Новини УАІБ

14 листопада 2016

УАІБ: Аналітичний огляд діяльності публічних ІСІ в Україні
(відкриті, інтервальні, закриті фонди) за жовтень 2016 року

Другий місяць поспіль індекси українських бірж закрилися зі значним зростанням показників. У жовтні Індекс Української біржі збільшився на 4,73%, а індекс ПФТС - на 10,40%. За останні півроку фондові майданчики демонструють зростання: з початку року індекс УБ зафіксував +23,70%, а індекс ПФТС додав +10,02%.

Відкриті інвестфонди продовжили очолювати список за рівнем доходності «з початку року» зі значенням +14,03% (+2,39% за жовтень), друге місце посіли закриті фонди (+6,07% (+2,26% за місяць)), сектор інтервальних ІСІ залишився на третьому місці з показником +3,07% (+2,90%).

Відкриті фонди

За даними УАІБ, вартість чистих активів 19 відкритих ІСІ станом на 31.10.2016 р. становила 59,32 млн. грн. Відповідно до показників на кінець попереднього місяця, загальне збільшення вартості чистих активів становило+1155,71 тис. грн. (+2,04%). Завдяки тому, що вже п’ятий місяць поспіль відкриті ІСІ демонструють позитивну динаміку доходності, в секторі зафіксовано збільшення коштів інвесторів, тобто чистий притік коштів становив +167,03 тис. грн. Відповідно до показників на кінець попереднього місяця, загальне вартості чистих активів становило. Завдяки тому, що вже п’ятий місяць поспіль відкриті ІСІ демонструють позитивну динаміку доходності, в секторі зафіксовано збільшення коштів інвесторів, тобто чистий притік коштів становив

За підсумками серпня лише один відкритий фонд закрився у «мінусі», решта – зафіксували значне зростання. У жовтні діапазон доходності відкритих ІСІ коливався від +10,10% до -1,60%.

За результатами жовтня лідерами зростання у секторі стали:

«Альтус-Стратегічний» (+173,12 тис. грн. (+36,31%)) – завдяки додатковому розміщенню 59 сертифікатів отримав 168,93 тис. грн. чистого притоку;

«ОТП Фонд Акцій» (+118,06 тис. грн. (+5,05%)) – завдяки залученню коштів інвесторів (+0,82% в обігу) отримав чистий притік у розмірі 19,95 тис. грн.;

«КІНТО-Казначейський» (+13,98 тис. грн. (+0,94%)) – завдяки додатковому розміщенню 23 сертифікатів отримав 3,40 тис. грн. чистого притоку.

Найбільші виплати інвесторам у жовтні зробили такі фонди:

«ВСІ» (-52,17 тис. грн. (-3,14%)) – найбільший чистий відтік у розмірі -25,17 тис. грн. пов'язаний з викупом у інвесторів незначної кількості сертифікатів (-1,56% в обігу);

«КІНТО-Еквіті» (+80,27 тис. грн. (+2,26%)) – чистий відтік становив -3,09 тис. грн. також через пред’явлення до погашення інвестиційних сертифікатів.

Список основних гравців сектору у жовтні залишився без змін. Перше місце серед відкритих ІСІ за часткою ринку зайняв фонд «КІНТО-Класичний» (36,68% сукупної ВЧА (21,76 млн. грн.)), другу сходинку – фонд «УНIВЕР.УА/Михайло Грушевський: Фонд Державних Паперiв» (8,97% (5,32 млн. грн.)). Третє місце посів фонд «Софіївський» (7,28% (4,32 млн. грн.), фонд «КІНТО-Еквіті» (6,11% (3,63 млн. грн.)) на четвертому місці, на почесному п’ятому розмістився фонд «Альтус-Депозит» (5,84% (3,46 млн. грн.)).

Серед лідерів за доходністю відзначилися фонди: «Аргентум» (+10,10%), «Софіївський» (+8,02%) та «Надбання» (+5,86%).

Найгірший показник за жовтень продемонстрував фонд «ВСІ» (-1,60%).

Інтервальні фонди

У жовтні до огляду включено 5 інтервальних ІСІ, чисті активи яких, за даними УАІБ, дорівнювали 13,27 млн. грн. У порівнянні з показниками цього сектору на кінець попереднього місяця, сукупна ВЧА збільшилася на +201,91 тис. грн. (+1,54%).

Найбільші виплати інвесторам здійснив фонд «Платинум» (+14,10 тис. грн. (+0,17%)) – чистий відтік коштів становив -125,67 тис. грн. через пред’явлення до погашення 468 ЦП.«Платинум» (+14,10 тис. грн. (+0,17%)) – чистий відтік коштів становив -125,67 тис. грн. через пред’явлення до погашення 468 ЦП.

Решта фондів не зафіксувала будь-яких змін чистого капіталу, позитивна зміна ВЧА відбулася виключно за рахунок позитивної переоцінки складових інвестпортфелів.

Діапазон доходності інтервальних фондів у жовтні коливався в межах від +5,50% до +0,19%.

Лідерами за доходністю стали фонди «Аурум» (+5,50%), «ТАСК Український Капітал» (+4,28%) та «Збалансований фонд "Паритет"» (+2,82%).

Закриті фонди

Вартість чистих активів 3закритих ІСІ, які включено до жовтневого огляду, на кінець місяця склала 11,19 млн. грн.Відповідно до наданих показників, сукупна ВЧА цих фондів збільшилася на +337,78 тис. грн. (+3,11%).

Жоден інший фонд не зафіксував будь-яких змін чистого капіталу, зміни ВЧА в секторі відбулися виключно за рахунок позитивної переоцінки складових інвестпортфелів.

Діапазон доходності закритих фондів у жовтні коливався в інтервалі від +4,89% до +0,29%.

Показники з доходності у жовтні були такими: «Індекс Української Біржі» (+4,89%), «АнтиБанк» (+1,59%) та «ТАСК Універсал» (+0,29%).

*****

У парламенті зареєстровано законопроект «Про внесення змін до Податкового кодексу України» (щодо покращення інвестиційного клімату в Україні)

Уряд подав до Верховної Ради проект закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України» (щодо покращення інвестиційного клімату в Україні) (реєстраційний №5368).

Як зазначається у пояснювальній записці до документа, його метою є покращення інвестиційного клімату в Україні за рахунок спрощення податкової системи та адміністрування податків, що матиме позитивний вплив на економічне зростання, залучення інвестицій та створення нових робочих місць.

Законопроектом пропонується внести ряд змін до Податкового кодексу України щодо: адміністрування; трансфертного ціноутворення; податку на прибуток; податку на додану вартість; податку на доходи фізичних осіб; єдиного податку; акцизного податку; плати за землю; рентної плати за спеціальне використання води; рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин; особливостей оподаткування на тимчасово окупованій території.

В уряді вважають, що спрощення податкової системи, а також підвищення прозорості та якості адміністрування податків має сприяти створенню сприятливих умов для залучення інвестицій, ліквідації поширених схем ухилення від оподаткування, що дозволить збільшити доходи як державного, так і місцевих бюджетів.

*****

Мінекономрозвитку визначило порядки формування
незалежних наглядових рад на держпідприємствах

Міністерство економічного розвитку і торгівлі України розробило пакет правових актів, які визначають порядки створення та функціонування незалежних наглядових рад у державних компаніях, інформує прес-служба міністерства.

Запропоновані порядки дають змогу створити незалежні наглядові ради, які будуть формувати стратегію розвитку державних компаній, призначати менеджмент, оцінювати його роботу та обирати незалежного аудитора для проведення перевірки. Таким чином, можливість політичного втручання у роботу держпідприємств майже нівелюється, а корупційні ризики - значно знижуються.

«Незалежні наглядові ради - величезна частина реформи корпоративного управління. Розроблені порядки допоможуть створити незалежні органи управління держпідприємствами, які матимуть істотні повноваження та можливість зменшити політичний тиск на керівництво компанії», - коментує рішення Перший віце-прем’єр-міністр - Міністр економічного розвитку і торгівлі України Степан Кубів.

«Ми сподіваємось, що перші наглядові ради будуть сформовані вже на початку наступного року в 5 великих держкомпаніях: Укрзалізниці, Укрпошті, Укргідроенерго, Укренерго, аеропорту Бориспіль», - підкреслила перший заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі України Юлія Ковалів, яка відповідає за реформу у Міністерстві.

Як зазначають в Мінекономрозвитку, формування незалежних наглядових рад у найбільших державних компаніях є обов’язковим, згідно з Законом України №1405-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо управління об'єктами державної та комунальної власності», який був ухвалений Верховною Радою 2 червня 2016 року. Закон №1405-VIII є одним з основних елементів реформи управління державною власністю.

Незалежні наглядові ради мають бути створені в державних унітарних підприємствах та господарських товариствах, у статутних капіталах яких понад 50% акцій (часток) належать державі, а також активи яких за останній рік перевищували 2 млрд. грн., а чистий дохід - 1,5 млрд. грн. Всього під ці критерії підпадає 41 держкомпанія, включаючи НАК «Нафтогаз України». В інших унітарних компаніях та господарських товариствах необхідність існування незалежної наглядової ради залишається на розсуд органів управління.

На підприємствах, де вже була сформована незалежна наглядова рада з більшістю незалежних членів (як передбачається зазначеним Законом) – переобирати наглядову раду не потрібно.

*****

НКЦПФР затвердила зміни до порядку здійснення
емісії облігацій підприємств та МФО

НКЦПФР затвердила зміни до Положення про порядок здійснення емісії облігацій підприємств, облігацій міжнародних фінансових організацій та їх обігу, передає прес-служба регулятора.

Внесені зміни спрямовані на покращення захисту прав інвесторів (власників облігацій). Зокрема, в документі змінюються вимоги щодо забезпечення облігацій підприємств, а також змінюється перелік документів, що має надаватись до НКЦПФР для реєстрації випуску та проспекту емісії облігацій.

Змінами до Положення уніфіковано механізм скасування реєстрації випуску облігацій з порядком скасування реєстрації випуску акцій.

Документом передбачено встановлення додаткових вимог щодо надання інформації про третіх осіб – гарантів та поручителів, - які здійснюють забезпечення облігацій.

*****

У НКЦПФР відбулося чергове засідання координаційного
комітету Проекту EU-FINSTAR

На базі НКЦПФР відбулось четверте засідання координаційного комітету Проекту EU-FINSTAR (Технічна допомога за пріоритетними напрямками фінансового сектору в Україні), передає прес-служба Комісії.

У засіданні взяли участь керівництво та ключові експерти Проекту EU-FINSTAR, делегати від Представництва Європейського Союзу в Україні, Групи підтримки України в Європейській Комісії; а також представники Міністерства фінансів України, Національного банку Україні, Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг.

Команда EU-FINSTAR презентувала результати третього проміжного періоду реалізації Проекту. Учасники засідання обговорили план реалізації заходів на четвертий проміжний період.

Голова НКЦПФР Тимур Хромаєв, відкриваючи зустріч зауважив: «Ми вдячні команді проекту EU-FINSTAR, Представництву Європейського Союзу в Україні, Групі підтримки України Європейської Комісії за всебічну допомогу, експертизу, яку ми отримуємо в рамках Проекту. Одним з важливих досягнень цього Проекту є те, що він об’єднав всіх регуляторів фінансового сектору – Міністерство фінансів, Національний банк, Національну комісію з цінних паперів та фондового ринку, Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг – і сприяє тому, що реформи відбуваються синхронно. Ми всі розмовляємо однією мовою і разом працюємо над реформами фінансового сектору. Одне з наших спільних завдань - забезпечити всі необхідні пояснення парламентарям щодо змін, які ми впроваджуємо, щоб політики і депутати ефективно долучилися до процесу змін. А ми завжди допоможемо розтлумачити їм складні речі».

*****

Обсяг торгів на організованому фондовому ринку
у жовтні 2016 року склав 20,47 млрд. грн.

За інформацією НКЦПФР, загальний обсяг торгів на організованому фондовому ринку у другому осінньому місяці 2016 року склав 20,47 млрд. грн., що виявилося у 2,5 рази більше показника жовтня минулого року (8,18 млрд. грн.) та в 1,02 рази результату вересня поточного року (20,12 млрд. грн.).

Лідерами за обсягами торгів серед фінансових інструментів були облігації внутрішньої державної позики. З ними уклали угод на загальну суму 19,4 млрд. грн., або 94,8% від загального обсягу. Обсяг угод з корпоративними облігаціями дорівнював 0,61 млрд. грн., з акціями - 0,25 млрд. грн., з опціонними сертифікатами - 0,13 млрд. грн., з деривативами - 89,35 млн. грн., з інвестиційними сертифікатами - 2,99 млн. грн., з державними деривативами - 0,48 млн. грн.

*****

У жовтні 2016 року на ФБ «Перспектива» було укладено
0,41 тис. договорів на суму 10,09 млрд. грн.

У жовтні 2016 року на ФБ «Перспектива» було укладено 0,41 тис. договорів на суму 10,09 млрд. грн. Обсяг торгів ОВДП становив 9,86 млрд. грн., опціонними сертифікатами – 120,68 млн. грн., корпоративними облігаціями – 99,79 млн. грн.,інвестиційними сертифікатами – 1,95 млн. грн., акціями - 0,07 млн. грн.

За станом на кінець жовтня 2016 року кількість цінних паперів та інших фінансових інструментів у Біржовому списку ФБ «Перспектива» дорівнювала 607. З них, 265 цінних паперів перебувало у першому рівні лістингу, 4 - у другому рівні лістингу та 338 - у списку позалістингових цінних паперів. При цьому структура біржового списку Біржі була такою: 179 акцій; 265 ОВДП; 33 інвестиційних сертифікатів; 73 корпоративні облігації; 1 муніципальна облігація; 24 опціонних сертифікати; 22 ф’ючерсних контракти; один державний дериватив.

*****

У жовтні 2016 року Індекс ПФТС зріс на 10,4%

У жовтні 2016 року загальна кількість угод на Фондовій Біржі ПФТС становила 0,7 тис., а їх обсяг – 10,05 млрд. грн. Обсяг угод з ОВДП склав 9,53 млрд. грн. (без врахування угод з центральнім контрагентом - Розрахунковим центром), з корпоративними облігаціями – 0,47 млрд. грн., з акціями – 45,9 млн. грн., з цінними паперами ІСІ – 1,9 млн. грн.

Індекс ПФТС протягом жовтня зріс на 10,4% з 239,87 до 264,82 пункту, а з початку року – на 10,02% з 240,7 до 264,82 пункту.

За станом на кінець жовтня 2016 року у Біржовому списку ПФТС перебувало 999 цінних паперів, з них, 501 акція, 130 корпоративних облігацій, 275 ОВДП, 88 цінних паперів ІСІ, одна муніципальна облігація та 4 ОЗДП. До першого рівня лістингу було включено 275 цінних паперів, до другого - 22, а до списку позалістингових цінних паперів – 702.

*****

Індекс українських акцій у жовтні 2016 року зріс на 4,72%

У жовтні 2016 року на «Українській біржі» було укладено 11,55 тис. угод на загальну суму 0,3 млрд. грн. При цьому обсяг угод з цінними паперами становив 0,21 млрд. грн., а їхня кількість – 10,31 тис. На строковому ринку «Української біржі» у жовтні зафіксовано 1,23 тис. угод на загальну суму 0,09 млрд. грн.

Індекс українських акцій протягом місяця зріс на 4,72% з 810,13 до 848,33 пункту, а з початку року – на 23,69% з 685,86 до 848,33 пункту.

*****

За минулий тиждень Індекс ПФТС знизився на 0,07 пункту,
а Індекс українських акцій – зріс на 1,33 пункту

Індекс та обсяги торгів на ПФТС за 11.11.2016 р.

Обсяг торгів,

грн.

Індекс

ПФТС

761 183 472,79

268,05

Індекс українських акцій та обсяги торгів на «Українській біржі»
за 11.11.2016 р.

Обсяг торгів,

грн.

Індекс

українських акцій

18 260 308

837,63

*****

За жовтень міжнародні резерви України майже не змінилися

Міжнародні резерви України станом на 1 листопада 2016 року дорівнювали $15,514 млрд. (в еквіваленті). Такі попередні дані оприлюднив Національний банк. У зв’язку з необхідністю здійснення платежів за державним боргом за місяць вони майже не змінилися. Загалом за останні 12 місяців вони збільшилися на 20%.

У жовтні кошти надходили до міжнародних резервів з двох джерел.

- По-перше, від проведення Національним банком інтервенцій на міжбанківському валютному ринку. У зв’язку з наявністю надлишкової пропозиції валюти на міжбанківському ринку Національний банк провів протягом місяця 10 аукціонів з купівлі іноземної валюти. Жодного аукціону з продажу іноземної валюти протягом місяця проведено не було. У результаті, чиста купівля валюти Національним банком у жовтні становила $274,5 млн.

- По-друге, від розміщення Урядом ОВДП, номінованих в євро. Надходження з цього джерела до резервів становили $141,3 млн. євро ($154,4 млн. в еквіваленті).

Водночас збільшення резервів було нівельовано витратами коштів з них на здійснення платежів Уряду з обслуговування та погашення державного та гарантованого державою боргу в іноземній валюті. На ці цілі з резервів було спрямовано $365,8 млн. дол. З них $310,1 млн. – погашення та обслуговування державних цінних паперів.

За результатами місяця обсяг міжнародних резервів України покриває 3,7 місяця майбутнього імпорту і є достатнім для виконання зобов’язань, поточних операцій Уряду та Національного банку.

*****

За січень-жовтень 2016 року грошова маса в Україні зросла на 6,1%

За січень-жовтень 2016 року грошова маса в Україні зросла на 6,1% до 760,9 млрд. грн., повідомляє прес-служба НБУ.

Основним стимулом зростання стало збільшення обсягів депозитів у національній валюті. Зокрема, за десять місяців поточного року залишки за депозитами у гривні збільшилися на 4,6%. Такій динаміці сприяло переважно покращення очікувань щодо рівня інфляції, які знизилися на 4,6% у жовтні порівняно з груднем 2015 року. У ІІІ кварталі відносно тривале зростання залишків депозитів у національній валюті призупинилося через посилення волатильності на валютному ринку у серпні, що спровокувало перетікання гривневих коштів в іноземну валюту. Але із стабілізацією ситуації на валютному ринку з середини вересня і, як наслідок, подальшого поліпшення інфляційних очікувань зростання залишків за депозитами у гривні відновилося у вересні і прискорилося у жовтні (до 2,2%).

Високі кредитні ризики та значне боргове навантаження на позичальників зумовлювали стримане відновлення кредитної активності банків. За десять місяців 2016 року портфель кредитів у національній валюті зріс на 11,2%, здебільшого за рахунок збільшення портфелю гривневих кредитів підприємств (на 14,7% з початку року, у тому числі на 6,2% у жовтні). Посиленню попиту корпоративного сектору на кредити, як і раніше, сприяє зниження процентних ставок, потреба позичальників в обіговому капіталі та необхідність реструктуризації заборгованості.

Водночас портфель кредитів, наданих домогосподарствам, продовжує скорочуватися. Обсяг такого портфеля в національній валюті знизився на 4,5% з початку року, зокрема на 1,2% у жовтні.

Внаслідок поступового пом’якшення Національним банком монетарної політики продовжила знижуватися вартість ресурсів у гривні на міжбанківському кредитному ринку до 15% (проти 19,3% у грудні минулого року).

Так само, під впливом грошово-кредитної політики НБУ і внаслідок відображення процесів реструктуризації заборгованості у статистиці протягом року впали і середньозважені процентні ставки за новими депозитами та кредитами (без овердрафту).

*****

Індекс споживчих цін в Україні у жовтні 2016 року
дорівнював 102,8%, а у січні-жовтні - 109,4%

Згідно з повідомленням Державної служби статистики у жовтні 2016 року Індекс споживчих цін в Україні дорівнював 102,8% (з початку року - 109,4%). Індекс цін виробників промислової продукції становив 105,4% (з початку року – 128,7%). При цьому у добувній промисловості та розробленні кар’єрів у жовтні ціни зросли на 0,8% (з початку року - на 56,2%), у переробній промисловості – на 2,4% (з початку року – на 17,9%), а у постачанні електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря – на 15,3% (з початку року – на 45,5%).

 

Випуск підготовлено за повідомленнями Інтернет-ресурсів та власною інформацією

Основні цифри
Всього компаній-членів283на 24.04.24
Кількість КУА278на 24.04.24
Кількість адміністраторів НПФ16на 24.04.24
Кількість ІСІ1780на 24.04.24
Кількість НПФ*52на 24.04.24
Кількість СК*1на 29.02.24
Активи в управлінні КУА, млн грн615 069на 29.02.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 875на 29.02.24