Новини УАІБ

21 листопада 2016

Відбулося засідання Ради УАІБ

17 листопада 2016 року відбулося чергове засідання Ради УАІБ, у якому також взяли участь член НКЦПФР О.Панченко та директор департаменту спільного інвестування та регулювання діяльності інституційних інвесторів НКЦПФР О. Симоненко.

Члени Ради розглянули питання виконання бюджету УАІБ та затвердили його коригування.

Учасники засідання були ознайомлені з рішенням Ради учасників депозитарної системи ПАТ «НДУ», яка висловилася проти встановлення обов’язку депозитарної установи передавати інформацію щодо стану рахунків у цінних паперах депонентів, а також щодо проведення між рахунками депонентів облікових операцій переказу прав на цінні папери, пов'язаних з набуттям або припиненням цих прав. Члени Ради УАІБ підтримали позицію Ради учасників депозитарної системи ПАТ «НДУ», зважаючи на відсутність в НДУ розроблених внутрішніх процедур захисту вищеозначеної інформації та технічних можливостей такого захисту.

Рада розглянули питання вступу до УАІБ та прийняла рішення про вступ, а також видачу Подання на отримання ліцензії ТОВ «КУА «РІЧМОНД» (м.Київ).

Зі складу членів УАІБ виключено ТОВ «КУА «НЬЮ ЕССЕТ» (м.Київ) у зв’язку із припиненням ними професійної діяльності.

Члени Ради делегували до участі в установчих зборах Громадської ради при Нацфінпослуг першого заступника Генерального директора УАІБ О.Трипольську.

За активну співпрацю з Асоціацією члени Ради УАІБ вирішили відзначити Подяками УАІБ членів Громадської ради при НКЦПФР Оліфер Г.І.,Січевлюка В.А., Шапрана В.С., Амфітеатрова О.Д. та Петрика Є.О.

Наступне засідання Ради УАІБ відбудеться 22 грудня 2016 року.

*****

Нацкомфінпослуг оприлюднила проект закону «Про внесення змін до законів України з питань накопичувального пенсійного забезпечення»

Як зазначається у повідомленні Комісії, розробка цього документа передбачена Планом заходів з імплементації положень Директиви Європейського Парламенту та Ради 2003/41/ЄС від 3 червня 2003 року про діяльність установ трудового пенсійного забезпечення та нагляд за ними.

У рамках реалізації Комплексної програми розвитку фінансового сектору України до 2020 року у частині реалізації заходів щодо розвитку накопичувального пенсійного забезпечення наказом голови Нацкомфінпослуг у листопаді минулого року була створена робоча група, до складу якої увійшли представники Міністерства соціальної політики, інших державних органів, інститутів громадянського суспільства, а також міжнародні та вітчизняні експерти, зокрема фахівці проекту ЄС «Технічна допомога за пріоритетними напрямками фінансового сектору в Україні» та експерти USAID з пенсійних питань. Цією робочою групою було напрацьовано пропозиції до проекту закону.

Метою документа є узагальнення практики застосування законодавства з питань недержавного пенсійного забезпечення та вдосконалення законодавчих актів у сфері ринків фінансових послуг. Він спрямований на підвищення рівня захисту майнових прав та інтересів учасників НПЗ та адаптацію законодавства України у цій сфері до законодавства ЄС.

Проектом закону, зокрема пропонується забезпечити розв’язання таких питань:

- визначення умов доступу до діяльності у сфері накопичувального пенсійного забезпечення на території України;

- визначення відповідальності членів ради недержавного пенсійного фонду та встановлення вимог до осіб, які обираються до складу ради недержавного пенсійного фонду;

- збільшення обов’язків адміністратора недержавного пенсійного фонду, осіб, які здійснюють управління активами та зберігача недержавного пенсійного фонду;

- врегулювання питання щодо інвестиційної діяльності з пенсійними активами недержавного пенсійного фонду (стратегічний розподіл пенсійних активів, основні напрямки та обмеження пенсійних активів, методи вимірювання інвестиційних ризиків та процеси управління);

- оприлюднення інформації про діяльність у сфері недержавного пенсійного забезпечення;

- встановлення особливостей щодо заборони або обмеження функціонування недержавних пенсійних фондів;

- врегулювання питання щодо транскордонної діяльності.

У зв’язку із цим, проектом закону вносяться зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Цивільного кодексу України та законів «Про недержавне пенсійне забезпечення», «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг», «Про запобігання корупції», «Про колективні договори і угоди», «Про банки і банківську діяльність», «Про рекламу», «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб».

*****

НКЦПФР оприлюднила проект нормативного акта щодо запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом

НКЦПФР оприлюднила проект рішення НКЦПФР «Про внесення змін до Порядку контролю за дотриманням професійними учасниками фондового ринку (ринку цінних паперів) вимог законодавства у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення».

Основною метаю документа є приведення його у відповідність до вимог Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців» та деяких інших законодавчих актів України щодо децентралізації повноважень з державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань».

Крім того, регуляторний акт забезпечить усунення колізії щодо дій робочої групи під час проведення перевірки професійних учасників.

*****

Комісія схвалила зміни до деяких нормативно-правових актів у сфері регулювання діяльності торговців та фондових бірж

НКЦПФР схвалила зміни до деяких нормативно-правових актів у сфері регулювання діяльності торговців цінними паперами та фондових бірж, інформує прес-служба регулятора.

Зміни, які вносяться до «Положення про порядок складання та подання адміністративних даних щодо діяльності торговців цінними паперами», зобов’язують торговців інформувати Комісію про операції з цінними паперами, за якими у них виникає підозра маніпулювання цінами на фондовому ринку, або укладання «підозрілого» договору клієнтом та/або контрагентом, у складі нерегулярних адміністративних даних.

Зазначені зобов’язання торговців раніше були внесені у «Правила (умови) здійснення діяльності з торгівлі цінними паперами: брокерської діяльності, дилерської діяльності, андерайтингу, управління цінними паперами».

Крім того, проектом пропонується для віднесення договору до «підозрілого», встановити відхилення ціни лістингових цінних паперів та цінних паперів, які використовуються для розрахунку біржового фондового індексу, від останнього розрахованого біржового курсу на 20% і більше (у чинній редакції – «на 30% і більше»).

Проектом уніфіковано деякі зміни, які останнім часом вносилися до інших нормативно-правових актів у сфері регулювання діяльності торговців цінними паперами та фондових бірж.

*****

За три квартали 2016 року обсяги прямих іноземних
інвестицій в Україну зросли на 6,2%

Загальний обсяг прямих іноземних інвестицій, внесених в економіку України, станом на 1 жовтня 2016 року, склав $45 152,2 млн., що виявилося на 6,2% більше результату початку поточного року та становило $1 058 млн. у розрахунку на одну особу (станом на 1 жовтня 2015 року, цей показник дорівнював $1 026,1 млн.), повідомляє Державна служба статистики.

У січні-вересні 2016 року іноземні інвестори вклали в економіку України $3 801,3 млн. прямих інвестицій. З країн Європейського Союзу надійшло $1 631,6 млн. (42,9% загального обсягу), з інших країн світу – $2 169,7 млн. (57,1%).

Поряд із цим, протягом звітного періоду зарубіжні капіталовкладники вилучили з України $459,3 млн.

У цілому, станом на 1 жовтня 2016 року, інвестиції в Україну надійшли зі 125 країн світу. За накопичувальним підсумком з країн ЄС було внесено $33 239,4 млн. (73,6% загального обсягу), з інших країн світу – $11 912,8 млн. (26,4%).

До десятки основних країн-інвесторів, на які припадає 83,1% загального обсягу прямих інвестицій, входять такі держави: Кіпр – $11 035,1 млн.; Нідерланди – $5 910,7 млн.; Німеччина – $5 446 млн.; Росія – $4 618,7 млн.; Австрія – $2 601,1 млн.; Великобританія – $1 888 млн.; Британські Віргінські острови – $1 793,1 млн.; Франція – $1 533,2 млн.; Швейцарія – $1 475,4 млн.; Італія – $1 158,2 млн.

Заборгованість українських підприємств за кредитами та позиками, торговими кредитами та іншими зобов’язаннями (борговими інструментами) перед прямими іноземними інвесторами, станом на 1 жовтня 2016 року, дорівнювала $7 683,3 млн.

У результаті, загальний обсяг прямих іноземних інвестицій в Україну (включаючи акціонерний капітал та боргові інструменти), станом на звітну дату, складав $52 835,5 млн.

У січні-вересні поточного року на промислових підприємствах спостерігалося зменшення іноземних інвестицій на $12,6 млн., а в організаціях, що здійснюють операції з нерухомим майном, - на $50,1 млн. Натомість у фінансових установах вони збільшилися на $2 259,9 млн.

У цілому, станом на 1 жовтня 2016 року, обсяги іноземних інвестицій (за накопичувальним підсумком) на промислових підприємствах дорівнювали $13 280,3 млн. (або 29,4% від загального обсягу ПІІ в Україну), у тому числі, на підприємствах переробної промисловості – $11 433,1 млн., об’єктах добувної промисловості і розроблення кар’єрів – $1 176,3 млн., підприємствах з постачання електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря - $616,4 млн.

Серед галузей переробної промисловості у металургійне виробництво та виробництво готових металевих виробів внесено $5 267,4 млн. іноземних інвестицій, у виробництво харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів – $2 477,8 млн., у виробництво гумових і пластмасових виробів, а також іншої неметалевої мінеральної продукції – $1 094,8 млн., у машинобудування – $855,6 млн., у виробництво хімічних речовин і хімічної продукції – $672,8 млн.

У фінансових установах було зосереджено $13 429,4 млн. (29,7%), на підприємствах оптової та роздрібної торгівлі, ремонту автотранспортних засобів – $5 647,4 млн. (12,5%), в організаціях, що здійснюють операції з нерухомим майном – $3 832,2 млн. (8,5%), в установах професійної, наукової та технічної діяльності – $2 274,2 млн. (5%).

У розрізі регіонів лідерами за обсягами залучених іноземних інвестицій є м. Київ – $24 628,5 млн. (54,5% загального обсягу ПІІ), Дніпропетровська – $7 101 млн. (15,7%), Донецька – $1 688,8 млн. (3,7%), Київська – $1 657,8 млн. (3,7%), Харківська – $1 649,4 млн. (3,7%), Одеська – $1 349,2 млн. (3%) та Львівська – $1 251,5 млн. (2,8%) області.

*****

Станом на 1 жовтня 2016 року з України в економіку
країн світу було внесено $6 236,9 млн. ПІІ

Загальний обсяг прямих іноземних інвестицій з України в економіку країн світу, станом на 1 жовтня 2016 року (за накопичувальним підсумком), дорівнював $6 236,9 млн., у тому числі в країни ЄС – $6 015,7 млн. (96,5% загального обсягу), в інші країни – $221,2 млн. (3,5%). У порівнянні з початком поточного року ПІІ з України збільшилися на 0,5%.

Вимоги українських прямих інвесторів за борговими інструментами до підприємств прямого інвестування за кордоном на звітну дату становили $225,1 млн. У результаті загальний обсяг ПІІ (акціонерний капітал та боргові інструменти) з України в економіку країн світу склав $6 462 млн.

Основними інвесторами з України є установи професійної, наукової та технічної діяльності, обсяги інвестицій яких на звітну дату (за накопичувальним підсумком) становили $5 414,3 млн. (86,8% від загального обсягу), фінансові установи – $517,5 млн. (8,3%), промислові підприємства – $122,8 млн. (2%), а також підприємства оптової та роздрібної торгівлі, ремонту автотранспортних засобів – $81,6 млн. (1,3%).

Прямі інвестиції з України були здійснені в 47 країн світу. Лідером у цій сфері є Кіпр. Інвестиції у цю країну склали 93,4% загального обсягу ПІІ.

У регіональному розрізі найбільші інвестиції здійснено підприємствами Донецької області – $5 392,5 млн. (86,5%), м. Києва – $652,4 млн. (10,5%) та Дніпропетровської області – $73,5 млн. (1,2%).

*****

За 10 місяців поточного року річний план надходжень
від приватизації виконано на 0,5%

За інформацією прес-служби ФДМУ, протягом жовтня 2016 року Фондом було оголошено 3 конкурси з продажу пакетів акцій - ПАТ «Одеський припортовий завод» розміром 99,567%; ПАТ «Тернопільський радіозавод «Оріон» розміром 96,129% та ПАТ «Дніпрометробуд» розміром 95% загальною початковою вартістю 5,325 млрд. грн. Однак договори купівлі-продажу пакетів акцій у другому осінньому місяці не укладалися.

На фондових біржах протягом жовтня 2016 року Фонд запропонував до продажу 1 пакет акцій номінальною вартістю 5,449 млн. грн., який не було продано.

Поряд із цим, у жовтні органами приватизації змінено форму власності 21 об’єкта державної власності, з яких 20 об’єктів групи А, 1 об’єкт групи Д, а за угодами з органами місцевого самоврядування приватизовано 35 об’єктів комунальної власності групи А.

За оперативними даними, станом на 31 жовтня 2016 року від приватизації державного майна перераховано до загального фонду Державного бюджету 77,86 млн. грн., у тому числі протягом звітного місяця – 5,004 млн. грн. Таким чином, за 10 місяців поточного року річний план надходжень від приватизації виконано на 0,5%.

У сфері корпоративного управління Фонд держмайна станом на 31 жовтня 2016 року здійснював управління корпоративними правами держави у 340 господарських товариствах, з яких 126 господарських товариств мають у статутному капіталі державну частку понад 50% (контрольний пакет), у тому числі 27 – державну частку 100%, що становить 37% загальної кількості господарських товариств, які перебувають у сфері управління Фонду.

Станом на звітну дату господарськими товариствами, що перебувають у сфері управління Фонду, було прийнято рішення про нарахування за результатами фінансово-господарської діяльності у 2015 році дивідендів на корпоративні права держави в розмірі 15,645 млн. грн. До Державного бюджету України перераховано 17,665 млн. грн. та пеню за несвоєчасно сплачені дивіденди в розмірі 6,241 тис. грн.

Крім того, господарські товариства, в яких з незалежних від Фонду причин до 1 травня 2016 року не проведено чергових загальних зборів акціонерів, до виключної компетенції яких віднесено питання розподілу прибутку товариства та затвердження розміру річних дивідендів (відповідно до абзацу восьмого частини п’ятої статті 11 Закону України «Про управління об’єктами державної власності»), сплатили до Державного бюджету частину чистого прибутку в розмірі 1,229 млрд. грн.

*****

За минулий тиждень Індекс ПФТС знизився на 1,6 пункту,
а Індекс українських акцій – на 32,34 пункту

Індекс та обсяги торгів на ПФТС за 18.11.2016 р.

Обсяг торгів,

грн.

Індекс

ПФТС

846 317 591,7

266,45

Індекс українських акцій та обсяги торгів на «Українській біржі»
за 18.11.2016 р.

Обсяг торгів,

грн.

Індекс

українських акцій

13 321 984

805,29

*****

ВВП України у ІІІ кварталі зріс на 0,4%

Державна служба статистики оприлюднила оперативні дані щодо динаміки ВВП України у ІІІ кварталі 2016 року. Згідно з ними валовий внутрішній продукт у липні-вересні поточного року у порівнянні з попереднім кварталом (з урахуванням сезонного фактору) становив 100,4%. У порівнянні з III кварталом 2015 року ВВП України зріс на 1,8%.

*****

Позитивне сальдо зовнішньоторговельного балансу України
за 9 місяців 2016 року дорівнювало $654,1 млн.

За 9 місяців 2016 року експорт товарів з України становив $25 874,5 млн., а імпорт в Україну – $27 635,3 млн., інформує Держстат. У порівнянні із січнем-вереснем 2015 року експорт зменшився на 8,7% (на $24 77,4 млн.), імпорт майже не змінився (зменшився лише на $6,4 млн.). Негативне сальдо зовнішньої торгівлі товарами становило $1 760,8 млн. (за 9 місяців 2015 року було зафіксоване позитивне сальдо - $710,2 млн.). Коефіцієнт покриття експортом імпорту склав 0,94 (за 9 місяців 2015 року – 1,03). Зовнішньоторговельні операції щодо торгівлі товарами проводились із партнерами із 219 країн світу.

Експорт послуг з України За 9 місяців 2016 року становив $6 967,6 млн., а імпорт в Україну – $3 747,9 млн. У порівнянні із 9 місяцями 2015 року експорт зменшився на 3% (на $214,7 млн.), імпорт – на 7,9% (на $320,3 млн.). Позитивне сальдо зовнішньої торгівлі послугами становило $3 219,7 млн. (за 9 місяців 2015 року позитивне сальдо дорівнювало $3 114,1 млн.). Коефіцієнт покриття експортом імпорту склав 1,86 (за 9 місяців 2015 року – 1,77). Зовнішньоторговельні операції щодо торгівлі послугами проводилися із партнерами із 214 країн світу.

У цілому, обсяг експорту товарів та послуг з України за 9 місяців 2016 року становив $32 034,3 млн., а імпорту – $31 380,2 млн. У порівнянні із 9 місяцями 2015 року експорт зменшився на 7,8%, імпорт – на 0,9%. Позитивне сальдо зовнішньоторговельного балансу дорівнювало $654,1 млн. (за 9 місяців 2015 року позитивне сальдо становило $3 076,5 млн.).

Випуск підготовлено за повідомленнями Інтернет-ресурсів та власною інформацією

Основні цифри
Всього компаній-членів283на 26.04.24
Кількість КУА278на 26.04.24
Кількість адміністраторів НПФ16на 26.04.24
Кількість ІСІ1780на 26.04.24
Кількість НПФ*52на 26.04.24
Кількість СК*1на 29.02.24
Активи в управлінні КУА, млн грн615 069на 29.02.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 875на 29.02.24