Новини УАІБ

26 червня 2017

Верховна Рада прийняла за основу проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» (щодо спрощення ведення бізнесу та залучення інвестицій емітентами цінних паперів)

Законопроектом (реєстраційний №5592-д) пропонується вдосконалити порядок емісії цінних паперів, систему розкриття інформації на фондовому ринку, корпоративне управління в акціонерних товариствах, створити багатосторонню торговельну систему для поширення інформації про попит та пропозицію на фінансові інструменти та впорядкувати діяльність з надання інформаційних послуг на фондовому ринку.

У доопрацьованому проекті виключено зміни до Земельного і Господарського кодексів, законів «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності», «Про дозвільну діяльність у сфері використання ядерної енергії», «Про телекомунікації», «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів», «Про оренду землі», «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» та «Про державний земельний кадастр».

Також у законопроекті:

- уточнена та узгоджена термінологія;

- виключено положення, які мали неоднозначний та суперечливий характер, що могло б призвести до зловживань під час їх застосування;

- передбачено норми щодо заборони юридичним особам, які створені відповідно до законодавства країни, що здійснює збройну агресію проти України, або які прямо або опосередковано контролюються особами, які є резидентами такої країни, здійснювати емісію цінних паперів на території України;

- передбачено норми щодо заборони реєстрації випуску цінних паперів, якщо емітент зареєстрований на тимчасово окупованій території України або території проведення антитерористичної операції;

- з метою уникнення зловживань під час реалізації переважного права акціонерами на придбання акцій додаткової емісії передбачено, що рішення про невикористання зазначеного переважного права акціонерами публічного акціонерного товариства приймається більш як трьома чвертями голосів (75%) акціонерів від їх загальної кількості, а рішення про невикористання цього права акціонерами приватного акціонерного товариства - більш як 95% голосів акціонерів від їх загальної кількості;

- уточнено звітний період для складання проміжної інформації про емітента;

- вилучено норми, пов’язані зі створенням правових засад для функціонування альтернативних фондових торгівельних майданчиків - багатосторонніх торгівельних систем.

*****

Парламент прийняв у першому читанні проект закону «Про внесення змін до Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» (щодо удосконалення деяких положень)»

Верховна Рада прийняла у першому читанні проект закону «Про внесення змін до Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» (щодо удосконалення деяких положень)» (реєстраційний №4646-д), поданий групою народних депутатів.

Законопроектом пропонується привести норми Закону «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» у відповідність із законодавством Європейського Союзу, зокрема із положеннями Директиви ЄС № 2013/34/ЄС, та удосконалити порядок застосування МСФЗ.

Проектом, зокрема, пропонується нове визначення терміну «підприємства, що становлять суспільний інтерес». Такими суб’єктами будуть тільки підприємства - емітенти цінних паперів, цінні папери яких допущені до біржових торгів (тобто не будь-які публічні акціонерні товариства), страховики, недержавні пенсійні фонди. Інші фінансові установи будуть підприємствами, що становлять суспільний інтерес тільки за умови відповідності критеріям встановлених для середніх та великих підприємств. Таким чином, інші фінансові установи, що відповідатимуть критеріям мікро і малих підприємств не входитимуть до складу підприємств, що становлять суспільний інтерес. Це значно розширить ринок для вітчизняних аудиторських компаній;

З урахуванням положень Директиви ЄС №2013/34/ЄС проектом пропонується звільнити мікро- та малі підприємства від подання звіту про управління. Середні підприємства мають право не відображати у звіті про управління, так звану нефінансову інформацію;

Документом імплементуються вимоги Директиви ЄС № 2013/34/ЄС та міжнародних стандартів фінансової звітності у частині консолідованої фінансової звітності з уточненням, що вона складається за правилами національних або міжнародних стандартів ведення бухгалтерського обліку. Вимоги консолідації звітності не поширюються на малі групи підприємств.

*****

Уряд подав до парламенту законопроект «Про внесення змін до статті 133 Податкового кодексу України (щодо врегулювання питання включення пенсійних фондів до Реєстру неприбуткових установ та організацій)»

Кабінет Міністрів подав до парламенту законопроект «Про внесення змін до статті 133 Податкового кодексу України (щодо врегулювання питання включення пенсійних фондів до Реєстру неприбуткових установ та організацій)» (реєстраційний №6534-1).

Як зазначається у пояснювальній записці до документа, його метою є узгодження норм Кодексу із положеннями Закону №1057 у частині вимог до установчих документів, визначених останнім, та забезпечення умов для включення недержавних пенсійних фондів до Реєстру неприбуткових установ та організацій.

Для забезпечення поставленої мети законопроектом передбачається внесення змін до абзаців третього та четвертого підпункту 133.4.1 пункту 133.4 статті 133 Податкового кодексу щодо застосування положень Кодексу пенсійними фондами з урахуванням особливостей, визначених Законом України «Про недержавне пенсійне забезпечення».

*****

В IOSCO підтримали зміни до законодавства щодо ринку капіталу

В IOSCO підтримали зміни до законодавства щодо ринку капіталу. Про це повідомляє прес-служба НКЦПФР.

Зокрема, у повідомленні зазначається, що Міжнародна організація регуляторів ринків цінних паперів (IOSCO) листом до Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку позитивно оцінила законодавчі ініціативи, якими передбачено імплементацію базових принципів IOSCO та рекомендацій Міжнародного валютного фонду в законодавство України.

Генеральний секретар IOSCO запропонував підтримку розробленого проекту закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» (щодо захисту інвесторів від зловживань на ринках капіталу) (реєстраційний №6303) і відзначив, що після його прийняття НКЦПФР зможе стати підписантом Багатостороннього Меморандуму про взаєморозуміння Міжнародної організації регуляторів ринків цінних паперів (IOSCO MMoU), до якого приєдналося 114 країн – членів IOSCO, що контролюють понад 95% світового ринку капіталу.

На даний момент Україна нездатна дотримуватися взаємних зобов’язань перед іншими членами IOSCO MMoU через значні прогалини в її наглядових, слідчих та правозастосовних повноваженнях, а також у повноваженнях у сфері міжнародного співробітництва.

Саме тому законопроект №6303, який внесено у квітні 2017 року до Верховної Ради, пропонує зміни законодавчого поля, які дозволять:

- покращити дисциплінованість учасників фондового ринку України;

- ефективно протидіяти зловживанням з цінними паперами;

- збільшити інвестиції в економіку України через підвищення довіри до ефективності державного регулювання фондового ринку та приведення повноважень його регулятора за загальносвітових стандартів.

Для міжнародних інвесторів приєднання України до IOSCO MMoU стане ключовим сигналом, оскільки це свідчитиме про відповідність законодавчого поля країни стандартам IOSCO, які визнані в якості основи надійності фінансових систем у світі та є найбільш авторитетним світовим стандартом у галузі міжнародного співробітництва і правозастосування.

*****

НКЦПФР приєдналася до Міжнародної організації
пенсійних наглядових органів

НКЦПФР приєдналася до Міжнародної організації пенсійних наглядових органів. Про це повідомляє прес-служба Комісії.

Виконавчий комітет Міжнародної організації пенсійних наглядових органів (IOPS) на засіданні, яке відбулося 19 червня 2017 року, схвалив заявку Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР) на вступ до організації. Комісія отримала статус Членства в управлінні (Governing Membership).

Приєднання України до IOPS дозволить імпелементувати глобальні стандарти IOPS, за яким працюють у всьому світі, підвищити якість нагляду за пенсійною системою та впровадити на українському ринку ефективну систему попередження ризиків у цій галузі.

«Участь в IOPS, яка об’єднує переважну більшість активів пенсійних фондів у світі, відкриває нам доступ до необхідної інформації для розбудови якісної системи нагляду та запровадження накопичувальної пенсійної системи» - прокоментував Голова НКЦПФР Тимур Хромаєв.

Міжнародна організація пенсійних наглядових органів (International Organisation of Pension Supervisors - ІОPS) була створена в липні 2004 року за ініціативи Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСD) і Міжнародної мережі органів з регулювання і нагляду у сфері пенсійного забезпечення (INPRS).

Наразі IOPS налічує 84 члени та 73 країни-спостерігача. Вона тісно співпрацює з іншими міжнародними організаціями, які беруть участь у розробці політики пенсійного нагляду, в тому числі з ОЕСD, Світовим банком, Міжнародною асоціацією соціального забезпечення (ISSA), Міжнародною асоціацією страхових наглядів (IAIS) і Міжнародним Валютним Фондом.

*****

У Києві завершилася Міжнародна конференція
з питань корпоративного управління

Минулого тижня у Києві проходила Міжнародна конференція з питань корпоративного управління, передає прес-служба НКЦПФР.

Організатором заходу виступили Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР), Проект USAID «Трансформація фінансового сектору в Україні» (FST) за участі представників Комісії з цінних паперів та фондових бірж США (US SEC) та Комісії з торгівлі товарними ф’ючерсами США (CFTC). Також участь взяли представники державних органів влади в Україні, бізнесу та лідери думок.

Перший день конференції мав інформативний характер та був присвячений питанням побудови ефективної системи корпоративного управління та розкриття інформації на фондовому ринку. Завершився він круглим столом, на якому проблеми корпоративного управління в Україні були обговорені з емітентами цінних паперів та ринковими посередниками. Також у рамках круглого столу були представлені фінальні результати опитування емітентів цінних паперів, що проводили АРІФРУ і НКЦПФР з метою розробки Дорожньої карти трансформації системи розкриття інформації на фондовому ринку.

Основний блок конференції проходив у форматі панельних дискусій, у яких було детально проаналізовано значення корпоративного управління для розвитку ринку капіталу, роль наглядової ради в системі корпоративного управління, підвищення ролі і відповідальності зовнішніх аудиторів, корпоративне управління в учасниках фінансового сектору, необхідність підвищення вимог щодо дотримання корпоративного управління та розкриття інформації.

*****

Комісія представила проект Плану дій
щодо розвитку корпоративного управління

У рамках Міжнародної конференції з питань корпоративного управління Голова НКЦПФР Тимур Хромаєв презентував проект документа під назвою «Корпоративне управління в Україні. План дій (емітенти та фінансові посередники)». Про це повідомляється на офіційній сторінці Комісії у Facebook.

У проекті визначені основні прогалини/слабкі місця, на які треба звернути увагу в процесі визначення нових стандартів корпоративного управління, а також необхідні дії з усунення цих прогалин.

План дій охоплює такі питання - емісійна діяльність емітентів, розкриття інформації перед інвесторами та громадськістю, обов’язки наглядових рад, права акціонерів, якість бухгалтерського обліку та аудиту, комплаєнсу корпоративного управління і його рівня у ринкових посередників.

Комісія пропонує всім зацікавленим сторонам долучитись до опрацювання документа і відкриті до будь-яких ідей, зауважень та коментарів.

*****

Кількість інвестфондів в Україні станом на кінець травня 2017 року дорівнювала 2270, з них 498 КІФ та 1772 ПІФ

Згідно з даними НКЦПФР, загальний обсяг випусків емісійних цінних паперів, зареєстрованих регулятором у січні-травні 2017 року, становив 40,45 млрд. грн., що виявилося на 4,83 млрд. грн. менше порівняно з показником відповідного періоду 2016 року (45,28 млрд. грн.).

Протягом січня-травня 2017 року Комісія зареєструвала 46 випусків акцій на суму 29,34 млрд. грн. Порівняно з аналогічним періодом 2016 року обсяг зареєстрованих випусків акцій зменшився на 5,16 млрд. грн.

Значні за обсягом випуски акцій, які суттєво вплинули на загальну структуру зареєстрованих випусків протягом зазначеного періоду, було здійснено ПАТ «Державний ощадний банк України» та ПАТ «Державний експортно-імпортний банк України» з метою збільшення статутного капіталу.

Також Комісія протягом січня-травня 2017 року зареєструвала 19 випусків облігацій підприємств на суму 967,35 млн. грн. Порівняно з аналогічним періодом 2016 року обсяг зареєстрованих випусків облігацій підприємств зменшився на 2,87 млрд. грн.

Крім того, у звітному періоді регулятором було зареєстровано 2 випуски опціонних сертифікатів на загальну суму 32,45 млн. грн. Протягом січня-травня 2016 року не було зареєстровано жодного випуску.

Обсяг випусків інвестиційних сертифікатів пайових інвестиційних фондів, зареєстрованих Комісією за п’ять місяців поточного року становив 3,98 млрд. грн., що виявилося на 760,85 млн. грн. більше порівняно з даними за аналогічний період 2016 року.

Обсяг випусків акцій корпоративних інвестиційних фондів, зареєстрованих Комісією протягом січня-травня 2017 року, становив 3,7 млрд. грн., що на 14,65 млн. грн. менше порівняно з січнем-травнем 2016 року.

Кількість зареєстрованих корпоративних та пайових інвестиційних фондів станом на 31.05.2017 р. дорівнювала 2270, з них 498 корпоративних інвестиційних фондів та 1772 пайових інвестиційних фонди.

Станом на звітну дату капіталізація лістингових компаній фондового ринку України складала 12,21 млрд. грн.

Обсяг біржових торгів цінними паперами за підсумками січня-травня 2017 року становив 87,47 млрд. грн. Такий результат на 2,88% (або на 2,45 млрд. грн.) перевищив показник січня-травня 2016 року (85,02 млрд. грн.).

Обсяг біржових контрактів з цінними паперами на первинному ринку дорівнював 0,63%, а на вторинному ринку - 99,37%.

Серед фінансових інструментів найбільший обсяг торгів на фондових біржах (84,28 млрд. грн. або 96,35% від загального обсягу) в січні-травні було зафіксовано з державними облігаціями України.

Обсяг торгів деривативами склав 1,57 млрд. грн., корпоративними облігаціями - 883,03 млн. грн., акціями – 725,91 млн. грн., інвестиційними сертифікатами – 12,46 млн. грн.

У розрізі фондових майданчиків обсяги торгів цінними паперами в звітному періоді були такими: ФБ «Перспектива» - 57,09 млрд. грн.; ФБ ПФТС - 28,63 млрд. грн.; «Українська біржа» - 1,35 млрд. грн.; ФБ «Універсальна» - 399,2 млн. грн.; КМФБ – 6,59 млн. грн., ФБ «ІННЕКС» - 0,77 млн. грн.; УФБ – 0,24 млн. грн.

*****

Надходження від приватизації держмайна
за січень-травень 2017 року склали 72,78 млн. грн.

Згідно з даними Фонду держмайна протягом травня 2017 року ним було оголошено 4 конкурси з продажу пакетів акцій акціонерних товариств загальною початковою вартістю 194,49 млн. грн. Однак, упродовж звітного періоду договори купівлі-продажу пакетів акцій не укладалися.

На фондових біржах протягом травня 2017 року Фонд запропонував до продажу 17 пакетів акцій 17 акціонерних товариств загальною номінальною вартістю 86,09 млн. грн.

За підсумками торгів на фондових біржах протягом звітного місяця було продано 1 пакет акцій за 392,69 тис. грн.

Загалом, у травні органами приватизації було змінено форму власності 7 об’єктів державної власності, з яких 5 об’єктів групи А, по 1 об’єкту груп Д та Ж, та за угодами з органами місцевого самоврядування – 44 об’єкти комунальної власності групи А.

За оперативними даними, станом на 31 травня 2017 року від приватизації державного майна було перераховано до загального фонду Державного бюджету 72,78 млн. грн. (при річному плані 17,1 млрд. грн.), у тому числі протягом звітного місяця – 44,02 млн. грн.

У сфері корпоративного управління Фонд держмайна станом на 31 травня 2017 року здійснював управління корпоративними правами держави у 329 господарських товариствах, з яких 123 господарські товариства мають у статутному капіталі державну частку понад 50% (контрольний пакет), у тому числі 26 – державну частку 100%, що становить 37% загальної кількості господарських товариств, які перебувають у сфері управління Фонду.

Станом на 1 травня 2017 року 24 господарськими товариствами, що перебувають у сфері управління Фонду, було прийнято рішення про нарахування за результатами фінансово-господарської діяльності у 2016 році дивідендів на корпоративні права держави.

*****

За минулий тиждень Індекс ПФТС зріс на 1,32 пункту,
а Індекс українських акцій – на 30,24 пункту

 

Індекс та обсяги торгів на ПФТС за 23.06.2017 р.

Обсяг торгів,

грн.

Індекс

ПФТС

516 738 063,05

284,48

Індекс українських акцій та обсяги торгів на «Українській біржі»
за 23.06.2017 р.

Обсяг торгів,

грн.

Індекс

українських акцій

8 672 899

1 056,5

*****

У І кварталі ВВП України зменшився на 0,3%

Валовий внутрішній продукт України у І кварталі 2017 року порівняно з попереднім кварталом (з урахуванням сезонного фактору) зменшився на 0,3%, а порівняно з І кварталом 2016 року збільшився на 2,5%, передає Державна служба статистики.

Номінальний ВВП становив 583,9 млрд. грн., а ВВП у розрахунку на одну особу – 13 721 грн.

*****

Індекс промислової продукції в Україні у травні 2017 року становив 101,6%

Згідно з даними Державної служби статистики у травні порівняно із квітнем 2017 року сезонно скоригований Індекс промислової продукції становив 101,6%.

У травні поточного року проти травня 2016 року Індекс промислової продукції, скоригований на ефект календарних днів, склав 100%.

У січні–травні 2017 року порівняно із січнем–травнем 2016 року Індекс промислової продукції дорівнював 98,7%, у т. ч. у добувній промисловості та розробленні кар’єрів – 92,6%, переробній промисловості – 102,6%, постачанні електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря – 95%.

*****

У січні–травні 2017 року Індекс будівельної продукції в Україні склав 120,8%

У січні–травні 2017 року підприємства України виконали будівельні роботи на суму 27,4 млрд. грн., інформує Держстат. Індекс будівельної продукції у січні–травні 2017 року порівняно із січнем–травнем 2016 року становив 120,8%, у т. ч. індекс будівництва будівель – 119,6%, інженерних споруд – 122,4%.

Нове будівництво, реконструкція та технічне переоcнащення становили 80,3% від загального обсягу виконаних будівельних робіт, капітальний і поточний ремонти – 10,8% та 8,9% відповідно.


Випуск підготовлено за повідомленнями Інтернет-ресурсів та власною інформацією

Основні цифри
Всього компаній-членів283на 28.03.24
Кількість КУА278на 28.03.24
Кількість адміністраторів НПФ16на 28.03.24
Кількість ІСІ1779на 28.03.24
Кількість НПФ*53на 28.03.24
Кількість СК*1на 31.01.24
Активи в управлінні КУА, млн грн608 656на 31.01.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 815на 31.01.24