Новини УАІБ

31 липня 2017

НБУ затвердив «Порядок оцінки справедливої вартості похідних фінансових інструментів,
операції з якими здійснює Національний банк України»

НБУ затвердив «Порядок оцінки справедливої вартості похідних фінансових інструментів, операції з якими здійснює Національний банк України».

За повідомленням прес-служби НБУ, документ був затверджений Постановою Правління НБУ №437-рш від 13 липня 2017 року.

Порядок розроблено відповідно до вимог Міжнародного стандарту фінансової звітності 13 «Оцінка справедливої вартості». Він містить опис методик, які використовуються Національним банком для оцінки справедливої вартості біржових і позабіржових деривативів.

Також у Порядку наведено опис моделей для оцінки простих позабіржових деривативів: валютного форварду, валютного свопу, валютного опціону європейського типу, угоди про форвардну процентну ставку і простого свопу процентної ставки. У майбутньому Національний банк планує розробити калькулятори для оцінки справедливої вартості простих деривативів за допомогою описаних моделей та розмістити їх на сторінках свого офіційного Інтернет-представництва.

У випадку відсутності власних методик та моделей для оцінки справедливої вартості похідних фінансових інструментів, банки можуть використовувати підходи Національного банку.

*****

НКЦПФР затвердила зміни до низки нормативно-правових актів
з питань удосконалення порядку реєстрації випуску акцій

НКЦПФР затвердила зміни до низки нормативно-правових актів з питань удосконалення порядку реєстрації випуску акцій, передає прес-служба Комісії.

Нововведення впроваджені на виконання Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» (щодо використання печаток юридичними особами та фізичними особами-підприємцями), якими виключаються вимоги про обов’язкове використання печаток.

Нормативні зміни стосуються таких процесів:
- консолідації та дроблення акцій акціонерного товариства;
- зміни розміру статутного капіталу акціонерного товариства;
- приватизації та корпоратизації;
- реєстрації випусків акцій акціонерних товариств, створених до набрання чинності Законом України «Про цінні папери та фондовий ринок», та переведення таких випусків у систему депозитарного обліку;
- здійснення емісії та реєстрації випуску акцій акціонерних товариств, які створюються шляхом злиття, поділу, виділу чи перетворення або до яких здійснюється приєднання;
- заснування акціонерних товариств;
- анулювання викуплених акціонерним товариством акцій без зміни розміру статутного капіталу.

Документ передається до Міністерства юстиції України для державної реєстрації. Відповідне рішення НКЦПФР набуває чинності з дня його офіційного опублікування.

*****

Комісія оприлюднила проект рішення «Про внесення змін до
Положення про нагляд за дотриманням пруденційних нормативів професійними учасниками фондового ринку»

НКЦПФР оприлюднила проект рішення «Про внесення змін до Положення про нагляд за дотриманням пруденційних нормативів професійними учасниками фондового ринку».

Документом передбачено уточнення строку здійснення професійними учасниками заходів щодо приведення значення пруденційного показника у відповідність до нормативного значення у разі його недотримання при розрахунку пруденційного нормативу станом на кінець останнього дня кожного місяця.

Також проектом змін до Положення пропонується змінити загальний строк реалізації Плану заходів щодо поліпшення фінансового стану професійного учасника, який готується та надається до Комісії. При цьому доповнюється перелік інформації щодо приведення значення пруденційного показника у відповідність до його нормативного значення, яка подається професійним учасником до Комісії до закінчення строку, встановленого для подання до НКЦПФР плану заходів.

Крім того, проектом змін передбачено приведення норм Положення у відповідність із Законом «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо використання печаток юридичними особами та фізичними особами-підприємцями».

*****

НКЦПФР схвалила рішення «Про затвердження Порядку реєстрації випусків акцій
при спрощеній процедурі реорганізації та капіталізації банків»

НКЦПФР схвалила рішення «Про затвердження Порядку реєстрації випусків акцій при спрощеній процедурі реорганізації та капіталізації банків». Про це повідомляє прес-служба регулятора.

Порядок розроблено на виконання Закону України «Про спрощення процедур реорганізації та капіталізації банків». Дія цього акта поширюється на банки, які здійснюють збільшення статутного капіталу або реорганізацію шляхом приєднання до іншого банку за спрощеною процедурою.

Порядком встановлюються:

1) порядок капіталізації банків за спрощеною процедурою, а саме:
- порядок збільшення статутного капіталу;
- порядок реєстрації випуску та проспекту емісії акцій, звіту про результати приватного розміщення за спрощеною процедурою;
- документи, які подаються для реєстрації випуску та проспекту емісії акцій при збільшенні статутного капіталу;
- документи, які надаються для реєстрації звіту про результати приватного розміщення акцій;

2) процедура реорганізації банку шляхом приєднання до іншого банку, а саме:
- порядок реорганізації банку шляхом приєднання до іншого банку;
- порядок зупинення обігу акцій банку, що приєднується;
- порядок реєстрації випуску акцій банку-правонаступника, звіту про результати розміщення (обміну) акцій та скасування реєстрації випуску акцій банку, що приєднується;
- документи, що подаються для реєстрації випуску акцій;
- документи, що подаються для реєстрації звіту про результати розміщення (обміну) акцій.

*****

На черговому засіданні Цільової команди реформ розглянуто проект створення Нацбанком Відділу обслуговування фінансових установ

На черговому засіданні Цільової команди реформ було розглянуто проект створення Нацбанком Відділу обслуговування фінансових установ (Customer service), повідомляється на офіційній сторінці НБУ у Facebook.

У засіданні взяли участь представники Національного банку, Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, Міністерства фінансів, Української федерації убезпечення, а також фахові експерти.

Представники проектної команди Національного банку розповіли про те, як реалізовувався проект та навіщо це було зроблено. Вони нагадали, що активна фаза роботи була розпочата наприкінці минулого року. Проектна команда дослідила іноземний досвід з обслуговування учасників ринку, зокрема центральних банків Литви та Німеччини.

Єдиний відділ обслуговування учасників фінансового ринку Національним банком вибудовує взаємовідносини з клієнтами на єдиних засадах та ринкових принципах, що має свідчити про прагнення регулятора стати клієнтоорієнтованим.

За даними НБУ, за неповний місяць роботи відділ отримав та обробив понад 130 пакетів документів від фінансових установ на надання різноманітних послуг від Національного банку. Наразі до функціоналу Відділу обслуговування фінансових установ НБУ входить близько 70% послуг, які надає центральний банк. Це, зокрема, здійснення операцій на міжбанківській валютній біржі та фондовому ринку, інформаційні послуги, підключення до Системи електронних платежів НБУ та інше. У майбутньому планується консолідувати всі послуги Нацбанку в рамках роботи цього відділу.

*****

У Нацкомфінпослуг обговорили шляхи мінімізації ризиків вірусних атак комп’ютерних систем фінансових установ

Нещодавно в Нацкомфінпослуг відбувся круглий стіл та тему «Мінімізація ризиків вірусних атак комп’ютерних систем фінансових установ», передає прес-служба Комісії.

У заході взяли участь керівники регулятора, представники асоціацій ринків фінансових послуг, Департаменту кіберполіції Національної поліції України, Торгово-промислової палати України, а також Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України.

У рамках круглого столу було обговорено питання, пов’язані з ризиками та наслідками кібератак (вірусних атак комп’ютерних систем), та рекомендації щодо запобігання або зменшення ризиків щодо завдання шкоди інформаційно-комунікаційним системам фінансових компаній.

Як повідомили під час заходу представники Департаменту кіберполіції, ринок фінансових послуг є одним із найбільш уразливих для кібератак, оскільки фінансові установи володіють значними обсягами персональної інформації. Фінансовим установам необхідно приділяти більше уваги захисту інформації та комп’ютерних систем, як приклад: укладання меморандумів про співпрацю між кіберполіцією та асоціаціями ринків фінансових послуг з метою оперативного реагування на будь-які кіберзагрози. При цьому учасникам фінансового ринку було рекомендовано звертатися за допомогою до спеціалістів, які здатні визначити, наскільки захищеною є система від зовнішніх атак та кіберзлочинців і вибудувати її ефективний захист у подальшому.

Спеціалісти Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України звернули увагу на необхідність розробки єдиної політики інформаційної безпеки фінансових установ, а саме запровадження загальнозрозумілого набору правил для всіх співробітників установи під час роботи в інформаційно-комунікаційних системах, а також на необхідність обов’язкового копіювання, резервування даних, важливої інформації на випадок відновлення пошкоджених (втрачених) даних. Також вони рекомендували звертатися до спеціалізованої структури підрозділу Державного центру кіберзахисту та протидії кіберзагрозі щодо здійснення оцінки стану захищеності інформаційних систем фінансових установ. Крім того, було наголошено, що в системах, в яких обробляється критично важлива для фінансових установ інформація, необхідно створити комплексну систему захисту інформації з підтвердженою відповідністю.

Зі свого боку представники Торгово-промислової палати України поінформували представників асоціацій, як правильно звертатися до них у разі ураження їхніх комп’ютерних систем хакерськими атаками, а також які документи потрібно подавати, щоб засвідчити наявність форс-мажорних обставин, що стали причиною невиконання фінансовою установою певних зобов’язань як перед регулятором, так і перед споживачами фінансових послуг у визначені строки.

З метою збереження довіри до ринку фінансових послуг та зменшення ризиків щодо вірусних атак у майбутньому членами Нацкомфінпослуг було запропоновано представникам асоціацій проінформувати їхніх членів (учасників ринку фінансових послуг) про рекомендації, надані фахівцями органів державної влади і Торгово-промислової палати України, та надати пропозиції до Нацкомфінпослуг щодо нормативного врегулювання питань (зокрема, подання звітності), пов’язаних із наслідками кібератак та запровадження єдиних підходів у вирішенні зазначених проблем.

*****


Держфінмоніторингом спільно з розробниками програмного
засобу «Експерт-ФМ» розроблено механізм відновлення бази даних суб’єкта первинного фінансового моніторинг

Держфінмоніторингом спільно з розробниками програмного засобу «Експерт-ФМ» розроблено механізм відновлення бази даних суб’єкта первинного фінансового моніторинг, передає прес-служба відомства.

Як зазначається у повідомленні, відновлення бази даних відбувається шляхом завантаження файлів-повідомлень та файлів-квитанцій інформаційного обміну між суб’єктом первинного фінансового моніторингу та Держфінмоніторингом. Зазначені файли інформаційного обміну надаються Держфінмоніторингом суб’єкту первинного фінансового моніторингу у складі файлу-архіву, який підписано електронним цифровим підписом відомства та зашифровано за допомогою сертифікату суб’єкта первинного фінансового моніторингу.

Детальний опис механізму цього процесу розміщено на офіційному веб-сайті Держфінмоніторингу у розділі Інформаційна взаємодія /Технологія електронної взаємодії/Для небанківських установ.

*****
Фонд держмайна виставив на біржові торги держпакети акцій енергокомпаній

Фонд держмайна виставив на біржові торги держпакети розміром 25% акцій п’яти обленерго та трьох генеруючих компаній, інформує прес-служба ФДМУ.

Потенційним покупцям, зокрема, пропонуватимуться держпакети ПАТ «Одесаобленерго» («Українська біржа»), «Донецькобленерго» (ФБ «ІННЕКС»), «Сумиобленерго» (ФБ «Перспектива»), «ДТЕК «Дніпрообленерго» (КМФБ), «Київенерго» (ФБ ПФТС), «ДТЕК «Західенерго» (ФБ ПФТС), «Донбасенерго» (УМВБ) та «ДТЕК «Дніпроенерго» (КМФБ). Біржові торги цими держпакетами заплановані на середину серпня.

*****


За минулий тиждень Індекс ПФТС зріс на 3,26 пункту,
а Індекс українських акцій – на 40,51 пункту

 
Індекс та обсяги торгів на ПФТС за 28.07.2017 р.
Обсяг торгів,
грн.
Індекс
ПФТС
59 053 371,18
287,58

Індекс українських акцій та обсяги торгів на «Українській біржі»
за 28.07.2017 р.
Обсяг торгів,
грн.
Індекс
українських акцій
24 153 384
1 121,94
*****

Середня номінальна заробітна плата в Україні
у червні 2017 року становила 7 360 грн.

Середня номінальна заробітна плата штатного працівника підприємств, установ та організацій України у червні 2017 року становила 7 360 грн., що у 2,3 раза вище рівня мінімальної заробітної плати (3 200 грн.), інформує Держстат.

Порівняно із травнем розмір заробітної плати збільшився на 7,6%, а за останні 12 місяців (відносно червня 2016 року) – на 37,9%.

Реальна заробітна плата у червні 2017 року порівняно із травнем 2017 року збільшилася на 5,8%, а відносно червня 2016 року – на 18,9%.

 

Випуск підготовлено за повідомленнями Інтернет-ресурсів та власною інформацією

Основні цифри
Всього компаній-членів283на 26.04.24
Кількість КУА278на 26.04.24
Кількість адміністраторів НПФ16на 26.04.24
Кількість ІСІ1780на 26.04.24
Кількість НПФ*52на 26.04.24
Кількість СК*1на 29.02.24
Активи в управлінні КУА, млн грн615 069на 29.02.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 875на 29.02.24