Новини УАІБ

26 грудня 2016

Відбулося засідання Ради УАІБ

22 грудня 2016 року відбулося чергове засідання Ради УАІБ. Члени Ради заслухали попередній звіт про виконання бюджету Асоціації за 2016 року, обговорили та затвердили план роботи і тимчасовий бюджет УАІБ на перший квартал 2017 року.

Члени Ради затвердили рішення Дисциплінарного комітету УАІБ щодо виключення зі складу членів УАІБ ТОВ «КУА «Добромиль» (м.Київ) та ТОВ «КУА «Капітал Інвест – Центр» (м.Полтава) у зв’язку з порушенням внутрішніх документів Асоціації.

Рада виключила зі складу членів УАІБ ТОВ КУА «Опіка-капітал» (м.Київ) у зв’язку із закінченням терміну дії ліцензії на здійснення професійної діяльності на фондовому ринку – діяльності з управління активами інституційних інвесторів та ТОВ «АНПФ «Пенсійне забезпечення» (м. Київ) на підставі рішення НКЦПФР про анулювання ліцензії.

Наступне засідання Ради УАІБ відбудеться 18 січня 2017 року.

*****

Парламент прийняв закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо покращення інвестиційного клімату в Україні»

Верховна Рада прийняла закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо покращення інвестиційного клімату в Україні» (реєстраційний №5368), поданий урядом.

Законодавчим актом внесено комплексні зміни до розділів Податкового кодексу України, спрямовані на удосконалення загальних положень щодо адміністрування податків та зборів, а також податку на прибуток підприємств, податку на доходи фізичних осіб, податку на додану вартість, акцизного податку, рентної плати та податку на майно, спеціальних податкових режимів; ліквідацію податкової міліції тощо.

*****

У Верховній Раді зареєстровано законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» (щодо розкриття інформації на фондовому ринку та вдосконалення порядку емісії цінних паперів та розширення можливостей для залучення капіталу)

У парламенті зареєстровано проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо розкриття інформації на фондовому ринку та вдосконалення порядку емісії цінних паперів та розширення можливостей для залучення капіталу)» (реєстраційний номер №5592) поданий групою народних депутатів.

Документ приводить чинне законодавство України у відповідність до законодавства Європейського Союзу у сфері фінансових послуг, корпоративного управління та діяльності компаній.

Загалом зміни правового поля спрямовані на удосконалення порядку емісії цінних паперів, вимог до змісту проспекту та процесу його оприлюднення, удосконалення системи розкриття інформації на фондовому ринку, створення альтернативного фондового торгівельного майданчика та впорядкування діяльності з надання інформаційних послуг на фондовому ринку з урахуванням норм Директиви MiFID II, а також удосконалення корпоративного управління в акціонерних товариствах.

Зокрема, законопроект врегульовує такі питання:

- удосконалює вимоги щодо оформлення та оприлюднення проспекту, а також його затвердження регулятором ринку капіталу при публічній пропозиції цінних паперів або у випадку, коли цінні папери допущені до торгів на регульованому фондовому ринку;

- удосконалює порядок емісії цінних паперів та вимог щодо оформлення проспекту при публічній пропозиції цінних паперів та допуску їх до торгів на регульованому фондовому ринку, а також визначення винятків, при яких оформлення проспекту не вимагається;

- приводить у відповідність до норм законодавства ЄС вимоги до мови та змісту інформації, яка повинна міститися у проспекті;

- удосконалює вимоги щодо розкриття інформації на фондовому ринку та впроваджує диференційований підхід щодо обсягу та періодичності розкриття емітентом інформації на фондовому ринку;

- розширює перелік можливих способів розкриття інформації на фондовому ринку, в тому числі за допомогою послуг авторизованих осіб, які мають право провадити діяльність з надання інформаційних послуг на фондовому ринку;

- відміняє обов’язковість публікацій у друкованих виданнях;

- розширює склад річної звітності емітенті за рахунок звіту керівництва та звіту про корпоративне управління;

- запроваджує обов'язок та процедуру розкриття інформації про зміну володіння пакетами акцій, розміри порогових значень яких передбачені Законом, та впроваджує механізм розкриття такої інформації емітентом та іншими учасниками фондового ринку;

- передбачає можливість прийняття загальними зборами акціонерного товариства рішення щодо невикористання переважного права акціонерів на придбання акцій додаткової емісії;

- удосконалює функціонування органів ПАТ, зокрема наглядової ради та її комітетів, у відповідності до найкращих світових стандартів та актів ЄС.

Прикінцевими положеннями законопроекту передбачений спрощений механізм для зміни типу акціонерного товариства з публічного на приватний.

*****

Кількість зареєстрованих інвестфондів в Україні, станом на кінець листопада 2016 року, складала 2 214, з них 463 КІФ та 1 751 ПІФ

За інформацією НКЦПФР, у січні-листопаді 2016 року нею було зареєстровано випусків емісійних цінних паперів на загальну суму 76,47 млрд. грн., що на 6,33 млрд. грн. менше у порівнянні з результатом аналогічного періоду 2015 року (82,79 млрд. грн.).

Протягом звітного періоду регулятор зареєстрував 115 випусків акцій на суму 56,34 млрд. грн. У порівнянні з січнем-листопадом 2015 року обсяг зареєстрованих випусків акцій зменшився на 1,88 млрд. грн.

Значний за обсягом випуск акцій, які суттєво вплинув на загальну структуру зареєстрованих випусків протягом зазначеного періоду, було здійснено ПАТ «Державний експортно-імпортний банк України», ПАТ «Укрсоцбанк», ПАТ «ВТБ Банк», ПАТ «Державний ощадний банк України», ПАТ «Альфа Банк», ПАТ «Сбербанк», ПАТ «Акціонерний комерційний промислово-інвестиційний банк» та ПАТ «БМ Банк» з метою збільшення статутного капіталу.

Також у січні-листопаді НКЦПФР зареєструвала 117 випусків корпоративних облігацій на загальну суму 6,56 млрд. грн., що виявилося на 4,88 млрд. грн. менше показника аналогічного періоду минулого року. Крім того, Комісією було зареєстровано 7 випусків опціонних сертифікатів на загальну суму 572,42 тис. грн., або на 354,69 тис. грн. більше ніж у січні-листопаді 2015 року.

Обсяг випусків інвестиційних сертифікатів пайових інвестиційних фондів, зареєстрованих Комісією у січні-листопаді поточного року, дорівнював 4,43 млрд. грн., що на 5,53 млрд. грн. менше результату аналогічного періоду 2015 року. Обсяг випусків акцій корпоративних інвестиційних фондів збільшився на 5,96 млрд. грн. та становив 9,13 млрд. грн.

Кількість зареєстрованих корпоративних та пайових інвестиційних фондів в Україні, станом на кінець листопада 2016 року, складала 2 214, з них 463 КІФ та 1 751 ПІФ.

Капіталізація лістингових компаній фондового ринку України, станом на 30.10.2016 р., дорівнювала 19,97 млрд. грн. (у кінці жовтня вона складала 32,52 млрд. грн.). При цьому обсяги біржової торгівлі цінними паперами в січні-листопаді 2016 року склали 213,5 млрд. грн., що виявилося на 15,84% менше показника січня-листопада 2015 року (253,69 млрд. грн.).

Обсяг виконаних біржових контрактів з цінними паперами на організаторах торгівлі на первинному ринку становив 1,87% від загального обсягу виконаних біржових контрактів, а на вторинному ринку - 98,13%.

Лідером за обсягом торгів серед фінансових інструментів у січні-листопаді поточного року (189,22 млрд. грн. або 88,62% від загального обсягу) стали облігації внутрішньої державної позики. Обсяг торгів депозитними сертифікатами Національного банку склав 11,38 млрд. грн., корпоративними облігаціями – 8,6 млрд. грн., акціями - 2 млрд. грн., деривативами – 1,09 млрд. грн., опціонними сертифікатами – 0,75 млрд. грн., інвестиційними сертифікатами - 0,38 млрд. грн., державними деривативами – 0,09 млрд. грн.

У розрізі фондових бірж обсяги торгів цінними паперами в звітному періоді були такими: ФБ «Перспектива» - 117,1 млрд. грн.; ФБ ПФТС - 91,4 млрд. грн.; «Українська біржа» - 3,17 млрд. грн.; КМФБ - 1,67 млрд. грн.; УМВБ – 21,71 млн. грн.; УФБ – 17,8 млн. грн.; СЄФБ - 59,09 млн. грн.; ФБ «Універсальна» - 54,82 млн. грн.; ФБ «ІННЕКС» - 1,59 млн. грн.

*****

Загальні активи європейських інвестиційних фондів
у січні-вересні 2016 року зросли на 2,8%

Згідно даних звіту Представницької асоціації європейської індустрії інвестиційного менеджменту (EFAMA) «Тренди європейської індустрії інвестиційних фондів у ІІІ кварталі 2016 року» станом на початок жовтня 2016 року загальні чисті активи інвестиційних фондів, зареєстрованих у Європі, дорівнювали 13 702 млрд. євро. Такий показник виявився на 2,8% більше результату початку поточного року (13 322 млрд. євро). При цьому у І кварталі активи світових інвестфондів зменшилися на 2,3%, однак у ІІ кварталі вони збільшились на 2,1%, а у ІІІ кварталі – на 3,1%.

Серед інвестиційних фондів європейських країн найбільший обсяг чистих активів на звітну дату був зафіксований у фондах Люксембургу. Їхня частка у загальному обсязі активів становила 26,4% (3 622 млрд. євро). Друге місце посідали інвестфонди Ірландії (14,2% або 1 944 млрд. євро), третє - Німеччини (13,4% або 1 839 млрд. євро), четверте - Франції (12,6% або 1 729 млрд. євро), п’яте - Великобританії (10,3% або 1 416 млрд. євро).

У січні-вересні поточного року в переважній більшості країн Європи спостерігалося збільшення обсягів активів інвестиційних фондів. Найбільше вони збільшилися в інвестфондах Болгарії (на 16,7%), Хорватії (на 14,8%), Чехії (на 12,6%), Норвегії (на 12,2%) та Нідерландів (на 8%).

Однак у ряді країн відбулося зменшення обсягів активів інвестиційних фондів. Зокрема, на Кіпрі вони зменшилися на 11,9%, у Португалії - на 7,5%, Бельгії - на 5%, Великобританії - на 4,6%, на Мальті - на 3,4%, в Греції - на 2,7%, Ліхтенштейні - на 1,1%.

Частка чистих активів фондів групи UCITS у загальному обсязі активів європейських інвестиційних фондів, станом на початок жовтня 2016 року, складала 60,9%, а фондів групи AIFs – 39,1%.

Загальні чисті активи фондів групи UCITS за січень-вересень поточного року збільшилися на 1,7% й, за станом на початок жовтня, дорівнювали 8 345 млрд. євро.

Частка активів фондів акцій у загальній структурі активів інвестфондів групи UCITS складала 36%, фондів облігацій - 28%, фондів з мульти-активами – 17%, фондів грошового ринку - 13%, інших видів фондів- 6%.

Загальні активи фондів облігацій за січень-вересень зросли на 7,4%, фондів з мульти-активами – на 0,6%, фондів грошового ринку - на 1,3%, інших видів фондів – на 8,9%, натомість активи фондів акцій зменшилися на 2,5%.

Найбільші обсяги активів фондів групи UCITS, станом на початок жовтня 2016 року, спостерігалися у таких країнах: Люксембург – 36,6% від загального обсягу активів усіх європейських фондів цієї групи (3 051 млрд. євро); Ірландія – 17,4% (1 449 млрд. євро); Великобританія – 12,6% (1 050 млрд. євро); Франція – 9,3% (775 млрд. євро); Швейцарія – 5,2% (433 млрд. євро).

Протягом дев’яти місяців поточного року в більшості європейських країн було зафіксовано збільшення чистих активів інвестиційних фондів групи UCITS. Найбільше зросли активи інвестфондів Кіпру (на 48,8%), Хорватії (на 23,6%), Угорщини (на 21,6%), Болгарії (на 15,6%) та Норвегії (на 12,2%).

Зменшення обсягів чистих активів інвестиційних фондів групи UCITS спостерігалося лише на Мальті (на 17,8%), у Португалії (на 6,8%), Греції (на 4,7%), Ліхтенштейні (на 3,8%), Великобританії (на 3,5%), Бельгії (на 3,4%), Польщі (на 1,7%).

Сукупні чисті активи європейських інвестиційних фондів групи AIFs за січень-вересень 2016 року зросли на 4,7% й, станом на початок жовтня, дорівнювали 5 357 млрд. євро.

Також EFAMA повідомляє, що станом на звітну дату загальна кількість інвестиційних фондів групи UCITS дорівнювала 30,49 тис. (52,2% від загальної кількості європейських інвестфондів), а групи AIFs - 27,95 тис. (47,8%).

За даними Звіту, протягом перших дев’яти місяців 2016 року спостерігався приплив коштів до європейських інвестиційних фондів групи UCITS, який дорівнював 193 млрд. євро. Причому, якщо у І кварталі вони втратили 7 млрд. євро, то у ІІ кварталі залучили 71 млрд. євро, а у ІІ кварталі – 129 млрд. євро.

Натомість, такі показники виявилися нижчими за результати аналогічного періоду минулого року, коли інвестфонди Європи залучили 452 млрд. євро (у І кварталі приплив коштів становив 283 млрд. євро, у ІІ кварталі – 114 млрд. євро, а у ІІІ кварталі – 55 млрд. євро).

Лідерами за обсягом припливу коштів у січні-вересні 2016 року були фонди облігацій, які отримати 96 млрд. євро. Фонди грошового ринку залучили 70 млрд. євро, фонди з мульти-активами 34 млрд. євро, інші види фондів - 15 млрд. євро. Проте, фонди акцій втратили майже 21 млрд. євро.

Найбільші обсяги залучених коштів спостерігалися в інвестиційних фондах групи UCITS Люксембурга (74 млрд. євро), Ірландії (70 млрд. євро), Франції (19 млрд. євро), Швейцарії (12 млрд. євро) та Німеччини (8 млрд. євро).

Проте в інвестиційних фондах групи UCITS ряду європейських країн відбувся відтік коштів. Найбільших втрат зазнали інвестфонди Нідерландів (3 млрд. євро), Великобританії (2,5 млрд. євро) та Ліхтенштейну (1,3 млрд. євро).

*****

Фонди прямих інвестицій прагнуть відповідального інвестування

Фонди прямих інвестицій прагнуть відповідального інвестування. Про це свідчать результати міжнародного опитування, проведеного компанією PwC. У ньому взяли участь 111 керівників фондів прямих інвестицій (Private Equity) з 22 країн світу, що зробило його наймасштабнішим з усіх проведених на сьогоднішній день подібних опитувань.

У міру того як питання сталого розвитку стають все більш актуальними для компаній, фонди прямих інвестицій почали враховувати вимоги інвесторів щодо приділення окремої уваги факторам екології, соціальної відповідальності та корпоративного управління (Environmental, social and governance factors - ESG).

Сьогодні більшість фондів прямих інвестицій (70%) вже дали публічну обіцянку з усією відповідальністю підходити до здійснення інвестиційної діяльності. При цьому 96% опитаних фондів проводять офіційну політику відповідального інвестування або планують це зробити в найближчому майбутньому, а 83% респондентів надають своїм інвесторам звіти про діяльність в галузі охорони навколишнього середовища, соціальної відповідальності та корпоративного управління.

Однак, говорячи про те, скільки ще належить зробити у цій сфері, тільки 14% респондентів вказали, що вони отримали премію за високі показники у зазначеній галузі при виході з інвестиції. Ймовірно, це пов'язано з тим, що не так багато фондів (38%) на регулярній основі включають питання екології, соціальної відповідальності та корпоративного управління в програму виходу з інвестицій.

Фонди прямих інвестицій також визнають можливість появи й інших ризиків, при цьому головним завданням залишається питання управління ними. Наприклад, 85% опитаних стурбовані питаннями кібербезпеки, але тільки 27% вживають необхідні заходи у зв'язку із цим. Крім того, 64% респондентів висловили стурбованість у зв'язку з гендерним дисбалансом у самих фондах прямих інвестицій, але, як показують результати опитування, лише половина з них (46%) здійснили кроки для вирішення цього питання.

З часу останнього опитування керівників фондів прямих інвестицій, який проводився в 2013 році, в галузі управління питаннями охорони навколишнього середовища, соціальної відповідальності та корпоративного управління намітився помітний прогрес.

Європейські компанії застосовують прогресивні підходи у сфері відповідального інвестування, при цьому, як показали результати дослідження, найбільш значний ривок у цьому питанні зробили азіатські компанії. Число фондів прямих інвестицій, які оцінили переваги ініціатив у галузі ESG, зростає повільно, але неухильно, особливо у Франції. Сьогодні кожен п'ятий з опитаних визнає цінність своїх ініціатив щодо ESG - це майже вдвічі більше, ніж три роки тому.

Фонди прямих інвестицій стали розглядати питання ESG в якості однієї з основних складових процесу підготовки угоди. Сьогодні 60% учасників опитування стверджують, що вони завжди аналізують цільові компанії на наявність ризиків і можливостей у зазначеній сфері.

Після ратифікації у 2015 році Цілей у галузі сталого розвитку тиск на бізнес посилиться, оскільки уряди будуть вводити нові нормативні вимоги і регламенти для досягнення 17 глобальних цілей, спрямованих на вирішення основних світових проблем.

Значна частка фондів прямих інвестицій здійснює коригування своєї діяльності у галузі охорони навколишнього середовища, соціальної відповідальності та корпоративного управління, з тим щоб вона відповідала зазначеним Цілям у галузі сталого розвитку. Згідно з результатами опитування, 44% респондентів планують оцінити свій вплив на їх досягнення. По суті, ці цілі спрямовані на зниження ризиків, пов'язаних з питаннями сталого розвитку, такими як надмірне споживання ресурсів, використання джерел енергії або застосування неефективних способів роботи.

Досягнення Цілей у галузі сталого розвитку та постійна взаємодія з урядом, цілком ймовірно, ставатимуть все більш важливими завданнями для інвесторів загалом і фондів прямих інвестицій, зокрема.

*****

Річний план з надходжень від приватизації держмайна,
cтаном на початок грудня, було виконано на 0,5%

Згідно з даними ФДМУ, протягом листопада 2016 року ним було оголошено 4 конкурси з продажу пакетів акцій загальною початковою вартістю 241 млн. грн., однак договори купівлі-продажу пакетів акцій не укладалися.

На фондових біржах в останньому осінньому місяці Фонд запропонував до продажу 4 пакети акцій номінальною вартістю 28,28 млн. грн., які не було продано.

Загалом, у звітному періоді органами приватизації змінено форму власності 8 об’єктів державної власності, з яких 5 об’єктів групи А і по одному об’єкту груп Д, Е, Ж та за угодами з органами місцевого самоврядування змінено форму власності 24 об’єктів комунальної власності групи А.

За оперативними даними, за січень-листопад 2016 року від приватизації державного майна було перераховано до загального фонду Державного бюджету 83,56 млн. грн. при річному завданні у 17,1 млрд. грн. Таким чином, річне завдання було виконане лише на 0,5%. Для порівняння, за аналогічний період минулого року надходження від приватизації дорівнювали 144,43 млн. грн.

У сфері корпоративного управління Фонд станом на 1 грудня 2016 року здійснював управління корпоративними правами держави у 345 господарських товариствах, з яких 127 господарських товариств мають у статутному капіталі державну частку понад 50% (контрольний пакет), у тому числі 27 – державну частку 100%, що становить 37% загальної кількості господарських товариств, які перебувають у сфері управління Фонду. Станом на 01 грудня 2016 року господарськими товариствами, що перебувають у сфері управління Фонду, прийнято рішення про нарахування за результатами фінансово-господарської діяльності у 2015 році дивідендів на корпоративні права держави в розмірі 15,65 млн. грн.

До Державного бюджету України перераховано 20,47 млн. грн. та пеню за несвоєчасно сплачені дивіденди у розмірі 178,37 тис. грн.

Крім того, станом на 01 грудня 2016 року господарські товариства, в яких з незалежних від Фонду причин до 01 травня 2016 року не проведено чергових загальних зборів акціонерів, до виключної компетенції яких віднесено питання розподілу прибутку товариства та затвердження розміру річних дивідендів (відповідно до абзацу восьмого частини п’ятої статті 11 Закону України «Про управління об’єктами державної власності»), сплатили до Державного бюджету частину чистого прибутку в розмірі 1,23 млрд. грн.

*****

За минулий тиждень Індекс ПФТС зріс на 1,32 пункту, 
а
 Індекс українських акцій – на 23,02 пункту

 

Індекс та обсяги торгів на ПФТС за 23.12.2016 р.

Обсяг торгів,

грн.

Індекс

ПФТС

184 150 339,30

264,69

Індекс українських акцій та обсяги торгів на «Українській біржі»
за 23.12.2016 р.

Обсяг торгів,

грн.

Індекс

українських акцій

12 031 497

785,4

*****

ВВП України у ІII кварталі 2016 року збільшився на 0,5%

Валовий внутрішній продукт України у ІII кварталі 2016 року порівняно з попереднім кварталом (з урахуванням сезонного фактору) збільшився на 0,5%, а порівняно з ІIІ кварталом 2015 року – на 2%, інформує Державна служба статистики.

Номінальний ВВП становив 664,7 млрд. грн., а ВВП у розрахунку на одну особу – 15 568 грн. (у ІIІ кварталі 2015 року – 13 155 грн.).

*****

Індекс промислового виробництва в Україні у листопаді 2016 року
становив 103,7%, а у січні-листопаді – 102,1%

У листопаді 2016 року у порівнянні з відповідним періодом минулого року Індекс промислового виробництва в Україні становив 103,7% (у січні-листопаді – 102,1%), повідомляє Держстат. При цьому у листопаді поточного року у порівнянні із жовтнем спостерігалося зростання промислового виробництва на 0,8% .

У добувній промисловості та розробленні кар’єрів у листопаді 2016 року у порівнянні із листопадом 2015 року обсяги промислового виробництва зросли на 3,3% (з початку року – зменшились на 0,4%), у переробній промисловості – зросли на 3,9% (з початку року – на 3,4%), а у постачанні і розподіленні електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря – зросли на 3,5% (з початку року – на 1,8%).

*****

У січні-листопаді 2016 року підприємствами України було виконано
будівельних робіт на суму 59,3 млрд. грн., що виявилося на 13,7% більше обсягів будівництва у відповідному періоді 2015 року

У січні-листопаді 2016 року підприємствами України було виконано будівельних робіт на суму 59,3 млрд. грн., що на 14,1% більше обсягів будівництва у відповідному періоді 2015 року, повідомляє Державна служба статистики.

По будівлях Індекс будівельної продукції у січні-листопаді 2016 року становив 116,1% (по житлових будівлях – 113%, по нежитлових будівлях – 119,6%), а по інженерних спорудах – 111,9%. При цьому у січні-листопаді 2016 року в порівнянні із січнем-листопадом 2015 року зростання обсягів будівництва було зафіксовано у більшості областей України.

 

Випуск підготовлено за повідомленнями Інтернет-ресурсів та власною інформацією

Основні цифри
Всього компаній-членів283на 19.04.24
Кількість КУА278на 19.04.24
Кількість адміністраторів НПФ16на 19.04.24
Кількість ІСІ1780на 19.04.24
Кількість НПФ*52на 19.04.24
Кількість СК*1на 29.02.24
Активи в управлінні КУА, млн грн615 069на 29.02.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 875на 29.02.24