Новини УАІБ

23 січня 2017

Відбулося засідання Ради УАІБ

18 січня 2017 року відбулося чергове засідання Ради УАІБ. Члени Ради заслухали звіт про виконання плану роботи та бюджету за 4-й квартал 2016 року і на підставі звіту Ревізійної комісії затвердили його.

Учасники засідання обговорили низку питань, пов’язаних з підготовкою до проведення чергових звітно-виборних Загальних зборів членів УАІБ, які відбудуться 22 лютого 2017 року у Києві.

Члени Ради схвалили проект порядку денного Загальних зборів, звіти УАІБ та Ревізійної комісії за 2016 рік, проекти плану та бюджету Асоціації на 2017 рік, Напрями діяльності УАІБ на 2017-2018 роки.

Матеріали Загальних зборів розміщено на сайті УАІБ та розіслано членам Асоціації.

Рада затвердила рішення Дисциплінарного комітету УАІБ щодо виключення з членів Асоціації ТОВ «КУА «ФІДО ІНВЕСТМЕНТС» (м.Київ) через порушення внутрішніх документів УАІБ.

*****

Парламент прийняв за основу проект закону «Про внесення змін
до деяких законодавчих актів України щодо підвищення рівня
корпоративного управління в акціонерних товариствах»

Верховна Рада ухвалила за основу проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення рівня корпоративного управління в акціонерних товариствах» (реєстраційний №2302а-д).

Проект містить норми щодо:

- удосконалення механізму придбання акцій приватного акціонерного товариства за наслідком придбаного контрольного пакету акцій;

- запровадження механізму придбання акцій публічного акціонерного товариства за наслідком придбаного контрольного та значного контрольного пакету акцій;

- запровадження механізму обов’язкового продажу акцій акціонерами на вимогу акціонера – власника 95% акцій товариства (squeeze-out);

- запровадження механізму обов'язкового придбання власником, який володіє пакетом у розмірі більше ніж 95% простих акцій товариства, на вимогу акціонерів товариства належних їм акцій (sell-out).

*****

Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо корпоративних договорів»

Парламент прийняв у першому читанні законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо корпоративних договорів». Документ зареєстрований у Верховній Раді під №4470.

Ним, зокрема, передбачається:

- доповнення законів «Про акціонерні товариства» та «Про господарські товариства» новими статтями з метою регламентації питання укладення акціонерами акціонерних товариств та учасниками (засновниками) товариств з обмеженою відповідальністю договорів з метою спільної реалізації їх прав;

- доповнення Цивільного Кодексу України нормами, які надаватимуть можливість ефективно задіяти механізм корпоративних договорів у господарських товариствах;

- доповнення Закону України «Про цінні папери та фондовий ринок» нормами щодо необхідності розкриття інформації про факт укладання договору між акціонерами.

*****

НКЦПФР затвердила план проведення перевірок суб’єктів первинного фінансового моніторингу у І кварталі 2017 року

НКЦПФР затвердила план проведення перевірок суб’єктів первинного фінансового моніторингу у І кварталі 2017 року, передає прес-служба Комісії.

У процесі підготовки плану перевірок було проаналізовано значний обсяг інформації щодо професійних учасників фондового ринку, а саме: подані до Комісії адміністративні дані за попередні періоди; обсяг здійснених операцій з цінними паперами, в тому числі на позабіржовому ринку; укладання угод з нерезидентами, які зареєстровані в офшорних зонах; укладання угод з нерезидентами, які мають місце реєстрації (місцезнаходження) в країнах - агресорах; своєчасність подання звітності; наявність суб’єкту первинного фінансового моніторингу за місцезнаходженням; наявність фактів правопорушень на фондовому ринку, а також інформацію від правоохоронних та інших державних органів.

Комісія зобов'язана здійснювати нагляд у сфері фінансового моніторингу, зокрема шляхом проведення планових перевірок відповідно до пункту 1 частини другої статті 14 Закону України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення».

Проведення перевірок суб'єктів первинного фінансового моніторингу здійснюється у порядку, визначеному рішенням НКЦПФР №1038 від 06.08.2015 р. «Про затвердження Порядку контролю за дотриманням професійними учасниками фондового ринку (ринку цінних паперів) вимог законодавства у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення».

*****

Національний депозитарій України повідомив
про оптимізацію своєї тарифної політики

Наглядова Рада ПАТ «НДУ» підтримала пропозиції Правління щодо перегляду переліку та вартості послуг Центрального депозитарію, передає прес-служба Нацдепозитарію. Зміни набувають чинності 7 лютого 2017 року.

Основні зміни у тарифікації обслуговування клієнтів Центральним депозитарієм полягають в укрупненні, тобто у формуванні тарифних пакетів, у стимулюванні використання електронного документообігу в комунікаціях з ЦД, а також у стимулюванні зростання обсягів операцій з цінними паперами. Зараз зміни стосуються тарифів на обслуговування емітентів та супровід міжнародних операцій з цінними паперами.

«Тарифи для емітентів реорганізовані в окремі пакети. Скасовано багато дрібних тарифів за окремі операції. Ці операції тепер доступні емітенту в рамках обслуговування випуску, вартість якого не змінюється, - пояснює Голова Правління ПАТ «НДУ» Міндаугас Бакас. - Оптимізовано підхід до тарифікації формування реєстру - можна сказати, що він став більш справедливим для емітентів із невеликою кількістю акціонерів. Ну і ключовий момент - вартість «електронного» реєстру стала дешевше «паперового», і це буде стимулювати використання емітентами ЕДО».

Тариф на зберігання цінних паперів, розміщених за межами України, який є одним з основних при здійсненні міжнародних операцій, було знижено в кілька разів. Таким чином, НДУ розраховує зробити більш доступною роботу з цими цінними паперами. Завдяки Постанові НБУ №406 у банків з'явилася можливість інвестувати в іноземній валюті у високоліквідні іноземні боргові інструменти з високим кредитним рейтингом без отримання індивідуальної ліцензії на здійснення інвестицій за кордон.

НДУ надає послуги з обслуговування міжнародних операцій клієнтів через кореспондентські відносини з депозитаріями іноземних держав і міжнародними депозитарно-кліринговими установами. Через встановлені кореспондентські зв'язки Центральний депозитарій забезпечує облік іноземних цінних паперів на рахунках клієнтів.

«Ми розглянули різні тарифні рішення, пропрацювали пропозиції клієнтів, а також останні зміни базових економічних параметрів, законодавчі оновлення в депозитарній системі, зміни у функціонуванні самого ЦД, - розповідає М. Бакас. - І Правління, і Наглядова рада НДУ прагнуть дійти компромісу в такому питанні, як зміна тарифної політики. Збільшення частки електронної комунікації з клієнтами знижує і наші, і клієнтські витрати».

За оцінками деяких клієнтів використання ЕДО може здешевити обслуговування на 5-7% у залежності від виду і частоти використання тієї чи іншої послуги НДУ.

*****

НДУ розробив проект нормативно-правового акту щодо передачі акціонерним товариством повідомлень власникам акцій через депозитарну систему України

НДУ розробив проект нормативно-правового акта щодо передачі акціонерним товариством повідомлень власникам акцій через депозитарну систему України.

Як повідомляє прес-служба Нацдепозитарію, документ вже направлено до НКЦПФР. У його розробці брали участь представники НКЦПФР, ГС «Українські емітенти», ПАРД та окремих емітентів.

Згідно із Законом України «Про акціонерні товариства», повідомлення від АТ його акціонерам можуть направлятися одним із трьох способів: у письмовій формі поштою, через депозитарну систему України (механізм діє з 1.05.2016 р.), а також вручатися акціонеру або його уповноваженим представникам особисто. Конкретний спосіб передачі повідомлення визначається статутом акціонерного товариства.

Переважна більшість АТ направляє повідомлення про проведення загальних зборів, виплату дивідендів, викуп акцій та іншу корпоративну інформацію своїм акціонерам у письмовій формі поштою. Для деяких підприємств це витрати у сотні тисяч гривень на рік. «Якщо врахувати кількість «сплячих акціонерів», то це кошти, які, фактично, викидаються на вітер. Водночас, обмін корпоративними повідомленнями через депозитарну систему може скоротити витрати акціонерного товариства та буде стимулювати розвиток електронного документообігу у депозитарній системі», ‑ зауважив Голова Правління ПАТ НДУ Міндаугас Бакас.

Новий порядок передбачає не тільки направлення повідомлень безпосередньо акціонерам електронними засобами зв'язку, але й публікацію в їх повному обсязі на сайті акціонерного товариства та на сайті Центрального депозитарію, а також публікацію посилання на повідомлення на сайтах депозитарних установ. «Такий підхід буде сприяти підвищенню інформаційної прозорості акціонерного товариства та стимулювати розвиток якісного корпоративного управління в Україні», ‑ підкреслює М. Бакас. Окремо, договором між власником цінних паперів та депозитарною установою може бути передбачено додатковий спосіб передачі повідомлень, у тому числі в письмовій формі поштою.

Запропонований НДУ проект нормативно-правового акта передбачає можливість передачі акціонерам через депозитарну систему всіх видів повідомлень про корпоративні дії емітентів, передбачених законодавством. У майбутньому планується впровадити можливість відправки повідомлень від акціонерів до товариства.

Подальший розвиток на шляху до повнофункціонального використання депозитарної системи України для обміну повідомленнями про корпоративні дії емітентів потребує додаткових змін до законів та в результаті сприятиме реалізації повноцінного електронного документообігу із використанням міжнародних стандартів та сучасних технологій.

*****

Від приватизації держмайна у 2016 році було отримано 188,92 млн. грн.

Протягом грудня 2016 року Фондом держмайна було оголошено 1 конкурс з продажу пакета акцій ПАТ «Тернопільський радіозавод «Оріон» розміром 96,129 % початковою вартістю 120 млн. грн. Протягом звітного періоду договори купівлі-продажу пакетів акцій не укладалися.

На фондових біржах протягом грудня 2016 року Фондом запропоновано до продажу 11 пакетів акцій номінальною вартістю 86,879 млн. грн., які не було продано.

Загалом у грудні 2016 року органами приватизації змінено форму власності 19 об’єктів державної власності, з яких 13 об’єктів групи А, 6 об’єктів групи Д та за угодами з органами місцевого самоврядування змінено форму власності 137 об’єктів комунальної власності, з яких 135 об’єктів групи А, 1 об’єкт групи Д та 1 об’єкт групи Ж.

За оперативними даними, станом на 31 грудня 2016 року від приватизації державного майна було перераховано до загального фонду Державного бюджету 188,919 млн. грн., у тому числі протягом звітного місяця – 105,358 млн. грн.

У сфері корпоративного управління Фонд станом на 31 грудня 2016 року здійснював управління корпоративними правами держави у 341 господарському товаристві, з яких 128 господарських товариств мають у статутному капіталі державну частку понад 50% (контрольний пакет), у тому числі 27 – державну частку 100%, що становить 37% загальної кількості господарських товариств, які перебувають у сфері управління Фонду.

Станом на 31 грудня 2016 року господарськими товариствами, що перебувають у сфері управління Фонду, було прийнято рішення про нарахування за результатами фінансово-господарської діяльності у 2015 році дивідендів на корпоративні права держави розміром 15,645 млн. грн. До Державного бюджету України перераховано 20,468 млн. грн. та пеню за несвоєчасно сплачені дивіденди у розмірі 382,111 тис. грн.

Крім того, станом на 31 грудня 2016 року господарські товариства, в яких з незалежних від Фонду причин до 1 травня 2016 року не проведено чергових загальних зборів акціонерів, до виключної компетенції яких віднесено питання розподілу прибутку товариства та затвердження розміру річних дивідендів (відповідно до абзацу восьмого частини п’ятої статті 11 Закону України «Про управління об’єктами державної власності»), сплатили до державного бюджету частину чистого прибутку в розмірі 1,229 млрд. грн.

*****

Федерація Європейських Фондових Бірж оприлюднила основні результати діяльності фондових майданчиків Європи у 2016 році

Згідно з даними Федерації Європейських Фондових Бірж (The Federation of European Securities Exchanges - FESE), торік на більшості європейських фондових бірж спостерігалося пожвавлення, яке проявилося у збільшенні їх капіталізації та зростанні основних біржових індексів.

Станом на кінець 2016 року, лідерами серед фондових бірж країн Європи за показником ринкової капіталізації були група бірж Euronext – 3,29 трлн. євро, Deutsche Börse (Німеччина) – 1,63 трлн. євро, SIX Swiss Exchange (Швейцарія) – 1,33 трлн. євро, група бірж NASDAQ Nordics&Baltics – 1,19 трлн. євро та BME Spanish Exchanges (Іспанія) – 0,67 трлн. євро.

Найкращу динаміку зростання з початку року продемонстрували Luxembourg Stock Exchange (Люксембург), капіталізація якої збільшилася на 34,2%, Budapest Stock Exchange (Угорщина) - на 31,4%, Oslo Børs (Норвегія) – на 24,4%, Bulgarian Stock Exchange (Болгарія) – на 12,8% та група бірж Euronext - на 8,6%.

Протягом минулого року на більшості європейських фондових бірж спостерігалося зростання основних індексів (Stock Exchange Traded Index). Найбільше зростання (849,5%) продемонстрував індекс FTSE/ATHEX Large Cap грецької біржі Athens Exchange. До п’ятірки лідерів також увійшли індекси BUX Index (румунської біржі Budapest Stock Exchange) – зростання на 33,8%, Lux X Price Index (люксембурзької біржі Luxembourg Stock Exchange) – зростання на 20%, OBX (норвезької біржі Oslo Børs) – зростання на 14,6%, OMX Helsinki 25 (OMXH25) (фінської біржі NASDAQ Nordic–Helsinki) – зростання на 9,5%.

Для порівняння, торік Індекс вітчизняної ФБ ПФТС зріс на 10,15%, а Індекс українських акцій, який розраховується «Українською біржею», - на 16,04%.

Разом із тим, на деяких майданчиках відбувалося падіння біржових індексів. Найгірші результати мали Euronext Lisbon (Португалія), індекс якої впав на 11,9%, NASDAQ Nordic–Iceland (Ісландія) - на 7,7%, SIX Swiss Exchange – на 6,8%, Irish Stock Exchange (Ірландія) – на 6% та група бірж NASDAQ Nordics&Baltics – на 5,6%.

У звітному періоді дещо зменшиласякількість компаній, які знаходяться в лістингу фондових бірж Європи. Станом на кінець 2016 року, найбільшу кількість компаній у лістингу мали BME Spanish Exchanges – 3 506, група бірж Euronext – 1 051 та група бірж NASDAQ Nordics&Baltics – 938.

*****

За минулий тиждень Індекс ПФТС зріс на 2,41 пункту,
а Індекс українських акцій – на 37,85 пункту

 

Індекс та обсяги торгів на ПФТС за 20.01.2017 р.

Обсяг торгів,

грн.

Індекс

ПФТС

135 668 039,45

269,87

Індекс українських акцій та обсяги торгів на «Українській біржі»
за 20.01.2017 р.

Обсяг торгів,

грн.

Індекс

українських акцій

14 445 932

863,3

*****

За січень-листопад 2016 року негативне сальдо зовнішньої
торгівлі товарами в Україні становило $2 324,3 млн.

За січень-листопад 2016 року експорт товарів з України становив $32 734,4 млн., а імпорт в Україну – $35 058,7 млн. Порівняно із січнем-листопадом 2015 року експорт скоротився на 5,9% (на $2 036,7 млн.), імпорт збільшився – на 1,8% (на $603,1 млн.). Негативне сальдо зовнішньої торгівлі товарами у звітному періоді становило $2 324,3 млн. (за 11 місяців 2015 року було зафіксоване позитивне сальдо розміром $315,5 млн.). Коефіцієнт покриття експортом імпорту склав 0,93 (за 11 місяців 2015 року – 1,01). Зовнішньоторговельні операції проводились із партнерами із 223 країн світу.

*****

У 2016 році грошова маса в Україні зросла на 10,8%

За підсумками 2016 року грошова маса в Україні зросла на 10,8% до 1 101,6 млрд. грн., що переважно було зумовлено зростанням гривневих депозитів. Такі дані наводить прес-служба НБУ.

При цьому вказується, що залишки за депозитами у національній валюті за підсумками 2016 року зросли на 8,7%, у тому числі в грудні – на 4%. Залишки за депозитами в іноземній валюті (у доларовому еквіваленті) за рік майже не змінилися, водночас у грудні внаслідок продовження дії ситуативних факторів, що спричинили посилення волатильності на валютному ринку, відбулося їхнє зменшення на 1,9%.

Випереджаючими темпами зростали залишки за депозитами корпоративного сектору, як у національній, так і в іноземній валюті. Гривневі депозити бізнесу за підсумками 2016 року зросли на 12%, а в іноземній валюті (у доларовому еквіваленті) – на 3,3%. Цьому сприяло поступове пожвавлення економічної активності та покращення фінансових результатів підприємств, у тому числі завдяки активізації діяльності експортерів у другій половині року. Зростання номінальних доходів населення сприяло збільшенню гривневого депозитного портфеля громадян за підсумками року на 5,2%.

Торік спостерігалисяознаки відновлення кредитної активності банків, чому сприяли значні обсяги ліквідності банківської системи та поступове зменшення вартості ресурсів у національній валюті.

У цілому, за 2016 рік залишки за кредитами в національній валютізросли на 17,5%. Насамперед, банки нарощували портфель корпоративних кредитів у національній валюті, залишки за якими зросли на 22,3%. Водночас їх приріст здебільшого був зумовлений реструктуризацією заборгованості за кредитами в іноземній валюті.

Натомість, залишки за кредитами банків, наданими домашнім господарствам, продовжували скорочуватися. Портфель кредитів населенню у національній валюті з початку року зменшився на 4%, у тому числі в грудні – на 0,8%.

У результаті активноїреструктуризації кредитів в іноземній валюті їх портфель (у доларовому еквіваленті) з початку року зменшився на 20,2%.


Випуск підготовлено за повідомленнями Інтернет-ресурсів та власною інформацією

Основні цифри
Всього компаній-членів283на 15.04.24
Кількість КУА278на 15.04.24
Кількість адміністраторів НПФ16на 15.04.24
Кількість ІСІ1784на 15.04.24
Кількість НПФ*53на 15.04.24
Кількість СК*1на 31.01.24
Активи в управлінні КУА, млн грн608 656на 31.01.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 815на 31.01.24