Новини УАІБ

13 лютого 2017

УАІБ представила свою позицію щодо перерахунку фінзвітності за 2016 рік згідно з МСБО 29 на засіданні Громадської ради при Мінфіні

В Україні відсутні підстави для проведення перерахунку компаніями фінансової звітності за 2016 рік згідно з МСБО 29 «Фінансова звітність в умовах гіперінфляції». Після проведеного аналізу такий висновок фахівців УАІБ було представлено учасникам спільного засідання Податкового комітету Громадської ради при ДФС та Комітету з питань податкової політики Громадської ради при Міністерстві фінансів, яке відбулося 9 лютого 2017 року.

Як зазначила в рамках обговорення питання застосування стандартів бухгалтерського обліку, які стосуються складання фінансової звітності в умовах гіперінфляції, директор з питань фінансової та податкової політики Асоціації Наталія Зеленецька, перерахунок фінансових результатів є складним процесом, який вимагає наявності методичних підходів, а також створює для компаній ризики фіскального та регуляторного характеру.

Напередодні з висновком УАІБ погодилися також учасники робочої групи, до складу якої увійшли представники Міністерства фінансів, НКЦПФР, Громадської ради при Міністерстві фінансів, УАІБ та ТОВ «Ернст енд Янг Аудиторські послуги». Листи з обґрунтуванням позиції УАІБ направлено до Міністерства фінансів України та НКЦПФР.

За результатами обговорення питання щодо проведення перерахунку фінансової звітності за 2016 рік згідно з МСБО 29 очікується відповідь Міністерства фінансів України.

Учасники спільного засідання Податкового комітету Громадської ради при ДФС та Комітету з питань податкової політики Громадської ради при Міністерстві фінансів обговорили також питання щодо розробки проекту закону «Про фінансову поліцію», порядку проведення перевірок та опублікування плану перевірок ДФС у 2017 році, термінів подання річної декларації з податку на прибуток та інші питання оподаткування податком на прибуток і податком на додану вартість.

*****

УАІБ: Аналітичний огляд діяльності публічних ІСІ в Україні
(відкриті, інтервальні, закриті фонди) за січень 2017 року

Для українських бірж рік розпочався досить оптимістично. Так, за підсумками січня, індекс Української Біржі збільшився на 9,21%, а індекс ПФТС - на 1,95%.

За рівнем доходності сектори публічних ІСІ розподілилися таким чином: на першому місці – закриті фонди (+3,63%), на другому – інтервальні (+3,16%), відкриті ІСІ – на третьому (+2,99%).

Відкриті фонди

За даними УАІБ, вартість чистих активів (ВЧА) 18 відкритих ІСІ, які надали звіти за місяць, становила 58,75 млн. грн. Відповідно до отриманих на кінець попереднього місяця даних, загальне збільшення чистих активів становило +881,75 тис. грн. (+1,64%). Рух чистого капіталу у секторі становив -295,87 тис. грн. через помітні виплати інвесторам, які вирішили зафіксувати прибуток. Відповідно до отриманих на кінець попереднього місяця даних, загальне чистих активів становило. Рух чистого капіталу у секторі становив -295,87 тис. грн. через помітні виплати інвесторам, які вирішили зафіксувати прибуток.

У січні діапазон доходності інвестфондів коливався в межах від +8,86% до -0,05%. За підсумками місяця лише один фонд зафіксував негативну зміну ВЧА, решта - завершили місяць зі зростанням показників рівня доходності.

Лідерами зростання (за рахунок збільшення вартості інвестиційного портфеля) у секторі відкритих ІСІ стали фонди:

«КІНТО-Класичний» (+357,56 тис. грн. (+1,65%)) - завдяки додатковому розміщенню 14 цінних паперів отримав 6,12 тис. грн. чистого притоку капіталу;

«ОТП Класичний» (+43,67 тис. грн. (+1,62%)) отримав зростання ВЧА завдяки незначному збільшенню обігу ІС (+0,19%);

Решта фондів не отримала притоку чистого капіталу, збільшення чистої вартості активів відбулося за рахунок позитивної переоцінки складових інвестпортфелів.

Найбільші виплати інвесторам у січні зробили такі фонди:

«Альтус-Стратегічний» (-133,81 тис. грн. (-27,43%)) – найбільший чистий відтік у розмірі -137,05 тис. грн. у зв’язку зі значним викупом сертифікатів у інвесторів (-27,98% в обігу);

«ВСІ» (-54,39 тис. грн. (-3,59%)) – так само, через викуп у інвесторів 64 шт. сертифікатів, чистий відтік становив -82,13 тис. грн.;

«Альтус-Збалансований» (-49,95 тис. грн. (-1,76%)) – через пред’явлення до викупу 20 інвестиційних сертифікатів (-2,75% в обігу) чистий відтік склав -78,13 тис. грн.

Перше місце серед відкритих ІСІ за часткою ринку зайняв фонд «КІНТО-Класичний» (37,60% сукупної ВЧА (22,08 млн. грн.)), другу сходинку – фонд «УНIВЕР.УА/Михайло Грушевський: Фонд Державних Паперiв» (8,63% (5,06 млн. грн.)), третім став фонд «Софіївський» (7,22% (4,24 млн. грн.)). Четверте місце посів фонд «КІНТО-Еквіті» (6,22% (3,65 млн. грн.), на почесному п’ятому місці розташувався «Альтус-Депозит» (6,13% (3,60 млн. грн.)).

Лідерами за доходністю були такі фонди: «Аргентум» (+8,86%), «ОТП Фонд Акцій» (+6,64%) та «УНІВЕР.УА/Ярослав Мудрий: Фонд Акцiй» (+5,74%).

Негативні показники у січні зафіксував лише один фонд - «Бонум Оптімум» (-0,05%).

Інтервальні фонди

У січні до огляду включено 5 інтервальних ІСІ, чисті активи яких, за даними УАІБ, дорівнювали 13,44 млн. грн. У порівнянні з показниками цього сектору на кінець попереднього місяця, сукупна ВЧА збільшилася на 430,12 тис. грн. (+3,31%).

У першому місяці року в секторі не зафіксовано будь-яких змін чистого капіталу, збільшення ВЧА відбулося через зростання вартості активів.

Найбільші виплати інвесторам у січні зробив фонд «Платинум» (+255,99 тис. грн. (+3,11%)) – найбільший чистий відтік у розмірі -131,47 тис. грн. у зв’язку зі значним викупом ЦП у інвесторів (-1,60% в обігу).

Діапазон доходності інтервальних фондів у січні коливався в межах від +5,51% до -0,67%.

Лідерами за доходністю були такі фонди: «Аурум» (+5,51%), «Платинум» (+4,78%) та «ТАСК Український Капітал» (+4,16%).

Найгірші показники у січні продемонстрував лише фонд «Оптімум» (-0,67%).

Закриті фонди

До огляду в січні включено 3закритих ІСІ,вартість чистих активів яких на кінець місяця склала 12,02 млн. грн.

У першому місяці року в секторі не зафіксовано будь-яких змін чистого капіталу, збільшення ВЧА відбулося через позитивну переоцінку активів.

Діапазон доходності закритих фондів у січні був таким: «Індекс Української Біржі» (+8,95%), «АнтиБанк» (+1,84%) та «ТАСК Універсал» (+0,09%).

*****

Профільний комітет ВРУ рекомендував парламенту прийняти в першому читанні законопроект щодо розкриття інформації та порядку емісії цінних паперів

Комітет Верховної Ради України з питань фінансової політики і банківської діяльності 7 лютого 2017 року розглянув і рекомендував прийняти в першому читанні за основу законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» (щодо розкриття інформації на фондовому ринку та вдосконалення порядку емісії цінних паперів та розширення можливостей для залучення капіталу) (реєстраційний №5592), передає прес-служба НКЦПФР.

Прийняття законопроекту дозволить:

- удосконалити процес емісії цінних паперів;

- покращити систему розкриття інформації на фондовому ринку;

- підвищити захист прав інвесторів та інших учасників фондового ринку;

- забезпечити прозорість структури власності публічних акціонерних товариств;

- підвищити рівень поінформованості інвесторів про діяльність емітентів;

- збільшити інвестиції в економіку України, зокрема через підвищення довіри внутрішніх та іноземних інвесторів до українських емітентів внаслідок запровадження цивілізованих європейських правил розкриття інформації на фондовому ринку та корпоративного управління, а також належного рівня контролю за дотриманням зазначених правил зі сторони держави;

- спростити процедуру приватного розміщення цінних паперів;

- створити простий механізм зміни типу акціонерного товариства;

- передбачити створення умов для альтернативного фондового торгівельного майданчика.

*****

Інвестори оцінили інвестиційний клімат у чотирьох
стратегічних регіонах України

На початку нового бізнес-сезону Європейська Бізнес Асоціація запитала у представників своїх членських компаній, які зосереджують свою діяльність в областях, де розташовані регіональні офіси Асоціації, про найбільш важливі сфери взаємодії з органами державної влади, які, на думку інвесторів, потребують вдосконалення, інформує прес-служба ЄБА.

У результаті опитування було проаналізовано, які бар’єри для ведення бізнесу існують сьогодні на регіональному рівні. При цьому ЄБА зібрала перелік основних викликів, з якими стикаються компанії у стратегічних регіонах - Дніпропетровській, Львівській, Одеській та Харківській областях.

За інформацією регіональних представництв Асоціації, місцевий бізнес найбільше співпрацює з обласними державними адміністраціями (ОДА) та територіальними органами Державної фіскальної служби (ДФС), а саме – регіональними митницями та податковими інспекціями.

Учасники опитування поставили оцінки взаємодії бізнесу з державними органами у кожному із регіонів, використовуючи 5-бальну шкалу, де 1 – найнижчий негативний показник, 3 – нейтральне значення, а 5 – найкращий показник.

За рівнем взаємодії з ОДА Дніпропетровська область отримала 4 бали, Львівська область – 5 балів, Одеська область – 4 бали, Харківська область – 3 бали. За рівнем взаємодії з ДФС ці регіони отримали 3,5,4,3, а за рівнем взаємодії з митницею – 4,5,4,4 відповідно.

Результати опитування свідчать, що ситуація на місцевому рівні насправді є непоганою. Звичайно, існують певні перепони, які відчутно заважають інвесторам налагодити найбільш ефективну діяльність на місцях, адже у кожному регіоні є своя специфіка. Проте, судячи з відгуків та коментарів інвесторів, проблемні питання не є критичними. Нижче нейтрального значення (3 бали) оцінок немає.

Члени Асоціації підкреслюють, що важливою складовою реформи місцевого самоврядування та стратегічного розвитку регіонів є децентралізація. В Україні на сьогодні це питання стоїть на порядку денному багатьох міністерств та відомств. Бізнес цілком підтримує ідею децентралізації влади, але вбачає брак інформації щодо планів з її впровадження у регіонах. Частково була реалізована децентралізація сервісів та адміністративних послуг, проте часто відчувається необхідність проведення додаткових освітніх заходів для державних службовців та молодих фахівців.

Також загальною проблемою, яку відмічають усі регіони, є відтік кваліфікованих кадрів та представників робочих професій.

*****

ФДМУ оприлюднив план-графік виставлення
на продаж у 2017 році державних пакетів

Фонд держмайна оприлюднив план-графік виставлення на продаж у 2017 році державних пакетів акцій.

Відповідний Наказ №132, за інформацією прес-служба ФДМУ, Фонд затвердив 30.01.2017р. У ньому визначено план-графік, спосіб продажу, розмір пакету, що пропонуватиметься до продажу, та орієнтовний термін оголошення про продаж.

До плану-графіка на сьогодні включено 63 об’єкта, з них: 29 – пропонуватимуться до продажу за конкурсом; 28 – на фондовій біржі; 6 – на аукціоні.

Серед цих об’єктів:

- 12 бюджетоутворюючих, які пропонуватимуться до продажу за конкурсом або на аукціоні, в тому числі:

1) 5 контрольних пакетів акцій обленерго, що виставлятимуться на продаж після прийняття закону про ринок електричної енергії та запровадження RAB-тарифу;

2) ПАТ «Центренерго», який підлягатиме продажу на конкурсі із залученням радника за рішенням Уряду;

3) ПАТ «Сумихімпром», ПАТ «Запорізький виробничий алюмінієвий комбінат», ПрАТ «Президент-готель», щодо яких наразі здійснюються організаційні заходи із підготовки розпорядчих актів Фонду та Кабінету Міністрів;

4) ПАТ «Турбоатом» за окремим рішенням Уряду;

5) ПАТ «Одеський припортовий завод», щодо якого опрацьовуються шляхи відновлення його виробничої діяльності;

- 17 об'єктів, продаж яких матиме вплив на надходження коштів. Із них можна виокремити 6 пакетів розміром 25% акцій обленерго та 4 контрольні пакети акцій теплоелектроцентралей, підготовка до виставлення на продаж яких завершується або вже завершена.

У Фонді держмайна вважають, що продаж вищезазначених об’єктів дозволить залучити кошти до Державного бюджету України та забезпечити стабільну роботу і подальший розвиток підприємств. При цьому зазначається, що Фонд державного майна повністю готовий – технічно та кадрово – реалізувати продаж цих підприємств, який передусім залежить від злагодженої співпраці Кабінету Міністрів, Верховної Ради, ФДМУ та багатьох профільних міністерств і відомств.

*****

За рік капіталізація українських публічних аграрних компаній, акції яких котируються на зарубіжних біржах, зросла майже на 50%

Капіталізація українських публічних аграрних компаній, акції яких котируються на зарубіжних біржах, майже у чотири рази перевищує капіталізацію фондового ринку України.

Так, згідно з даними Українського клубу аграрного бізнесу, капіталізація цих компаній, станом на початок поточного року складала $2,74 млрд. Для порівняння, за інформацією НКЦПФР, капіталізація лістингових компаній українського фондового ринку в цілому на початку року становила 19,64 млрд. грн. Якщо враховувати, що на звітну дату офіційний курс національної валюти України до долара США дорівнював 27,18 грн., цей показник становив $0,72 млрд.

Показово, що в кінці січня 2017 року капіталізація українських публічних аграрних компаній, акції яких котируються на зарубіжних біржах вже дорівнювала $3,2 млрд. Таким чином, за січень вона зросла на 16,5%.

Крім того, в УКАБ зазначають, що у порівнянні із кінцем січня 2016 року загальна капіталізація вказаних компаній збільшилася майже на 50% (або на $1,07 млрд.). Найбільше зросла вартість компанії «Кернел» (на $727,5 млрд.), зокрема, у зв’язку з тим, що в січні 2017 року компанія випустила єврооблігації на $500 млн. Також зросла ринкова вартість акцій аграрних холдингів «Астарта» (на $218,9 млн.) та «МХП» (на $104,6 млн.).

Зростання вартості українських аграрних компаній, за інформацією УКАБ, є результатом їх прибуткової діяльності за останні три роки і пов’язане з відносною стабілізацією макроекономічної ситуації у країні. При збережені цих умов можна очікувати на подальше зростання вартості компаній у майбутньому.

*****

Фактичні інвестиції на колишні державні об‘єкти на 50% перевищують заплановані договорами купівлі-продажу

Фактичні інвестиції на колишні державні об‘єкти на 50% перевищують заплановані договорами купівлі-продажу, передає прес-служба ФДМУ.

Обсяги інвестування приватизованих Фондом підприємств у 2016 році збільшилися на 5,7 млрд. грн. Такими є результати перевірки Фондом стану виконання покупцями державних об’єктів умов договорів купівлі-продажу.

При цьому обсяг внесених інвестицій перевищує запланований договорами купівлі-продажу на 50,4%. Також на $170 млн. та майже 53 млн. євро перевищені заплановані договорами показники інвестування у валюті. Так, станом на 01.01.2017 р., обсяги інвестицій мали дорівнювати 11,12 млрд. грн., $1,9 млрд. та 19,26 млн. євро. Фактично на звітну дату на приватизовані об’єкти надійшло 16,73 млрд. грн., $2,08 млрд. та 72 млн. євро, що у перерахунку на національну валюту становить 33,5 млрд. грн.

Для порівняння – на кінець 2015 року загальна сума інвестицій складала 27,83 млрд. грн.

Загалом, за договорами купівлі-продажу пакетів акцій, об’єктів незавершеного будівництва та об’єктів малої приватизації передбачено інвестування підприємств до 2021 року на загальну суму 17,25 млрд. грн., $1,95 млрд. та 19,26 млн. євро.

*****

За минулий тиждень Індекс ПФТС зріс на 1,11 пункту,
а Індекс українських акцій – на 37,54 пункту

Індекс та обсяги торгів на ПФТС за 10.02.2017 р.

Обсяг торгів,

грн.

Індекс

ПФТС

632 288 610,42

271,11

Індекс українських акцій та обсяги торгів на «Українській біржі»
за 10.02.2017 р.

Обсяг торгів,

грн.

Індекс

українських акцій

13 336 098

902,31

*****

Уряд затвердив нову Стратегію управління
державними фінансами на 2017-2021 роки

Уряд затвердив нову Стратегію управління державними фінансами на 2017-2021 роки, розроблену Міністерством фінансів, передає прес-служба Мінфіну.

Її виконання забезпечить стійке економічне зростання, якісно новий рівень надання держпослуг, а також стане стимулом для реформ в інших сферах.

Метою Стратегії є побудова сучасної та ефективної системи управління державними фінансами, яка здатна надавати якісні державні послуги, ефективно акумулювати ресурси та розподіляти їх у чіткій відповідності з пріоритетами розвитку держави у середньо- та довгостроковій перспективі.

Впровадження нової Стратегії управління державними фінансами включає запровадження середньострокового бюджетування. Це означатиме розподіл бюджетних ресурсів згідно пріоритетів розвитку на 3 роки, а також розробку чітких цілей розвитку на 5 років та ключових показників ефективності для оцінки імплементації Стратегії.

Сама стратегія складається з чотирьох частин:

- Дотримання загальної бюджетно-податкової дисципліни

- Підвищення ефективності розподілу ресурсів

- Забезпечення ефективного виконання бюджету

- Підвищення рівня прозорості та підзвітності

У наступні чотири місяці Уряд буде розробляти Національний план дій з її імплементації на всіх рівнях. Стратегія управління державними фінансами забезпечить високий рівень прозорості та підзвітності усіх державних інституцій і дозволить громадянам здійснювати прямий контроль планування та розподілу бюджетів.

*****

Грошовамаса в Україні у січні 2017 року зменшилася на 3,3%

Грошовамаса в Україні у першому місяці 2017 року зменшилася на 3,3% до 1 066,1 млрд. грн., що було зумовлено переважно скороченням готівкових коштів в обігу поза банками (на 6,2%).

Такі попередні дані наводить Національний банк. Згідно з його інформацією, за підсумками січня 2017 року залишки за депозитами банків зменшилися на 1,8%. При цьому депозити в національній валюті зменшилися на 2,3%, а в іноземній валюті (у доларовому еквіваленті) - на 1,8%.

Вагомим фактором цього процесу став ефект бази порівняння – суттєве зростання депозитів у грудні було спричинене значними бюджетними витратами наприкінці року, зокрема авансовою виплатою пенсій, а також рекордним відшкодуванням ПДВ грошовими коштами.

Динамікукредитної активності банків у першому місяці року продовжували визначати все ще високий рівень боргового навантаження, насамперед серед позичальників корпоративного сектору. Стримувальним фактором виступало сезонне зниження ділової активності. У результаті цього, корпоративний кредитний портфель банків у січні 2017 року скоротився на 1,6%, у тому числі в національній валюті – на 0,8%. Водночас, відбулося зростання залишків за кредитами банків, наданими домашнім господарствам, у національній валюті – на 1,6%. Загалом за підсумками місяця залишки за кредитами у національній валюті скоротилися на 0,4%, в іноземній валюті (у доларовому еквіваленті) – на 2%.

Також НБУ повідомляє, що у січні 2017 року після незначного зростання у грудні відновилося зниження вартості кредитів, наданих корпоративному сектору в національній валюті. У цілому за останні 12 місяців вартість гривневих кредитів бізнесу знизилася на 4,5% – до 14,9% річних у січні 2017 року.

Грошовамаса в Україні у першому місяці 2017 року зменшилася на 3,3% до 1 066,1 млрд. грн., що було зумовлено переважно скороченням готівкових коштів в обігу поза банками (на 6,2%).

*****

За січень 2017 року міжнародні резерви України зменшилися на 0,6%

Як повідомляє Національний банк, міжнародні резерви України станом на 1 лютого 2017 року дорівнювали $15 445 млн. (в еквіваленті) за попередніми даними.

У зв’язку з тимчасовими сезонними чинниками на міжбанківському валютному ринку, а також необхідністю здійснення платежів за державним боргом міжнародні резерви за минулий місяць зменшились на 0,6%.

У січні динаміка міжнародних резервів була сформована двома джерелами факторів.

По-перше, зміна обсягу міжнародних резервів відбувалась через проведення Національним банком інтервенцій на міжбанківському валютному ринку. Протягом січня Національний банк залишався на ринку задля згладжування надмірних коливань на міжбанківському валютному ринку.

Так, на початку поточного року, попри сприятливі фундаментальні чинники, тимчасово посилився девальваційний тиск на гривню. Відтак, Національний банк за інтервенціями на міжбанківському валютному ринку України продав $235,8 млн., у т.ч. $3 млн. - за інтервенціями у формі запиту найкращого курсу для згладжування надмірних коливань курсу гривні. При цьому Національний банк викупив на ринку $157,8 млн., у т.ч. 11 млн. - за інтервенціями у формі запиту найкращого курсу.

По-друге, з резервів на здійснення платежів Уряду з обслуговування та погашення державного та гарантованого державою боргу в іноземній валюті було спрямовано $138 млн. З них $42,3 млн. – на обслуговування за державними цінними паперами ОВДП.

За результатами січня обсяг міжнародних резервів України покриває 3,4 місяця майбутнього імпорту і є достатнім для виконання зобов’язань, поточних операцій Уряду та Національного банку.

*****

Індекс споживчих цін в Україні у січні 2017 року дорівнював 101,1%,

Згідно з повідомленням Державної служби статистики у січні 2017 року Індекс споживчих цін в Україні дорівнював 101,1%. Індекс цін виробників промислової продукції становив 99,7%. При цьому у добувній промисловості та розробленні кар’єрів у січні ціни зросли на 8,8%, у переробній промисловості – на 2,7%, а у постачанні електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря – знизилися на 12,6%.

 

Випуск підготовлено за повідомленнями Інтернет-ресурсів та власною інформацією

Основні цифри
Всього компаній-членів283на 28.03.24
Кількість КУА278на 28.03.24
Кількість адміністраторів НПФ16на 28.03.24
Кількість ІСІ1779на 28.03.24
Кількість НПФ*53на 28.03.24
Кількість СК*1на 31.01.24
Активи в управлінні КУА, млн грн608 656на 31.01.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 815на 31.01.24