Новини УАІБ

12 березня 2018

Мінекономрозвитку оприлюднило проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо поліпшення інвестиційного клімату в Україні»

Мінекономрозвитку оприлюднило проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо поліпшення інвестиційного клімату в Україні».

Метою законопроекту, згідно з пояснювальною запискою, є поліпшення інвестиційного клімату України за напрямками, обраними внаслідок комплексної оцінки відповідності вітчизняного законодавства кращим світовим практикам, описаним Групою Світового банку в методології рейтингу Doing Business.

Задля досягнення поставлених цілей і завдань, проектом закону впроваджуються ряд положень. У сфері захисту прав міноритарних акціонерів норми документа спрямовані на гарантування прав та захист інтересів міноритарних акціонерів при набутті іншим акціонером (акціонерами) істотної участі.

Зокрема, передбачається:

- відповідальність осіб із заінтересованістю та посадових осіб акціонерного товариства за збитки, завдані правочином із заінтересованістю, згода на вчинення якого була надана мажоритарним акціонером або призначеними ним особами;

- включення питання про вибір незалежного аудитора публічного акціонерного товариства до виключної компетенції загальних зборів акціонерів;

- поширення правила про обов’язкову пропозицію викупу на акціонерів, які придбавають 50% акцій товариства;

- розширення переліку правочинів, які вважаються правочинами із заінтересованістю.

У сфері відновлення платоспроможності та банкрутства встановлюється перехід повноважень зборів кредиторів та комітету кредиторів до мажоритарного кредитора, а також надається можливість позасудового звернення стягнення на заставлене майно у випадку встановлення судом у справі про банкрутство наявності вирішального впливу кредитора, вимоги якого забезпечені заставою.

Також законопроектом запроваджуються норми щодо поліпшення інвестиційного клімату у сфері правосуддя, забезпечення виконання договірних зобов’язань, трудового законодавства, будівництва, взаємовідносин держави та суб’єктів господарювання та правочинів з нерухомістю.

*****

НКЦПФР оприлюднила проект Рішення «Про затвердження вимог до повідомлення про намір скористатися правами, передбаченими статтею 652 Закону України «Про акціонерні товариства»

НКЦПФР оприлюднила проект Рішення «Про затвердження вимог до повідомлення про намір скористатися правами, передбаченими статтею 652 Закону України «Про акціонерні товариства».

Як зазначається у пояснювальній записці до документа, ним пропонується встановити, що повідомлення про намір скористатися правами, передбаченими статтею 652 Закону «Про акціонерні товариства», яка має назву «Обов’язковий продаж простих акцій акціонерами на вимогу особи (осіб, що діють спільно), яка є власником домінуючого контрольного пакета акцій», повинно містити таку інформацію:

- повне ім’я/найменування товариства, місце проживання, місцезнаходження та реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія (за наявності) та номер паспорта/код за ЄДРПОУ особи (осіб, які діють спільно);

- кількість акцій товариства, що належали особі (особам, що діють спільно) та її афілійованим особам станом на дату набрання чинності Законом;

- структуру власності особи та її афілійованих осіб;

- публічну безвідкличну вимогу;

- дані про договір, на підставі якого особа і треті особи узгоджують свої дії щодо набуття домінуючого контрольного пакета акцій товариства.

*****

Комісія оприлюднила проект Рішення «Про внесення змін до Порядку контролю за дотриманням професійними учасниками фондового ринку (ринку цінних паперів) вимог законодавства у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення»

Комісія оприлюднила на своєму сайті проект Рішення «Про внесення змін до Порядку контролю за дотриманням професійними учасниками фондового ринку (ринку цінних паперів) вимог законодавства у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення».

Як зазначається у пояснювальній записці до документа, необхідність внесення змін до зазначеного Порядку, затвердженого рішенням Комісії від 17.07.2015 р. №1038, зумовлена прийнятими 01.06.2017 р. НКЦПФР Рішеннями щодо припинення діяльності, як окремих суб‘єктів, територіальних органів регулятора, зокрема Центрального територіального департаменту, Західного територіального управління, Східного територіального управління, Південно-Українського територіального управління шляхом приєднання їх до Центрального апарату Комісії.

У зв’язку із цим, у НКЦПФР виникла необхідність внесення змін до низки чинних нормативно-правових актів Комісії.

Так, Порядок №1038 потребує внесення змін, оскільки містить норми, що мають суперечливий характер та створює колізію щодо заходів Комісії та дій робочої групи до проведення (процесу) та під час проведення (процесу) перевірки професійних учасників фондового ринку (ринку цінних паперів) - суб’єктів первинного фінансового моніторингу (СПФМ), а саме порядку здійснення Комісією контролю за дотриманням професійними учасниками фондового ринку вимог законодавства у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення шляхом проведення планових виїзних, позапланових виїзних і безвиїзних перевірок.

*****

Протягом лютого 2018 року на ФБ «Перспектива»
було укладено 0,5 тис. договорів на загальну суму 10 млрд. грн.

Протягом лютого 2018 року на ФБ «Перспектива» було укладено 0,5 тис. договорів на загальну суму 10 млрд. грн., а з початку року - 1 тис. договорів на суму 21 млрд. грн., інформує прес-служба Біржі.

За оперативними даними з інтернет-сайтів фондових бірж, у лютому та за два перші місяці поточного року ФБ «Перспектива» посіла перше місце за обсягом торгів на організованому ринку цінних паперів.

У розрізі фінансових інструментів ринкова частка ФБ «Перспектива» становить:
за лютий 2018 року щодо ОВДП - 43%, облігацій підприємств - 27%, опціонних сертифікатів - 100%; за січень-лютий 2018 року щодо ОВДП - 49%, облігацій підприємств - 18%, опціонних сертифікатів - 100%.

Найбільший обсяг торгів на ФБ «Перспектива» у лютому було зафіксовано з державними облігаціями України (96,59%), облігаціями підприємств (3,01%) та опціонними сертифікатами (0,41%). При цьому 21,79% торгів проведено на ринку РЕПО, 75,26% - на адресному ринку, 2,96% - на ринку розміщення.

У січні-лютому обсяги торгів державними облігаціями порівняно з аналогічним періодом минулого року зменшилися на 4%, опціонними сертифікатами - на 29%; натомість на 64% зросли обсяги торгів облігаціями підприємств.

У лютому обсяг укладених угод на фондових біржах України перевищив 24 млрд. грн. (на 14% більше ніж за січень), а з початку 2018 року склав 46 млрд. грн. Про це повідомив Станіслав Шишков, Директор ФБ «Перспектива».

У порівнянні з січнем на біржовому ринку обсяг біржових торгів державними облігаціями збільшився на 13% (з 20,1 млрд. грн. до 22,6 млрд. грн.), облігаціями підприємств - у 1,6 рази (з 0,7 млрд. грн. до 1,1 млрд. грн.), опціонними сертифікатами - у 2 рази (з 0,02 млрд. грн. до 0,04 млрд. грн.), строковими контрактами - у 1,5 рази (з 0,4 млрд. грн. до 0,6 млрд. грн.). Натомість обсяги торгів акціями скоротилися майже вдвічі (з 0,2 млрд. грн. до 0,1 млрд. грн.).

*****

У лютому 2018 року Індекс ПФТС зріс на 3,48%

Згідно з даними ФБ «ПФТС», у лютому 2018 року загальний обсяг торгів на Біржі становив 8,98 млрд. грн., що виявилося на 40,5% більше показника січня поточного року.

Обсяг угод з державними облігаціями склав 8,73 млрд. грн., з корпоративними облігаціями - 239,37 млн. грн., з акціями - 7,22 млн. грн. Загальна кількість угод на ФБ ПФТС у другому місяці 2018 року дорівнювала 0,7 тис.

У лютому 2018 року Індекс ПФТС зріс на 3,48% (з 335,24 до 346,89 пункту), а з початку року - на 10,1% (з 315,06 до 346,89 пункту).

*****

Індекс українських акцій у лютому 2018 року збільшився на 5,83%

За інформацією «Української біржі», у лютому 2018 року в порівнянні із січнем загальний обсяг торгів на цьому майданчику зріс на 43,5% і склав 5,61 млрд. грн. При цьому загальна кількість угод дорівнювала 7,91 тис.

Обсяг торгів на строковому ринку «Української біржі» в лютому дорівнював 0,62 млрд. грн., а кількість угод склала 1,95 тис.

Обсяг торгів цінними паперами у другому місяці поточного року становив 4,99 млрд. грн., а кількість угод - 5,97 тис.

У лютому 2018 року Індекс українських акцій, що розраховується «Українською біржею», збільшився на 5,83% (з 1490,95 до 1577,83 пункти), а з початку року - на 15,76% (з 1363,04 до 1577,83 пункти).

*****

За минулий тиждень Індекс ПФТС зріс на 2,12 пункту,
а Індекс українських акцій - на 15,94 пункту

Індекс та обсяги торгів на ПФТС за 07.03.2018 р.

Обсяг торгів,

грн.

Індекс

ПФТС

380 366 081,47

351,75

 

Індекс українських акцій та обсяги торгів на «Українській біржі»
за 07.03.2018 р.

Обсяг торгів,

грн.

Індекс

українських акцій

10 582 879

1 611,53

 

*****

Станом на початок березня міжнародні резерви України становили $18,4 млрд.

Міжнародні резерви України станом на 1 березня 2018 року залишилися майже на рівні початку лютого та дорівнювали $18 409,8 млн. (в еквіваленті), інформує НБУ.

Поповнення міжнародних резервів протягом лютого відбувалося насамперед за рахунок інтервенцій на валютному ринку. Приплив капіталу нерезидентів разом із збільшенням надходжень валютної виручки від експортерів на тлі збереженням сприятливої кон’юнктури на світових ринках позитивно вплинув на пропозицію валюти на міжбанківському ринку. Це дало можливість Національному банку викуповувати надлишок валюти з ринку для поповнення резервів, не протидіяючи зміцненню обмінного курсу гривні.

За підсумками лютого Національний банк купив на міжбанківському ринку $426,9 млн., у тому числі $222 млн. - за інтервенціями у формі запиту найкращого курсу. Крім того, Національний банк продав $30 млн. за інтервенціями у формі запиту найкращого курсу. Таким чином, чиста купівля валюти Національним банком становила $396,9 млн.

Також у лютому до резервів надійшло $137,4 млн. від розміщення Урядом ОВДП, деномінованих в іноземній валюті.

Разом з тим, у лютому було здійснено платежі Уряду та Національного банку за державним боргом в іноземній валюті на суму $536,8 млн. Зокрема, $465,9 млн. було сплачено на користь Міжнародного валютного фонду. Ще $70,9 млн. було спрямовано на обслуговування і погашення державного боргу в іноземній валюті, з них $16 млн. – на обслуговування ОВДП в іноземній валюті.

Крім того, на обсяг резервів вплинули переоцінка фінансових інструментів (зміна ринкової вартості, курсу гривні до іноземних валют) на суму $41,9 млн.

У цілому, станом на 1 березня 2018 року обсяг міжнародних резервів покриває 3,5 місяця майбутнього імпорту і є достатнім для виконання зобов’язань України та поточних операцій Уряду і Національного банку.

*****

У лютому 2018 року інфляція в Україні становила 0,9%

Інфляція на споживчому ринку України у лютому 2018 року порівняно з попереднім місяцем становила 0,9%, з початку року – 2,4%. Про це інформує Держана служба статистики.

Базова інфляція у лютому 2018 року порівняно з попереднім місяцем становила 0,6%, з початку року – 1,3%.

 

Випуск підготовлено за повідомленнями Інтернет-ресурсів та власною інформацією

Основні цифри
Всього компаній-членів283на 19.04.24
Кількість КУА278на 19.04.24
Кількість адміністраторів НПФ16на 19.04.24
Кількість ІСІ1780на 19.04.24
Кількість НПФ*52на 19.04.24
Кількість СК*1на 29.02.24
Активи в управлінні КУА, млн грн615 069на 29.02.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 875на 29.02.24