Новини УАІБ

24 липня 2017

У Мінсоцполітики планують впровадження
другого рівня пенсійної системи з 2021 року

За словами Міністра соціальної політики України Андрія Реви, одразу після прийняття пенсійної реформи розпочнеться дискусія щодо введення другого - накопичувального рівня пенсійної системи, передає прес-служба Мінсоцполітики. Саме таку задачу поставив Президент Петро Порошенко. Дорожня карта щодо того, що потрібно робити, коли та який законопроект потрібно приймати, буде створена у співпраці з експертним середовищем.

На думку Андрія Реви, старт впровадження накопичувального рівня залежатиме від того, наскільки успішно в країні будуть вирішені відповідні проблеми. Мова йде, зокрема, про темпи детінізації економіки. Однозначно, що після зростання рівня заробітної плати в Україні - а це є в планах і розрахунках Уряду - збільшаться і відрахування до бюджету, саме після цього можна буде вводити накопичувальний рівень. Адже з високої зарплати ці відрахування не будуть такими відчутними для людей, а отже, не буде і причин ухилятися від сплати обов’язкових внесків.

Варто зазначити, що в солідарній системі відрахування до усіх необхідних фондів здійснює роботодавець; у накопичувальній - кожен платить за себе сам, зі свої зарплатні.

«Ми об’єктивно оцінюємо економічну ситуацію, і я сподіваюсь на те, що впровадження другого рівня пенсійної системи можливо розпочати у 2021 році, - зазначив Міністр соціальної політики, - саме у 2021 році зрівняється пенсійний вік для чоловіків і жінок. За нашими прогнозами, до того часу середня зарплата має вирости до 11000 гривень. А за сприятливих умов, можливо, і більше. Тобто сподіваюсь, у нас будуть усі передумови для введення накопичувального рівня пенсійного забезпечення».

*****

Внесено зміни до Правил Центрального депозитарію

Рішенням НКЦПФР від 14.07.2017 р. №553 зареєстровано зміни до Правил Центрального депозитарію цінних паперів України, повідомляє прес-служба НДУ.

Як відзначається у повідомленні, основні зміни до Правил стосуються:

- впровадження послуги направлення повідомлень акціонерам через депозитарну систему;

- впровадження можливості для депозитарних установ обирати один з двох варіантів: укладати договір шляхом приєднання депозитарної установи до запропонованого Центральним депозитарієм договору в цілому відповідно до Цивільного кодексу України та Господарського кодексу України або у формі єдиного документа, підписаного сторонами та скріпленого їхніми печатками (у разі використання печатки).

Зміни до Правил набирають чинності, відповідно до другого пункту І розділу Правил, з 25 липня 2017 року.

*****

Фонд держмайна представив основні об’єкти, які
планується виставити на приватизацію

Фонд держмайна представив основні об’єкти, які планується виставити на приватизацію. Як повідомляється на офіційній сторінці ФДМУ у Facebook, презентація відбулася на Українсько-Білоруському економічному форумі у Торговельно-промисловій палаті України. До ТОП-23 українських підприємств до приватизації увійшли такі об’єкти: ПАТ «Хмельницькобленерго»; ВАТ «Тернопільоленерго»; ПАТ «Миколаїволенерго»; АТ «Харківобленерго»; ВАТ «Запоріжжяобленерго»; ПАТ «Черкасиобленерго»; ПАТ «Центренерго»; ПрАТ «Херсонська ТЕЦ»; ПрАТ «Миколаївська ТЕЦ»; ПрАТ «Дніпровська ТЕЦ»; ПАТ «Криворізька ТЕЦ»; ПАТ «Сумихімпром»; Державна продовольчо-зернова корпорація України; ПАТ «Аграрний фонд»; ДП «Завод «Електроважмаш»; ДП «Дніпровський електровозобудівний завод»; ДП «Новопокровський комбінат хлібопродуктів»; ПАТ «Запорізький виробничий алюмінієвий комбінат»; ПАТ «Об’єднана гірничо-хімічна компанія»; ПрАТ «Івано-Франківський локомотиворемонтний завод»; ПАТ «Турбоатом»; ПрАТ «Президент-готель»; ПАТ «Одеський припортовий завод».

В. о. Голови ФДМУ Дмитро Парфененко заявив: «Ми рішуче налаштовані на приватизацію цих та багатьох інших об’єктів. Для більшої ефективності та прозорості приватизації ми сьогодні вдосконалюємо приватизаційне законодавство. Закон вже підготовлено і буде розглядатися у Парламенті. Наші пріоритети - пошук ефективного власника для українських підприємств. Ми не ставимо на перший план фіскальну складову приватизації, бо набагато важливіше продати якісно, і саме ефективному власнику».

Дмитро Парфененко закликав учасників Форуму знайомитися з українськими об’єктами приватизації, зокрема через сайт Фонду, де у блоці «Приватизація» представлено ТОП-23 цих об’єктів, звертатися з будь-якими питаннями до ФДМУ та розповсюджувати інформацію про наміри України проводити відкриту та конкурентну приватизацію.

*****

НДУ розпочинає збір пропозицій від постачальників
програмного комплексу з депозитарного обслуговування

Національний депозитарій розпочинає збір пропозицій від постачальників програмного комплексу з депозитарного обслуговування (Request for Proposal, далі ‑ RFP), передає прес-служба НДУ.

Як зазначається у повідомленні, це є першим етапом до оновлення програмного забезпечення системи депозитарного обліку ринку цінних паперів України.

«Ми аналізували переваги та недоліки різних підходів: і самостійну розробку, і купівлю готового рішення. Зустрічалися із розробниками, вивчали їхні пропозиції, спілкувалися із іншими Центральними депозитаріями щодо використання різного програмного забезпечення, досвіду впровадження тощо, ‑ розповів Миндаугас БАКАС, Голова Правління ПАТ «НДУ». - Наразі нам потрібне готове працююче програмне рішення з успішним досвідом впровадження»..

З точки зору функціональних вимог, що відображені в RFP, варто відзначити такі:

- система повинна обслуговувати всі загальноприйняті типи рахунків у депозитарному обліку;

- можливість обліку як вітчизняних, так і іноземних цінних паперів;

- можливість взаємодії з іноземними та міжнародними Центральними депозитаріями;

- можливість взаємодії з системами, що забезпечують грошові розрахунки;

- підтримка сучасних форматів обміну інформацією у стандарті ISO 15022 та 20022 тощо;

- функціонал, що дозволить обліковувати державні цінні папери;

- функціонал обслуговування корпоративних подій емітента;

- обмін депозитарною інформацією з клієнтами НДУ через сучасні веб-технології або шляхом обміну стандартизованими повідомленнями.

«За нашими оптимістичними планами новий програмно-технологічний комплекс має запрацювати в 2019 році», ‑ прогнозує Миндаугас Бакас.

*****

Надходження від приватизації за січень-червень 2017 року
склали 110,8 млн. грн.

Згідно з даними Звіту ФДМУ протягом червня 2017 року Фондом оголошено 2 конкурси (повторно) з продажу пакетів акцій акціонерних товариств загальною початковою вартістю 15,61 млн. грн. Протягом звітного періоду договори купівлі-продажу пакетів акцій не укладалися.

На фондових біржах протягом червня Фондом запропоновано до продажу 20 пакетів акцій загальною номінальною вартістю 121,64 млн. грн.

За підсумками торгів на фондових біржах протягом звітного місяця було продано один пакет акцій. При цьому у зв’язку з порушенням покупцем термінів сплати біржового контракту на купівлю-продаж акцій результати аукціону було скасовано та стягнено на користь держави неустойку внесеного гарантійного внеску в розмірі 760 тис. грн.

Поряд із цим, у звітному періоді ФДМУ уклав договір купівлі-продажу пакета акцій ПАТ «Український банк реконструкції та розвитку» розміром 99,9% статутного фонду за ціною 82,83 млн. грн.

У цілому в червні органами приватизації було змінено форму власності 18 об’єктів державної власності, з яких 11 об’єктів групи А, 5 об’єктів груп В, Г, по одному об’єкту груп Д та Е, та за угодами з органами місцевого самоврядування - 30 об’єктів комунальної власності групи А.

За оперативними даними, станом на 30 червня 2017 року від приватизації державного майна було перераховано до загального фонду державного бюджету 110,8 млн. грн. або 0,65% від планового річного завдання, яке дорівнює 17,1 млрд. грн.

У Звіті ФДМУ зазначається, що з метою забезпечення проведення реформи у сфері приватизації та ефективності продажу об’єктів Фондом держмайна у співпраці з іншими органами влади, зокрема, Мінекономрозвитку, Офісом реформ Кабінету Міністрів України, Стратегічною групою радників з підтримки реформ в Україні, міжнародними експертами та громадськістю було розроблено проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» (щодо спрощення процесу приватизації), який після доопрацювання отримав назву «Про приватизацію державного майна» і на початку липня був схвалений на засіданні Уряду.

*****

За підсумками 2016 року господарськими товариствами, що перебувають у сфері управління ФДМУ, було нараховано дивідендів на корпоративні права держави у сумі 0,57 млрд. грн.

За підсумками 2016 року господарськими товариствами, що перебувають у сфері управління ФДМУ, було нараховано дивідендів на корпоративні права держави у сумі 0,57 млрд. грн.

Такі дані містяться у Звіті Фонду. При цьому зазначається, що станом на початок липня 2017 року до Державного бюджету України перераховано близько 0,56 млрд. грн. та пеню за несвоєчасно сплачені дивіденди обсягом 40,16 тис. грн.

Крім того, господарські товариства, в яких з незалежних від Фонду причин до 1 травня 2017 року не проведено чергових загальних зборів акціонерів, до виключної компетенції яких віднесено питання розподілу прибутку товариства та затвердження розміру річних дивідендів (відповідно до Закону України «Про управління об’єктами державної власності»), сплатили до Державного бюджету частину чистого прибутку обсягом 11,71 млн. грн.

Станом на 1 липня 2017 року Фонд держмайна здійснював управління корпоративними правами держави у 329 господарських товариствах, з яких 124 господарські товариства мали у статутному капіталі державну частку понад 50% (контрольний пакет), у тому числі 28 – державну частку 100%, що становить 37% від загальної кількості господарських товариств, які перебувають у сфері управління Фонду.

*****

Протягом ІІ кварталу 2017 року на ринках країн Європи емітенти здійснили 103 ІРО, у результаті яких залучили 15,6 млрд. євро

Протягом ІІ кварталу 2017 року на ринках країн Європи емітенти здійснили 103 ІРО, у результаті яких залучили 15,6 млрд. євро.

Такі дані містяться у новому звіті компанії PwC. У ньому зазначається, що у порівнянні з аналогічним періодом 2016 року кількість публічних розміщень збільшилася на 8,4%, а обсяг залучених коштів - на 43,1% (у ІІ кварталі 2016 року було здійснено 95 ІРО на загальну суму 10,9 млрд. євро).

У цілому в першому півріччі 2017 року на європейському ринку було здійснено 156 ІРО на загальну суму 20 млрд. євро (для порівняння, у першому півріччі 2016 року ці показники були меншими - 145 ІРО на суму 14,4 млрд. євро).

У квітні-червні поточного року ІРО відбулись на 12 європейських біржах. Лідерами за обсягом залучених коштів серед фондових майданчиків були Irish Stock Exchange (Ірландія) - майже 3 млрд. євро, панєвропейський майданчик Euronext - 2,44 млрд. євро, London Stock Exchange (Великобританія) - 2,2 млрд. євро, група бірж Nasdaq Nordic - 1,58 млрд. євро та BME Spanish Exchange (Іспанія) - 1,57 млрд. євро.

За кількістю розміщень лідерську позицію посіла група бірж Nasdaq Nordic - 41 ІРО. За нею йдуть London Stock Exchange - 24 ІРО, панєвропейський майданчик Euronext - 8 ІРО, а також Warsaw Stock Exchange та Borsa Italiana (Італія) - по 6 ІРО.

Найбільшими розміщеннями ІІ кварталу на європейських ринках були ІРО таких компаній:

- Allied Irish BanksPLC - 2,98 млрд. євро;

- Netmarble Games Corp - 2,18 млрд. євро;

- Altice USA Inc - 1,72 млрд. євро;

- Galenica Sante AG - 1,54 млрд. євро;

- Kinder Morgan Canada Ltd - 1,16 млрд. євро.

Ці п’ять компаній у цілому залучили 9,58 млрд. євро, що становить 61,4% від загального обсягу європейського ринку ІРО у ІІ кварталі 2017 року.

У звітному періоді найбільші обсяги коштів були залучені компаніями, які представляють фінансовий сектор (23 ІРО на загальну суму 5,22 млрд. євро), промисловий сектор (22 ІРО на суму 3,8 млрд. євро), сектор споживчих послуг (14 ІРО на суму 3,2 млрд. євро). Іншими галузями, які також привернули увагу інвесторів, були сектор споживчих товарів, технологічний сектор, сектор охорони здоров’я, нафтогазовий сектор.

*****

За минулий тиждень Індекс ПФТС зріс на 2,36 пункту,
а Індекс українських акцій – на 41,07 пункту

Індекс та обсяги торгів на ПФТС за 21.07.2017 р.

Обсяг торгів,

грн.

Індекс

ПФТС

228 186 036,34

284,32

Індекс українських акцій та обсяги торгів на «Українській біржі»
за 21.07.2017 р.

Обсяг торгів,

грн.

Індекс

українських акцій

18 417 385

1081,43

*****

У червні 2017 року промислове виробництво в Україні зросло на 0,5%

У червні поточного року порівняно із травнем сезонно скоригований Індекс промислової продукції в Україні становив 100,5%, інформує Держстат.

При цьому у червні 2017 року проти червня 2016 року Індекс промислової продукції, скоригований на ефект календарних днів, склав 103,3%.

У січні–червні 2017 року порівняно із січнем–червнем 2016 року Індекс промислової продукції склав 99,6%, у т.ч. у добувній промисловості та розробленні кар’єрів – 94%, переробній – 103,6%, постачанні електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря – 94,4%.

*****

У січні–червні 2017 року підприємства України
виконали будівельні роботи на суму 36 млрд. грн.

Згідно з даними Державної служби статистики у січні–червні 2017 року підприємства України виконали будівельні роботи на суму 36 млрд. грн. Індекс будівельної продукції в січні–червні 2017 року порівняно із січнем–червнем 2016 року становив 124,6%, у т. ч. Індекс будівництва будівель – 121,2%, інженерних споруд – 128,7%.

Нове будівництво, реконструкція та технічне переоcнащення становили 79,5% від загального обсягу виконаних будівельних робіт, капітальний і поточний ремонти – 11,1% та 9,4% відповідно.

 

Випуск підготовлено за повідомленнями Інтернет-ресурсів та власною інформацією

Основні цифри
Всього компаній-членів283на 19.04.24
Кількість КУА278на 19.04.24
Кількість адміністраторів НПФ16на 19.04.24
Кількість ІСІ1780на 19.04.24
Кількість НПФ*52на 19.04.24
Кількість СК*1на 29.02.24
Активи в управлінні КУА, млн грн615 069на 29.02.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 875на 29.02.24