Новини УАІБ

04 грудня 2017

УАІБ: зарахування всіх профучасників фондового ринку до підприємств,
що становлять суспільний інтерес, суперечить європейській
практиці та створює додаткові ризики для інвесторів

Пропозиція НКЦПФР зарахувати всіх професійних учасників фондового ринку до підприємств, що становлять суспільний інтерес, без врахування критеріїв класифікації підприємств суперечить європейській практиці і не повинна бути запроваджена. На цьому наголошує Українська асоціація інвестиційного бізнесу у своїх зауваженнях щодо пропозицій регулятора до проекту Закону України «Про аудит фінансової звітності та аудиторську діяльність», які направила до Комітету з питань податкової та митної політики Верховної Ради України.

Як зазначається у листі, запровадження терміну «підприємства, що становлять суспільний інтерес» та встановлення критеріїв класифікації підприємств відбулося шляхом внесення змін до Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні», що повністю відповідає Директиві ЄС про річну фінансову звітність, консолідовану фінансову звітність та пов’язану звітність певних типів підприємств і не передбачає віднесення всіх професійних учасників фондового ринку до таких підприємств.

Крім того, Регламентом (ЄС) № 2017/1129 Європейського парламенту і Ради Європейського Союзу від 14 червня 2017 року встановлено, що до малих і середніх підприємств відносяться компанії, які згідно з останньою річною чи консолідованою фінансовою звітністю відповідають двом із трьох таких критеріїв: середня кількість працівників менше 250 осіб, балансова вартість активів не більше 43 млн.євро і чистий дохід від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) не перевищує 50 млн.євро.

Відповідно, на думку УАІБ, недоцільним є і проведення аудиту фінансової звітності професійних учасників фондового ринку лише суб’єктами аудиторської діяльності, що внесені до розділу Реєстру аудиторів та суб’єктів аудиторської діяльності, які мають право проводити аудит фінансової звітності підприємств, що становлять суспільний інтерес.

Враховуючи високі вимоги до аудиторських компаній, які матимуть право проводити аудит фінансової звітності підприємств, що становлять суспільний інтерес, їхня кількість буде обмеженою, а вартість аудиторських послуг буде надто високою. Для тих професійних учасників фондового ринку, які належать до мікро- та малих підприємств, витрати на проведення аудиту будуть незіставними з фінансовими результатами їхньої діяльності.

В Асоціації переконані, що реалізація запропонованого НКЦПФР підходу матиме негативні наслідки як для самих компаній, у частині подальшого провадження діяльності, так і для інвесторів, штучно створюючи додаткові ризики.

Нині ті професійні учасники фондового ринку, які не є підприємствами, що становлять суспільний інтерес, через невідповідність передбаченим Законом України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» критеріям, зобов’язані проводити обов’язковий аудит фінансової звітності. Їхня діяльність врегульована спеціальним законодавством та нормативно-правовими актами НКЦПФР. Професійні учасники фондового ринку зобов’язані відповідати низці вимог, зокрема, щомісяця звітувати НКЦПФР про основні показники діяльності, щоквартально надавати фінансову звітність, відповідати встановленим Комісією пруденційним нормативам, оперативно інформувати регулятора про зміни, що відбулися, мати бездоганну ділову репутацію, оприлюднювати інформацію про результати діяльності, а також річну фінансову звітність разом з аудиторським висновком.

Свої зауваження та аргументи Асоціація раніше висловлювала на засіданні Комітету НКЦПФР з питань стратегії розвитку та економічного аналізу фондового ринку, а також направляла до Комісії у письмовому вигляді.

*****

НКЦПФР прийняла рішення «Про внесення змін до Положення
про розкриття інформації емітентами цінних паперів»

НКЦПФР прийняла рішення «Про внесення змін до Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів» №850 від 28.11.2017 р.

Як повідомляє прес-служба Комісії, зміни розроблено з метою уникнення розкриття емітентами персональних даних акціонерів при розміщенні відомостей на веб-сайті товариства, а також у загальнодоступній інформаційній базі даних про ринок цінних паперів НКЦПФР (https://stockmarket.gov.ua).

Крім того, передбачено оптимізацію обсягів річної інформації, що публікується в офіційному друкованому виданні, з урахуванням змін до Закону «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні».

Найближчим часом документ буде надіслано на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.

*****

У Комісії представили проект концепції реформування
системи підготовкита атестації фахівців фондового ринку

У НКЦПФР представили проект концепції реформування системи підготовки та атестації фахівців фондового ринку.

Презентація документа, розробленого в рамках Меморандуму між НКЦПФР та CFA Society Ukraine, відбулася на засіданні Комітету Комісії з питань стратегії розвитку та економічного аналізу фондового ринку, повідомляє прес-служба регулятора.

Як зазначається у повідомленні, з метою вдосконалення системи підготовки та атестації фахівців фондового ринку 2 лютого 2017 року Комісія підписала з Асоціацією Інвестиційних Професіоналів CFA Society Ukraine, яка офіційно представляє в Україні міжнародний CFA Інститут, Меморандум щодо намірів співпраці у побудові в Україні прозорої системи сертифікації фахівців фондового ринку. Згодом до Меморандуму також приєдналася Професійна асоціація учасників ринків капіталу та деривативів.

Документом визначено основні недоліки чинної системи підготовки та атестації фахівців фондового ринку, зокрема:

- низьку ефективність системи підготовки та атестації фахівців, що не дозволяє забезпечити учасників ринку висококваліфікованим персоналом;

- неефективну технічну систему проведення тестування, недостатній рівень спеціалізації, застарілу програму перевірки знань з відсутністю етичної складової, що не відповідає кращим європейським зразкам;

- відсутність ефективного контролю з боку регулятора за процесом та результатами підготовки і атестації фахівців і, як наслідок, неможливість аналізу ефективності цих процесів.

Наступним кроком стане схвалення концепції, яка дозволить створити ефективну систему підготовки та атестації фахівців фондового ринку із акцентом на професійні компетенції, та заснованій на незалежній оцінці кандидатів згідно з кращими світовими практиками.

Проектом пропонується запровадження двох рівнів атестації. Первинна атестація для осіб, які вперше отримують сертифікат фахівця фондового ринку, перевірятиме чотири блоки знань: загальна теорія, законодавство, практичні завдання та професійна етика. Повторна атестація передбачає подальший професійний розвиток та продовження терміну дії сертифіката, проводиться через 3 роки (+3 місяці) після первинної (попередньої), перевірятимуться лише три блоки знань (без загальної теорії). Якщо особа має міжнародний професійний сертифікат, то їй надається право не складати певний блок іспиту, який покривається цим сертифікатом.

Загалом концепція запроваджує безперервний професійний розвиток фахівців, розширює формати навчання (запроваджуються он-лайн лекції), повністю розмежовує процеси підготовки кваліфікаційних іспитів та їх прийому, підвищує якість навчальних програм, доповнює навчальні програми, іспити практичними кейсами та компонентою щодо професійної етики, гарантує об’єктивність оцінювання.

«Якісне удосконалення процесу атестації фахівців дозволить зробити його не формальною процедурою, а процесом отримання якісних професійних знань і навичок, забезпечить прозорий і недискримінаційний порядок проведення іспитів. ВИШі, які не зможуть забезпечити необхідну якість навчання, поступляться місцем, наприклад он-лайн програмам. А самі програми будуть більш сучасними, наповненими практичними кейсами та міжнародними практиками», - зауважив Максим Лібанов, Директор Департаменту стратегії розвитку ринків капіталу НКЦПФР.

«Місія CFA Інституту - просувати найвищі стандарти етики, освіти та професійної майстерності інвестиційних менеджерів для створення довіри і користі для суспільства. Тому ми радо відгукнулися на запит Комісії, щоб зробити іспити більш професійними та чесними, виключивши будь-які можливості для маніпуляцій при їх складанні. Іншим важливим напрямком є оновлення навчальних програм. Наприклад, зараз такий компонент, як професійна етика взагалі не перевіряється, в той час, як досвід CFA Інституту вказує, що це основа для побудови розвинених ринків капіталу», - повідомив Віце-президент CFA Society Ukraine Олексій Соболев.

*****

Наглядова рада НДУ затвердила вибір компанії, яка стане постачальником програмного забезпечення для модернізації IT-платформи ринку цінних паперів

Наглядова рада НДУ затвердила вибір компанії, яка стане постачальникомпрограмного забезпечення для модернізації IT-платформи ринку цінних паперів.

За повідомленням прес-служби Нацдепозитарію, ним стала британська компанія Percival Software Limited, яка спеціалізується на створенні програмних рішень у галузі депозитарного обліку в усьому світі.

Оновлення ПО є одним з ключових етапів розвитку інфраструктури фондового ринку, яким НДУ займається в рамках реалізації стратегії сталого розвитку «Україна - 2020».

«Для інтеграції в європейський фінансовий простір робота депозитарної системи українського фондового ринку повинна бути приведена до норм європейської практики обліку цінних паперів, - зазначив Міндаугас Бакас, Голова Правління НДУ. - Один з важливих етапів - заміна старого ПО, яке на сьогодні має обмежений функціонал, на гнучку високотехнологічну систему, що відповідає вимогам сучасного ринку».

До аналізу пропозицій були також залучені представники Національного банку і Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку.

Створена всередині НДУ Робоча група зробила вибір на користь компанії Percival Software Limited (Великобританія, Лондон). Вона була створена в 1986 році і є старшою за український ринок цінних паперів. На її рахунку багато успішних впроваджень, під час яких доводилося вирішувати багаторівневі завдання.

«Один з головних критеріїв, яким ми користувалися для остаточного вибору постачальника - гнучкість, тобто можливість з мінімальними додатковими капіталовкладеннями в матеріально-технічну базу адаптувати програму до конкретних умов українського фондового ринку», - повідомив Член Правління НДУ Андрій Порада.

21 листопада 2017 року Наглядова рада НДУ дала згоду на вчинення правочинів щодо придбання програмно-технічного комплексу депозитарного обслуговування з Percival Software Limited. На адаптацію і запуск системи заплановано видатки, що становлять близько $1 млн.

До кінця 2017 року НДУ планує підписання договору на підготовчі проектні роботи з вендором. Попередня стадія реалізації проекту триватиме три місяці. У цей період фахівці компанії-постачальника вивчатимуть бізнес-процеси, нормативні вимоги і в результаті сформують оцінку необхідної кастомізації (адаптації) свого продукту. Передбачається, що початок виконання основної фази проекту відбудеться в квітні 2018 року.

За планами керівництва Національного депозитарію новий програмно-технологічний комплекс має запрацювати в 2019 році. Нова IT-платформа покликана ввести в українську практику депозитарного обліку технології, які використовуються на розвинених європейських ринках цінних паперів. Це дозволить фінансовим установам ефективно працювати і розвивати нові послуги для своїх клієнтів.

*****

У січні-вересні 2017 року в економіку України іноземними
інвесторами було вкладено $1218,2 млн. прямих інвестицій

У січні-вересні 2017 року в економіку України іноземними інвесторами з 76 країн світу було вкладено $1218,2 млн. прямих іноземних інвестицій (акціонерного капіталу), інформує Державна служба статистики.

З країн ЄС за дев’ять місяців поточного року в Україну надійшло $1022,5 млн. прямих іноземних інвестицій (ПІІ), з інших країн світу - $195,7 млн. Найбільші ПІІ були здійснені з Кіпру ($464,6 млн.), Великої Британії ($203,6 млн.) та Нідерландів ($210,4 млн.).

За накопичувальним підсумком, станом на 1 жовтня 2017 року, акціонерний капітал нерезидентів в Україні дорівнював $39719,8 млн. (з країн ЄС - $28126,9 млн., з інших країн - $11592,9 млн.), що виявилося на 5,9% більше показника початку року ($37504 млн.).

До основних країн-інвесторів України належали Кіпр - $10201,5 млн., Нідерланди - $6560,7 млн., Російська Федерація - $4393,2 млн., Велика Британія - $2193 млн. та Німеччина - $1819,9 млн.

Найбільші обсяги надходжень прямих інвестицій на звітну дату (за накопичувальним підсумком) були спрямовані до підприємств промисловості - $10849,1 млн. (27,3% від загального обсягу), установ та організацій, що здійснюють фінансову та страхову діяльність, - $10257,5 млн. (25,8%), а також оптової та роздрібної торгівлі, ремонту автотранспортних засобів - $5274,9 млн. (13,3%).

*****

Станом на 1 жовтня 2017 року українські підприємства
внесли в економіку країн світу $6348,5 млн. прямих інвестицій

У січні-вересні 2017 року українські підприємства внесли $10,2 млн. прямих інвестицій (акціонерного капіталу) до 12 країн світу.

У цілому, станом на 1 жовтня 2017 року обсяг ПІІ з України дорівнював $6348,5 млн. (на початку року він становив $6346,3 млн.). До країн ЄС з України інвестовано $6099,2 млн., до інших країн світу - $249,3 млн.

Найбільші обсяги прямих іноземних інвестицій з України були спрямовані до Кіпру - $5932,8 млн., Російської Федерації - $149,3 млн., Латвії - $76,5 млн. та Вірґінських Британських Островів - $61,5 млн.

Лідерами за обсягами інвестицій на звітну дату були підприємства професійної, наукової та технічної діяльності, вкладення яких в інші країни становили $5977,9 млн. або 94,2% від загального обсягу інвестицій з України.

*****

За допомогою аграрних розписок залучено 1,7 млрд. грн.

Мінагрополітики разом з Міжнародною Фінансовою Корпорацією (IFC) активно працюють над запровадженням аграрних розписок в Україні.

Про це заявила заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Олена Ковальова, йдеться у повідомленні прес-служби Мінагрополітики.

«У вісьмох областях України, де реалізовується проект із запровадження аграрних розписок, з 2014 року за допомогою цього інструменту залучено понад 1 мільярд 70 мільйонів гривень. Аграрна розписка знаходить користувача - і через можливість зниження ринкових ризиків для обох сторін, відносну простоту і швидкість, у середньому два тижні, укладання, гарантування зобов’язань.

Можливість негайного примусового виконання аграрної розписки в разі її невиконання боржником та наявність історії їх виконання за кожним суб’єктом у Реєстрі аграрних розписок є додатковими факторами для прийняття рішень потенційними кредиторами. Цікавий факт, 60% укладених розписок - фінансові, що передбачають відносини у грошовій формі. Для комерційних банків, і це також факт, аграрні розписки стають привабливим інструментом, що дозволяє розширити кредитний портфель. Тим більш, що сільськогосподарські товаровиробники є дисциплінованими позичальниками», - зазначила Олена Ковальова.

Практичне використання аграрних розписок в Україні реалізується у восьми областях: Вінницькій, Полтавській, Черкаській, Харківській, Миколаївській, Сумській, Тернопільській та Хмельницькій. У січні-лютому 2018 року за підтримки Міжнародної Фінансової Корпорації планується проведення презентації Проекту «Аграрні розписки в Україні» (впроваджується за підтримки IFC, члена Групи Світового банку, в партнерстві із Швейцарською Конфедерацією в Україні) в усіх областях, що сьогодні не охоплені проектом.

*****

За минулий тиждень Індекс ПФТС зріс на 0,59 пункту,
а Індекс українських акцій - на 3,36 пункту

 

Індекс та обсяги торгів на ПФТС за 01.12.2017 р.

Обсяг торгів,

грн.

Індекс

ПФТС

234 500 982,04

304,45

Індекс українських акцій та обсяги торгів на «Українській біржі»
за 01.12.2017 р.

Обсяг торгів,

грн.

Індекс

українських акцій

331 636 286

1 282,64

*****

У січні-вересні 2017 року обсяги капітальних
інвестицій в Україні зросли на 20,7%

У січні–вересні 2017 року підприємствами та організаціями України за рахунок усіх джерел фінансування було освоєно 259,5 млрд. грн. капітальних інвестицій, що на 20,7% більше від обсягу капітальних інвестицій за відповідний період 2016 року, повідомляє Держстат.

Головним джерелом фінансування капітальних інвестицій залишаються власні кошти підприємств та організацій, за рахунок яких освоєно 72,7% загального обсягу.

Вагомі частки капітальних інвестицій освоєно в машини, обладнання та інвентар і транспортні засоби – 49,7% усіх інвестицій, у будівлі та споруди – 42,7%.

На капітальний ремонт активів спрямовано 20,6 млрд. грн. капітальних інвестицій (7,9% від загального обсягу).

*****

Частка збиткових підприємств в Україні зменшилась на 3,1%

Згідно з даними Державної служби статистики фінансовий результат діяльності великих та середніх підприємств України до оподаткування за січень-вересень 2017 року становив 237,8 млрд. грн. прибутку (за 9 місяців 2016 року– 82 млрд. грн.).

Прибуток дорівнював 368,6 млрд. грн. і проти відповідного періоду минулого року збільшився на 36,3%. Збитків допущено на суму 130,8 млрд. грн., що на 30,6% менше, ніж за 9 місяців 2016 року.

Частка збиткових підприємств за 9 місяців 2017 року порівняно з попереднім роком скоротилася на 3,1% – до 29,7%.

*****

У жовтні 2017 року середня зарплата в Україні дорівнювала 7 377 грн.

Середня номінальна заробітна плата штатного працівника підприємств, установ та організацій України у жовтні 2017 року становила 7 377 грн, що виявилося у 2,3 раза вище рівня мінімальної заробітної плати (3 200 грн), передає Держстат.

Порівняно з вереснем розмір середньої номінальної заробітної плати збільшився на 0,4%, а за останні 12 місяців (відносно жовтня 2016 рокую) – на 37,9%.

Індекс реальної заробітної плати у жовтні 2017 року порівняно з вереснем 2017 року становив 99,2%, а відносно жовтня 2016 року – 119,9%.

 

Випуск підготовлено за повідомленнями Інтернет-ресурсів та власною інформацією

Основні цифри
Всього компаній-членів283на 28.03.24
Кількість КУА278на 28.03.24
Кількість адміністраторів НПФ16на 28.03.24
Кількість ІСІ1779на 28.03.24
Кількість НПФ*53на 28.03.24
Кількість СК*1на 31.01.24
Активи в управлінні КУА, млн грн608 656на 31.01.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 815на 31.01.24