Новини УАІБ

15 травня 2017

Уряд подав до парламенту законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України»
(щодо вдосконалення корпоративного управління юридичних осіб,
акціонером (засновником, учасником) яких є держава)

Кабінет Міністрів подав до Верховної Ради проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» (щодо вдосконалення корпоративного управління юридичних осіб, акціонером (засновником, учасником) яких є держава) (реєстраційний №6428).

Як зазначається у пояснювальній записці до законопроекту, його метою є реформування корпоративного управління юридичних осіб, акціонером (засновником, учасником) яких є держава, зокрема:

- врегулювання питання розмежування повноважень між органами управління суб’єкта господарювання;

- визначення та затвердження стратегії державної власності;

- затвердження на законодавчому рівні можливості подання консолідованої звітності юридичними особами, акціонером (засновником, учасником) яких є держава;

- удосконалення механізму подання та затвердження фінансових планів.

Документом вносяться відповідні зміни до Господарського кодексу України, а також до законів «Про управління об’єктами державної власності» та «Про акціонерні товариства».

*****

НКЦПФР затвердила зміни до Положення
про провадження депозитарної діяльності

НКЦПФР затвердила зміни до Положення про провадження депозитарної діяльності. Про це повідомляє прес-служба регулятора.

Документом передбачено зменшення переліку документів, які необхідно подавати для відкриття рахунку в цінних паперах, зокрема запроваджено норму щодо можливості надання юридичними особами-резидентами замість копії установчого документа, інформації про діючий код для доступу до результатів надання адміністративних послуг та створення електронних копій документів.

Також змінами врегульовано порядок оформлення довіреності від фізичної або юридичної особи, яка підтверджує повноваження представника такої особи, та формування анкети рахунку в цінних паперах, анкети керуючого/розпорядника рахунком у цінних паперах в електронному вигляді.

Нагадаємо, 16 лютого 2017 року НКЦПФР підготувала проект змін до Положення про провадження депозитарної діяльності та опублікувала його на офіційному сайті. Отримавши коментарі до документа від учасників ринку, Комісія врахувала пропозиції і 13 квітня 2017 року схвалила доопрацьований проект.

*****

Регулятор спростить вимоги до керівників фондових бірж

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку спростить вимоги до керівників фондових бірж.

Так, за повідомленням прес-служби Комісії, регулятор схвалив проект змін до Порядку погодження кандидатур керівників фондових бірж і вимоги до таких керівників під час їх перебування на посаді.

Розробленими змінами Комісія пом’якшує вимоги до кандидата на посаду керівника фондової біржі. Зокрема, він повинен мати стаж роботи на фондовому ринку не менше трьох років, у тому числі стаж роботи як керівної посадової особи не менше одного року, замість двох, як вимагалось раніше.

Також проектом пропонується надати заявнику право подати додаткові відомості та документи, що підтвердять відповідність його ділової репутації вимогам Порядку.

*****

НБУ, НКЦПФР та НДУ обговорили шляхи запровадження стандарту ISO 20022

У Нацбанку відбулася міжвідомча установча зустріч, під час якої обговорювалася подальша робота над впровадженням стандарту ISO 20022 в Україні. Про це йдеться в повідомленні на офіційній сторінці НБУ у Facebook. У зустрічі взяли участь представники Нацбанку, Національного депозитарію, Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку та компанії «УкрСВІФТ».

Як відомо, рік тому НБУ та НКЦПФР підписали «ISO 20022 Harmonisation Charter» щодо впровадження в Україні стандарту ISO 20022, що уможливить прозору взаємодію різноманітних платіжних систем як всередині країни, так і для здійснення транскордонних платежів.

Під час зустрічі фахівці окреслили майбутні напрямки співпраці у цьому проекті та обмінялися думками щодо конкретних кроків його впровадження.

Було вирішено створити робочу групу щодо опрацювання стандарту ISO 20022 у частині, яка стосується діяльності з цінними паперами.

Водночас, НБУ буде виступати координатором з імплементації результатів цієї робочої групи в загальний план впровадження стандарту ISO 20022 в Україні для всіх бізнес-галузей (що включають платежі та розрахунки, цінні папери, торговельні операції, конверсійні операції, платіжні картки).

Першим завданням робочої групи стане розробка покрокової карти впровадження стандарту ISO з урахуванням її адаптації до українського фінансового ринку.

Перевагами стандарту ISO 20022 є:

- уніфікованість повідомлень, що сприяє безперешкодному, прямому та швидкому їх проходженню крізь системи різних бізнес-галузей фінансової інфраструктури;

- функціональна сумісність, що дає змогу забезпечити безперешкодну доставку платіжних повідомлень у платіжні системи країн світу, які підтримують стандарт;

- можливість вмістити в платіжне повідомлення формату XML необхідний та детальний обсяг інформації.

*****

Приєднання України до Меморандуму IOSCO MMoU має стати
важливим сигналом для іноземних інвесторів

Як зазначається у повідомленні прес-служби НКЦПФР, Україна з 1996 року є рядовим членом Міжнародної організації регуляторів ринків цінних паперів (IOSCO). Загалом організація об’єднує регуляторів ринків цінних паперів з 130 країн світу.

У 2002 році в рамках IOSCO найбільш потужними регуляторами був започаткований Багатосторонній Меморандум про взаєморозуміння щодо консультування та співробітництва і обміну інформацією (IOSCO MMoU). ).

Головна мета Меморандуму - обмін інформацією між регуляторами ринків цінних паперів - членами IOSCO і запобігання недобросовісних практик поведінки на фінансових ринках. Практика такого обміну вже довела, що він є ефективним способом припинення недобросовісної поведінки на фінансових ринках, яке часто носить транскордонний характер.

Наразі до IOSCO MMoU приєдналося 112 країн – членів IOSCO, які контролюють понад 95% світового ринку капіталу.

Збільшення кількості підписантів IOSCO MMoU за останні 10 років привело до різкого посилення транскордонного співробітництва і дозволило регуляторам ефективніше протидіяти випадкам шахрайства, неправомірного використання інсайдерської інформації та інших правопорушень з цінними паперами.

Зокрема, в 2015 році загальна кількість запитів регуляторів один до одного в рамках IOSCO MMoU склала 3203. Із них 526 було направлено британському регулятору UK FCA, а 447 - американській US SEC. Щороку кількість таких запитів збільшується.

Приєднавшись до IOSCO MMoU, у регулятора з’являється можливість направляти мотивовані запити регуляторам інших юрисдикцій і отримувати необхідну інформацію для здійснення ретельної перевірки фактів зловживань з цінними паперами.

Для міжнародних інвесторів приєднання України до IOSCO MMoU стане ключовим сигналом, оскільки це свідчитиме про відповідність законодавчого поля країни базовим принципам IOSCO, які визнані в якості основи надійності фінансових систем у світі та є найбільш авторитетним світовим стандартом у галузі міжнародного співробітництва та правозастосування.

На цей момент Україна залишається у так званому «чорному списку» для інвестиційного співтовариства (стратегічних та портфельних інвесторів, пенсійних фондів), оскільки нездатна дотримуватися взаємних зобов’язань перед іншими членами IOSCO MMoU через значні прогалини в наглядових, правозастосовних повноваженнях регулятора ринку, а також у повноваженнях у сфері доступу до інформації та міжнародного співробітництва.

Упродовж 2015-2016 років НКЦПФР активно працювала над гармонізацією національного законодавства, приведенням його у відповідність до міжнародних і європейських стандартів, зокрема і стандартів IOSCO, маючи на меті підписати IOSCO MMoU. Приєднання України до IOSCO MMoU передбачено Коаліційною Угодою та Комплексною програмою розвитку фінансового сектору України до 2020 року.

Враховуючи ініціативу, яку проявила Україна, Уповноважений орган IOSCO в лютому 2016 року прийняв резолюцію про включення НКЦПФР до Додатку В IOSCO MMoU - своєрідного «листа очікування». До Додатку В включаються регулятори, які виявили ініціативу приєднання до IOSCO MMoU, але мають функціональні обмеження і прогалини у повноваженнях.

У грудні минулого року в Києві відбулась міжнародна конференція IOSCO для країн регіону, присвячена обговоренню основних засад та Принципів організації, а також детальному аналізу IOSCO MMoU. Організатором заходу виступила НКЦПФР у співпраці з Міжнародним валютним фондом, Світовим банком та IOSCO. У конференції взяли участь представники державних органів влади в Україні, професійні учасники вітчизняного фондового ринку, регулятори іноземних ринків капіталу, які є кандидатами на приєднання до IOSCO MMoU.

У квітні 2017 року у Верховній Раді був зареєстрований проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» (щодо захисту інвесторів від зловживань на ринках капіталу) (реєстраційний №6303). Більшість законодавчих змін, які закладені в цьому документі, спрямовані на імплементацію принципів IOSCO в національне законодавство і створення умови для приєднання України до IOSCO MMoU.

Враховуючи значний обсяг випадків шахрайства, підозрілих угод з цінними паперами, учасниками яких є українські суб’єкти, підвищення стандартів роботи НКЦПФР у сфері її наглядових, правозастосовних повноважень і приєднання країни до IOSCO MMoU є вкрай важливим.

*****

АТ позбавлять необхідності публікувати звітність у друкованих виданнях

АТ позбавлять необхідності публікувати звітність у друкованих виданнях. Зокрема, як повідомляється на офіційній сторінці НКЦПФР у Facebook, Директор Агентства з розвитку інфраструктури фондового ринку України Ігор Доброван зазначив, що працюючі акціонерні товариства (ПАТ та ПрАТ) щорічно витрачають понад 100 млн. грн. на різноманітні статті корпоративного управління, в тому числі і на розкриття обов’язкової інформації шляхом публікації в друкованих ЗМІ. Якщо врахувати трудовитрати на підготовку публікацій і додати інші організаційно-правові форми АТ, які продовжують звітувати, цифру можна множити на два.

Ці витрати не дають доданої вартості для АТ, не збільшують їхньої прозорості в очах потенційних інвесторів.

У зв’язку із цим, народні депутат спільно з НКЦПФР пропонують відмовитися від публікації у друкованих ЗМІ, залишивши тільки електронний формат подачі даних. Те, що обговорювалося останні десять років, але на що раніше ніхто не наважувався, вже незабаром може стати реальністю завдяки законопроекту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» (щодо спрощення ведення бізнесу та залучення інвестицій емітентами цінних паперів) (реєстраційний №5592-д).

Крім того, автори пішли далі. Так, повністю буде усунена монополія в наданні послуг з розкриття інформації: не тільки АРІФРУ, але і кожен професійний учасник зможе надавати таку послугу.

«Для нас це виклик - виклик конкуренції, яка, на мою думку, зробить нас сильнішими. Для емітентів це можливість вибору оптимальної з точки зору ціни і якості послуг оператора», - пояснив Ігор Доброван.

Він також сподівається, що конструктивні пропозиції будуть враховані при доопрацюванні законопроекту і дозволять зробити документ ще краще. Якщо ця ініціатива буде підтримана депутатами, то вже з наступного року АТ позбудуться «данини минулого» і зменшать свої витрати.

*****

USAID сприятиме підвищенню рівня фінансової грамотності в Україні

USAID сприятиме підвищенню рівня фінансової грамотності в Україні. Про це було повідомлено у ході підписання протоколу про співпрацю між ФГВФО та проектом USAID «Трансформація фінансового сектору», інформує прес-служба Фонду.

Як зазначається у повідомленні, Фонд гарантування вкладів фізичних осіб приєднався до нового чотирирічного проекту міжнародної технічної допомоги «Трансформація фінансового сектору», що реалізується компанією «DAI Global LLC» і фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID).

«Фонд гарантування вкладів цінує багаторічну підтримку Агентства США з міжнародного розвитку, перш за все, у сфері фінансової обізнаності та захисту прав споживачів фінансових послуг. Ми впевнені, що завдяки новому проекту «Трансформація фінансового сектору» в Україні буде розроблена єдина національна стратегія з метою підвищення фінансової грамотності, яка буде реалізована спільними зусиллями державних органів, навчальних закладів і учасників фінансового ринку», - зазначив заступник директора-розпорядника ФГВФО Андрій Оленчик.

Керівник програм фінансового сектору USAID Наталія Бережна підкреслила, що одним із основних завдань нового проекту є підвищення довіри до банківської системи та рівня користування банківськими послугами, тому дуже важливо, що Фонд долучається до його реалізації.

Керівник проекту USAID «Трансформація фінансового сектору» Роберт Бонд заявив, що проект сприятиме розробці комплексної програми підвищення рівня фінансової обізнаності громадян в Україні і запрошує Фонд гарантування бути лідером у цій діяльності.

Проект Агентства США з міжнародного розвитку «Трансформація фінансового сектору в Україні» триватиме до грудня 2020 року.

Його основними компонентами є:

- підвищення довіри до банківської системи та рівня користування банківськими послугами;

- трансформація регуляторного середовища небанківського фінансового сектору;

- розширення доступу до фінансових послуг та більш активне використання цифрових фінансових рішень;

- збільшення доступу до фінансування для малого та середнього бізнесу;

- підтримка збалансованості та стабільності пенсійної системи.

*****

За минулий тиждень Індекс ПФТС зріс на 0,97 пункту,
а Індекс українських акцій – знизився на 11,63 пункту

 

Індекс та обсяги торгів на ПФТС за 13.05.2017 р.

Обсяг торгів,

грн.

Індекс

ПФТС

253 394,95

276,15

Індекс українських акцій та обсяги торгів на «Українській біржі»
за 12.05.2017 р.

Обсяг торгів,

грн.

Індекс

українських акцій

18 710 522

1008,53

*****

Індекс споживчих цін в Україні у квітні 2017 року
дорівнював 100,9%, а у січні-квітні - 104,9%

Згідно з повідомленням Державної служби статистики у квітні 2017 року Індекс споживчих цін в Україні дорівнював 100,9% (з початку року - 104,9%). Індекс цін виробників промислової продукції становив 101,6% (з початку року - 108,1%). При цьому у добувній промисловості та розробленні кар’єрів у квітні ціни зросли на 2,1% (з початку року - на 18,5%), у переробній промисловості - на 0,6% (з початку року - на 8,7%), а у постачанні електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря - на 4% (з початку року – на 0,6%).

 

Випуск підготовлено за повідомленнями Інтернет-ресурсів та власною інформацією

Основні цифри
Всього компаній-членів283на 25.04.24
Кількість КУА278на 25.04.24
Кількість адміністраторів НПФ16на 25.04.24
Кількість ІСІ1780на 25.04.24
Кількість НПФ*52на 25.04.24
Кількість СК*1на 29.02.24
Активи в управлінні КУА, млн грн615 069на 29.02.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 875на 29.02.24