Новини УАІБ

02 жовтня 2017

Станом на кінець серпня 2017 року кількість інвестфондів в Україні дорівнювала 2282, з них 506 КІФ та 1776 ПІФ

Згідно з інформацією, наведеною в Інформаційній довідці НКЦПФР щодо розвитку фондового ринку України протягом січня-серпня 2017 року, загальний обсяг випусків емісійних цінних паперів, зареєстрованих Комісією у звітному періоді, становив 121,7 млрд. грн., що виявилося на 63,56 млрд. грн. більше показника січня-серпня 2016 року (58,13 млрд. грн.).

Упродовж восьми місяців поточного року НКЦПФР зареєструвала 87 випусків акцій на суму 104,36 млрд. грн. Порівняно з аналогічним періодом 2016 року обсяг зареєстрованих випусків акцій збільшився на 62,85 млрд. грн.

Значні за обсягом випуски акцій, які суттєво вплинули на загальну структуру зареєстрованих випусків протягом зазначеного періоду, були здійснені з метою збільшення статутного капіталу ПАТ «БАНК Кредит Дніпро» та ПАТ «Прокредит Банк».

Крім того, в січні-серпні 2017 року регулятор зареєстрував 64 випуски облігацій підприємств на суму 3,74 млрд. грн., що на 1,05 млрд. грн. менше ніж в аналогічному періоді минулого року.

Також за вісім місяців Комісія зареєструвала 2 випуски опціонних сертифікатів на загальну суму 32,45 млн. грн. (у січні-серпні 2016 року не було зареєстровано жодного випуску цих фінансових інструментів).

Обсяг випусків інвестиційних сертифікатів пайових інвестиційних фондів, зареєстрованих НКЦПФР протягом звітного періоду, становив 4,05 млрд. грн., що виявилося на 265,4 млн. грн. менше порівняно з аналогічним періодом 2016 року.

Обсяг випусків акцій корпоративних інвестиційних фондів склав 9,51 млрд. грн. або на 2 млрд. грн. більше ніж у січні-серпні попереднього року.

З початку реєстрації, станом на 31.08.2017 р., кількість зареєстрованих корпоративних та пайових інвестиційних фондів в Україні дорівнювала 2282, з них 506 КІФ та 1776 ПІФ.

Обсяг біржових торгів цінними паперами за підсумками січня-серпня 2017 року склав 131,82 млрд. грн. Такий результат виявився на 10,68% (або на 15,76 млрд. грн.) меншим показника восьми місяців 2016 року (147,58 млрд. грн.).

Обсяг біржових контрактів з цінними паперами на первинному ринку дорівнював 2,94%, а на вторинному ринку - 97,66%.

Серед фінансових інструментів найбільший обсяг торгів на фондових біржах (122,19 млрд. грн. або 92,6% від загального обсягу) в січні-серпні було зафіксовано з державними облігаціями України.

Обсяг торгів акціями склав 4,19 млрд. грн., корпоративними облігаціями - 2,96 млрд. грн., деривативами - 2,43 млрд. грн., інвестиційними сертифікатами - 31,26 млн. грн.

У розрізі фондових майданчиків обсяги торгів цінними паперами у звітному періоді були такими: ФБ «Перспектива» - 85,28 млрд. грн.; ФБ ПФТС - 42,67 млрд. грн.; «Українська біржа» - 3,24 млрд. грн.; ФБ «Універсальна» - 399,2 млн. грн.; ФБ «ІННЕКС» - 144,71 млн. грн.; КМФБ - 81,76 млн. грн.; УФБ - 0,8 млн. грн.

*****

НКЦПФР проаналізувала ренкінги України щодо розвитку фінансового ринку в Індексі глобальної конкурентоспроможності 2017-2018

НКЦПФР проаналізувала ренкінги України щодо розвитку фінансового ринку в Індексі глобальної конкурентоспроможності 2017-2018.

Нещодавно World Economic Forum оприлюднив щорічний Індекс глобальної конкурентоспроможності 2017-2018 (The Global Competitiveness Index). Це один з найважливіших ренкінгів та барометрів інвестиційної привабливості країн. Цьогорічний Індекс оцінює економіки 137 країн світу (минулого року їх було 138).

Україна за рік піднялася в ньому з 85 на 81 сходинку. Ренкінг має 12 складових, за якими оцінюються країни та їхні економіки. Кожна зі складових має свою вагу в загальному рейтингу.

Як зазначається на офіційній сторінці НКЦПФР у Facebook, для ринків капіталу найбільш важливою є восьма складова - «Розвиток фінансового ринку». В ренкінгу за цією складовою Україна посіла цього року 120 місце. Минулого року вона перебувала на 130 сходинці.

Цікавими є також ренкінги за окремими параметрами цієї складової, яких нараховується 8. Половина з них оцінює ефективність роботи фінансового ринку (чи відповідає він потребам бізнесу, чи доступні фінансові послуги, в тому числі кредити, чи є можливість фінансування через ринок цінних паперів, чи наявний венчурний капітал), а друга половина - надійність фінансового ринку (стабільність банків, рівень регулювання ринку цінних паперів, захищеність прав).

Аналізуючи динаміку України в цій складовій, у НКЦПФР зауважують, що за параметром «Залучення фінансування через ринок цінних паперів» наша країна посіла 114 сходинку, а минулого року - 127. За параметром «Регулювання ринку цінних паперів» (на жаль, багато років Україна в цьому питанні пасе задніх, залишаючись на останніх сходинках) цього року наша країна посіла 134 місце зі 137, а торік вона була на передостанньому місці - 137 зі 138 (тоді за Україною був лише Йемен, тепер ще і Молдова з Мавританією).

*****

У НКЦПФР презентували проект Концепції операційної моделі Комісії та Плану дій з впровадження рекомендацій з підвищення ефективності нової моделі

У НКЦПФР презентували проект Концепції операційної моделі Комісії та Плану дій з впровадження рекомендацій з підвищення ефективності нової моделі. Презентація відбулася на засіданні Комітету НКЦПФР з питань стратегії розвитку та економічного аналізу фондового ринку, повідомляється на офіційній сторінці Комісії у Facebook.

Рекомендації були розроблені спеціалістами компанії PricewaterhouseCoopers у рамках проекту технічної допомоги «Посилення ефективності роботи Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку України».

Згідно з рекомендаціями, відповідність принципам IOSCO до регуляторів є базою для формування ключових рекомендацій змін операційної моделі Комісії.

Основними принципами IOSCO до регулятора є такі: чітка відповідальність; незалежність і підзвітність; адекватні повноваження та належні ресурси; чіткі та послідовні процеси регулювання; професійність персоналу; мінімізація ризиків; перегляд периметру регулювання; управління конфліктом інтересів.

Для посилення відповідності НКЦПФР принципам, а також оптимізації та покращення операційної моделі було сформовано 16 рекомендацій, зокрема:

- формування функціональних блоків Комісії;

- формування стандартів корпоративного управління;

- централізація функцій адміністрування учасників ринку;

- розвиток нагляду на основі рівня ризику;

- посилення функцій інспекцій та перевірок;

- посилення впливу на учасників ринку;

- формування інституту уповноважених на розгляд справ;

- розвиток управління внутрішніми ризиками;

- централізація операційних функцій;

- централізація методології та процесного управління;

- розвиток проектного управління;

- посилення функції управління персоналом;

- адаптація системи колегіальних органів;

- трансформація територіальних управлінь;

- розвиток IT-систем;

- самофінансування.

*****

Уряд схвалив проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» (щодо особливостей управління державними банками)

Кабінет Міністрів схвалив проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» (щодо особливостей управління державними банками).

Проект розробили Міністерство фінансів спільно з представниками Міжнародного валютного фонду, Європейського банку реконструкції та розвитку, Світового банку та Міжнародної фінансової корпорації, повідомляє прес-служба Мінфіну.

Документом передбачається, що наглядова рада державного банку буде складатися із семи членів, п’ять з яких будуть незалежними, а два - представниками держави, один з яких призначається за пропозицією Президента України, інший - Кабінету Міністрів.

Законопроект визначає чіткі критерії незалежності членів наглядової ради та порядок їх відбору за допомогою міжнародно-визнаної рекрутингової компанії на умовах прозорого конкурсу.

Відбір претендентів на посади членів наглядової ради державного банку буде проходити через конкурсну комісію, яку утворює Кабінет Міністрів. До складу комісії входитимуть три представники від Президента України та три представники від Кабміну.

Претенденти на посади незалежних членів наглядової ради державного банку визначатимуться через конкурсний відбір, виключно із числа кандидатів, відібраних на умовах відкритого конкурсу компанією з добору персоналу. Ця компанія повинна мати не менш як десятирічний міжнародний досвід надання послуг з добору керівного складу провідних світових банків.

Члени наглядової ради виконуватимуть свої функції на платній основі, що дозволить залучити до них професійних менеджерів банківського сектору. У наглядовій раді будуть утворені комітети з питань аудиту, ризиків, призначень та винагород посадовим особам.

До Комітету з питань аудиту увійдуть виключно незалежні члени наглядової ради державного банку. До Комітету з питань ризиків та Комітету з питань призначень та винагород посадовим особам увійдуть переважно незалежні члени, які і очолять ці комітети.

З цього приводу Міністр фінансів Олександр Данилюк заявив: «Сьогодні ми зробили важливий крок у комплексній реформі державних банків, спрямованої на підвищення їх ефективності та відновлення кредитування».

Це має привести до:

- докорінної зміни принципів та механізмів корпоративного управління державними банками;

- управління банками поза політикою;

- підвищення якості прийняття рішень в державних банках;

- приведення системи корпоративного управління у відповідність до рекомендацій ОЕСР, Європейської комісії, Базельського комітету з банківського нагляду;

- підвищення конкурентоспроможності та ефективності діяльності державних банків;

- створення передумов для потенційного залучення іноземних інвесторів у капітал державних банків.

*****

Офіс із залучення та підтримки інвестицій UkraineInvest виходить в регіони і розраховує залучити малий та середній бізнес до проектів

Започаткований за сприяння Кабінету Міністрів України Офіс із залучення та підтримки інвестицій UkraineInvest за пропозицією Глави Уряду готовий відкрити представництва в регіонах України і залучити до своїх проектів малий та середній бізнес. Про це йшлося під час зустрічі керівництва Офісу з Прем’єр-міністром України, інформує прес-служба КМУ.

«Я хотів би, аби малий та середній бізнес став клієнтом Офісу, який буде чітко розуміти проблематику при створенні підприємств і реалізації проектів», - відмітив Глава Уряду Володимир Гройсман.

Цю ідею підтримав Директор Офісу із залучення та підтримки інвестицій UkraineInvest Данило Білак. Він повідомив, що робота в заданому напрямку вже ведеться. «Регіони - це один з наших ключових пріоритетів, - сказав Д. Білак. - Ми вже відкрили офіс в Івано-Франківську, який обслуговує області Західної України. У жовтні хочемо відкрити офіс у Вінниці для обслуговування п’яти областей Центральної України. Також розглядаємо Дніпро - як можливість для Сходу та Південної частини. І це архіважливо для нас».

Офіс із залучення та підтримки інвестицій UkraineInvest було створено Постановою Уряду в жовтні 2016 року. Ключові напрямки його діяльності - надання інформації про можливості України, а також робота з інвесторами у вирішенні їхніх потреб та проблем. Основними напрямками комунікативної стратегії UkraineInvest є представлення виробничих можливостей України, інфраструктурних проектів, потужностей агросектору, енергетики та презентація програм з енергоефективності.

Нині Офіс бере активну участь у формуванні нормативної бази ведення бізнесу в Україні, проводить експертний аналіз середовища, формує порядок денний ключових проблем формування ділового клімату в нашій державі.

*****

За минулий тиждень Індекс ПФТС зріс на 1,96 пункту,
а Індекс українських акцій – на 53,91 пункту

 

Індекс та обсяги торгів на ПФТС за 29.09.2017 р.

Обсяг торгів,

грн.

Індекс

ПФТС

117 361 228,14

292,76

Індекс українських акцій та обсяги торгів на «Українській біржі»
за 29.09.2017 р.

Обсяг торгів,

грн.

Індекс

українських акцій

18 067 417

1 185,31

 

*****

Рівень тіньової економіки у І кварталі 2017 року склав 37% ВВП України

Мінекономрозвитку оприлюднило звіт про тенденції тіньової економіки в Україні в І кварталі 2017 року.

Так, за попередніми розрахунками у І кварталі 2017 року рівень тіньової економіки склав 37% від офіційного ВВП, що на 6% менше за показник І кварталу 2016 року. Детінізація економіки стала можливою як результат:

- збереження тенденції 2016 року до економічного зростання на тлі досягнутої макроекономічної стабільності;

- зростання рівня заробітної плати в економіці (з початку 2017 року мінімальну заробітну плату встановлено на рівні 3200 грн. проти 1600 грн. у 2016 році), що поряд з послабленням інфляційного фону підвищило купівельну спроможність населення і стимулювало споживчу активність та обороту роздрібної торгівлі;

- поліпшення бізнес-клімату в умовах проведення політики дерегуляції підприємницької діяльності та збереження відносної цінової та курсової стабільності, що сприяло зміцненню довіри інвесторів до вітчизняної економіки.

*****

У ІІ кварталі 2017 року номінальні доходи населення України зросли на 17,6%

Згідно з даними Державної служби статистики у ІІ кварталі 2017 року доходи населення України становили 559,9 млрд. грн., витрати – 587,5 млрд. грн., зменшення заощаджень склало 27,6 млрд. грн.

У ІІ кварталі 2017 року порівняно з відповідним періодом попереднього року номінальні доходи населення зросли на 17,6%. Наявний дохід, який може бути використаний населенням на придбання товарів та послуг, збільшився на 15,8%, а реальний наявний, визначений з урахуванням цінового фактору, – на 1,7%.

Наявний дохід у розрахунку на одну особу в ІІ кварталі 2017 року становив 9 754 грн., що на 1 364,9 грн. більше, ніж у ІІ кварталі 2016 року.

Витрати населення в ІІ кварталі 2017 року порівняно з відповідним періодом попереднього року збільшилися на 24%.

*****

У серпні 2017 року середня зарплата в Україні становила 7 114 грн.

Середня номінальна заробітна плата штатного працівника підприємств, установ та організацій України у серпні 2017 року становила 7 114 грн., що у 2,2 раза вище рівня мінімальної заробітної плати (3 200 грн.), інформує Держстат.

Порівняно із липнем розмір заробітної плати зменшився на 3,1%, а за останні 12 місяців (відносно серпня 2016 року) збільшився на 36,8%.

Реальна заробітна плата у серпні 2017 року порівняно з липнем 2017 року зменшилася на 3,0%, а відносно серпня 2016 року збільшилася на 17,2%.


Випуск підготовлено за повідомленнями Інтернет-ресурсів та власною інформацією

Основні цифри
Всього компаній-членів283на 28.03.24
Кількість КУА278на 28.03.24
Кількість адміністраторів НПФ16на 28.03.24
Кількість ІСІ1779на 28.03.24
Кількість НПФ*53на 28.03.24
Кількість СК*1на 31.01.24
Активи в управлінні КУА, млн грн608 656на 31.01.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 815на 31.01.24