Новини УАІБ

10 липня 2017

Відбулося засідання Ради УАІБ

6 липня 2017 року відбулося чергове засідання Ради УАІБ. Члени Ради розглянули звіт про виконання плану та бюджету УАІБ за 2-й квартал 2017 року та на підставі звіту Ревізійної комісії ухвалили його. Затверджено також план роботи та бюджет УАІБ на 3-й квартал 2017 року.

Рада виключила зі складу членів УАІБ ПрАТ «КУА «ПЕРЕВЕСЛО» (м.Львів) у зв’язку з рішенням НКЦПФР про анулювання ліцензії.

Наступне засідання Ради УАІБ відбудеться 30 серпня 2017 року.

*****

НКЦПФР схвалила проекти змін до нормативно-правових актів у сфері регулювання діяльності інститутів спільного інвестування

НКЦПФР схвалила проекти змін до нормативно-правових актів у сфері регулювання діяльності інститутів спільного інвестування.

Як повідомляє прес-служба регулятора, зміни вносяться до таких нормативних актів:

- «Положення про порядок розміщення, обігу та викупу цінних паперів інституту спільного інвестування» (від 30.07.2013 р. №1338);

- «Положення про реєстрацію регламенту інститутів спільного інвестування та ведення Єдиного державного реєстру інститутів спільного інвестування» (від 20.06.2013 р. №1104);

- «Положення про порядок реєстрації проспекту емісії та випуску інвестиційних сертифікатів пайового інвестиційного фонду» (від 20.06.2013 р. №1103);

- «Положення про порядок реєстрації проспекту емісії та випуску акцій корпоративного інвестиційного фонду (від 20.06.013 р. №1104);

- «Положення про порядок припинення пайового інвестиційного фонду» (від 19.11.2013 р. №2605);

- «Положення про порядок припинення корпоративного інвестиційного фонду» (від 19.11.2013 р. №2606).

Зміни нормативно-правових актів, які стосуються порядку реєстрації емісії цінних паперів ІСІ та порядку реєстрації регламенту ІСІ, забезпечують можливість контролю Комісією за дотриманням норм щодо пов’язаності між зберігачем, аудитором (аудиторською фірмою), оцінювачем майна, з якими укладено договори на обслуговування ІСІ, а також унеможливлення участі в ІСІ юридичних осіб, частка державної або комунальної власності в яких перевищує 25%.

Також зміни до документів, які регламентують ліквідацію ІСІ, передбачають можливість здійснення за згодою всіх учасників таких інвестфондів розрахунків з ними до моменту списання/реалізації заблокованих цінних паперів, що обліковуються за нульовою вартістю та знаходяться у складі активів відповідних інвестиційних фондів.

При цьому в Положенні про порядок розміщення, обігу та викупу цінних паперів інституту спільного інвестування доповнено перелік підстав для залишення звіту про досягнення мінімального обсягу активів інституту спільного інвестування без розгляду.

*****

У НБУ відбулася перша зустріч робочої групи з практики впровадження міжнародного стандарту ISO 20022 на ринку цінних паперів України

У Національному банку відбулася перша зустріч робочої групи з практики впровадження міжнародного стандарту ISO 20022 на ринку цінних паперів України.

Як повідомляється на офіційній сторінці НБУ у Facebook, учасниками зустрічі були представники Національного банку, Національного депозитарію, Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, Розрахункового центру з обслуговування договорів на фінансових ринках, банків України та асоціації «УкрСВІФТ».

Комерційні банки підтримали ініціативу та підтвердили свою участь у проекті Національного банку з впровадження ISO 20022 для ринку цінних паперів.

«Ми маємо бажання, перебуваючи в конструктивному діалозі з учасниками ринку, визначитися щодо термінів, планів та пріоритетів впровадження міжнародного стандарту ISO 20022 на вітчизняному ринку цінних паперів, - сказав начальник Управління депозитарної діяльності Національного банку України Андрій Супрун. - Нам потрібно сформувати чітке розуміння щодо перебігу цього процесу, що дасть можливість не тільки підготувати програмні комплекси центральних елементів інфраструктури, але й іншим учасникам фондового ринку завчасно підготувати власні програмні комплекси для оновленої інфраструктури. Це, в тому числі, сприятиме створенню конкуренції між учасниками ринку в частині зручності, надійності та сучасності їх технологічних платформ».

Він додав, що існує сенс розробити орієнтовні середньотермінові (на три-п’ять років) графіки переходу на цей міжнародний стандарт для учасників ринку цінних паперів, ураховуючи сучасний стан ринку та майбутні перспективи розвитку.

Під час зустрічі фахівці обговорили плани розвитку Національного депозитарію України, майбутню взаємодію з клієнтами в стандарті ISO, моделі взаємодії депозитарних установ з Центральним Депозитарієм, деякі аспекти майбутньої реформи розрахунково-клірингової інфраструктури фондового ринку.

Крім того, торкнулися роботи Депозитарію Національного банку, планів впровадження оновленої системи ОВДП-online2 до кінця 2017 року, взаємодії між Депозитарієм НБУ, Розрахунковим Центром з обслуговування договорів на фінансових ринках та Центральним Депозитарієм, а також розглянули синхронізацію опрацювання стандарту з платіжними системами (у питанні виконання в СЕП-4 операцій за принципом поставки цінних паперів проти оплати/оплата цінних паперів проти поставки).

Підсумовуючи, Андрій Супрун окреслив найближчі завдання робочої групи з ISO 20022 для цінних паперів: «З метою підготовки до ISO 20022 треба визначити першочерговий перелік операцій та повідомлень, які необхідно підготувати (з переліком полів включно) для майбутнього використання на ринку цінних паперів, а також не забувати про блок DVP/RVP, де буде файлообмін між Депозитаріями та платіжною інфраструктурою Національного банку».

Він нагадав, що 27.06.2017 р. був підписаний Меморандум про взаєморозуміння між НБУ та НКЦПФР стосовно співробітництва у розвитку інфраструктури ринків капіталу в Україні. «Результатом підписання Меморандуму через декілька місяців буде новий законопроект про депозитарну систему. У найближчі роки буде здійснена серйозна технічна модернізація інфраструктури, що дозволить наблизити її до міжнародних стандартів та стати фундаментом для розвитку нових каналів взаємодії, нових схем розрахунків, які дозволять суттєво підвищити привабливість інструментів фондового ринку для іноземних і вітчизняних інвесторів», - зазначив Андрій Супрун.

*****

Індекс інвестиційної привабливості України зріс до 3,15 балів з 5 можливих

Індекс інвестиційної привабливості України зріс до 3,15 балів з 5 можливих. Про це свідчать дані нового дослідження Європейської Бізнес Асоціації.

Попередній Індекс залишав негативну площину та перетинав межу у 3 бали наприкінці 2011 року. При цьому в червні минулого року його значення дорівнювало 2,88 бали, а у грудні – 2,85 бали. Це може свідчити про те, що бізнес потроху оговтується від постійного стресу кризових років та нарешті починає займати активну позицію.

Згідно з дослідженням ЄБА, 2017 рік для багатьох галузей розпочався досить вдало. Упродовж попередніх шести місяців компанії-члени Асоціації часто позитивно висловлювалися щодо ставлення Уряду до розвитку інновацій, IT та креативної економіки, розбудови виробничих потужностей, відкриття додаткових дослідницьких центрів і терміналів, розширення або укрупнення торговельних мереж, запуску авіа-рейсів лоукостерів тощо.

У квітні поточного року новий Уряд відзначив рік своєї роботи і бізнес-спільнота мала нагоду підсумувати основні здобутки Кабінету міністрів, відзначивши низку позитивних зрушень. Серед них респонденти назвали такі, як відкритість державних даних, поступову дерегуляцію, помітний розвиток електронних сервісів (зокрема, електронну систему відшкодування ПДВ), спрощення процедури отримання дозвільних документів на будівництво, мораторій на перевірки, послаблення валютного контролю, запровадження інституту приватних виконавців, прийняття закону про squeeze-out тощо.

Неквапливими, але впевненими кроками Україна здобула довгоочікуваний безвізовий режим, який став своєрідним маркером розвитку нашої країни за європейським зразком. Ця новина майже співпала з вдалим проведенням міжнародного конкурсу Євробачення, який відкрив Україну як новий перспективний та недорогий туристичний напрямок.

Результати проведеного опитування показали, що негативні настрої бізнесменів не зникли, але справді послабилися. Наприклад, наприкінці 2016 року інвестори вказували на обережний розвиток та поступову адаптацію до економічних умов. Наразі мова йде про незначний, але помітний прогрес.

У першому півріччі 2017 року було 54% незадоволених бізнес-кліматом інвесторів. Проте цей показник на 13% нижчий за попередній, адже у грудні 2016 року таких інвесторів було 67%. Інвестиційний клімат став більш передбачуваним, оскільки не відбувалося різких погіршень ситуації, а бізнес за цей час звик до існуючих умов і пожвавив свою активність.

Відсоток задоволених поточним станом справ також збільшився, якщо порівняти з минулорічним результатом. Наразі 13% топ-менеджерів вважають бізнес-середовище сприятливим (наприкінці 2016 року таких було лише 9%).

Водночас старі проблеми, серед яких корупція та надто повільний темп реформ у деяких сферах (наприклад, судова та земельна реформи), не зникли. Проте ситуація в країні стала більш стабільною. В ЄБА вважають, що саме тому цього разу більшість опитаних оцінили інвестиційне середовище нейтрально.

З помітно більшим оптимізмом інвестори дивляться у майбутнє. Так, 46% опитаних впевнені, що бізнес-клімат стане кращим до кінця 2017 року (у попередньому дослідженні так вважало 35% респондентів).

38% директорів членських компаній Асоціації також вважають, що український ринок буде сприятливим для залучення нових інвестицій у другій половині 2017 року.

І лише 19% схиляються до протилежної думки (при цьому в грудні 2016 року 42% респондентів не вважали, що ринок України буде привабливим для нових інвесторів у першому півріччі 2017 року).

Серед найбільш пріоритетних проблем, які потребують особливої уваги з боку влади, бізнес назвав три незмінні позиції:

- боротьба з корупцією - 36%;

- судова реформа - 20%;

- земельна реформа - 11%.

Поодинокі учасники також відзначили такі негативні фактори, як повільний темп реформ, зависокі ставки кредитування бізнесу, конфлікт на Сході країни, бюрократія, контрабанда та тіньова економіка тощо.

Отже, як зазначають експерти ЄБА, попри підвищення інтегрального показника до ідеалу ще далеко. Однак те, що Індекс інвестиційної привабливості Українивийшов з негативного значення і наразі займає нейтральну позицію, свідчить, що в державі поступово відбуваються зміни на краще.

*****

Уряд ухвалив проект закону «Про приватизацію державного майна»

Уряд ухвалив проект закону «Про приватизацію державного майна». Законопроект було розроблено Міністерством економічного розвитку і торгівлі України та Фондом державного майна України за участі міжнародних донорів та за підтримки Європейського банку реконструкції та розвитку.

Як повідомляє прес-служба Мінекономрозвитку, законопроект дозволить вивести конкуренцію за державні активи на глобальний рівень та перейти до ринкового ціноутворення на об’єкти в державній власності. Так, передбачається, що документ дозволить відійти від інституту оцінки та визначити ціну об’єкта виключно платоспроможним попитом.

«Ми хочемо значно спростити процес продажу активів - консолідувати законодавство у сфері приватизації. Відмовитись від великої кількості груп об’єктів приватизації та суттєво зменшити час на підготовку об’єкта до приватизації», - прокоментував рішення Уряду перший Віце-прем’єр-міністр України - Міністр економічного розвитку і торгівлі Степан Кубів.

Проект закону встановлює принципово новий підхід до розподілу на об’єкти великої та малої приватизації. До великих, за рішенням КМУ, віднесуть лише найбільші об’єкти з найвищим потенціалом, що здатні привабити стратегічного іноземного інвестора. Таких об’єктів за попередніми даними буде близько 60.

Об’єкти великої приватизації будуть продаватися із залученням інвестиційного радника - одного з інвестиційних банків з репутацією. Радник вивчатиме попит на об’єкт, спілкуватиметься з потенційними покупцями та пропонуватиме стартову ціну.

Водночас об’єкти малої приватизації зможуть бути реалізовані за допомогою відкритих аукціонів он-лайн, як це, наприклад, уже зараз відбувається з активами неплатоспроможних банків та непрофільними активами державних підприємств на ProZorro.Продажі. Стартовою ціною буде чиста вартість активів (вартість активів мінус зобов’язання), або 1 гривня, якщо чиста вартість від’ємна. Аукціон відбуватиметься у три етапи з підвищенням ставок.

Перший заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі Максим Нефьодов підкреслив: «У 99% випадків у процесі приватизації державні активи втрачають свою ринкову цінність, а не розвиваються. При цьому бюджет щороку витрачає колосальні кошти на підтримку життєдіяльності цих активів. Ми пропонуємо вже працюючий механізм електронної системи Prozorro.Продажі, який дозволить просто та ефективно продавати об’єкти малої приватизації і повертати кошти у державний бюджет, аби їх можна було використати для інших, у тому числі соціальних потреб».

Нарешті, новий проект закону передбачає підсилення захисту прав інвесторів, зокрема можливість застосування міжнародного арбітражу (за згодою сторін права іноземної держави до договору купівлі-продажу) та залучення набагато ширшого кола покупців.

*****

Протягом червня 2017 року на ФБ «Перспектива» було
укладено 490 договорів на загальну суму 7,37 млрд. грн.

За інформацією прес-служби ФБ «Перспектива», протягом червня 2017 року на біржі було укладено 490 договорів на загальну суму 7,37 млрд. грн. (на 33% менше ніж попереднього місяця).

За оперативними даними з інтернет-сайтів фондових бірж, у червні ФБ «Перспектива» посіла перше місце за обсягом торгів (з часткою загального біржового обороту 62%), друге місце – у ФБ ПФТС (35%), третє – в «Української біржі» (3%).ФБ «Перспектива»(з часткою загального біржового обороту 62%), друге місце – у ФБ ПФТС (35%), третє – в «Української біржі» (3%).

У розрізі фінансових інструментів ринкова частка ФБ «Перспектива» становить: за червень 2017 рокущодо ОВДП – 65%, облігацій підприємств – 45%, опціонних сертифікатів – 100%; за січень-червень 2017 рокущодо ОВДП – 66%, облігацій підприємств – 43%, опціонних сертифікатів – 66%.за червень 2017 рокущодо ОВДП – 65%, облігацій підприємств – 45%, опціонних сертифікатів – 100%; за січень-червень 2017 рокущодо ОВДП – 66%, облігацій підприємств – 43%, опціонних сертифікатів – 66%.

Найбільший обсяг торгів у червні було зафіксовано з державними облігаціями України (92,59%), опціонними сертифікатами (2,47%) та облігаціями підприємств (4,9%). При цьому 32,28% торгів проведено на ринку РЕПО, 64,86% - на адресному ринку, 2,86% - на ринку розміщення.

У першому півріччі 2017 року обсяги торгів державними облігаціями порівняно з першим півріччям 2016 року зросли на 19%, опціонними сертифікатами – у 2,4 рази. Також на 56% зросли обсяги торгів на ринку заявок, на 95% – на ринку РЕПО.

Станом на 30.06.2017 р. кількість цінних паперів та інших фінансових інструментів, допущених до торгів, становила 516. З них 250 – 1 рівня лістингу, 4 - 2 рівня лістингу. становила 516. З них 250 – 1 рівня лістингу, 4 - 2 рівня лістингу.

Структура за видами фінансових інструментів була такою: 250 серій ОВДП (1 рівня лістингу), 61 серія облігацій підприємств (4 – 2 рівня лістингу), 1 державний дериватив, 116 випусків акцій, 8 випусків акцій КІФ, 30 серій інвестиційних сертифікатів, 28 серій опціонних сертифікатів, 22 серії ф’ючерсних контрактів.

Протягом червня договори на ФБ «Перспектива» укладалися щодо 66 фінансових інструментів, за ІІ квартал – щодо 88, з початку 2017 року – щодо 105 (зокрема, щодо 38, 50 та 60 серій ОВДП відповідно).

«У червні обсяг торгів на фондових біржах України склав 12 млрд. грн. (на 14% менше ніж у травні, найменший місячний показник за півріччя), з початку 2017 року – 99 млрд. грн. (на 9% менше ніж за перше півріччя 2016 року)», – повідомив Станіслав Шишков, Директор ФБ «Перспектива».

У порівнянні з попереднім місяцем на біржовому ринку в 6 разів зросли обсяги торгів облігаціями підприємств, на 35% - строковими контрактами, на 70% - інвестиційними сертифікатами, на 3% - опціонними сертифікатами. Натомість обсяги торгів державними облігаціями скоротилися на 20%, акціями – на 17%.

Порівняно з січнем-червнем 2016 року на біржовому ринку обсяги торгів державними облігаціями збільшилися на 2%, опціонними сертифікатами – в 3,7 рази, строковими контрактами – на 18%; натомість обсяги торгів облігаціями підприємств зменшилися на 46%, акціями – на 10%, інвестиційними сертифікатами – на 94%, а торги депозитними сертифікатами припинилися.

На ФБ «Перспектива» у червні у порівнянні з попереднім місяцем обсяг торгів облігаціями підприємств зріс більш ніж у 5 разів, опціонними сертифікатами – на 3%, втім, через скорочення торгів державними облігаціями, сукупний обсяг торгів зменшився на третину.

У першому півріччі 2017 року порівняно з аналогічним періодом 2016 року обсяг торгів ОВДП на ФБ «Перспектива» збільшився на 19%, опціонними сертифікатами – в 2,4 рази, однак обсяг торгів облігаціями підприємств скоротився на 46%, акціями – на 43%.

Частка ФБ «Перспектива» в загальних обсягах торгів на біржовому ринку України за шість місяців поточного року становила 65%, у тому числі щодо ОВДП – 66%, облігацій підприємств – 43%, опціонних сертифікатів – 66%.

*****

У червні 2017 року Індекс ПФТС зріс на 2,33%

На ФБ ПФТС минулий місяць відзначився зростанням активності учасників ринку цінних паперів – членів біржі, передає її прес-служба. У червні 2017 року вартість біржових контрактів, укладених на ПФТС, склала 4110 млн. грн., що на 58,6% більше показника попереднього місяця. Кількість біржових контрактів, укладених учасниками ПАТ «Фондова біржа ПФТС» минулого місяця, дорівнювала 545.

Вирішальними виявились результати торгів державними облігаціями – у порівнянні з попереднім звітним періодом вартість угод з ОВДП у червні зросла на 45,7% до 3655 млн. грн. Обсяг торгів корпоративними облігаціями в минулому місяці склав 434,1 млн. грн., акціями – 20,8 млн. грн., що більше показника травня на 478% та 177% відповідно.

У червні 2017 року Індекс ПФТС зріс на 2,33% (з 279,71 до 286,24 пункту), а з початку року – на 7,95% (з 265,15 до 286,24 пункту).

*****

Індекс українських акцій у червні зріс на 4,32%

Згідно з даними прес-служби «Української біржі», загальний обсяг торгів на цьому майданчику в червні у порівнянні з попереднім місяцем збільшився на 29,82% і склав 314751005 грн., а загальна кількість угод при цьому зменшилася на 18,88% і дорівнювала 7904.

Обсяг торгів на строковому ринку «Української біржі» за місяць збільшився на 34,77% і склав 122807271 грн. (4584 контракти), а кількість угод дорівнювала 865, що на 37,96% більше ніж у травні.

За місяць з ф’ючерсним контрактом на курс євро-долар США було укладено 211 угод на загальну суму 21230518 грн. або 724 контракти.

З ф’ючерсним контрактом на ціну однієї тройської унції аффінованого золота учасники ринку уклали 329 угод на загальну суму 88714094 грн. або 2676 контрактів.

З ф’ючерсним контрактом на ціну нафти сорту BRENT було укладено 38 угод на загальну суму 3665843 грн. або 303 контракти.

З ф’ючерсними контрактами на Індекс українських акцій було укладено 286 угод на загальну суму 9134815 грн. або 875 контрактів.

Обсяг торгів цінними паперами у червні склав 191943734 грн. (з них обсяг торгів акціями - 90049982 грн.), що на 26,87% більше ніж у травні, а кількість угод, укладених на біржі за місяць, зменшилась на 22,78% і склала 7039.

Кількість розрахованих угод на ПАТ «Українська біржа» з держпаперами у червні 2017 року склала 29 на загальну суму 97733871 грн.

У червні Індекс українських акцій, що розраховується «Українською біржею», збільшився на 4,32% з 1004,4 до 1047,78 пунктів, а з початку року - на 31,66% - з 795,84 до 1047,78 пункти.

*****

За минулий тиждень Індекс ПФТС знизився на 1,51 пункту,
а Індекс українських акцій - на 9,11 пункту

 

Індекс та обсяги торгів на ПФТС за 07.07.2017 р.

Обсяг торгів,
грн.
Індекс
ПФТС
79 885 909,61
284,73

Індекс українських акцій та обсяги торгів на «Українській біржі»
за 07.07.2017 р.
Обсяг торгів,
грн.
Індекс
українських акцій
11 238 416
1 038,67


*****

Міжнародні резерви України за перше півріччя 2017 року збільшилися на 16%

Міжнародні резерви України станом на 1 липня 2017 року склали $17 970 млн. (в еквіваленті), передає прес-служба НБУ. Таким чином, за перше півріччя 2017 року вони зросли на 16%. Зокрема, за підсумками червня зростання становило 2%.

Сприятлива ситуація на зовнішніх ринках дозволила Національному банку і надалі купувати валюту для поповнення міжнародних резервів, не створюючи при цьому перешкод для зміцнення гривні.

Під час інтервенцій у минулому місяці Національний банк купив $301,6 млн. (з них $101 млн. – за інтервенціями у формі запиту найкращого курсу). Водночас, обсяг проданої за інтервенціями валюти становив $1,4 млн. Жодного аукціону з продажу валюти у червні не проводилося, продаж валюти здійснювався шляхом інтервенцій за єдиним курсом для підтримки функціонування міжбанківського валютного ринку, тимчасово дезорганізованого через нещодавні кібератаки.

Таким чином, обсяг чистої купівлі валюти Національним банком минулого місяця становив $300.2 млн.

Водночас, кошти з резервів використовувалися для здійснення платежів Уряду з обслуговування та погашення державного боргу в іноземній валюті у сумі $5,8 млн.

Станом на 1 липня обсяг міжнародних резервів України покривав 3,7 місяця майбутнього імпорту і є достатнім для виконання зобов’язань України та поточних операцій Уряду і Національного банку.

*****

Індекс споживчих цін в Україні у червні 2017 року
дорівнював 101,6%, а у січні-червні - 107,9%

Згідно з повідомленням Державної служби статистики у червні 2017 року Індекс споживчих цін в Україні дорівнював 101,6% (з початку року - 107,9%). Індекс цін виробників промислової продукції становив 100,6% (з початку року - 106,1%). При цьому у добувній промисловості та розробленні кар’єрів у червні ціни знизилися на 3,4% (з початку року – зросли на 3,3%), у переробній промисловості – знизилися на 0,5% (з початку року – зросли на 8,7%), а у постачанні електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря – зросли на 0,3% (з початку року – знизились на 1,2%).

Випуск підготовлено за повідомленнями Інтернет-ресурсів та власною інформацією

Основні цифри
Всього компаній-членів283на 28.03.24
Кількість КУА278на 28.03.24
Кількість адміністраторів НПФ16на 28.03.24
Кількість ІСІ1779на 28.03.24
Кількість НПФ*53на 28.03.24
Кількість СК*1на 31.01.24
Активи в управлінні КУА, млн грн608 656на 31.01.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 815на 31.01.24