Новини УАІБ

27 листопада 2017

УАІБ взяла участь у щорічному Інвестиційному форумі EFAMA

Протягом останніх 4-х років глобальна індустрія управління активами зростала у середньому на 7.4% щорічно, тоді як за попередні 5 років – лише на 1.5%. На подальший ріст учасники ринку сподіваються і в майбутньому, прогнозуючи, що драйверами зростання будуть, зокрема, пенсійні фонди, активи яких у 2016-2025 рр. зростатимуть, за оцінками фахівців, у середньому на 6% щорічно. Бізнес активніше застосовуватиме цифрові технології, визначальним для розробки інвестиційних продуктів стане попит, а не пропозиція – це буде все більш виражений ринок покупців, який вже зараз все частіше проявляється у вигляді зниження ставок винагороди для компаній.

Такий прогноз було озвучено на щорічному Інвестиційному форумі EFAMA – представницької асоціації європейської індустрії інвестиційного менеджменту – 15-16 листопада 2017 року у Брюсселі. Серед гостей Форуму була і представник Української асоціації інвестиційного бізнесу – Анастасія Гаврилюк, директор з міжнародних зв’язків.

Учасники зібрання, які представляли національні асоціації компаній з управління активами та інвестиційних фондів країн-членів ЄС, партнерів, корпоративних та асоційованих членів організації, представників регуляторів ринків цінних паперів та Єврокомісії наголошували, зокрема, на необхідності звертати особливу увагу на молоде покоління, що має специфічні риси та вподобання: 91% молодих інвесторів віддає перевагу біржовим фондам (ETF) акцій, нехтуючи традиційним (активним) управлінням інвестиціями, при цьому більше половини з них дотримується консервативного підходу.

Зазначалося, що нинішні інвестори все більше зосереджуються на абсолютних результатах інвестування, а відносна доходність (стосовно бенчмарка) вже практично не має значення.

Європейська індустрія пов’язує свої перспективи з розвитком інфраструктури, продовженням зростання активного управління, яке дещо сповільниться, поступаючись швидкістю пасивному. Набиратиме обертів і ESG-інвестування (фінансування сталого розвитку, над стратегією якого зараз працює Єврокомісія), що є новим трендом, здатним посилити роль галузі інвестиційних фондів.

Оскільки на передній план фінансових ринків виходить сервіс робо-консультування, звучали поради керуючим активами впроваджувати його у свої бізнес-моделі, а також застосовувати передові засоби аналітики.

Серед потенційних ризиків, крім геополітичних проблем, особливо наголошувалося на кібербезпеці (захисті даних), що потребує від кожної компанії створення власних спеціальних підрозділів.

Детальніша інформація на сайті УАІБ www.uaib.com.ua

*****

Набрали чинності зміни до Ліцензійних умов провадження
діяльності з управління активами

За інформацією НКЦПФР, з 24 листопада 2017 року, після офіційного опублікування в «Офіційному віснику України», набрало чинності рішення Комісії від 26 вересня 2017 року №713 «Про затвердження Змін до Ліцензійних умов провадження професійної діяльності на фондовому ринку (ринку цінних паперів) – діяльності з управління активами інституційних інвесторів (діяльності з управління активами)».

Зазначене рішення було розроблено для приведення нормативного документа у відповідність до останніх змін законодавства з питань децентралізації повноважень державної реєстрації юридичних та фізичних осіб, а також громадських формувань, використання печаток, змін у вимогах до корпоративного управління в акціонерних товариствах, зокрема щодо запровадження процедур squeeze-out.

Основна мета прийняття рішення – зменшення ризиків отримання ліцензії фінансово нестійкими та недобросовісними особами. З цією метою рішенням запроваджено такі вимоги:

– вимоги до наявності власних коштів у достатньому обсязі для забезпечення сталої діяльності професійного учасника та його платоспроможності з моменту отримання ним ліцензії;

– вимоги до керівників ліцензіатів у частині ділової репутації, а також стажу роботи на фондовому ринку, в тому числі вимоги досвіду роботи на керівних посадах;

– вимоги до фінансового стану заявників, у тому числі запроваджені чіткі критерії оцінювання фінансового стану заявників;

– вимоги щодо бездоганності ділової репутації заявника, в тому числі визначені ознаки, які свідчать про відсутність у заявника бездоганної ділової репутації;

– вимоги щодо прозорості ланцюга структури власності заявника (ліцензіата);

– вимоги до фінансової звітності ліцензіата, яка обов‘язково повинна відповідати МСФЗ;

– вимоги до аудиторської фірми, яка на період проведення перевірки річної фінансової звітності ліцензіата обов’язково повинна перебувати у реєстрі аудиторських фірм, який веде Комісія.

*****

Загальний обсяг торгів цінними паперами на організованому ринку України в жовтні 2017 року становив 17,6 млрд. грн.

Згідно з даними НКЦПФР, загальний обсяг торгів цінними паперами на організованому ринку України в жовтні 2017 року становив 17,6 млрд. грн.

У другому осінньому місяці укладення біржових контрактів відбувалося на 4 фондових біржах. Понад 90% від загального обсягу торгів було зафіксовано на фондових біржах «Перспектива» та «ПФТС» за рахунок торгів з ОВДП, а найбільша кількість укладених біржових контрактів - на «Українській біржі» (близько 90% всіх контрактів).

Організований ринок за структурою торгів у розрізі фінансових інструментів фактично є ринком обігу державних облігацій, на які припало 98%. Обсяги торгів з іншими цінними паперами залишаються на мінімальному рівні та складаються в основному з кількох емітентів, попит на цінні папери яких формується обмеженим колом учасників.

Кількість виконаних біржових контрактів збільшилася порівняно з попереднім періодом на 6,2% на фоні збільшення обсягів торгів.

Значними залишаються обсяги біржових контактів, укладених на ринку РЕПО. Предметом 95% усіх контрактів, укладених на цьому ринку, є державні облігації. В основному операції на ринку РЕПО здійснюють банки.

Загальний обсяг торгів на неорганізованому ринку в жовтні 2017 року становив 13,01 млрд. грн. Найбільші зміни в обсягах та структурі торгів зафіксовано з акціями та інвестиційними сертифікатами. Загальне зменшення обсягів порівняно з попереднім місяцем становило близько 46% та 59% відповідно.

Обсяги торгів на неорганізованому ринку в жовтні 2017 року продемонстрували падіння, насамперед воно спостерігалося на ринку акцій.

Понад 70% торгів на неорганізованому ринку здійснюють ТОП-5 торговців цінними паперами, обсяг угод у яких становить 4,6 млрд. грн.

На біржовому ринку торгівля акціями формується з емітентів, які переважно є предметом контрактів інтернет-трейдингу. У жовтні 2017 року всі ТОП-10 емітентів, які найбільше торгувалися на фондових біржах, всупереч трендам на позабіржовому ринку, були реальними підприємствами, з яких складаються основні галузі економіки. Проте торги із зазначеними емітентами залишаються дуже незначними, а низька концентрація ліквідності та значна волатильність є причиною відсутності бажання у великих інвесторів формувати свої портфелі з таких активів.

Порівнюючи ціноутворення на акції на біржовому та позабіржовому ринку, можна констатувати, що спред цін на неорганізованому ринку значно ширше, а різниця, починаючи з 50% спреду та більше, фактично зростає в геометричній прогресії. Кількість випусків, що торгуються на неорганізованому ринку, значно більше за ті, що перебувають у біржових списках фондових бірж.

Протягом жовтня 2017 року середня дохідність за гривневим ОВДП становила близько 13-15% при мінімальній доходності, зафіксованій на рівні 9,24%, та максимальній 18,9%. Протягом трьох місяців поспіль спостерігається падіння середньозваженої ставки річної доходності, яка є предметом укладених біржових контрактів з ОВДП.

За валютними ОВДП протягом усього року доходність та різниця між максимальною та мінімальною доходністю залишається досить великою. Всі розрахунки за валютними ОВДП відбуваються у національній валюті, отже, значна курсова волатильність суттєво впливає на криву доходності. Спред значно вищий за гривневі ОВДП.

*****

На оновленому сайті НКЦПФР запрацював Реєстр випусків цінних паперів

На оновленому сайті НКЦПФР запрацював Реєстр випусків цінних паперів, інформує прес-служба Комісії. Знайти інформацію про будь-якого емітента акцій чи облігацій і всі здійснені ним випуски цінних паперів можна на сторінці сайту Реєстри – Випуски цінних паперів за посиланням: https://www.nssmc.gov.ua/issues/

Відтепер між даними в різних реєстрах встановлені зв‘язки, щоб користувач в одному місці міг отримати інформацію про будь-якого учасника фондового ринку, в тому числі і про емітентів.

Інформація по кожній юридичній особі представлена в такому розрізі:

- Загальна інформація про юридичну особу;

- Інформація про випуски цінних паперів;

- Інформація про ліцензії;

- Інформація про правопорушення;

Інформацію про юридичну особу для зручності можна завантажити у форматі SCV для подальшої обробки даних.

*****

Правлінням Центрального депозитарію були прийняті рішення
щодо внесення змін до Переліку та вартості послуг (тарифів)

Як повідомляє прес-служба НДУ, Правлінням Центрального депозитарію були прийняті рішення щодо внесення змін до Переліку та вартості послуг (тарифів), що надаються Центральним депозитарієм.

Зміни та доповнення до тарифів Центрального депозитарію набувають чинності з 14.12.2017 р.

Перелік послуг, що надаються Центральним депозитарієм емітентам, доповнено такими послугами, як «направлення повідомлень акціонерам через депозитарну систему України» та «обслуговування процедури обов’язкового продажу простих акцій акціонерам на вимогу особи, яка є власником домінуючого контрольного пакету акцій», а також «послугою щодо тимчасового зберігання на рахунку емітента цінних паперів власників, що обліковувались на підставі договору з емітентом депозитарною установою/зберігачем, яка(ий) припинила(в) депозитарну діяльність».

Крім того, зміни стосуються переліку та вартості послуг щодо здійснення Центральним депозитарієм функцій уповноваженого на зберігання.

*****

НДУ вніс зміни до внутрішніх документів

З метою приведення внутрішніх документів НДУ у відповідність до законодавства та удосконалення процедур взаємодії з клієнтами були внесені зміни до внутрішніх документів Нацдепозитарію, повідомляє його прес-служба.

Зокрема, рішенням Правління НДУ від 21.11.2017 р. внесено зміни до Регламенту провадження депозитарної діяльності Центрального депозитарію цінних паперів, виклавши Регламент в новій редакції, а саме:

- підстави для відмови у виконанні розпорядження на проведення депозитарної операції на рахунку в цінних паперах доповнено новою підставою: надання розпорядження депозитарною установою, яка припиняє провадження депозитарної діяльності та якою не передано Центральному депозитарію на відповідальне довгострокове зберігання копію баз даних станом на кінець операційного дня, що передує даті початку припинення діяльності, у порядку, встановленому внутрішніми документами уповноваженого на зберігання;

- спрощено процедури відкриття рахунку в цінних паперах емітенту та внесення змін до анкети рахунку цінних паперів емітента, зокрема: переглянуті умови засвідчення копій деяких документів; спрощені форми додатків, що необхідні для проведення зазначених операцій; зменшено кількість екземплярів заяв на відкриття рахунку;

- уточнено процедуру переоформлення глобального сертифіката у разі внесення змін до проспекту емісії цінних паперів або зміни реквізитів емітента;

- доповнено новими операціями, а саме: безумовна операція переказу цінних паперів на рахунок у цінних паперах емітента з рахунку в цінних паперах депозитарної установи/зберігача, що припинила(-в) провадження депозитарної діяльності; обов’язковий продаж простих акцій акціонерами на вимогу особи (осіб, що діють спільно), яка є власником домінуючого контрольного пакета акцій, відповідно до статті 652 Закону України «Про акціонерні товариства»; операції переказу цінних паперів, що належать власникам, які в установленому порядку не закрили свої рахунки в депозитарній установі/Зберігачі, що припинила(-в) провадження депозитарної діяльності, та інформацію про які було передано уповноваженому на зберігання;

- вимоги до депозитарних установ, зокрема, доповнено обов’язком не пізніше 5 робочих днів з дати початку припинення діяльності повідомити Центральний депозитарій про початок припинення діяльності та передати йому на відповідальне довгострокове зберігання копію баз даних станом на кінець операційного дня, що передує даті початку припинення діяльності, у порядку, встановленому Порядком дій Центрального депозитарію цінних паперів як уповноваженого на зберігання у зв’язку з припиненням депозитарної діяльності депозитарної установи/зберігача та порядком приймання Центральним депозитарієм інформації від депозитарної установи у випадку одностороннього розірвання договору з емітентом;

- порядок обслуговування розрахунків за правочинами, укладеними на фондових біржах та поза фондовими біржами, з/без дотримання(м) принципу «поставка цінних паперів проти оплати» доповнено новим абзацом: «При виконанні комплексу процедур, пов’язаних з обов’язковим продажем простих акцій акціонерами на вимогу особи (осіб, що діють спільно), яка є власником домінуючого контрольного пакета акцій, відповідно до статті 652 Закону України «Про акціонерні товариства», у разі наявності заблокованих під здійснення розрахунків на біржовому ринку з/без дотримання(м) принципу «поставка цінних паперів проти оплати» та на позабіржовому ринку з дотриманням принципу «поставка цінних паперів проти оплати» акцій, які не підлягають придбанню заявником вимоги, Центральний депозитарій розблоковує цінні папери та надає відповідним депозитарним установам розпорядження на розблокування прав на них на рахунках власників без відповідних розпоряджень від Розрахункового центру та/або біржі»;

- стандарт (правила) депозитарного обліку доповнено новими балансовими рахунками пов’язаними з тимчасовим зберіганням на рахунку емітента цінних паперів власників, що обліковувалися на підставі договору з емітентом депозитарною установою/зберігачем, яка припинила діяльність.

Також рішенням Правління НДУ від 21.11.2017 р. внесено зміни до таких документів:

1. Порядок дій Центрального депозитарію цінних паперів як уповноваженого на зберігання у зв’язку з припиненням депозитарної діяльності депозитарної установи/зберігача та Порядок приймання Центральним депозитарієм інформації від депозитарної установи у випадку одностороннього розірвання договору з емітентом, зокрема, доповнено нормами щодо:

- порядку приймання від депозитарної установи копії баз даних засобами електронного документообігу за допомогою сервісу зберігання;

- процедури погодження кандидатури депозитарної установи - правонаступника;

- повідомлення емітентів про наявність в отриманих від депозитарної установи базі даних/документах інформації про незакриті рахунки власників, які обслуговувалися депозитарною установою на підставі договору про відкриття/обслуговування рахунків у цінних паперах власників з емітентом та подальший переказ цінних паперів на рахунки емітентів.

2. Дію Регламенту уповноваженого на зберігання щодо обслуговування емітентів та депонентів депозитарних установ/зберігачів, зокрема, поширено на взаємодію Центрального депозитарію з власниками цінних паперів, права на цінні папери яких обслуговувались депозитарною установою, що здійснила передання бази даних відповідно до рішення Комісії від 11.11.2014 р. №1511 до Центрального депозитарію, а також затверджено Порядок дій Центрального депозитарію як уповноваженого на зберігання при передачі отриманих від депозитарної установи/зберігача баз даних, архівів баз даних, документів та коштів, які надійшли за наслідками погашення цінних паперів та/або виплати доходів (дивідендів) за цінними паперами та не були виплачені іншій депозитарній установі.

*****

Україна піднялася на 43 позицію у рейтингу Paying Taxes

Україна піднялася на 43 позицію у рейтингу Paying Taxes. Про це повідомила компанія PwC Україна у ході презентації результатів спільного з Групою Світового банку дослідження Paying Taxes 2018.

У цьому дослідженні оцінюється простота сплати податків у 190 країнах світу.

З 2004 року команда PwC Україна щорічно бере участь у підготовці дослідження, а також розробляє за його результатами пропозиції для Міністерства фінансів України щодо вдосконалення податкової політики.

Згідно із дослідженням, Україна досягла істотного прогресу, піднявшись у рейтингу Paying Taxes з кінця переліку країн-учасниць у 2012 році до 43 позиції за результатами 2016 року. У порівнянні з показниками попереднього року позиція нашої держави покращилася майже вдвічі.

Коментуючи результати дослідження, Партнер PwC Україна В’ячеслав Власов зазначив: «Україна - єдина з країн Східної Європи та Центральної Азії, яка в 2016 році істотно зменшила податкові ставки. Зокрема, зменшення ставки ЄСВ привело до послаблення податкового навантаження на бізнес.

У порівнянні з іншими країнами, в Україні відносно прості процедури внесення виправлень до податкових декларацій і відшкодування ПДВ не за експортними операціями. У 2016 році представники бізнесу призвичаїлися до зближення правил податкового та бухгалтерського обліку і продовжили подавати податкову звітність у електронному вигляді.

Дослідження демонструє чітку тенденцію в усьому світі до скорочення кількості часу, який витрачає бізнес на ведення податкового обліку. Спрощення правил обліку, форм податкових декларацій та податкових накладних, відмова від паперового документообігу та подальша автоматизація процесу взаємодії бізнесу з фіскальними органами повинні й надалі бути одним із пріоритетів для Уряду в податковій сфері».

*****

Обсяг дивідендів, сплачених держпідприємствами, які знаходяться
у сфері управління ФДМУ, перевищив 0,9 млрд. грн.

Згідно з ним, станом на 1 листопада 2017 року він здійснював управління корпоративними правами держави у 317 господарських товариствах, з яких 124 господарські товариства мають у статутному капіталі державну частку понад 50% (контрольний пакет), у тому числі 28 - державну частку 100%, що становить 39% загальної кількості господарських товариств, які перебувають у сфері управління Фонду.

На звітну дату господарськими товариствами, що перебувають у сфері управління ФДМУ, прийнято рішення про нарахування за результатами фінансово-господарської діяльності в 2016 році дивідендів на корпоративні права держави в розмірі 915,63 млн. грн. До Державного бюджету України перераховано 917,33 млн. грн. та пеню за несвоєчасно сплачені дивіденди в розмірі 40,19 тис. грн.

Крім того, станом на 1 листопада 2017 року господарські товариства, у яких з незалежних від Фонду причин до 1 травня 2017 року не було проведено чергових загальних зборів акціонерів, сплатили до Державного бюджету частину чистого прибутку в розмірі 11,71 млн. грн.

У цілому, до Державного бюджету Фондом забезпечено надходження коштів від сплати дивідендів на корпоративні права держави, пені за несвоєчасно сплачені дивіденди та відрахування частини чистого прибутку господарських товариств, що перебувають у сфері управління ФДМУ, у розмірі 929,25 млн. грн.

*****

За минулий тиждень Індекс ПФТС зріс на 0,96 пункту,
а Індекс українських акцій знизився на 4,41 пункту

Індекс та обсяги торгів на ПФТС за 24.11.2017 р.

Обсяг торгів,

грн.

Індекс

ПФТС

207 618 742,06

303,86

Індекс українських акцій та обсяги торгів на «Українській біржі»
за 24.11.2017 р.

Обсяг торгів,

грн.

Індекс

українських акцій

255 699 667

1 279,28

*****

У жовтні 2017 року промислове виробництво в Україні зменшилося на 0,1%

У жовтні порівняно з вереснем 2017 року сезонно скоригований Індекс промислової продукції в Україні становив 99,9%, інформує Держстат.

У жовтні поточного року проти жовтня 2016 року Індекс промислової продукції, скоригований на ефект календарних днів, склав 99,5%.

У січні–жовтні 2017 року порівняно із січнем–жовтнем 2016 року Індекс промислової продукції склав 99,8%, у т .ч. у добувній промисловості та розробленні кар’єрів – 93,7%, переробній – 103,8%, постачанні електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря – 94,1%.


Випуск підготовлено за повідомленнями Інтернет-ресурсів та власною інформацією

Основні цифри
Всього компаній-членів283на 28.03.24
Кількість КУА278на 28.03.24
Кількість адміністраторів НПФ16на 28.03.24
Кількість ІСІ1779на 28.03.24
Кількість НПФ*53на 28.03.24
Кількість СК*1на 31.01.24
Активи в управлінні КУА, млн грн608 656на 31.01.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 815на 31.01.24