Новини УАІБ

18 липня 2016

Відбулося засідання Ради УАІБ

14 липня 2016 року відбулося чергове засідання Ради УАІБ, у якому взяли участь член НКЦПФР О.Панченко та директор Департаменту спільного інвестування та регулювання діяльності інституційних інвесторів О.Симоненко.

Учасники засідання обговорили ситуацію щодо просування законопроекту №3498 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо регульованих ринків та деривативів)» та підтвердили позицію УАІБ щодо недоцільності прийняття законопроекту в запропонованій на друге читання редакції та необхідності його доопрацювання, в т.ч. шляхом вилучення низки норм, які безпосередньо не стосуються розвитку ринку деривативів.

Також члени заслухали звіт Дирекції про роботу Асоціації у 2 кварталі 2016 року та виконання бюджету УАІБ. Рада затвердила звіт Дирекції та звіт Ревізійної комісії про результати перевірки фінансово-господарської діяльності УАІБ в 2 кварталі 2016 року.

Заслухавши інформацію Дирекції про план роботи та бюджет Асоціації на 3 квартал 2016 року, Рада затвердила ці документи.

Члени Ради затвердили рішення Дисциплінарного комітету УАІБ щодо накладення дисциплінарної санкції – «Виключення зі складу членів Асоціації» на компанії: ТОВ «КУА «ІФГ КАПІТАЛ ВФ» (м.Київ), ТОВ «КУА «ПРОФІТ ІНВЕСТ» (м.Київ), ТОВ «КУА «ПЛАНЕТА - ФМ» (м.Київ) та ТОВ «КУА «ПІОГЛОБАЛ ЕССЕТ МЕНЕДЖМЕНТ» (м.Київ).

Наступне засідання Ради УАІБ відбудеться 8 вересня 2016 року.

*****

НКЦПФР та SEC провели спільну конференцію з розвитку ринку капіталу України

12-14 липня 2016 року відбулась практична конференція з питань нагляду та розвитку ринку капіталу України, організаторами якої виступили Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку) та Комісія з цінних паперів та бірж США (SEC), інформує прес-служба НКЦПФР. Захід відбувся за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) та Світового Банку.

В рамках конференції були розглянуті питання щодо: системи нагляду та правозастосування на ринку капіталу, взаємодії регулятора і учасників ринку, створення програми ефективних перевірок суб‘єктів ринку, порушень законодавства в сфері розкриття інформації емітентами цінних паперів, маніпулювання цінами та інсайдерської торгівлі, протидії таким правопорушенням, боротьби з відмиванням грошей через ринок капіталу.

В якості доповідачів виступили досвідчені експерти Комісії з цінних паперів та бірж США, які брали участь у розбудові ринків капіталу більш ніж у 20 країнах.

Як наголосив під час конференції Голова Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку Тимур Хромаєв: «Нам необхідно підвищувати якість всіх внутрішніх процесів на ринку і якість його учасників. Якщо ми не відбудуємо довіру інвесторів до ринку, у нас не буде ринку. Ми раді співпрацювати з нашими іноземними партнерами і вдячні їм за всебічну допомогу і підтримку.

Зі свого боку Заступник директора Управління міжнародного співробітництва Комісії з цінних паперів та бірж США Скотт Бьордвелл зауважив: «Регулятор ринку цінних паперів повинен мати належні заходи впливу на регульованих і нерегульованих суб‘єктів, стримуючі інструменти, механізмі врегулювання справ, щоб захистити інвесторів, що стане запорукою розвитку ринку України через залучення капіталу. Ринок капіталу може бути надійним джерелом фінансування української економіки».

*****

НКЦПФР провела зустріч з учасниками ринку стосовно законопроекту щодо регульованих ринків та деривативів

В рамках засідання Комітету з питань стратегії розвитку та економічного аналізу фондового ринку НКЦПФР відбулось обговорення законопроекту щодо регульованих ринків та деривативів (реєстраційний №3498), інформує прес-служба Комісії.

В засіданні комітету взяли участь представники фондових бірж ПФТС, «Українська біржа», саморегулівних організацій ПАРД, УАІБ, АУФТ, а також Національного депозитарію України та Розрахункового центру по обслуговуванню договорів на фінансових ринках. Від авторів законопроекту на засіданні комітету був присутній народний депутат України Руслан Демчак.

Нагадаємо, нещодавно деякі учасники ринку виступили з критикою норм законопроекту, зокрема: відміни необхідності погоджувати акти НКЦПФР з іншими державними органами, в тому числі з Міністерством юстиції України та Державною регуляторною службою України; підвищення вимог до капіталу професійних учасників, які отримуватимуть ліцензії після набрання чинності законом, і передачі повноважень по встановленню таких вимог на рівень нормативних актів НКЦПФР; а також неврегульованістю питання торгівлі фінансовими інструментами, які не зможуть відповідати вимогам допуску до торгів на регульованому ринку.

Члени Комісії та представники фондової спільноти обговорили зазначені норми законопроекту та дійшли згоди стосовно подальших спільних дій.

*****

Кількість зареєстрованих корпоративних та пайових інвестиційних фондів в Україні станом на кінець червня 2016 року дорівнювала 2 163, з них 428 КІФ та 1 735 ПІФ

За інформацією НКЦПФР, у першому півріччі поточного року Комісією було зареєстровано випусків цінних паперів на загальну суму 56,33 млрд. грн., що на 16,1 млрд. грн. перевищило результат відповідного періоду 2015 року (40,23 млрд. грн.).

Зокрема, регулятор зареєстрував 67 випусків акцій на загальну суму 42,34 млрд. грн., або на 10,92 млрд. грн. більше ніж у січні-червні минулого року.

Значний за обсягом випуск акцій, які суттєво вплинув на загальну структуру зареєстрованих випусків протягом зазначеного періоду, було здійснено ПАТ «ВТБ Банк», ПАТ «Державний експортно-імпортний банк України», ПАТ «Державний ощадний банк», ПАТ «ВТБ БАНК», ПАТ «Сбербанк», ПАТ «Укрсоцбанк», ПАТ «Комерційний банк «Хрещатик» ПАТ «Акціонерний комерційний промислово-інвестиційний банк» з метою збільшення статутного капіталу.

Крім того, у звітному періоді НКЦПФР було зареєстровано 69 випусків корпоративних облігацій на загальну суму 4,43 млрд. грн., що виявилося на 862,86 млн. грн. більше за показник першого півріччя 2015 року.

Обсяг випусків інвестиційних сертифікатів пайових інвестиційних фондів, зареєстрованих Комісією у січні-червні 2016 року, дорівнював 4,23 млрд. грн., або на 145,25 млн. грн. менше результату аналогічного періоду 2015 року. При цьому обсяг випусків акцій корпоративних інвестиційних фондів збільшився на 4,46 млн. грн. та становив 5,34 млрд. грн.

Кількість зареєстрованих корпоративних та пайових інвестиційних фондів в Україні станом на кінець червня 2016 року дорівнювала 2 163, з них 428 КІФ та 1 735 ПІФ.

Капіталізація лістингових компаній фондового ринку України станом на 30.06.2016 р. дорівнювала 26,35 млрд. грн. Обсяги біржової торгівлі цінними паперами у першому півріччі 2016 року складали 109,55 млрд. грн., або на 40,58% менше показника січня-червня 2015 року (184,37 млрд. грн.).

Обсяг виконаних біржових контрактів з цінними паперами на організаторах торгівлі на первинному ринку склав 1,21% від загального обсягу виконаних біржових контрактів, а на вторинному ринку - 98,79%

Серед фінансових інструментів найбільші обсяги торгів у січні-червні поточного року (92,86 млрд. грн. або 84,76% від загального обсягу) були зафіксовані з облігаціями внутрішньої державної позики. Обсяг торгів депозитними сертифікатами Національного банку склав 11,36 млрд. грн., корпоративними облігаціями – 3,13 млрд. грн., акціями - 0,93 млрд. грн., деривативами – 0,6 млрд. грн., інвестиційними сертифікатами - 0,35 млрд. грн., опціонними сертифікатами – 0,32 млрд. грн.

Обсяги торгів цінними паперами в розрізі фондових бірж у першому півріччі були такими: ФБ «Перспектива» - 66,1 млрд. грн.; ФБ ПФТС - 40,69 млрд. грн.; «Українська біржа» - 1,47 млрд. грн.; КМФБ - 1,24 млрд. грн.; УМВБ – 21,71 млн. грн.; УФБ – 16,91 млн. грн.; ФБ «Універсальна» - 14,73 млн. грн.; СЄФБ - 2,53 млн. грн.; ФБ «ІННЕКС» - 1 млн. грн.

*****

НКЦПФР замінила свідоцтва 18 акціонерних товариств у зв‘язку зі зміною ПАТ на ПрАТ

У період з 11 по 15 липня 2016 року 18 акціонерних товариства пройшли процедуру заміни Свідоцтва про реєстрацію випусків акцій у зв‘язку зі зміною найменування в частині зміни типу акціонерного товариства з публічного на приватне, передає прес-служба Комісії. Всього з 1 травня по 15 липня 2016 року 148 акціонерних товариств змінили тип з ПАТ на ПрАТ.

Нагадаємо, що з 1 травня 2016 року після набрання чинності Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту прав інвесторів» у публічних акціонерних товариств (ПАТ) з‘явилась можливість за бажанням змінити тип на приватне акціонерне товариство (ПрАТ).

*****

Нацкомфінпослуг проводитиме перевірки по-новому

Нацкомфінпослуг повідомляє, що 08.07.2016 р. набрало чинності розпорядження Комісії від 12.05.2016 №980 «Про затвердження Змін до Правил проведення перевірок (інспекцій) Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг».

Розпорядження розроблено з метою приведення Правил проведення перевірок (інспекцій) Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, у відповідність до Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності», вдосконалення державного регулювання при проведенні перевірки (інспекції) фінансової установи, а також створення сприятливих умов для розвитку ринків фінансових послуг.

Розпорядженням передбачено затвердження Змін до Правил, якими, зокрема, пропонується:

1) встановити строк затвердження плану проведення перевірок та вимоги до його змісту;

2) зменшити строк проведення перевірок Нацкомфінпослуг;

3) змінити форму документів, які є підставою для проведення перевірки;

4) виключити розділ, що стосується вилучення оригіналів документів під час здійснення перевірки.

*****

Загальний обсяг торгів на організованому фондовому ринку України у червні 2016 року становив 24,21 млрд. грн.

Згідно з даними НКЦПФР у червні 2016 року загальний обсяг торгів на організованому фондовому ринку України становив 24,21 млрд. грн. У порівнянні із результатом червня 2015 року (22,82 млрд. грн.) цей показник збільшився у 1,06 раза.

В розрізі фінансових інструментів найбільші обсяги угод (23,24 млрд. грн.) відбулися з облігаціями внутрішньої державної позики. Обсяг торгів корпоративними облігаціями склав 0,71 млрд. грн., деривативами - 0,12 млрд. грн., акціями - 0,11 млрд. грн., опціонними сертифікатами - 25,13 млн. грн., інвестиційними сертифікатами - 11,98 млн. грн.

*****

Надходження дивідендів на державні частки у 2016 році у 3,2 рази перевищили минулорічні показники

У 2016 році Фонд державного майна забезпечив перерахування дивідендів на державні частки в акціонерних товариствах у сумі 1,243 млрд. грн., передає прес-служба ФДМУ. Дивіденди нараховувались за результатами діяльності товариств у 2015 році. Для порівняння – у 2015 році за результатами діяльності у 2014 надійшло 384 млн. грн. дивідендів. Надходження дивідендів у 2016 році перевищило показники 2015 у 3,23 рази.

У ТОП найбільших платників дивідендів входять ВАТ «Турбоатом», ПАТ «Одеський припортовий завод», ПАТ «Запорізький титано-магнієвий комбінат», ПАТ «Хмельницькобленерго», АК «Харківобленерго», ПАТ «Центренерго», ПАТ «Сумиобленерго», ВАТ «Запоріжжяобленерго», ПрАТ «Президент-Готель», ПАТ «Черкасиобленерго».

*****

У першому півріччі 2016 року на європейському ринку ІРО було укладено 145 угод на загальну суму 14,41 млрд. євро

Згідно з інформацією компанії PricewaterhouseCoopers, у І кварталі 2016 року на ринках країн Європи емітенти здійснили 50 ІРО, у результаті яких залучили 3,5 млрд. євро, а у ІІ кварталі – 95 ІРО на суму 10,9 млрд. євро.

Таким чином, у першому півріччі було укладено 145 угод на загальну суму 14,41 млрд. євро. У порівнянні з аналогічним періодом 2015 року кількість публічних розміщень зменшилася на 29,6%, а обсяг залучених коштів – на 53,6% (у січні-червні 2015 року було здійснено 206 ІРО на загальну суму 31,1 млрд. євро).

Серед фондових майданчиків Європи лідерами за обсягом залучених коштів у ІІ кварталі 2016 року були група бірж NASDAQ OMX - 3,4 млрд. євро, панєвропейський майданчик Euronext – майже 3 млрд. євро, BME Spanish Exchange (Іспанія) – 1,3 млрд. євро, London Stock Exchange (Великобританія) – 1,2 млрд. євро, Prague Stock Exchange (Чехія) – 0,66 млрд. євро.

За кількістю розміщень лідируючі позиції посіла група бірж NASDAQ OMX – 33 ІРО. На другому місці опинилась London Stock Exchange – 21 ІРО, на третьому - панєвропейська біржа Euronext - 13 ІРО, на четвертому - Warsaw Stock Exchange (Польща) - 8 ІРО, а п’яте поділили між собою BME Spanish Exchange та Borsa Italiana (Італія) – по 5 ІРО.

Найбільшими розміщеннями на європейських ринках у квітні-червні поточного року були ІРО компаній: Dong Energy (сектор комунальних послуг) – 2,65 млрд. євро; A.S.R. (фінансовий сектор) – 1,02 млрд. євро; Philips Lighting (промисловий сектор) – 0,86 млрд. євро; MONETA Money Bank (фінансовий сектор) – 0,74 млрд. євро; Parques Reunidos (сектор розваг) – 0,6 млрд. євро. Ці п’ять компаній у цілому залучили 5,87 млрд. євро, що становить 40,7% від загального обсягу європейського ринку ІРО у ІІ кварталі.

У звітному періоді найбільші обсяги коштів були залучені компаніями, які представляють фінансовий сектор (268 ІРО на загальну суму 3,4 млрд. євро), сектор споживчих послуг (284 ІРО на суму 2,2 млрд. євро), сектор комунальних послуг (4 ІРО на суму 2,34 млрд. євро), промисловий сектор (201 ІРО на суму 1,9 млрд. євро), сектор споживчих товарів (119 ІРО на суму 0,68 млрд. євро). Іншими галузями, які також привернули увагу інвесторів, були сектор охорони здоров’я, технологічний, нафтогазовий та телекомунікаційний сектори.

Експерти зазначають, що така ситуація невизначеності на європейських ринках ІРО склалася після референдуму у Великобританії щодо виходу з ЄС. Це вплинуло на те, що цілий ряд заявлених угод було відкладено. Тим не менше, більшість компаній, що мали намір здійснити публічне розміщення акцій у другому півріччі, досі зберігають свої плани. Після традиційного літнього затишшя очікується сплеск угод ІРО на ринках країн Європи, які задаватимуть позитивний тренд до кінця року.

*****

За минулий тиждень Індекс ПФТС зріс на 1,16 пункту,
а Індекс українських акцій – на 18,94 пункту

Індекс та обсяги торгів на ПФТС за 15.07.2016 р.

Обсяг торгів,

грн.

Індекс

ПФТС

378 002,5

224,21

Індекс українських акцій та обсяги торгів на «Українській біржі»
за 15.07.2016 р.

Обсяг торгів,

грн.

Індекс

українських акцій

14 949 664

718,13

*****

В січні-травні 2016 року негативне сальдо зовнішньої торгівлі товарами в Україні становило $694 млн.

В січні–травні 2016 року експорт товарів становив $13 693,7 млн., імпорт -14387,7 млн., передає Державна служба статистики. Порівняно із січнем–травнем 2015 року експорт скоротився на 11,5% (на $1 781,1 млн.), імпорт – на 6,2% (на $959 млн.). Негативне сальдо становило $694 млн. (в січні–травні 2015 року сальдо було позитивне та дорівнювало $128,1 млн.).

Коефіцієнт покриття експортом імпорту склав 0,95 (в січні–травні 2015 року – 1,01). Зовнішньоторговельні операції проводились із партнерами із 212 країн світу.

*****

Кошти поступово повертаються до банківської системи

Кошти поступово повертаються до банківської системи як свідчення відновлення довіри, повідомляє Національний банк. За результатами першого півріччя зафіксовано зростання депозитів в платоспроможних банках як населення, так і корпоративного сектору, як в гривні, так і в іноземній валюті.

Найбільше за шість місяців зросли депозити бізнесу: в іноземній валюти в доларовому еквіваленті - на 12,6% або на $572 млн., а у гривні - на 3,5% або на 7 млрд. грн.

Поступово посилюється довіра і населення до банків. Українці наростили депозити в гривні в платоспроможних банках на 1,6% або 2,9 млрд. грн. з початку року. Їх депозити в іноземній валюти в доларовому еквіваленті збільшуються не так сильно, але і вони вже демонструють зростання - на 0,1% або $5,6 млн.

*****

Ділові очікування підприємств значно покращилися

П'ятий квартал поспіль український бізнес продовжує покращувати очікування щодо рівня інфляції. Про це свідчать результати чергового опитування керівників підприємств, яке Національний банк України провів у IІ кварталі 2016 року. В середньому, вони очікують зростання споживчих цін на 18,9% протягом наступних 12 місяців. Натомість, минулого кварталу вони прогнозували інфляцію на рівні 22,2%.

Основними чинниками інфляції залишаються обмінний курс гривні та підвищення витрат на виробництво. При цьому, рівень впливу курсового чинника на ціни суттєво зменшився.

Впевненість бізнесу у стабільності курсу гривні зросла. Завдяки сприятливій ситуації на сировинних ринках щоденні коливання середньозваженого курсу на міжбанківському валютному ринку не перевищували 2% від середнього значення у період проведення опитування, а загалом протягом другого кварталу відбувалося поступове зміцнення курсу гривні. Це мало сприятливий вплив на девальваційні очікування підприємств.

Також після тимчасового погіршення в першому кварталі відновили поступове покращення ділові очікування підприємств. У IІ кварталі 2016 року індекс ділових очікувань (ІДО) становив 108,5%. Порівняно з попереднім кварталом він збільшився на 10,1%. Оптимізм переважає в очікуваннях як щодо майбутнього фінансово-економічного стану, так і щодо обсягів реалізації продукції власного виробництва, інвестиційних видатків на проведення будівельних робіт, а також на машини, обладнання та інвентар.

З огляду на позитивні ділові очікування, підприємства прогнозують зростання своїх потреб у позикових коштах найближчим часом. Як і раніше, близько третини опитаних планує брати банківські кредити для фінансування своєї діяльності, і переважна більшість з них - у національній валюті.

Для довідки: В опитуванні взяли участь 683 підприємств із 22 регіонів країни (без урахування тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим, а також Донецької і Луганської областей), які представляють економіку за основними видами діяльності, формами власності, розмірами за кількістю працівників. Результати опитувань є відображенням лише думки респондентів – керівників підприємств України і не є оцінками Національного банку України.

Випуск підготовлено за повідомленнями Інтернет-ресурсів та власною інформацією

Основні цифри
Всього компаній-членів283на 23.04.24
Кількість КУА278на 23.04.24
Кількість адміністраторів НПФ16на 23.04.24
Кількість ІСІ1780на 23.04.24
Кількість НПФ*52на 23.04.24
Кількість СК*1на 29.02.24
Активи в управлінні КУА, млн грн615 069на 29.02.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 875на 29.02.24