Новини УАІБ

24 жовтня 2016

Кількість зареєстрованих інвестиційних фондів в Україні станом на кінець вересня 2016 року складала 2 187, з них 446 КІФ та 1 741 ПІФ

Загальний обсяг випусків емісійних цінних паперів, зареєстрованих Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку у січні-вересні 2016 року, становив 73,23 млрд. грн., що виявилося на 6,18 млрд. грн. більше порівняно з відповідним періодом 2015 року (67,04 млрд. грн.).

Протягом трьох кварталів 2016 року Комісією зареєстровано 98 випусків акцій на суму 53,67 млрд. грн. Порівняно з аналогічним періодом 2015 року обсяг зареєстрованих випусків акцій збільшився на 5,46 млрд. грн.

Значний за обсягом випуск акцій, який суттєво вплинув на загальну структуру зареєстрованих випусків протягом зазначеного періоду, було здійснено ПАТ «ВТБ Банк», ПАТ «Державний експортно-імпортний банк України», ПАТ «Державний ощадний банк», ПАТ «ВТБ БАНК», ПАТ «Сбербанк», ПАТ «Укрсоцбанк», ПАТ «Комерційний банк «Хрещатик», ПАТ «Акціонерний комерційний промислово-інвестиційний банк» та ПАТ «БМ Банк» з метою збільшення статутного капіталу.

Протягом січня-вересня 2016 року НКЦПФР також зареєструвала 107 випусків корпоративних облігацій на загальну суму 6,26 млрд. грн. У порівнянні із січнем-вереснем минулого року цей показник зменшився на 4,08 млрд. грн.

Обсяг випусків інвестиційних сертифікатів пайових інвестиційних фондів, зареєстрованих Комісією у січні-вересні 2016 року, дорівнював 4,37 млрд. грн., або на 1,78 млрд. грн. менше результату аналогічного періоду 2015 року. Однак, обсяг випусків акцій корпоративних інвестиційних фондів збільшився на 6,58 млрд. грн. та становив 8,92 млрд. грн.

Кількість зареєстрованих корпоративних та пайових інвестиційних фондів в Україні станом на кінець вересня 2016 року складала 2 187, з них 446 КІФ та 1 741 ПІФ.

Капіталізація лістингових компаній фондового ринку України станом на 30.09.2016 р. дорівнювала 28,39 млрд. грн. Обсяги біржової торгівлі цінними паперами у січні-вересні 2016 року склали 168,72 млрд. грн., або на 27,33% менше показника січня-вересня 2015 року (232,16 млрд. грн.).

Обсяг виконаних біржових контрактів з цінними паперами на організаторах торгівлі на первинному ринку дорівнював 1,91% від загального обсягу виконаних біржових контрактів, а на вторинному ринку - 98,09%

Найбільші обсяги торгів серед фінансових інструментів у січні-вересні поточного року (147,54 млрд. грн. або 87,45% від загального обсягу) були зафіксовані з облігаціями внутрішньої державної позики. Обсяг торгів депозитними сертифікатами Національного банку склав 11,4 млрд. грн., корпоративними облігаціями – 6,4 млрд. грн., акціями - 1,53 млрд. грн., деривативами – 1 млрд. грн., опціонними сертифікатами – 0,47 млрд. грн., інвестиційними сертифікатами - 0,37 млрд. грн.

Обсяги торгів цінними паперами в розрізі фондових бірж у січні-вересні були такими: ФБ «Перспектива» - 94,47 млрд. грн.; ФБ ПФТС - 70,02 млрд. грн.; «Українська біржа» - 2,48 млрд. грн.; КМФБ - 1,67 млрд. грн.; УМВБ – 21,71 млн. грн.; УФБ – 17,4 млн. грн.; ФБ «Універсальна» - 17,62 млн. грн.; СЄФБ - 17,53 млн. грн.; ФБ «ІННЕКС» - 1,49 млн. грн.

*****

Офіс залучення та підтримки інвестицій слугуватиме
механізмом вирішення проблем бізнесу та здійснення організаційної роботи щодо нових інвестиційних проектів

Новостворений Офіс залучення та підтримки інвестицій України слугуватиме механізмом вирішення проблем бізнесу та здійснення усієї організаційної роботи щодо нових інвестиційних проектів. Про це заявив Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час презентації створення Офісу залучення та підтримки інвестицій України на засіданні Уряду, інформує прес-служба КМУ.

"Я би хотів, щоби по кожній області був визначений чіткий індикатор щодо бізнес-проектів за 5-10 позиціями. Там, де "зелений", - ситуація нормальна, інвестор працює нормально. Як тільки ми маємо інформацію, що десь проблеми з податковою, контролюючими структурами, ми маємо одразу йти на допомогу, щоб зняти усі ці питання, навіть щоб інвестор цього не помічав. Це наше завдання, і завдання робити проекти "під ключ": є інвестиція, хочеш побудувати завод, підприємства - ми усю організаційну роботу, пов'язану з державою, зробимо за тебе. Будь тільки успішним, роби свою справу", - зазначив Володимир Гройсман.

Голова Уряду зазначив, що ініціював створення Офісу залучення та підтримки інвестицій України з метою формування якісного механізму входження і супроводження інвестицій у країні.

Володимир Гройсман висловив переконання, що завдання залучення додаткових ресурсів в українську економіку є абсолютно досяжним.

Залучення інвестицій залежить від Уряду та влади на місцях, підкреслив він. У цьому контексті Голова Уряду закликав представників влади усвідомити важливість їхньої роботи, структур та спонукати усіх на обслуговування бізнесу.

"Ми маємо працювати на економіку і на тих, хто робить економіку. Я готовий 24 години на добу працювати на тих, хто інвестує в Україні, хто створює робочі місця і національний продукт", - наголосив він.

Володимир Гройсман зазначив, що запропонує Директору Офісу залучення та підтримки інвестицій України Данилу Білаку статус радника Прем’єр-міністра.

Він подякував Першому заступнику Міністра фінансів Оксані Маркаровій, яка здійснювала формування Офісу та його команди, а також Western NIS Enterprise Fund за підтримку та фінансування у створенні і роботі Офісу. Він відзначив, що Фонд провів "блискучий", незаангажований конкурс щодо пошуку менеджменту Офісу.

"Єдине завдання, щоби ми почали дуже швидко набирати обертів і робили якісно свою справу", - зазначив Володимир Гройсман.

*****

НКЦПФР встановила 22 факти правопорушень на ринку цінних паперів

З 3 по 13 жовтня 2016 року внаслідок розгляду справ, уповноваженими особами Центрального апарату Комісії (без врахування територіальних органів регулятора) було винесено 22 постанови про накладення санкцій за правопорушення, повідомляє прес-служба Комісії.

Комісією виявлені такі правопорушення в діях професійних учасників фондового ринку, емітентів, юридичних та фізичних осіб:

- подання недостовірної інформації до Комісії – 11;

- розміщення недостовірної інформації у загальнодоступній інформаційній базі даних Комісії – 11.

З початку поточного року, станом на 13.10.2016 року (за даними лише Центрального апарату НКЦПФР):

- розглянуто справ про правопорушення на ринку цінних паперів – 574;

- накладено фінансових санкцій за правопорушення на ринку цінних паперів – 445 на суму 7 415 007 грн.;

- винесено попереджень – 79;

- зупинено дію ліцензії – 2;

- анульовано ліцензій – 30;

- сплачено штрафів – 186 на суму 945 260 грн.;

- закрито справ про правопорушення на ринку цінних паперів – 18;

- винесено розпоряджень про усунення порушень законодавства про цінні папери – 281.

*****

НБУ уточнив процедуру використання документів, порядок застосування та розмір штрафних санкцій за деякі порушення валютного законодавства

Національний банк уточнив процедуру використання документів, порядок застосування та розмір штрафних санкцій за деякі порушення валютного законодавства, передає прес-служба Нацбанку.

Відповідні зміни затверджені постановою Правління Національного банку від 18 жовтня 2016 року № 394 "Про внесення змін до Положення про валютний контроль".

З метою ширшого застосування сучасних технологій Національний банк доповнив електронними документами (їх копіями на паперових носіях) перелік документів, які приймаються НБУ та використовуються для обміну з іншими державними органами валютного контролю. Такі документи також можуть слугувати підставою для застосування штрафних санкцій за порушення валютного законодавства.

Нововведеннями змінено розмір штрафних санкцій за несвоєчасне подання, приховування або перекручення встановленої Національним банком звітності про валютні операції. За всі виявлені факти порушень вимог щодо звітності протягом періоду, що підлягає перевірці, передбачено накладення штрафу у розмірі до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Раніше застосовувався штраф розміром 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян за кожен окремий факт такого порушення.

*****

Потенційні покупці об’єктів приватизації відтепер
можуть надавати гарантію міжнародного банку

Як повідомляє прес-служба ФДМУ, 13 жовтня, набули чинності зміни до Положення про порядок проведення конкурсів з продажу пакетів акцій акціонерних товариств.

Головна зміна – це можливість для потенційних інвесторів надавати гарантію першокласного міжнародного банку замість того, щоб вносити грошовий гарантійний внесок до українського банку. Цей інструмент ми втілили на прохання іноземних інвесторів, які висловлювали недовіру українській банківській системі. “Ми сподіваємося, що ці зміни допоможуть нам залучити більшу кількість потенційних інвесторів до участі в аукціонах з продажу великих об‘єктів”, - вважає заступник Голови ФДМУ Андрій Гайдуцький.

Крім того, для захисту інтересів держави та недопущення до участі у конкурсі осіб, до яких застосовано санкції, було доповнено перелік документів, які потенційні покупці надають для участі у конкурсі:

- для юридичних осіб – документи про розподіл статутного капіталу серед його акціонерів (учасників), відомості про всіх юридичних та фізичних осіб, які прямо або опосередковано здійснюють контроль над потенційним покупцем,

- для фізичних осіб – документи про кінцевих бенефіціарних власників (контролерів), а також інформація про потенційних покупців або осіб, в інтересах яких придбавається пакет акцій, їх засновників, учасників, у тому числі фізичних осіб - кінцевих бенефіціарних власників (контролерів);

- довідка органу доходів і зборів про подану декларацію про майновий стан і доходи (податкову декларацію);

- інформація про фінансово-майновий стан;

- інформація та копії документів щодо пов’язаних з потенційним покупцем осіб, що визнаються такими відповідно до Податкового кодексу України.

Положенням також встановлено, що за недостовірність або неповноту поданих документів, а також за обов’язок довести відсутність ознак, передбачених частиною третьою статті 8 Закону України «Про приватизацію державного майна», відповідає покупець.

Крім того, змінами до нормативних актів врегульовані питання взаємодії ФДМУ та АМКУ з питань дотримання при приватизації норм законодавства про захист економічної конкуренції.

Зміни були розроблені Фондом державного майна з метою приведення у відповідність до вимог Закону України від 16 лютого 2016 року № 1005-VIII«Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення процесу приватизації».

Зміни до Положення про порядок проведення конкурсів затверджені наказом Фонду державного майна від 15.09.2016 № 1720 «Про затвердження Змін до Положення про порядок проведення конкурсів з продажу пакетів акцій акціонерних товариств», розпорядженням Антимонопольного комітету України від 15.09.2016 № 20-рп та рішенням Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 15.09.2016 р. №928, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 29 вересня 2016 року за № 1295/29452.

*****

Уряд оприлюднив розпорядження про умови приватизації ПАТ «ОПЗ»

Уряд оприлюднив Розпорядження КМУ від 19 жовтня 2016 року № 746-р про погодження умов продажу 99,567% акцій ПАТ «Одеський припортовий завод». Відповідно до нього, початкова ціна пакета акцій становить 5,16 млрд. грн., передає прес-служба ФДМУ.

Умови, зокрема, передбачають: збереження основних видів діяльності та основної номенклатури продукції товариства; збереження технологічної єдності та цілісності виробництва; приймання, зберігання та відвантаження рідкого аміаку, що транспортується магістральним трубопроводом і залізницею; задоволення потреби вітчизняних сільгосптоваровиробників у мінеральних добривах в обсягах та за цінами, визначеними в укладених договорах; безпечну експлуатацію основного устаткування товариства з приймання, зберігання та перевантаження аміаку, що експортується; забезпечення погашення простроченої заборгованості перед НАК "Нафтогаз України" за спожитий природний газ. Умови продажу розроблені за участю інвестиційного банку UBS і компанії Ernst&Yong та за результатами обговорення на засіданні конкурсної комісії, до складу якої входять представники ПАТ "Одеський припортовий завод", Мінекономрозвитку, Мінфіну, Одеської облдержадміністрації, Спеціальної контрольної комісії Верховної Ради України з питань приватизації, профспілкового комітету ПАТ "Одеський припортовий завод", СБУ, Національної поліції та Южненської міської ради Одеської області.

Коментуючи зазначене Розпорядження КМУ голова ФДМУ Ігор Білоус зазначив: «Ми зрушили з місця і вже скоро оголосимо конкурс з продажу ОПЗ і призначимо дату. Нарешті є гарна новина – стартову ціну на ОПЗ затверджено. Ми переконані, що це підігріє увагу інвесторів до активу і спровокує конкуренцію під час аукціону».

Сьогодні потенційні покупці дивляться на Україну як на дуже ризиковий майданчик для інвестування. Тому ми докладаємо масу зусиль, щоб переконати їх витратити на наші активи свій час і зрештою – ресурси. Чудово розумію, що усі погляди будуть прикуті в перш за все до цього об'єкта і цього аукціону», – зазначив він.

Втім, як підкреслив голова Фонду, хоча саме продаж ОПЗ дає старт великій приватизації, робота 440 співробітників Центрального апарату ФДМУ не обмежується одним ОПЗ чи навіть шістьма обленерго.

«Нами подолано великий шлях – ми наполегливо працюємо над малою приватизацією. Ми з вами чудово розуміємо, що це не дасть мільярдних надходжень до бюджету. Але це – тисячі дрібних об’єктів, які тягарем висять на державі і які ми з вами утримуємо за рахунок наших податків. А для нас це - копітка щоденна праця, яку мало хто хоче помічати. Тим не менш, за неповний 2016 рік мала приватизація принесла до бюджету більше 70 млн. грн. – вдвічі більше, ніж у 2015, і втричі – ніж у 2014. А все – завдяки новому сайту з базою даних, виходу аукціонів на он-лайн платформи, впровадженню нових форм продажу. Усе це потребує роботи – не такої помітної, як робота з ОПЗ, але повірте – вкрай важливої», – наголосив Ігор Білоус.

*****

За минулий тиждень Індекс ПФТС знизився на 1,35пункту,
а Індекс українських акцій – на 12,24пункту

Індекс та обсяги торгів на ПФТС за 21.10.2016 р.

Обсяг торгів,

грн.

Індекс

ПФТС

757 369 179,3

244,53

Індекс українських акцій та обсяги торгів на «Українській біржі»
за 21.10.2016 р.

Обсяг торгів,

грн.

Індекс

українських акцій

17 339 165

829,06

*****

У січні-серпні 2016 року негативне сальдо зовнішньої торгівлі
товарами в Україні становило 1 465,4 млн. дол.

Згідно з даними державної служби статистики у січні-серпні 2016 року експорт товарів з України становив 22 719 млн. дол. США, імпорт – 24 184,4 млн. дол. Порівняно із січнем-серпнем 2015 року експорт скоротився на 9% (на 2 240,9 млн. дол.), імпорт – на 0,9% (на 227 млн. дол.). Негативне сальдо становило 1 465,4 млн. дол. (у січні-серпні 2015 року було зафіксоване позитивне сальдо – 548,5 млн. дол.).

Коефіцієнт покриття експортом імпорту склав 0,94 (у січні-серпні 2015 року – 1,02). Зовнішньоторговельні операції проводились із партнерами із 219 країн світу.

*****

Індекс промислового виробництва в Україні у вересні 2016 року
становив 102%, а у січні-вересні – також 102%

У вересні 2016 року у порівнянні з відповідним періодом минулого року Індекс промислового виробництва в Україні становив 102% (у січні-вересні – також 102%), повідомляє Держстат. При цьому у вересні поточного року у порівнянні із серпнем спостерігалося зростання промислового виробництва на 4,4%

У добувній промисловості та розробленні кар’єрів у вересні 2016 року у порівнянні із вереснем 2015 року обсяги промислового виробництва зменшились на 5,4% (з початку року – на 0,6%), у переробній промисловості – зросли на 4,6% (з початку року – на 3,5%), а у постачанні і розподіленні електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря – зросли на 5% (з початку року – на 1,3%).

*****

У січні-вересні 2016 року підприємствами України було виконано
будівельних робіт на суму 43,9 млрд. грн., що виявилося на 13,2%
більше обсягів будівництва у відповідному періоді 2015 року

У січні-вересні 2016 року підприємствами України було виконано будівельних робіт на суму 43,9 млрд. грн., що на 13,2% більше обсягів будівництва у відповідному періоді 2015 року, повідомляє Державна служба статистики.

По будівлях Індекс будівельної продукції у січні-вересні 2016 року становив 115% (по житлових будівлях – 113,4%, по нежитлових будівлях - 117%), а по інженерних спорудах – 111,1%. При цьому у січні-вересні 2016 року в порівнянні із січнем-вереснем 2015 року зростання обсягів будівництва було зафіксовано у більшості областей України.

 

Випуск підготовлено за повідомленнями Інтернет-ресурсів та власною інформацією

Основні цифри
Всього компаній-членів283на 23.04.24
Кількість КУА278на 23.04.24
Кількість адміністраторів НПФ16на 23.04.24
Кількість ІСІ1780на 23.04.24
Кількість НПФ*52на 23.04.24
Кількість СК*1на 29.02.24
Активи в управлінні КУА, млн грн615 069на 29.02.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 875на 29.02.24