Новини УАІБ

28 серпня 2017

Кабінет Міністрів підтримав приєднання України до Декларації ОЕСР про міжнародні інвестиції і багатонаціональні підприємства

Кабінет Міністрів підтримав приєднання України до Декларації ОЕСР про міжнародні інвестиції і багатонаціональні підприємства.

Зокрема, за повідомленням прес-служби КМУ, Уряд ухвалив Постанову «Про подання на ратифікацію Верховною Радою України Угоди між Урядом України та Організацією економічного співробітництва та розвитку щодо приєднання до Декларації про міжнародні інвестиції і багатонаціональні підприємства, відповідних Рекомендацій та процедурних Рішень Ради Організації економічного співробітництва та розвитку».

Ратифікація цієї Угоди дозволить нашій країні приєднатися до Декларації ОЕСР про міжнародні інвестиції і багатонаціональні підприємства, а також стати членом в Інвестиційному комітеті ОЕСР.

Це має стати ще одним доказом запровадження Україною міжнародних стандартів здійснення інвестиційної діяльності, сприятиме залучення прямих іноземних інвестицій, розвитку конкуренції та інновацій, реалізації принципів та стандартів соціальної відповідальності бізнесу згідно з керівними принципами ОЕСР щодо ведення відповідального бізнесу.

Приєднання до Декларації ОЕСР також допоможе усунути обмеження щодо секторів, в яких іноземне інвестування заборонено, та забезпечити національний режим для багатонаціональних підприємств відповідно до системи розвитку міжнародних стандартів у регулюванні відносин багатонаціональних підприємств із країнами, що приймають інвестиції.

*****

НКЦПФР оприлюднила проекти нормативних актів щодо допуску цінних паперів іноземних емітентів до обігу на території України

НКЦПФР оприлюднила проекти нормативних актів щодо допуску цінних паперів іноземних емітентів до обігу на території України.

Першим з них є проект Рішення Комісії «Про внесення змін до Положення про допуск цінних паперів іноземних емітентів до обігу на території України».

Як зазначається у пояснювальній записці до документа, його метою є удосконалення вимог щодо допуску до обігу на території України цінних паперів іноземних емітентів. Ним пропонується викласти Положення про допуск цінних паперів іноземних емітентів до обігу на території України у новій редакції.

Проектом, зокрема, пропонується визначити таке:

- цінні папери іноземного емітента можуть бути допущені до обігу на території України якщо: випуск та/або проспект емісії цінних паперів іноземного емітента зареєстровано в країні походження емітента та/або країні, де здійснюється обіг його цінних паперів на фондовій біржі, і такі цінні папери розміщені за межами України; допущені до обігу принаймні на одній з іноземних фондових бірж, що входять до переліку, затвердженого Комісією; випуску цінних паперів іноземного емітента присвоєно міжнародний ідентифікаційний номер (код ISIN); наявне письмове підтвердження Центрального депозитарію України щодо можливості обліку цінних паперів іноземного емітента на кореспондентському рахунку Національного депозитарію України, що відкритий в іноземній депозитарній установі, з якою Національним депозитарієм України встановлено кореспондентські відносини (крім випадку, коли із заявою про допуск виступає Центральний депозитарій України);

- рішення про допуск приймається НКЦПФР за заявою іноземного емітента цінних паперів або Центрального депозитарію України, який представляє інтереси власника цінних паперів;

- для отримання допуску заявник подає до НКЦПФР: заяву про допуск цінних паперів; письмове підтвердження Центрального депозитарію України щодо можливості обліку цінних паперів іноземного емітента на кореспондентському рахунку Центрального депозитарію України; документи, які підтверджують повноваження представника заявника;

- цінні папери іноземного емітента допускаються до обігу на території України на фондових біржах та на позабіржовому ринку. Емітент іноземних цінних паперів додатково взаємодіє з фондовою біржею для забезпечення біржового обігу його цінних паперів на території України;

- обслуговування операцій щодо зазначених цінних паперів у Національній депозитарній системі здійснюється відповідно до законодавства про депозитарну діяльність.

У НКЦПФР звертають увагу, що проектом передбачено здебільшого декларативний характер отримання заявником допуску цінних паперів іноземного емітента до обігу на території України: головною умовою допуску є допущення таких цінних паперів до обігу принаймні на одній з іноземних фондових бірж, що входять до переліку, затвердженого Комісією.

Поряд із цим, Комісія оприлюднила проект Рішення «Про внесення змін до Переліку іноземних фондових бірж, на яких мають бути допущені до обігу цінні папери іноземних емітентів, що мають намір отримати допуск до обігу цінних паперів на території України».

Згідно з ним до цього переліку включені такі іноземні фондові майданчики:

1. Мережа фондових бірж, що входять до Nasdaq, Inc.

2. New York Stock Exchange (NYSE)

3. Фондові біржі країн, що входять до Європейського Союзу.

4. London Stock Exchange.

5. Hong Kong Exchanges and Clearing.

*****

НДУ замінить програмний комплекс з депозитарного обслуговування

Публічне акціонерне товариство «Національний депозитарій України» завершив збір пропозицій від постачальників програмного комплексу з депозитарного обслуговування, інформує прес-служба НДУ. В результаті, від постачальників програмного комплексу з депозитарного обслуговування було отримано вісім пропозицій. Для реалізації поставлених завдань компаніями пропонуються різноманітні технології, у тому числі на базі блокчейн (Distributed Ledger Technology).

Слід нагадати, що вимоги до нового програмного комплексу з депозитарного обслуговування (Request for Proposal ‑ RFP) Нацдепозитарій оприлюднив у липні поточного року.

«Ми отримали вісім пропозицій від компаній зі світовим ім’ям, які мають досвід впровадження IT-платформ для депозитарного обслуговування в таких країнах, як Італія, Бельгія, Австрія, країни Балтії, Туреччина, Сінгапур, Грузія, Вірменія та інші, - розповів Миндаугас Бакас, Голова Правління ПАТ «НДУ». - Тепер на Наглядову раду та Правління чекає непростий процес оцінки пропозицій та вибору постачальника. Озвучити результати й назву компанії, з якою буде підписаний договір, плануємо в жовтні». Очікується, що нова IT-платформа буде запущена в експлуатацію в 2019 році.

*****

Загальний обсяг інвестицій, внесених на приватизовані підприємства, становить 32,01 млрд. грн.

За даними Фонду держмайна, станом на початок другого півріччя 2017 року на його обліку перебувало 12506 договорів купівлі-продажу об’єктів приватизації. З них: 1084 договори купівлі-продажу пакетів акцій акціонерних товариств; 8491 договір купівлі-продажу об’єктів малої приватизації; 2931 договір купівлі-продажу об’єктів незавершеного будівництва.

За планом протягом першого півріччя 2017 року передбачалося здійснити перевірки за 324 договорами. Фактично органами приватизації здійснено контроль за 303 договорами, що становить 43% від загальної кількості договорів, що перебувають на контролі ФДМУ (697).

Невиконання тих чи інших умов встановлено за 25 договорами, що дорівнює 8% від загальної кількості перевірених договорів. Для порівняння, у 2012 році цей показник становив 12,6%, у 2013 році - 11,3%, у 2014 році - 14,5%, у 2015 році - 13,4%, у 2016 році - 14,4%. У всіх встановлених випадках порушення покупцями своїх зобов’язань органами приватизації здійснювалася необхідна претензійно-позовна робота щодо застосування до них санкцій, передбачених договорами та законодавством.

Загальна сума штрафів, пені та неустойок, яка була нарахована (за накопичувальним підсумком) за рішеннями судів за всі роки контролю становила 91,69 млн. грн. та $119,3 тис. Фактично, станом на 01.07.2017 р., сплачено 18,3 млн. грн. та $106,4 тис.

Після використання всіх можливостей досудового врегулювання спорів Фондом здійснювалися дії щодо розірвання договорів та повернення відчужених за ними об’єктів у державну власність.

За 123 договорами триває претензійно-позовна робота щодо їх розірвання і повернення відчужених об’єктів у державну власність (з них: 9 - пакети акцій, 18 - єдині майнові комплекси та 96 - об’єкти незавершеного будівництва).

У звітному періоді в державну власність об’єкти приватизації не поверталися.

Станом на 1 липня 2017 року у власність держави повернено за накопичувальним підсумком) 361 об’єкт приватизації (з яких: 87 - пакети акцій, 60 - єдині майнові комплекси і 214 - об’єкти незавершеного будівництва). Загальна сума коштів, отриманих від продажу повернених державі об’єктів за рішеннями судів (за накопичувальним підсумком), становила 108,85 млн. грн. Протягом першого півріччя поточного року було повторно продано три об’єкти на суму 3,15 млн. грн.

Договорами купівлі-продажу приватизованих об’єктів у цілому передбачено інвестування підприємств у 1995-2021 роках на загальну суму 17,27 млрд. грн., $1,96 млрд. та 19,26 млн. євро. У тому числі, станом на 01.07.2017 р., обсяги інвестицій мали дорівнювати 11,93 млрд. грн., $2,07 млрд. та 19,26 млн. євро. Фактично на звітну дату на приватизовані об’єкти надійшло 17,41 млрд. грн., $2,12 млрд. та 72 млн. євро. (у перерахунку на національну валюту - 32,01 млрд. грн.).

Найбільші обсяги інвестицій передбачені договорами купівлі-продажу пакетів акцій. Згідно з ними, покупці приватизованих підприємств у 1995-2021 роках повинні внести інвестицій на загальну суму 15,67 млрд. грн., $1,87 млрд. та 19,26 млн. євро. У тому числі, станом на 01.07.2017 р., обсяги інвестицій мали дорівнювати 10,44 млрд. грн., $2 млрд. та 19,26 млн. євро. Фактично, починаючи з 1995 року, приватизовані підприємства вже отримали інвестицій на суму 15,67 млрд. грн., $2,07 млрд. та 72 млн. євро.

*****

За минулий тиждень Індекс ПФТС зріс на 0,12 пункту, 
а
 Індекс українських акцій – на 4,03 пункту

 

Індекс та обсяги торгів на ПФТС за 23.08.2017 р.

Обсяг торгів,

грн.

Індекс

ПФТС

241 495 437,25

286,59

Індекс українських акцій та обсяги торгів на «Українській біржі»
за 23.08.2017 р.

Обсяг торгів,

грн.

Індекс

українських акцій

15 892 618

1 129,92

*****

За січень-червень 2017року фінансовий результат діяльності великих та середніх підприємств України до оподаткування становив 186,3 млрд. грн.

За січень-червень 2017 року фінансовий результат діяльності великих та середніх підприємств України до оподаткування становив 186,3 млрд. грн. прибутку (за перше півріччя 2016 року – 63 млрд. грн.), інформує Держстат.

Прибуток становив 270 млрд.грн і проти відповідного періоду минулого року збільшився на 44,2%. Збитків допущено на суму 83,7 млрд. грн, що на 32,6% менше, ніж за перше півріччя 2016 року.

Частка збиткових підприємств за перше півріччя 2017 року порівняно з аналогічним періодом минулого року скоротилася на 3,4% – до 31,2%.

*****

У липні 2017 року промислове виробництво в Україні зменшилось на 1,3%

У липні порівняно із червнем 2017 року сезонно скоригований Індекс промислової продукції становив 98,7%, інформує Держстат.

При цьому у липні поточного року проти липня 2016 року Індекс промислової продукції, скоригований на ефект календарних днів, склав 97,8%.

У січні–липні 2017 року порівняно із січнем–липнем 2016 року Індекс промислової продукції дорівнював 99,3%, у тому числі у добувній промисловості та розробленні кар’єрів – 93,5%, переробній – 103,5%, постачанні електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря – 93,7%.

*****

У січні–липні 2017 року підприємства України виконали будівельні роботи на суму 44,2 млрд. грн.

За інформацією Державної служби статистики у січні–липні 2017 року підприємства України виконали будівельні роботи на суму 44,2 млрд.грн. Індекс будівельної продукції в січні–липні 2017 року порівняно із січнем–липнем 2016 року становив 124,2%, у тому числі Індекс будівництва будівель – 120,0%, інженерних споруд – 129,5%.

Нове будівництво, реконструкція та технічне переоcнащення становили 77,8% від загального обсягу виконаних будівельних робіт, капітальний і поточний ремонти – 12,3% та 9,9% відповідно.

 

Випуск підготовлено за повідомленнями Інтернет-ресурсів та власною інформацією

Основні цифри
Всього компаній-членів283на 26.04.24
Кількість КУА278на 26.04.24
Кількість адміністраторів НПФ16на 26.04.24
Кількість ІСІ1780на 26.04.24
Кількість НПФ*52на 26.04.24
Кількість СК*1на 29.02.24
Активи в управлінні КУА, млн грн615 069на 29.02.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 875на 29.02.24