточних операцій Уряду і Національного банку.


Випуск підготовлено за повідомленнями Інтернет-ресурсів та власною інформацією

Основні цифри
Всього компаній-членів283на 28.03.24
Кількість КУА278на 28.03.24
Кількість адміністраторів НПФ16на 28.03.24
Кількість ІСІ1779на 28.03.24
Кількість НПФ*53на 28.03.24
Кількість СК*1на 31.01.24
Активи в управлінні КУА, млн грн608 656на 31.01.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 815на 31.01.24